Bir scanner (tarayıcı), yazdırılan karakterleri veya grafikleri dijital biçime dönüştürür. Bilgisayarlar, ikili dil içeren bu formatı anlar.
Scanner (Tarayıcı) Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Yazdırılan görüntünün tarayıcının cam yüzeyine yerleştirilmesi bu dönüştürmeyi gerçekleştirir. Camın altındaki mercekten gelen ışık görüntüyü tarar. Bilgisayar, saklanan belgeyi 0 & 1’den sayısal bilgilere dönüştürür. Kullanıcılar dijital olarak kaydedilen görüntüyü istedikleri zaman değiştirebilirler.
Bir dosyayı dijital belgeye dönüştürmek için scanner aygıtının OCR yazılımına ihtiyacı vardır. Bu yazılım, metni veya resmi oluşturan noktaları tarar. OCR yazılımı, taranan kopyayı en yaygın biçimlere (JPG, GIF, TIF ve BMP) dönüştürür.
Ortaya çıkan görüntünün kalitesini inç başına nokta cinsinden ölçüyoruz. İnç başına daha yüksek nokta sayısı, daha iyi görüntü kalitesini gösterir. Diğer bir kalite sorunu, bit cinsinden ölçülen renk derinliğidir. Eşzamanlı renklerin sayısını temsil eder. Siyah beyaz görüntülerde renk derinliği 2 bittir. Gri tonlamalı görüntüde 8 bit, 16 milyon renk içeren görüntüde 24 bittir.
Scanner türlerini kullanım amaçlarına göre gruplara ayırabiliriz.
- Masaüstü veya düz tarayıcılar
- El tipi tarayıcılar
- Rulo tarayıcılar
- Orbital tarayıcılar
- Tambur tarayıcılar
- Mikrofilm tarayıcılar
Her tür belirli bir amaca hizmet ederek benzersiz özellikler sunar.
Scanner Tarihi
Scanner çevresel bileşeni ilk olarak 1984’te ortaya çıktı. Microtek, 200 dpi çözünürlüğe sahip ilk monokrom MS-200’ü geliştirdi. Apple Macintosh bilgisayarlar için özel olarak tasarladılar.
Zaman içinde tarayıcılar, gelişmiş teknolojileri ayrıca daha yüksek çözünürlükleri birleştirerek önemli ölçüde gelişti.
1985’te tarayıcının çözünürlüğünü 300 dpi’ye çıkardılar. 1988’de 600 dpi çözünürlük değerlerine ulaştılar. Ardından 1989 yılında 300 dpi çözünürlüğe sahip ilk renkli tarayıcı ortaya çıktı. Tarama teknolojisinde önemli dönüm noktası oldu.
1991 yılında, 35 mm fotoğraf negatiflerini yakalamada ilk tarayıcıyı geliştirdiler. Ertesi yıl yeni tarayıcı oluşturdular. Yüksek çözünürlüğü (600 dpi) ve canlı renkleri (32 bit) destekledi.
Genel Scanner (Tarayıcı) Özellikleri
Çoğu scanner, kompakt ışık alıcı düzenekleri olan CCD’leri kullanır.
Bu alıcılar, ışık yoğunluğu veya frekansındaki değişiklikleri algılar. Tarayıcının çalışma kalitesini belirlemede çok önemli rol oynarlar.
Ayrıca, bunların performansı tarama deneyimini doğrudan etkiler.
Ya da PMT (Photomultiplier Tube) teknolojisine sahip cihazlar mevcuttur. Ancak, CCD tabanlı tarayıcılardan daha pahalı olma eğilimindedirler.
Tarayıcılar genellikle 72 dpi ile 600 dpi arasındaki çözünürlükleri destekler. Bitmap değeri ne kadar yüksek olursa, çözünürlük de o kadar yüksek olur. Ek olarak, her bir pikseli temsil eden bit sayısı, bit derinliğini belirler. Değer ne kadar fazla olursa, grinin renk veya gölge sayısı da o kadar fazladır.
Ayrıca, bazı faktörler görüntü kalitesinde çok önemlidir.
Türleri
Masaüstü Tipi
Ev kullanıcıları için kalitesi ve boyut oranları nedeniyle en çok tavsiye edilen veya kullanılan cihaz türleridir. Scanner türü, taramak istediğiniz belgeleri yerleştirmeniz gereken düz cam yüzeye sahiptir.
Camın altında, tüm belgeyi taramak amacıyla hareket eden bir kolla donatılmış okuma merceği bulunur. Bardak, üzerine konulan kağıtların tamamlanmasını sağlayan, açıp kapatabileceğiniz kapağa sahiptir.
Silindir Tipi
Silindir tür tarayıcı cihazları daha az kalite sunar. Ancak tek dezavantajları, yalnızca kağıt taramaya izin vermeleridir. Cihazlarda evrak yerleştirme için bir rulo bulunmaktadır. Ayrıca okuma merceği, çekiş sistemi ile geçerken kağıdı tarar.
El Tipi
Bu cihazlar, bilgisayar fare cihazları gibidir, ancak daha kapsamlıdır. Bu cihazların çalışma mantığı şu şekildedir:
- Kağıdı düz bir yüzeye yerleştiriyorsunuz.
- Ardından, tarayıcı merceği belgenin tüm yüzeyini tarar.
Anten/Hava Tipi
Havadan tarayıcılar diğer tiplere göre daha gelişmiş sistemdir. 600 dpi’den daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilirler. Ayrıca böyle cihaz ile eski ya da büyük kitap ya da belgeleri dijital ortama aktarabilirsiniz.
Tambur Tipi
Bu cihazlarda, sayısallaştırmayı gerçekleştirmek için dönen bir miktar tambur veya silindir bulunur. Kullanıcılar, tarayıcıyı kullanılmış malzemelerle baskı öncesi ya da grafik tasarım çalışmalarında kullanır.
Ayrıca, kullanıcılar materyalleri taramada bu tip tarayıcıları kullanırlar. Çözünürlüğü 3.000 dpi’den yüksek olan asetatları veya büyük boyutlu negatifleri içerir. Ayrıca, son derece hassas taramalar elde etmeye yardımcı olur.
Yine de, cihazların bakımı daha fazla bilgi gerektirir ayrıca maliyeti daha yüksektir.
Diğer Türleri
Slot Tipi
Tasarımcılar, asetatları taramak için yuva türünde aygıtlar kullanır. Bu cihazlar, 35 mm’lik slaytlar, negatifler ve pozlar gibi formatları işler. Slot türü tarayıcı cihazların maliyeti yüksektir ve 4.000 dpi’ye kadar çözünürlüğe sahip oldukları için ürünün kalitesiyle dengelenir.
Mikrofilm Tipi
Mikrofilm tarayıcılar, film rulolarını ve mikrofişleri sayısallaştırmak için tasarlanmış cihazlardır. Çıktı kalitesi veya çözünürlüğü 1200 dpi’ye kadar ulaşır.
Çok Beslemeli Tipi
Çoklu besleme tarayıcıları, büyük hacimli belgelerin taranmasına olanak tanır. Gevşek yaprakların bırakılması için tepsiler bulunur. Belgeleri tek veya çift taraflı tarayabilirler. Ek olarak, tek sayfalık faturaları, kitapları, dergileri ve notları dijital ortama aktarmak için şiddetle tavsiye edilirler.
Büyük Boyutlu Tipi
Büyük ölçekli tarayıcılar, silindir sistemi aracılığıyla haritaları ve coğrafi haritaları tarayabilir. Bunlar, tarama sırasında kağıdın yırtılmasına neden olur. Bu nedenle, kaliteli formlar kullanmanızı öneririz. 400 dpi’ye kadar çözünürlüğü desteklerler ve 54 inç’e kadar belgeleri tarayabilirler.
3D Tipi
3D tarayıcılar, fiziksel nesneleri veya ortamları analiz eden cihazlardır. Taramak istediğiniz malzemenin şekli ve rengi hakkında veri toplarlar.