VMware Workstation 17 Üzerinde macOS Sonoma 14 Kurulumu

Bu yazımızda Windows 11 işletim sistemi üzerinde VMware Workstation 17 (17.5) Pro kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde macOS Sonoma 14 nasıl kurulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.

VMware Üzerinde macOS Kurulumu

VMware 17 (17.5) Pro Kullanarak Windows 10 veya Windows 11 Üzerinde Sanal Makine ile macOS Sonoma 14 Nasıl Kurulur?

Apple, 5 Haziran 2023’de WWDC’de duyurduktan sonra, macOS Catalina’dan sonra Macintosh bilgisayarlar için bir sonraki en güncel işletim sistemi olan macOS Sonoma’yı 26 Eylül 2023’de piyasaya sürdü.

Apple’ın her macOS sürümüne bir isim eklemesi, akılda kalıcı olması açısından popüler bir yaklaşımdır. 14 versiyon, eski versiyonlarda olduğu gibi Sonoma adını Kaliforniya’daki bir bölgeden belirledi.

Apple, Sonoma’nın kullanıcı arayüzündeki yuvarlatılmış köşeli simgeleri ve pencereleri iyileştirerek ona daha şeffaf ve pürüzsüz bir görünüm kazandırdı. Ayrıca mesajlar uygulamasında kullanıcı etkileşimini artırmak için GIF veya video içeriğini de destekler.

Sonoma’nın piyasaya sürülmesiyle birlikte Apple artık x86/64 komut seti yerine işletim sistemi için geliştirilen silikon çiplerle ARM işlemcilerini tam olarak destekliyor. Son dönemde ürettiği M1/M2 işlemciler, Intel ve AMD‘nin işlemcilerine göre daha uzun şarj süreleri ve sistem performansı elde etti.

iMac, MacBook veya MacBook Pro bilgisayarı olan kullanıcılar Sonoma 14 güncellemesini Apple Store’dan indirerek sistemlerini kolaylıkla güncelleyebilirler. Apple Store’u kullanarak nasıl güncelleme yapacağınızı öğrenmek için bu yazıya bakabilirsiniz.

Diyelim ki Mac bilgisayarınız yok. Bu durumda VMware Workstation Pro sanallaştırma programı ile Windows 10 veya Windows 11 kurulu bir ana bilgisayara macOS 14 kurulumu yapabilir ve Apple’ın yeni sistemini deneyimleyebilirsiniz.

Genellikle, programın Apple OS sistemlerini desteklememesi nedeniyle VMware Workstation’a bir Apple işletim sistemi kuramazsınız. Ancak VMware Unlocker’ı kullanarak bu desteği etkinleştirebilir ve macOS’un kilidini açabilirsiniz.

Ek olarak Windows ve vSphere ESXi‘deki Unlocker yazılımını kullanarak Apple Mac OS X’in kilidini açabilirsiniz.

macOS Sonoma İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Windows 11 ana bilgisayarınıza VMware kurduktan sonra bahsettiğimiz gibi konuk macOS işletim sistemi kurmak için Unlocker aracını kullanmanız ve VM’nin ayarlarını doğru bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Adım 1

VMware Workstation 17 Pro açıldıktan sonra ana ekranda Create a Virtual Machine seçeneğine tıklayarak sihirbazı açınız. New Virtual Machine Wizard’ı açtıktan sonra sanal makinenin ayarlarını daha iyi yapılandırmak için Custom (Advanced) seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.

Custom Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Select Virtual Machine Hardware Compatibility (Sanal Makine Donanım Uyumluluğu Seçme) penceresinde, bilgisayarınızda yüklü olan VMware Pro’nun en son sürümünü seçin. Daha eski bir sistem sürümünü yüklemeye çalıştığınızı ve bir hata aldığınızı varsayalım. Bu durumda uyumluluk bölümünden Workstation sürümünü düşürebilirsiniz.

Donanım Sürümünü Seçme

Adım 3

Guest Operating System Installation (Misafir İşletim Sistemi Kurulumu) penceresinde sistem kurulumu için kullanacağınız medya tipini seçebilirsiniz. Ana bilgisayarınızın fiziksel DVD sürücüsü ile kurulum yapmak için Installer Disc kısmından kurulum medyanızı seçin veya bilgisayarınıza indirdiğiniz ISO imajını Installer Disc Image kısmından sanal makineye ekleyin.

Bu aşamada ISO dosyasının sanal makineye eklenmesi, eklenen görüntüye göre macOS sanal makinenin türünü ve ayarlarını otomatik olarak belirler. Bu işlem kurulum için uygun olmayabilir, bu yüzden İşletim sistemini daha sonra kuracağım seçeneğini seçin ve ayarları manuel olarak yapılandırmaya devam edin.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım

Adım 4

Select a Guest Operating System (Konuk İşletim Sistemi Seç) penceresinde Microsoft Windows, Linux, ESX veya diğer platformların işletim sistemlerini seçebilirsiniz. Yine de burada Apple Mac OS X’i görmeyeceksiniz.

Sanal makineye macOS kurmayı denediğinizde Apple Mac OS X sistemleri için herhangi bir destek görmezsiniz. Bu nedenle, Unlocker ile macOS desteğini etkinleştirmeniz gerekiyor.

Bu pencerede sanal makine oluşturma sihirbazını kapatmak ve VMware Workstation programınızı tamamen kapatmak için Cancel (İptal) butonuna tıklayınız.

Guest İşletim Sistemi Seçme

Adım 5

VMware Unlocker’ı bilgisayarınıza indiriniz ve ardından zip dosyasını klasöre çıkartınız ve klasördeki win-install.cmd dosyasını yönetici olarak çalıştırınız.

VMware Unlocker Kurulumu

Adım 6

Unlocker aracını çalıştırdıktan sonra VMware programının bazı dosyaları otomatik olarak düzenlenecek ve yedeklenecektir. Ayrıca VMware Tools (Darwin.iso) indirilmeye başlayacak ve Apple işletim sistemini ana makinenizde daha verimli kullanmanıza olanak tanıyacaktır.

NOT: VMware Tools dosyasını indiremiyorsanız ilgili dosyayı bilgisayarınıza indirmek için bu yazımızı ziyaret ediniz.

VMware Tools İndiriliyor

Adım 7

macOS’un kilidini açtıktan sonra, bu kez konuk işletim sistemi seçim penceresinde Apple Mac OS X desteğinin etkinleştirildiğini görebilirsiniz.

Apple Mac OS X platformunu seçtikten sonra Versiyon kısmından macOS 14 seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.

Apple Mac OS X Guest İşletim Sistemini Seçme

Adım 8

Sanal makineye kuracağınız sistemin adını yazın. Kurulum konumunu değiştirmek istediğinizi varsayalım. Bu durumda, Browse (Gözat) butonunu kullanarak harici diskteki siteyi belirleyebilirsiniz.

Ana diskinizin türünün SSD veya NVMe olduğunu varsayalım. Bu durumda konuk makinenin performansı için kurulum yerini değiştirmeden devam edebilirsiniz.

Guest Sistemin Adını Yazma

Adım 9

Processor Configuration (İşlemci Yapılandırma) penceresinde ana bilgisayarınızın donanım performansına göre sanal işlemci çekirdeği sayısını artırabilirsiniz. İşlemci sayısını arttırmak sanal sistemin stabil çalışmamasına sebep olabilir bu nedenle macOS misafir işletim sistemi için en uygun değeri bulmanız gerekmektedir.

Sanal İşlemci Çekirdek Sayısını Arttırma

Adım 10

Aynı şekilde ana bilgisayarınızın RAM kapasitesine bağlı olarak macOS VM için uygun bir bellek değeri yapılandırın. Sisteminizde 16GB RAM varsa VM’ye 8GB bellek ayırabilirsiniz.

VM'ye RAM Boyutu Ayarlama

Adım 11

Network Type (Ağ Türü) ayarlarında sanal bilgisayarı yerel ağınıza bağlamak için NAT’ı kullanın. VM’de İnternet bağlantısına ihtiyacınız yoksa Host-Only seçebilir veya herhangi bir ağ bağdaştırıcısı kullanmamayı seçebilirsiniz.

NAT Bağdaştırıcı Türünü Seçme

Adım 12

I/O Controller (G/Ç Denetleyici) türleri penceresinde varsayılan olarak önerilen ve seçilen LSI Logic ile devam edin.

LSI Logic I/O Controller Tipini Seçme

Adım 13

Disk Types (Disk Türleri) penceresinde sanal PC’nin diskini IDE, SCSI, SATA veya NVMe olarak seçebilirsiniz ancak kuracağınız sistemin desteği olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

macOS Sonoma güncel bir işletim sistemi olduğundan ve yeni teknolojileri desteklediğinden NVMe disk türünü seçerek sanal makinenin performansını önemli ölçüde artırabilirsiniz.

NVMe Sanal Disk Türünü Seçme

Adım 14

Select a Disk (Bir Disk Seç) penceresinde sanal bilgisayar için yeni bir sanal HDD oluşturabilir, mevcut bir disk dosyasını ekleyebilir veya fiziksel diskinizi doğrudan VM’ye bağlayabilirsiniz.

Temiz bir macOS kurulumu için yeni bir sanal disk oluştur seçeneğini seçin ve Next seçeneğine tıklayın.

Yeni Bir Sanal Disk Oluştur

Adım 15

Specify Disk Capacity (Disk Kapasitesini Belirt) penceresinde Sonoma için sanal disk boyutunu 100 GB olarak değiştirin ve sanal diski ana makinenizde tek bir dosya olarak yedeklemeyi seçin.

Eğer bilgisayarınızda eski bir mekanik disk tipi kullanıyorsanız Allocate all disk space Now seçeneği ile ana diskinizden VM için 100 GB disk alanı ayırabilirsiniz. Bu seçeneği seçmeden devam etmeniz durumunda, sanal makinenin disk alanına ihtiyacı olması halinde gerekli uzunluk ana diskinizden otomatik olarak tahsis edilecektir.

Sanal Diski Tek Dosya Türü Olarak Yedekleme ve Boyutunu Yapılandırma

Adım 16

Sanal disk dosyasını sanal makine yapılandırma dosyaları dışında bir konuma yedeklemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda ilgili konumu bu pencereden seçebilirsiniz. Bilgisayarınıza birden fazla sanal makine kurduğunuzda, farklı alanlardaki sanal disk dosyaları kafanızı karıştırabileceğinden disk dosyasının konumunu değiştirmeyin.

Sanal HDD'nin Konumu

Adım 17

Sistem sanal bilgisayarı oluşturmaya hazır olduğunda aşağıdaki gibi bir özet penceresi göreceksiniz. Özet penceresinde VM için yapmış olduğunuz tüm ayarları kontrol ettikten sonra Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) butonuna tıklayınız.

Sanal Donanımı Özelleştirme

Adım 18

macOS sanal sisteminizin işlemci ayarlarını görüntüleyin ve Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) bölümünden “Virtualize Intel VT-x or AMD-V/RVI” seçeneğini etkinleştirin.

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 19

macOS Sonoma ISO dosyasını oluşturduğunuz misafir sisteme eklemek için CD/DVD (SATA) cihazının donanım ayarları penceresinde Use ISO Image File (ISO İmaj Dosyası Kullan) seçeneğini seçiniz ve Gözat butonuna tıklayınız.

Bilgisayarınıza indirdiğiniz macOS 14 ISO dosyasını seçin ve Open (Aç) seçeneğine tıklayın.

Sanal Makineye macOS Sonoma ISO Dosyası Ekleme

Adım 20

macOS imaj dosyasını misafir makineye ekledikten sonra Display (Ekran) ayarlarından Accelerate 3D Graphics (3D Grafikleri Hızlandır) özelliğini kapatınız ve pencereyi kapatınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Devredışı Bırakma

Adım 21

Guest sanal PC’nin özet penceresini kapatınız ve devam ediniz.

Sanal PC'nin Ayarlarını Kapatma

Adım 22

Sonoma sanal makineyi çalıştırıp kurmadan önce VMX dosyasına kodlar eklemeniz gerekmektedir. Workstation Pro’nun Library (Kitaplık) bölümünden oluşturduğunuz VM’ye sağ tıklayın ve ardından Open VM Directory (VM Dizinini Aç) öğesine tıklayın.

macOS.vmx dosyasını Notepad ile açın ve aşağıdaki kodları ekledikten sonra dosyayı kaydedin.

smbios.reflectHost = "TRUE"
hw.model = "MacBookPro14,3"
board-id = "Mac-551B86E5744E2388"
smc.version = "0"

AMD işlemcili bir hosta sahipseniz alttaki kodları VMX dosyasına ekleyin ve kaydedin.

smc.version = "0"
cpuid.0.eax = "0000:0000:0000:0000:0000:0000:0000:1011"
cpuid.0.ebx = "0111:0101:0110:1110:0110:0101:0100:0111"
cpuid.0.ecx = "0110:1100:0110:0101:0111:0100:0110:1110"
cpuid.0.edx = "0100:1001:0110:0101:0110:1110:0110:1001"
cpuid.1.eax = "0000:0000:0000:0001:0000:0110:0111:0001"
cpuid.1.ebx = "0000:0010:0000:0001:0000:1000:0000:0000"
cpuid.1.ecx = "1000:0010:1001:1000:0010:0010:0000:0011"
cpuid.1.edx = "0000:0111:1000:1011:1111:1011:1111:1111"
smbios.reflectHost = "TRUE"
hw.model = "MacBookPro14,3"
board-id = "Mac-551B86E5744E2388"

VMX Dosyasına macOS VM İçin Gerekli Kodları Yazma

Adım 23

macOS.vmx dosyasına gerekli kodları ekleyip dosyayı kaydettikten sonra sanal bilgisayarı çalıştırınız.

Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

VMware Kullanarak macOS Sonoma Kurulumu

Bu aşamaya kadar VMware ile macOS için yeni bir sanal makine oluşturduktan sonra sistem kurulumuna başlayabilirsiniz.

Adım 1

macOS sanal bilgisayarı çalıştırdıktan sonra Apple logosunu gördüğünüzde sistemin açılmasını bekleyiniz.

Apple Logosu

Adım 2

macOS işletim sistemini hangi sistem görüntüleme diliyle kullanacağınızı seçin ve devam edin.

Sistem Görüntüleme Dilini Seçme

Adım 3

Recovery (Kurtarma) ekranı göründüğünde, kurulumdan önce sanal diski biçimlendirmeniz gerektiğinden Disk Utility (Disk Yardımcı) aracını açın.

Disk Utility

Adım 4

Disk Utility üzerinde VMware Virtual NVMe Disk Media seçeneğini seçiniz ve Erase (Sil) butonuna tıklayınız. Seçilen diski formatlamak için açılan pencerede Name alanına herhangi bir disk adını yazın, APFS formatını seçin, tekrar Sil butonuna tıklayın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.

  • Name: macOS
  • Format: APFS
  • Scheme: GUID Partition Map

VMware Virtual NVMe Disk Media Biçimlendirme

Adım 5

Sanal diski formatladıktan sonra Install macOS Sonoma seçeneğini seçin ve sistemi kurmak için Continue butonuna tıklayın.

Install macOS Sonoma

Adım 6

macOS kurulumunu başlatmak için tekrar Continue butonuna tıklayın.

macOS Kurulumunu Başlatma

Adım 7

macOS yazılımını yüklemeye devam etmek için lisans sözleşmesini kabul edin.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 8

Formatladığınız sanal diski seçiniz ve Continue butonuna tıklayınız.

Kurulum Yapılacak Diski Seçme

Adım 9

Kurulum sihirbazının sistem dosyalarını macOS diskine kopyalamasını bekleyin. İlerleme çubuğu yaklaşık olarak ne kadar süreceğini belirtir ancak ana bilgisayarınızın performansına bağlı olarak bu daha az zaman alabilir.

About 18 minutes remaining

Adım 10

Sistem dosyaları kopyalandıktan sonra guest sanal sisteminiz yeniden başlayacak ve Apple logosunda işlem yapmaya devam edecektir.

About 28 minutes remaining

Adım 11

Gerekli dosyalar kopyalandıktan sonra Select Your Country or Region (Ülkenizi veya Bölgenizi Seçin) ekranı açıldığında yaşadığınız ülkeyi seçiniz ve Continue tıklayınız.

Ülkenizi Seçin

Adım 12

Written and Spoken Languages (Yazılan ve Konuşulan Diller) ekranında sisteminizde kullanmak istediğiniz sistem dilini, klavye düzenini ve sistem robot sesini değiştirebilirsiniz.

Konuşulan ve Yazılan Dilinizi Seçin

Adım 13

Accessibility (Erişilebilirlik) ayarlarından sisteminizi kişisel ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Örneğin, dosyalardaki veya web sayfalarındaki metni seslendirmek veya ekranda görünmek için VoiceOver ekran okuyucusunu kullanabilirsiniz.

Erişebilirlik Ayarları

Adım 14

Apple, Data & Privacy (Veri ve Gizlilik) ekranında kullanıcıların kişisel bilgilerini minimum düzeyde kullandığını ve insan haklarına saygı duyduğunu açıkça belirtiyor. Verilerinizin toplanması, Apple hizmetlerini iyileştirmeyi ve kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Veri ve Gizlilik Ayarları

Adım 15

Dosyalarınızı ve belgelerinizi başka bir Mac veya Windows bilgisayardan misafir makineye aktarabilirsiniz. Sıfırdan bir sistem deneyimi elde etmek için verileri daha sonra aktarabilirsiniz.

Migration Assistant

Adım 16

iCloud’u, App Store’u ve diğer Apple hizmetlerini kullanmak için Sign In with Your Apple ID (Apple Kimliğinizle Giriş Yapın) ekranından giriş yapabilirsiniz. Yani eğer bir Apple hesabınız yoksa bu ekranda yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.

Apple ID ile Oturum Açmayı Atlama

Adım 17

Terms and Conditions (Şartlar ve Koşullar) ekranında macOS yazılım lisans sözleşmesini okuduktan sonra kabul edin.

Şartlar ve Koşulları Kabul Etme

Adım 18

Sanal sisteminiz için yeni bir bilgisayar hesabı oluşturun ve profil resminizi seçin.

Bir Bilgisayar Hesabı Oluşturma

Adım 19

Apple Haritalar ve diğer hizmetler için kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla veri kullanımına izin verebilir veya vermeyebilirsiniz. Bu karar tamamen kişiseldir ancak macOS’un daha da geliştirilmesine yardımcı olmak için verilerinizi ve konum bilgilerinizi Apple ile paylaşabilirsiniz.

Lokasyon Servisleri

Adım 20

Time Zone (Saat Dilimi) ekranında yaşadığınız veya size en yakın olan bölgeyi seçip devam edin.

Zaman Bölgesini Seçme

Adım 21

Aynı şekilde kullandığınız uygulamalarda karşılaştığınız çökme ve kullanım verilerini geliştiricilerle paylaşarak, uygulamalarını kullanıcılar için daha fazla geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Analitik Verileri Apple'a Gönderme

Adım 22

Screen Time (Ekran Süresi), ebeveynlerin her yaştan çocukları üzerinde sistem üzerinde daha fazla kontrole sahip olmalarını sağlar. Ayrıca uygulamalarda ve web sayfalarında geçirilen sürenin incelenmesine de olanak tanır. Bu ayarları daha sonra ayrıntılı olarak yapılandırmak için Set Up Later (Daha Sonra Kur) tıklayın ve devam edin.

macOS Screen Time Ayarları

Adım 23

Sonoma sisteminizde kullanmak istediğiniz temayı Choose Your Look (Görünümünüzü Seçin) ekranından seçebilirsiniz. Apple, kullanıcılara üç tema görünümü sundu: Açık, Koyu ve Otomatik.

Otomatik görünümü kullanmayı seçerseniz sisteminizin görünümü, yaşadığınız ülkenin saat dilimine bağlı olarak otomatik olarak açık veya koyu olacaktır.

Görünümünüzü Seçin

Adım 24

Sistem ayarlarını yapıp Apple logosuna tıkladıktan sonra About This Mac (Bu Mac Hakkında) kısmından macOS sürümünüzü bulabilirsiniz.

macOS Sürümünü Kontrol Etme

macOS Üzerinde VMware Tools Kurulumu

VMware ile macOS Sonoma kurduktan sonra misafir sanal sisteminizi tam ekran çözünürlükte ve daha yüksek performansta kullanmak için VM Tools kurulumu yapmalısınız.

macOS misafir makineleri için VM Tools ISO dosyasını herhangi bir yerden indirmenize gerek yoktur. Unlocker aracını kullandığınızda VM Tools (Darwin.iso) dosyası bilgisayarınıza indirilecektir.

Adım 1

macOS sanal PC’de araç menüsünde VM / Removable Devices / CD/DVD (SATA) konumuna gidiniz ve Settings (Ayarlar) tıklayın.

VMware Tools Kurulumu

Adım 2

CD/DVD aygıtının durumunu Connected (Bağlı) olarak değiştirdikten sonra Unlocker/Tools klasörü içerisindeki Darwin.iso dosyasını VM’ye ekleyin.

Darwin.iso Dosyasını Sanal Makineye Ekleme

Adım 3

ISO imajı VM’ye mount edildikten sonra Install VMware Tools çift tıklayın ve kurulumu başlatın.

VMware Tools Kurulumunu Başlatma

Adım 4

VMware Tools Installer penceresinde kuruluma devam etmek için Continue tıklayın.

VMware Tools Installer

Adım 5

Kurulum için hedef konumu seçmeniz gerektiğinden “Install for all users of this computer” seçin ve tekrar Continue tıklayın.

Hedef Konumu Seçme

Adım 6

VMware Tools, sanal diskinizde 7,6 MB disk alanı kullanacaktır. Kurulum yerini değiştirmeyin; Standart kurulum için doğrudan Install (Kur) butonuna tıklayın.

Kurulumu Başlatma

Adım 7

Kurulum başladığında sihirbazı yetkilendirmek için kullanıcı hesabınızın şifresini yazın ve Install Software (Yazılımı Yükle) düğmesine tıklayın.

macOS Kullanıcı Hesabı Şifresini Yazma

Adım 8

Bu sefer System Extension Blocked (Sistem Uzantısı Engellendi) uyarısıyla karşılaştığınızda Open Security Preferences (Güvenlik Tercihlerini Aç) seçeneğine tıklayın.

Open Security Preferences

Adım 9

System software from developer VMware, Inc. was blocked from loading (Geliştirici VMware, Inc.’in sistem yazılımının yüklenmesi engellendi) uyarısının yanındaki Allow (İzin Ver) düğmesine tıklayın.

Güvenlik ve Gizlilik Ayarlarında Değişiklik Yapma Kilidini Açma ve VMware Inc'ye İzin Verme

Adım 10

Yeni sistem bileşenlerinin etkili olması için sisteminizi yeniden başlatmanız gerektiğini bildiren pencerede Not Now (Şimdi Değil) tıklayın.

Bilgisayarı Şimdi Yeniden Başlatmamayı Seçme

Adım 11

macOS üzerinde VM Tools kurulumunu tamamladıktan sonra sisteminizi yeniden başlatınız.

Sanal Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 12

Konuk sisteminizin VMware’de tam ekran çözünürlüğünde bulunduğunu ve grafik belleğinin 3 MB yerine 128 MB olduğunu kontrol edin.

Grafik Belleğini ve Tam Ekran Çözünürlüğü Kontrol Etme

Adım 13

Ana makinenizin ekranına bağlı olarak konuk makinenizi tam ekran çözünürlüğünde kullanmak için Workstation araç menüsünden View / Full Screen (Görünüm / Tam Ekran) seçeneğine tıklayın.

Tam Ekran Çözünürlüğünü Kontrol Etme

Adım 14

Windows 10 ana makineden macOS konuk makineye bir dosyayı sürükleyip bırakarak dosya aktarmaya çalıştığınızda VMware-tools-daemon hatası alırsınız. Bu hatayı çözmek için Open System Preferences (Sistem Tercihlerini Aç) tıklayın.

Host ile Sanal Makine Arasında Sürükle Bırak ile Dosya Transferi

Adım 15

Güvenlik ve gizlilik ayarlarını değiştirmek için sistemin kilidini tekrar açın ve Accessibility (Erişilebilirlik) bölümünde VMware-tools-daemon bileşenini etkinleştirin.

VMware-Tools-Deamon İzin Verme

Adım 16

VMware-tools-daemon bileşenine izin verdikten sonra hostunuzdan VM’ye tekrar dosya aktarmaya çalıştığınızda aşağıdaki görüntüdeki gibi işlemin başarılı olacağını görebilirsiniz.

Sürükle Bırak ile Dosya Transferi Başarılı

İnternet Bağlantısını Test Etme

Guest macOS bilgisayarında tüm ayarları yaptıktan sonra İnternet bağlantısını test etmenizde fayda var. Aksi halde sisteminize veya kullanmak istediğiniz uygulamalara yeni güncellemeler yükleyemeyeceksiniz.

Adım 1

Terminali çalıştırmak için Windows Tuşu + Space tuşlarına birlikte basın, açık arama çubuğuna terminal yazın ve çalıştırın.

macOS’ta ping atmak için terminalde ping -c 2 www.google.com komutunu çalıştırın. Ping çıktısında TTL=128 değerini görüyorsanız İnternet’e başarıyla erişebilirsiniz.

Terminal Üzerinden Google Sunucularına Ping Atma

Adım 2

Ping başarılı olduğunda Mac sanal bilgisayarınızda Safari web tarayıcısını açın ve Google ana sayfasını ziyaret ederek bağlantınızı test edin.

Safari ile Google Anasayfasını Ziyaret Etme

USB Flash Bellek Kullanımı

VMware Workstation 17 Pro yazılımında kurduğunuz bir sanal makinede USB flash belleklerinizi kullanabilirsiniz. Host bilgisayarınıza bir USB disk takar takmaz program tarafından yeni aygıt belirlendi penceresi açıldığında aygıtınızı ister VM’ye ister host’a kolayca takabilirsiniz.

Adım 1

Windows 10 ana bilgisayarınıza bir USB flash disk takın. New USB Device Detected penceresi açıldığında Connect to a virtual machine seçeneğini seçiniz, sanal makinenizi seçiniz ve OK butonuna tıklayınız.

USB Flash Belleği macOS VM'ye Takma

Adım 2

NTFS formatlı bir flash sürücüyü macOS’ta kullanamazsınız. Yani USB belleğinizi ExFAT olarak biçimlendirmeniz yardımcı olacaktır. Disk Utility’yi açtıktan sonra Harici kısmından flash diskinize sağ tıklayın ve Erase (Sil) seçeneğine tıklayın.

Disk biçimlendirme penceresinde Name (Ad) alanına herhangi bir ad yazın, Format (Biçim) alanından ExFAT’i seçin ve Erase (Sil) düğmesine tekrar tıklayın.

Flash Diski ExFAT Olarak Biçimlendirme

Adım 3

Flash diskinizi ExFAT olarak formatladıktan sonra verilerinizi aktarabilirsiniz.

macOS'ta Flash Bellek Kullanımını Kontrol Etme

Adım 4

macOS VM’ye bağlı flash diskinizin bağlantısını kesin ve bu sefer ana bilgisayara bağlayın. Bu, Windows’un flash sürücüye aktarılan verileri macOS’ta görüntüleyip görüntüleyemediğini test etmeyi amaçlamaktadır.

Çıkarılabilir Aygıtı VM'den Çıkarma

Adım 5

Windows 10 hostunuzda Bilgisayarım üzerinden flash belleğinizin içeriğini görüntülediğinizde VM’de oluşturulan Backup isimli klasörü görebilirsiniz.

Host Üzerinden Flash Diskin İçeriğini Kontrol Etme

macOS Guest Makinenin Performansını Arttırma

Maalesef macOS işletim sistemini sanal olarak çalıştırsanız bile 3D grafikleri desteklemediği için bazı uygulamalarınızı veya oyunlarınızı kullanamıyorsunuz. Bunun nedeni kullanılan sanallaştırma yazılımının macOS için 3D grafik desteği olmamasıdır.

Konuk makineye VMware Tools kurulumu yaparak grafik belleğini 3 MB’tan 128 MB’a yükseltebilirsiniz. Ancak yeni bir bilgisayarınız olsa bile bu işe yaramayacaktır.

En azından yazılım geliştiriciler veya Apple sistemlerini deneyimlemek isteyenler için ideal olabilir. Örneğin Intel’in 12. veya 13. nesil işlemcilerinde bile en son macOS sürümünü bir VM ile kullanırken performans sorunları yaşayacaksınız.

Sisteminizin görsel efektlerini değiştirmek, menü geçiş efektlerini ayarlamak veya ekran çözünürlüğünü düşürmek sistemin performansını bir miktar etkileyebilir.

Aşağıda listelenen kodları kullanarak sistem ayarlarını hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. Sisteminizi önceden snapshot (anlık görüntü) yedeklemeyi unutmayın!

  • Dock’a Hızlı Erişim
sudo defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 0.15
  • Görsel Efektleri Kapatma
sudo defaults write com.apple.finder DisableAllAnimations -bool true
sudo defaults write com.apple.finder InitialSpringBoardDelay -float 0
  • Spotlight Arama İşlevini Devre Dışı Bırakma
sudo mdutil -a -i off
  • Görsel Efektlerdeki Gecikmeyi Kısaltma
sudo defaults write -g com.apple.mouse.scaling -float 5.0
sudo defaults write -g com.apple.trackpad.scaling -float 5.0
sudo defaults write -g InitialKeyRepeat -int 15
sudo defaults write -g KeyRepeat -int 2
  • Penrece Hassasiyet Ayarları
sudo defaults write com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad TrackpadThreeFingerDrag -bool true
sudo defaults write com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad TrackpadThreeFingerHorizSwipeGesture -int 0
sudo defaults write com.apple.driver.AppleBluetoothMultitouch.trackpad TrackpadThreeFingerVertSwipeGesture -int 0
  • Sürükleme Hızını Artırma
sudo defaults write -g com.apple.trackpad.scaling 2.5
sudo defaults write NSGlobalDomain NSWindowResizeTime -float 0.001
  • Çözünürlüğü Düşürme
sudo /Library/Application\ Support/VMware\ Tools/vmware-resolutionSet 1920 1080
  • İşlemci Yükünü Azaltmak İçin Görsel Efektleri Kapatma
sudo defaults write com.apple.universalaccess reduceMotion -bool true
  • Safari’de Görsel Efektleri Kapatma
sudo defaults write com.apple.Safari WebKitInitialTimedLayoutDelay 0.25
  • Bluetooth’u Devre Dışı Bırakma
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.Bluetooth.plist ControllerPowerState 0
  • Menü Geçiş Efektlerini Kapatma
sudo defaults write NSGlobalDomain NSAutomaticWindowAnimationsEnabled -bool false

Eski Sürümlerin Kurulumu

macOS Versiyonları ve Slaytlar
VersiyonSlayt
macOS Sierra 10.12Görüntüle
macOS High Sierra 10.13Görüntüle
macOS Mojave 10.14Görüntüle
macOS Big Sur 11Görüntüle
macOS Ventura 13Görüntüle

 

Sonuç

Sonuç olarak, bu yazıda yer alan adımları takip ederek, Windows 11 üzerinde VMware Workstation 17 Pro ile macOS Sonoma 14’ü kurabilirsiniz. Ayrıca, VMware Unlocker’ın desteğiyle, kullanıcılar artık Apple dışı donanımlarda macOS deneyimi yaşayabilir.

Bununla birlikte, bu yöntem Mac bilgisayar gerektirmeden macOS Sonoma’yı test etmenizi sağlar. Ek olarak, bu kurulum birçok kullanıcı için daha erişilebilir ve kullanışlı hale gelir. Sonuç olarak, macOS Sonoma’yı keşfetmek ve test etmek için yeni olanaklar sunar.

23 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir