Kategori: Linux

Linux, açık kaynak kodlu ve özelleştirilebilir bir işletim sistemi ailesidir. Bu kategoride, Linux ile ilgili kapsamlı rehberler, kurulum ve yapılandırma adımları, dağıtım incelemeleri (Ubuntu, Fedora, Debian, vb.), performans iyileştirme ipuçları, güvenlik önlemleri, paket yönetimi, komut satırı kullanımı, sorun giderme yöntemleri ve çeşitli Linux araçları hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Linux’un sunduğu esneklik ve gücü en iyi şekilde kullanmak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri burada keşfedeceksiniz.

Kali Linux 2024 Üzerinde Wine 9.0 Kurulumu

Bu makalede sizlere Kali Linux 2024 sürümünde Windows uygulamalarını çalıştırmanız için Wine yazılımından bahsedeceğim. WineHQ yazılımı popüler Windows yazılımlarını ve oyunlarını kullanmanıza olanak tanır.

Dolayısıyla Linux PC’nizde bu yazılım sayesinde istediğiniz EXE uzantılı bir dosyayı kurabilirsiniz. Bunun sonucunda Kali OS’unuzda ek bir işletim sistemine ihtiyaç duymadan bu app’leri çalıştırabilirsiniz.

Kali Linux PC'ye Wine KurulumuContinue Reading…

Debian 12 Üzerinde PlayOnLinux 4.3.4 Kurulumu

Debian 12 Bookworm’da Windows uygulamaları veya oyunları çalıştırmak istiyor musunuz? PlayOnLinux 4.3.4, ihtiyacınız olan çözüm olabilir.

Bu makalede sizlere PlayOnLinux’u kurma ve kullanma sürecinde size rehberlik edeceğim. Ayrıca, bu yazılımı indirip kurmaktan bir Windows uygulamasını çalıştırmaya kadar adım adım talimatları açıklayacağım. Bunun sonucunda, Linux deneyiminizi daha da çok yönlü hale getireceksiniz. Hadi başlayalım!

Debian PC'de PlayOnLinux KurulumuContinue Reading…

Linux Mint 22 Üzerinde PlayOnLinux 4.3.4 Kurulumu

Linux Mint 22 Wilma’da Windows programları çalıştırmak mı istiyorsunuz? Eğer öyleyse, PlayOnLinux 4.3.4 kullanabilirsiniz. Öncelikle belirteyim; bu yazılım Wine altyapısına bir arayüz sunan ücretsiz bir yazılımdır.

Artı, Linux sisteminizde Windows uygulamalarını çalıştırmanıza olanak tanır. Bu makalede sizlere PlayOnLinux kurulumunu nasıl yapacağınızı ve de bir program nasıl çalıştıracağınızı anlatacağım.

Linux Mint Üzerine PlayOnLinux KurulumuContinue Reading…

Debian 12 Üzerinde Wine 9.0 (Stable) Kurulumu

Debian 12 Bookworm üzerine Wine 9.0 Stable kurulum kılavuzuna hoş geldiniz. Eğer Debian sisteminizde exe veya msi uzantılı Windows yazılımları çalıştırmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

Bu makalede sizlere WineHQ yazılımını nasıl yükleyeceğinizi ve kullanacağınızı anlatacağım. Artı, Windows programlarını Linux makinenizde sorunsuz şekilde çalıştırmayı sağlayacağım. Bununla birlikte, Wine’ı nasıl güvenli bir şekilde kaldıracağınızı da göstereceğim. Başlayalım!

Debian Üzerine Wine KurulumuContinue Reading…

Önyüklenebilir USB Bellek ile Bilgisayara Debian 12 Kurulumu

Bu makalede sizlere önyüklenebilir bir USB bellek ile Debian 12 Bookworm kurulumu nasıl yapacağınızı anlatacağım. Ayrıca, bu süreci masaüstü veya dizüstü bilgisayarda nasıl yapacağınızı da göstereceğim.

Herşeyden önce Debian, 1993’te Ian Murdock’un çabalarıyla ortaya çıktığını söyleyeyim. Bu sistem, dünya çapında binlerce geliştiriciye sağlam bir platform sunmaktadır. Ek olarak, Ubuntu gibi diğer dağıtımlara da öncülük etmiştir. Şimdi, önce ISO dosyasını indirmeyi ele alarak Rufus ile USB ortamı oluşturmayı öğreteceğim. Son olarak, adım adım Debian kurulumunu gerçekleştireceğiz. Hadi başlayalım!

Debian KurulumuContinue Reading…

Ubuntu Güncelleme

Bu makalede sizlere Ubuntu 22.04’ü 22.10’a veya 23.10’a yükseltme yani güncelleme sürecinden bahsedeceğim. Artı, yalnızca terminal komutlarını kullanıyorsanız da bu yöntemle de talimatları ele alacağım.

Eğer terminal yerine grafiksel arayüzü tercih ediyorsanız da gerekli tüm adımları sağlayacağım. Kısacası, her iki yöntemi de ele alarak, Ubuntu’yu kolayca son sürüme güncelleyelim!

Ubuntu OS GüncellemeContinue Reading…

Önyüklenebilir USB Bellek ile Bilgisayara Ubuntu 23.10 Kurulumu

Bu makalede sizlere USB bellek ile bir bilgisayara Ubuntu 23.10 kurulumu nasıl yapacağınızı anlatacağım. İster masaüstü ister dizüstü PC kullanın farketmez, yükleme sürecini her ikisi içinde yapabilirsiniz.

Başlamadan önce Ubuntu, geniş destek platformlarıyla bildiğimiz popüler bir Linux dağıtımıdır. Ayrıca, Linux komutlarına aşina olmak veya Windows alternatifi arayanlar için idealdir. Öyleyse, sistem gereksinimlerine göz atarak ardından Ubuntu ISO’sunu indirip USB kurulum medyasını hazırlayalım.

USB ile Bilgisayara Ubuntu KurulumuContinue Reading…

Solaris İşletim Sistemi Nedir?

Solaris işletim sistemi ve açık kaynaklı muadili OpenSolaris tabanlı bir sistemdir. Bu makalede sizlere bu güçlü OS’un zengin geçmişini anlatacağım. Ayrıca, temel özelliklerini ve önemli gelişmelerini ele alacağım.

Bununla birlikte, Solaris ve OpenSolaris’in evrimine bakacağız. Sonuç olarak, bu işletim sistemlerinin benzersiz özelliklerini ortaya çıkaracağız!

Solaris Tanımı, Tarihi, Sürümleri ve ÖzellikleriContinue Reading…

Emacs Nedir?

GNU Emacs, genişletilebilir, özelleştirilebilir bir metin düzenleyicisidir ve ayrıca bundan çok daha fazlasıdır. Özünde, metin düzenleme için uzantıları olan Lisp programlama dilinin bir lehçesi olan Emacs Lisp yorumlayıcısı vardır.

Emacs Editör Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…

UNIX Nedir, Ne İşe Yarar?

Unix taşınabilir, çok görevli ve çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Prensip olarak 1969 yılında Ken Thompson, Dennis Ritchie ve Douglas McIlroy da dahil olmak üzere AT&T Bell Laboratories’de çalışan bir grup tarafından geliştirildi.

UNIX Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…

OpenBSD Nedir?

OpenBSD, 4.4BSD’ye dayalı ücretsiz çok platformlu Unix benzeri bir işletim sistemidir. Güvenlik ve kriptografiye odaklanan NetBSD’nin soyundan geliyor.

OpenBSD Sistemi Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…

FreeBSD Nedir?

FreeBSD, AT&T UNIX’ten Berkeley Yazılım Dağıtımı (BSD) yoluyla indirilen ücretsiz bir Unix benzeri işletim sistemidir, UNIX klonu değildir, ancak UNIX gibi çalışır.

FreeBSD OS Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…

BSD Nedir?

BSD (Berkeley Software Distribution/Berkeley Yazılım Dağıtımı) Berkeley’deki California Üniversitesi tarafından bu sisteme yapılan katkılardan doğan Unix sisteminden türetilen bir işletim sistemini tanımlamak için kullanılır.

BSD Sistemi Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…

Debian Nedir, Ne İşe Yarar?

Debian, genel ana lisans GPL kapsamında, sistemin ana çekirdeği Linux’u ve Hurd gibi diğerlerini içeren 40.000’den fazla önceden derlenmiş yazılım paketinden oluşan çoğunlukla ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlardan oluşan GNU/Linux işletim sisteminin bir dağılımıdır.

Debian Tarihi, Tanımı ve ÖzellikleriContinue Reading…