Bu yazımızda, openSUSE Leap 15 (15.4) Linux dağıtımında yeni sanal makineler oluşturmak için ücretsiz olarak indirebileceğiniz Oracle VM VirtualBox 7.0 nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.
openSUSE Leap 15 Üzerinde Sanal Makine Oluşturmak İçin Oracle VM VirtualBox 7.0.0 Nasıl Kurulur?
Oracle VM VirtualBox ücretsiz olarak yayınlanan açık kaynak kodlu harika bir sanallaştırma yazılımıdır. Host bilgisayarınızda bu yazılımı kullanarak dual-boot sistem kurulumuna gerek kalmadan kullanmak istediğiniz bir Windows, Linux veya macOS sistemlerden birini sanal olarak çalıştırabilirsiniz.
Kurduğunuz bu sanal makinelerde yaptığınız herhangi bir işlem fiziksel bilgisayarınızda kurulu işletim sistemine herhangi bir zarar vermez. Yalnızca, aynı ağa bağlı olduğu zaman sanal bilgisayarınıza bulaşacak bir virüs host sisteminize de bulaşabilir. Tek dezavantajı bu olsada sanallaştırma özelliğini destekleyen bilgisayarınızda çeşitli işletim sistemlerini deneyimlemek harika bir yoldur.
Birçok kullanıcı genellikl host PC’lerinde Windows sistemini kullanırlar, fakat ileri seviye deneyim kazanmayı hedefleyenler ise daha çok Linux tabanlı bir dağıtımı tercih etmektedirler.
Bir diğer Linux platformlarından biri de SUSE şirketi tarafından geliştirilen openSUSE dağıtımıdır. Bu dağıtımın Leap ve Tumbleweed olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Leap türünde sistem güncellemeleri mevcut olduğunda sürüm değişikliğine gidilir, fakat Tumbleweed türünde ise güncellemeler anlık olarak İnternet’ten çekilir ve kurulur ancak sistem sürümünde bir değişiklik olmaz.
openSUSE Leap 15 (15.4) dağıtımında yeni bir sanal makine oluşturmak ve kullanmak için Oracle VM yazılımını tercih etmenizi öneririz.
Oracle VM VirtualBox İndirme ve Kurma
Oracle tarafından geliştirilen VirtualBox sanallaştırma yazılımını Windows, Linux veya macOS platformları için resmi websitesinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. İndirdiğiniz işletim sistemine uygun olarak setup dosyası uzantısı farklı olabilir, bu yüzden programı dosya uzantısına göre kurmanız gerekir.
Adım 1
Linux bilgisayarınıza VirtualBox’ı indirmek için bu adresi ziyaret ettikten sonra anasayfasındaki büyük görsele tıklayınız.
Adım 2
VirtualBox 7.0.0 Platform Packages websayfasına yönlendirildiğinizde Linux Distributions seçeneğine tıklayınız.
Adım 3
Linux hostları için indirebileceğiniz dağıtımları bu sayfada görebilirsiniz. openSUSE sisteminiz ile uyumlu ve rpm paket uzantısına sahip setup dosyasını indirmek için bağlantıya tıklayınız ve ardından dosyayı kaydediniz.
Adım 4
VirtualBox.rpm setup dosyasını indirdikten sonra kuruluma başlamadan önce openSUSE sisteminizin repository kaynaklarını güncellemeniz gerekir. Bunu yapmak için terminali açınız ve “sudo zypper refresh” komutunu yürütünüz.
sudo zypper refresh
Adım 5
VirtualBox’ın bilgisayarınızda sorunsuz olarak çalışabilmesi için sisteminize GCC ve kernel paketlerini kurmak için terminalde “sudo zypper in gcc make kernel-devel” komutunu yürütünüz ve kurulacak paketleri onaylamak için Y ve Enter’a basınız.
sudo zypper in gcc make kernel-devel
Adım 6
openSUSE sisteminize Oracle yazılımını kurarken imzalanmış key’i indirmeniz ve import etmeniz gerekir. Key’i indirmeden devam ederseniz kurulum aşamasında hata almayacaksanız fakat ilerleyen zamanlarda guest makinelerinizde hata alabilirsiniz.
Oracle_vbox key’i indirmek ve sisteminize eklemek için terminalde alttaki komutları yürütünüz.
sudo wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox.asc
sudo rpm --import oracle_vbox.asc
Adım 7
Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra VirtualBox.rpm dosyasını indirdiğiniz konuma gidiniz ve kurulumu başlatmak için terminalde “sudo zypper install VirtualBox-7.0-7.0.0_153978_openSUSE153-1.x86_64.rpm” komutunu yürütünüz ve ardından Y ve Enter’a basınız.
sudo zypper install VirtualBox-7.0-7.0.0_153978_openSUSE153-1.x86_64.rpm
Adım 8
Oracle VirtualBox programını kurduktan sonra SUSE sisteminizdeki mevcut kullanıcı hesabınızı Vboxusers grubuna eklemeniz gerekir, aksi takdirde kullanıcı denetimi hakkında uyarı alacaksınız.
Varolan kullanıcı hesabınızı Oracle tarafından oluşturulan vboxusers grubuna üye yapmak için terminalde “sudo gpasswd -a $USER vboxusers” komutunu yürütünüz ve ardından değişikliklerin etkin olması için bilgisayarınızı “sudo reboot” komutuyla yeniden başlatınız.
sudo gpasswd -a $USER vboxusers
sudo reboot
Adım 9
SUSE bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda uygulamalar menüsünden VirtualBox’ı bulunuz ve çalıştırınız.
Adım 10
Oracle VM VirtualBox sanallaştırma yazılımını çalıştırdığınızda 7.0 sürümünü kontrol etmek için araç menüsünden Help / About kontrol edebilirsiniz.
Extension Pack Kurulumu
VirtualBox’ta çalıştıracağınız guest sanal makinelerinizde USB, webcam veya diğer host donanımlarını kullanabilmeniz için Extension Pack uygulamasını kurmanız gerekir.
Adım 1
Aynı şekilde virtualbox.org websayfasını ziyaret ediniz ve bu kez “Extension Pack” başlığındaki All Supported Platforms bağlantısına tıklayınız ve vbox-extpack paketini bilgisayarınıza kaydediniz.
Adım 2
Downloads konumuna gidiniz ve SUSE sisteminize Extension Pack’i kurmak için ilgili dosyanın üzerine çift tıklayınız.
Adım 3
Kurulum dosyasına çift tıklar tıklamaz Oracle programı açıldığında Question penceresinde Install butonuna tıklayınız.
Adım 4
Extension paketinin lisans anlaşmasının tüm metnini okumak için sayfayı aşağıya kaydırınız ve ardından I Agree (Kabul Ediyorum) butonuna tıklayınız.
Adım 5
Sanal makineler için sürücü paketi kuruluyorken bekleyiniz.
Adım 6
Kurulum işlemini doğrulamak için File / Tools / Extension Pack Manager açınız.
Adım 7
Oracle VM VirtualBox Extension Pack’in 7.0.0 sürümünü programa eklediğinizi kontrol edebilirsiniz.
Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
openSUSE üzerine VirtualBox kurduktan sonra host bilgisayarınızda artık bir Windows veya diğer işletim sistemlerinden birini kurabilir ve sanal olarak çalıştırabilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox programını açınız ve büyük simgelerin bulunduğu bölümden New (Yeni) butonuna tıklayınız ve sanal makine sihirbazını açınız.
Adım 2
Sanal makine hazırlama sihirbazında kuracağınız işletim sisteminin adını yazınız ve ISO Image kısmından Windows 10 imaj dosyasını eklemek için açılır menüden Other (Diğer) seçiniz.
Adım 3
Açılan pencerede bilgisayarınıza indirdiğiniz bir Windows 10 ISO dosyasını seçiniz ve programa ekleyiniz.
Adım 4
İmaj dosyasını ekledikten sonra kullanıcı hesabının adını, parolasını veya ürün etkinleştirme anahtarını katılımsız olarak yapmak istiyorsanız Skip Unattended Installation (Katılımsız Kurulumu Atla) seçeneğini işaretlemeden devam ediniz.
Adım 5
Windows 10 sanal bilgisayarınız için uygun bir sanal bellek boyutu belirleyiniz ve EFI altyapısını etkinleştiriniz.
Adım 6
Windows 10 guest makineniz için yeni bir sanal disk oluşturmayı seçiniz ve uygun bir disk alanı boyutu belirleyiniz.
Adım 7
Guest işletim sisteminin sanal donanım ayarları hakkında özet bilgileri kontrol ediniz ve sihirbazı kapatınız.
Adım 8
Daha gelişmiş sanal donanım ayarı yapmak için Windows 10 sanal makinenin ayarlarını açınız.
Adım 9
Host PC’niz ile guest makine arasında hızlı dosya transferi işlemi için General / Advanced ayarlarından Shared Clipboard ve Drag’n’Drop özelliklerini Bidirectional olarak değiştiriniz.
Adım 10
ISO dosyası ile kullanarak Windows kurulumu yapmak için System / Motherboard ayarlarından Boot Order aygıtlarından Optical’i ilk sıraya getiriniz ve Secure Boot özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 11
Sanal bilgisayarınızı daha hızlı kullanabilmeniz için Processor ayarlarından vCPU ayarını 2 veya daha yüksek bir değer olarak yapılandırınız.
Adım 12
Daha kaliteli görüntüler elde etmek için Display / Screen ayarlarından 3D Acceleration özelliğini etkinleştiriniz ve Video Memory boyutunu 256 MB olarak değiştiriniz.
Adım 13
Sanal diskin performansını arttırmak için Storage ayarlarından SATA kontrolcüsünü seçiniz ve Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 14
Aynı şekilde, Windows 10.vdi disk dosyasının Solid-State Drive (SSD) olarak çalışmasını ayarlayınız.
Adım 15
Son olarak, Microsoft Windows 10 sanal sisteminizde USB 3.0 aygıtlarınızı kullanmak için USB ayarlarından USB 3.0 (xHCI) Controller seçiniz ve ayarlar penceresini kapatınız.
Adım 16
Hazırladığınız Win10 sanal bilgisayarınızın ayarlarını yaptıktan sonra onu çalıştırmak için araç menüsünden Start butonuna tıklayınız.
Adım 17
VM’yi çalıştırdığınızda eklediğiniz ISO imajı üzerinden Windows 10 kurulum sihirbazı açıldığında artık sisteminizi kurabilirsiniz.
Adım 18
Windows 10 sanal sisteminizi daha sonradan sisteminizden tamamen kaldırmayı istediğinizde sanal makine kütüphanesinden üzerine sağ tıklayınız ve Remove tıklayınız. Question penceresi açıldığında bu makine ile ilgili tüm dosyaları sisteminizden tamamen silmeyi istiyorsanız Delete All Files tıklayınız.
VirtualBox Kaldırma
openSUSE Leap 15 sisteminizde artık Oracle sanallaştırma yazılımını kullanmak istemiyorsanız onu kolayca kaldırabilmeniz için terminali kullanabilirsiniz.
Adım 1
SUSE sisteminizden VirtualBox programını tamamen kaldırmadan önce kurulu olup olmadığını kontrol etmek için terminalde “sudo rpm -qa | grep -i VirtualBox” komutunu yürütünüz. Eğer programı görüyorsanız kaldırma işlemini başlatmak için “sudo rpm -e VirtualBox-7.0” komutunu yürütünüz.
sudo rpm -e VirtualBox-7.0
sudo rpm -qa | grep -i VirtualBox
Adım 2
Son olarak, VirtualBox’ı kurarken sisteminize eklenen vboxusers grubunu da silmenizi öneririz. Öncelikle grubun mevcut olduğunu “cat /etc/group | grep vbox” komutu ile kontrol ediniz ve silmek için de “sudo groupdel vboxusers” komutunu yürütünüz.
cat /etc/group | grep vbox
sudo groupdel vboxusers
Video
Sonuç
Sonuç olarak, Oracle VM VirtualBox 7.0.0, openSUSE Leap 15 üzerinde esnek bir sanallaştırma deneyimi sunar. Ayrıca, kullanıcılar bu kılavuzdaki adımları izleyerek kolayca VirtualBox’u kurabilirler. Bununla birlikte, yeni sanal makineler oluşturabilir ve Extension Pack’i yükleyebilirler.
Ek olarak, VirtualBox, özel donanıma ihtiyaç duymadan işletim sistemlerini keşfetmeyi sağlar. Bu da onu çok yönlü ve risksiz bir sanallaştırma çözümü arayanlar için ideal kılar. Sonuç olarak, VirtualBox, sanallaştırma ortamlarını geliştirmek isteyenler için paha biçilmez bir araçtır.