Belge Kopyalamada Kullanılan Fotokopi Makinesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir fotokopi makinesi (photocopier), basılı bir belgenin kağıt kopyalarını yapmak için kullanılan bir cihazdır. Karmaşık kopya belgeleri taramanıza, yazdırmanıza ve kopyalamanıza izin verir.

Fotokopi Makinesi Nedir?

Fotokopi Makinesi Tam Olarak Nedir ve Ne İşe Yarar? Türleri Nelerdir?

Fotokopi makinesinin icadından önce insanlar çeşitli yöntemler kullanıyordu. Bu yöntemler, belge kopyalarını oluşturmayı veya çoğaltmayı amaçladı. Ancak daha verimli ve kullanışlı olabilirlerdi.

1867’den önce, kopyalama girişimleri mekanik olarak denendi, ancak başarısız oldu. Bu girişimlerin ardından daktilo ortaya çıktı ve kopyalama işlemini önemli ölçüde basitleştirdi.

1938’de Chester Carlson, kopyalamada bir atılım gerçekleştirdi. Elektrostatik süreçleri veya Kserografiyi kullanarak ilk başarılı kağıt kopyayı yarattı.

Carlson fotokopi sistemini geliştirdi. Battelle Memorial Enstitüsü’nde araştırma yaptı. Ardından 1947’de buluşunu Haloid şirketine sattı. Haloid şirketi 1950’de Xerox oldu. Ardından, birkaç yıl sonra ilk fotokopi makinesini piyasaya sürdüler.

Xerographic sisteminin oluşturulması her şeyi değiştirdi! Kullanıcılar onu çoğaltma makinelerinde ve diğer cihazlarda kullanmaya başladı. Aynı anda birçok şeyi yapabilen makineler bile yaptılar.

Günümüzde kullandığımız cihazlar dijital teknolojiye sahiptir. Çok daha iyi görünürler ve daha az enerji tüketirler. Ek olarak, daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.

Ayrıca bu cihazlar, çok işlevli makineler, çeşitli işlevleri yerine getirir. Bu teknoloji ile faks, baskı ve tarama yapabilirler. Ayrıca, daha fazla olasılık için bilgisayara bağlanabilirler.

Fotokopi Makinesi Türleri

Genel olarak iki tip fotokopi makinesi vardır. İlk tip, düz kağıt kullanan Xerographic’tir. İkinci tip, belirli bir hassas form kullanan elektrostatiktir.

Xerographic Fotokopi Makinesi

Kserografik fotokopi makineleri orijinal belgeyi tarar. Görüntüyü dönen tambura yansıtmak için yoğun lazer ışını kullanır. Tambur, elektrostatik yüklü, ışığa duyarlı bir yüzeye sahiptir.

Bundan sonra tambur, toner tozunu dağıtır. Elektrik alanlarına yapışır ve metni veya çizimi yeniden oluşturur. Görüntü kağıda aktarılır ve onu tamburda düzenleriz. Kopya üzerindeki pigmenti kalıcı olarak sabitleyerek işlemi tamamlar.

Bir Amerikalı olan Chester Carlson, Xerografiyi icat etti. 22 Ekim 1938’de buna elektrofotografi adını verdi. 1944’te Ohio Memorial Battelle Enstitüsü, Carlson ile bir anlaşma imzaladı. Yine de birkaç kurum, geliştirme sürecinde patentlerini reddetti. Daha sonra firma adını Xerox olarak değiştirmeye karar verdiler. 1959’da ilk çoğaltma cihazını çıkardılar.

Elektrostatik Fotokopi Makinesi

Elektrostatik fotokopi makineleri, görüntüyü hassas kağıda doğrudan yansıtır. Kağıdın yüzeyi elektrik yüklerine duyarlıdır. Formu bir toner banyosuna tabi tutarlar. Ardından, son kopyalama işlemi parçacıkları elektrik alanlarında sabitler.

Elektrostatik makinelerin gelişimi 1973 yılında başladı. Japon şirketi Cannon tarafından icat edilen renkli fotokopi makinesi ile başladı. Ayrıca Canon şirketi tek renkli lazer fotokopi makinesini icat etti. Daha sonra 1986 yılında düz kağıt üzerinde ilk renkli olanını geliştirdi.

Belge Kopyalama Cihazlarının Özellikleri

Belge kopya alma cihazlarının birçok harika özelliği vardır. Ayırıcı sayfaları kullanabilir, her iki yüze yazdırabilir ve hatta sayfaları birbirine bağlayabilirsiniz. Ayrıca sayfaları otomatik olarak numaralandırabilir ve filigran ekleyebilirler.

Tarama işlemlerinde koyu kenarları ortadan kaldırarak daha iyi bir çıktı elde ediyoruz. Belge çoğaltma makineleri bu özelliklerin yanı sıra daha fazlasını da yapabilir! Metnin daha iyi görünmesini sağlayabilir, arka planı aydınlatarak okunabilirliği artırabilir ve hatta toner tozundan tasarruf edebilirler.

Kullanıcılar, taranan belgeleri ağ üzerinden başkalarıyla kolayca paylaşma özgürlüğüne sahiptir. Ayrıca FTP veya e-posta gibi hizmetleri de destekler. Ayrıca kağıdın dijital ortamda en çok kullanılan PDF uzantısına dönüştürülmesini de sağlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir