Bu yazımızda, Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalışan VMware Workstation 16 Pro sanallaştırma programı ile kurulan bir sanal makine için Snapshot oluşturma, geri yükleme ve silme adımlarını inceleyeceğiz.
VMware Workstation 16 Pro Üzerinde Snapshot Nasıl Alınır/Kullanılır?
VMware Workstation sanallaştırma programının harika özelliklerinden biride, Snapshot (Anlık Görüntü) özelliğidir. Bu özellik sayesinde sanal makine üzerinde kurulu işletim sistemi için daha önceden alınan bir anlık durum ile daha sonra meydana gelebilecek hataları hızlı bir şekilde giderebilirsiniz.
VMware Snapshot alma yöntemini, Windows işletim sistemindeki Sistem Geri Yükleme aracına benzetebilirsiniz. Sanal makinede çalışan Windows işletim sistemi için de System Restore aracını kullanabilirsiniz, fakat VMware yazılımı üzerinden anlık durumların kontrolü daha hızlı yapılmaktadır.
Geri yükleme noktası oluşturulan bir sanal makinede, daha sonradan yapılacak tüm işlemlerden (Örneğin, Ofis programı yükleme) kolayca geri dönülebilir. Sonuç olarak, Snapshot özelliği, VMware Workstation sanallaştırma programının “Sistem Geri Yükleme” aracıdır diyebiliriz.
VMware Workstation sanallaştırma programının son sürümü 16 Pro‘dur. Eğer daha önce VMware yazılımını bilgisayarınıza kurmadıysanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
VMware’de Snapshot nedir kısaca bahsettikten sonra, Workstation/Player sürümlerinde çalışan bir sanal bilgisayar için anlık durum oluşturmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
VMware programı ile yeni bir sanal makine oluşturduktan sonra temiz bir Windows 10 kurdunuz ve gerekli sanal makine araçlarını (VM Tools) yüklediniz.
Windows 10 sanal makinenizin anlık görüntüsünü alarak temiz bir yedekleme yapmanız önerilir. Çünkü, sanal bilgisayar üzerinde kurulu sistemde hatalar oluşursa, tekrardan işletim sistemi kurmak yerine ilk temiz kuruluma kolayca dönebilirsiniz.
Şimdi, VM için Anlık Görüntü oluşturmak için aşağıdaki görüntüdeki gibi mavi ikona tıklayınız ya da VM / Snapshot / Snapshot Manager seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Snapshot Manager’ı açtıktan sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Take Snapshot butonuna tıklayınız.
Adım 3
Sanal bilgisayarın anlık durumunu almayı başlattığınızda, en son ayarlarınız VM’nin kurulum konumuna kaydedilecektir ve VMEM ve VMSN dosyaları oluşturulacaktır. Aşağıdaki ekranda VM’nizin anlık durumu için bir isim ve açıklama yazınız.
Burada gerekli açıklamaları yazmanız ileride hatırlayamadığınız durumlar için faydalı olacaktır. İlgili alanları doldurduktan sonra Take Snapshot (Anlık Görüntü Al) butonuna tıklayınız.
Adım 4
VMware üzerinde VM’nizin temiz bir yedeği oluşturuluyorken bekleyiniz.
Adım 5
Snapshot oluşturduktan sonra kurulum lokasyonundaki oluşturulan iki dosyayı görebilirsiniz.
- VMEM: Bu dosya anlık durum oluşturulduğunda ya da sanal makine suspended durumda oluşturulur.
- VMSN: Bu dosya sanal makinenin memory durumu için oluşturulur.
Adım 6
Şimdi, snapshot mantığını daha iyi anlamak için örnek olarak Notepad++ programını bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 7
Notepad++ uygulamasını kurarken masaüstünde bir kısayol oluşturunuz. Kısayol oluşturmanın amacı, geri yükleme sonrasında ilgili dosyanın hala masaüstünde olup olmadığını kontrol etmek içindir.
Adım 8
Notepad++ programını kurduktan sonra başlat menüsü üzerindeyken sağ tuşa tıklayınız ve ardından açılan seçeneklerden Apps & Features (Uygulamalar & Özellikler) tıklayınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi sistemde kurulu olan uygulamaların sayısını kontrol ediniz.
Adım 9
Yukardaki adımları uygulayarak virtual makinenin anlık görüntüsünü aldınız. Daha sonra sistem üzerinde birçok değişiklik yaptınız veya sistem hataları ile karşılaştınız. İlk temiz kuruluma dönmek istiyorsanız, makinenin anlık görüntüsünü tekrar geri yükleyebilirsiniz.
Şimdi, Snapshot Manager’ı tekrar açınız ve bu kez oluşturduğunuz yedeği seçiniz ve Go To butonuna tıklayınız.
Adım 10
Go To butonuna tıklar tıklamaz aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi “Bu anlık görüntüyü geri yükleyerek, anlık durum kaybedilecek. “Aldığınız Anlık Görüntünün Adı” geri yüklemek istiyor musunuz?” uyarı penceresi ile karşılaşacaksınız. Bu adımda, Yes butonuna tıklayarak sanal makine geri yükleme işlemini başlatınız.
Adım 11
Sanal PC, daha önce aldığınız duruma geri yükleniyorken bekleyiniz.
Adım 12
Restore işleminden sonra sanal bilgisayar üzerinde oluşturduğunuz anlık görüntüye geri döndüğünüzde tekrar Apps & Features açınız ve kurulu uygulamaların sayısını kontrol ediniz.
Notepad++ uygulamasının artık kurulu olmadığını ve bir önceki duruma geri dönüldüğünü görebilirsiniz.
VMware Üzerinde Snapshot Silme
Oluşturduğunuz birden fazla anlık durumlar hostunuzun diskinde fazla yer kaplayabilir ve bu yüzden önemsiz yedekleri silmeniz gerekebilir.
Snapshot Manager üzerinden sildiğiniz anlık durumlar hostunuzun diskinden de silinecektir ve bu işlem geri alınamaz.
Adım 1
Kurulu olan sanal makineniz üzerinde tekrar Snapshot Manager açınız ve silmek istediğiniz durumu seçiniz ve sağ kısımdaki Delete butonuna tıklayınız.
Adım 2
İlgili dosyalar silinecek ve hostunuzun sisteminden temizlenecektir.
Adım 3
Tekrak anlık durum yönetici ekranını açınız ve daha önce aldığınız durumun var olup olmadığını kontrol ediniz.
Adım 4
İlgili dosyaların hostunuzun diskinden de silineceğini yukarıda belirttik. Silme işlemini doğrulamak için VM’nizin kurulu olduğu konuma gidiniz ve VMEM ve VMSN dosyalarının silinip silinmediğini kontrol ediniz.
Video
Eski Sürümlerde Backup İşlemi
VMware Pro yazılımının 12, 14 veya 15 sürümlerinde de Snapshot kullanımı tamamen aynıdır. Eğer eski sürümlerde hızlı bir backup çözümü için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.
Son Söz
Bu yazımızda, VMware Workstation üzerinde oluşturulan bir Windows, Linux veya macOS sanal sistemleri için hızlı bir yedekleme yöntemi olan, anlık görüntü nasıl alınır ve silinir adım adım inceledik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
Sagolun
Teşekkürler sizde sağolun ayrıca yorumunuz için teşekkürler!