RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

RAM (Random Access Memory – Rasgele Erişim Belleği), bilgisayarın kullanmakta olduğu verileri depoladığı yerdir. Bilgisayar açıkken veya yeniden başlatılmadığında veriler ve programlar içinde kaldığı için depolama geçici olarak kabul edilir.

RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

RAM Bellek Tanımı

RAM denir, çünkü herhangi bir yerine rastgele ve hızlı bir şekilde erişmek mümkündür. Fiziksel olarak, normalde anakarta bağlı bir dizi yonga veya yonga modülünden oluşurlar. Bellek yongaları genellikle “pim” veya kontakları olan bazı plakalara gruplar halinde lehimlenmiş siyah dikdörtgenlerdir.

RAM ve diğer depolama aygıtları (Floppy Disk veya Hard Disk gibi) arasındaki fark, RAM’in çok daha hızlı olmasıdır ve bilgisayar kapatıldığında hafızasındaki bilgilerin silinmesidir.

RAM Türleri

DRAM, Fast Page, EDO, SDRAM vb. birçok türü vardır. Buna ek olarak, birçok isim vardır. Çok daha fazlası olmasına rağmen, ana olanlar olan bu dördünü tartışacağız.

   DRAM: Dinamic-RAM / Dynamic RAM

  • Bu “orijinal” ve bu nedenle en yavaş.
  • 386 zamanına kadar kullanılır, tipik hızı 80 veya 70 nanosaniyedir (ns), bir sonraki veri serisini girmek için boş zaman alır. Bu nedenle, 70 ns hız 80 ns hızdan daha yüksektir.
  • Fiziksel olarak, DIMM’ler veya SIMM’ler şeklinde görünür, ikincisi 30 kontaktır.

   Fast Page (FPM)

  • Bazen DRAM (ya da sadece “RAM”) olarak adlandırılır, çünkü doğrudan ondan gelişir ve nadiren farklılaştığı için uzun süredir kullanılmaktadır. Hem yapısı (the Quick Page mode) hem de 70 veya 60 ns olduğu için biraz daha hızlıdır.
  • İlk Pentium’larla bile kullanıldığında, fiziksel olarak 30 veya 72 kontaklı SIMM’ler (Pentium’lardaki 72 ve bazı 486) SIMM’ler olarak görünür.

   EDO: EDO-RAM or Extended Data Output-RAM

  • Fast Page baz alınarak geliştirildi ve önceki veriler ayrılırken (çıktısını yaparken) yeni veri girmeye başlamanızı sağlar, bu da onu daha hızlı (% 5, daha fazla veya daha az) yapar.
  • 70, 60 veya 50 ns hızıyla Pentium MMX ve AMD K6’da çok yaygındır. 168 ile DIMM şeklinde olmasına rağmen, çoğunlukla 72 kontaklı SIMM’lere kurulur.

   SDRAM or Synchronic-RAM

Çok hızlı olması gereken kart hızıyla (50 ila 66 MHz) senkronize olarak çalışır, yaklaşık 25 ila 10 ns. Sadece 168 kontaklı DIMM’ler şeklinde gelir; 350 MHz altındaki Pentium II’lerde ve Celeron’larda kullanılır.

   PC100 or 100 MHz SDRAM

AMD K6-2, Pentium II tarafından 350 MHz’de ve daha modern bilgisayarlarda kullanılan 100 MHz’de çalışabilen SDRAM bellek; teorik olarak, “100 MHz” olarak satılan tüm bellekler onları karşılamasa da, bu hızda düzgün çalışması için karşılanması gereken minimum bir özelliktir.

   PC133 or 133 MHz SDRAM

En modern ve önerilen olanıdır.

SIMM’ler ve DIMM’ler

Bu tür bellek yongaları, bilgisayarın anakartına bağlanmak için bir araya getirilme şeklidir. Bir ucunda konektörlü uzun plakalar vardır ve set modülü denir.

SIMM ve DIMM Bellek

Konektör sayısı, verilerin geçtiği yoldan daha fazla olan mikroişlemci veri yoluna bağlıdır; bu yoldaki şerit sayısı, her seferinde işleyebileceği bilgi bitlerinin sayısını temsil eder.

  • SIMM’ler: 30 veya 72 kontaklı, Single In-line Memory Module (Tek Sıralı Bellek Modülü). 30 kontağı olanlar her seferinde 8 bit işleyebilir, bu nedenle 32 bit veri yoluna sahip 386 veya 486’da, bunları 4’te 4 eşit modülde kullanmamız gerekir. Yaklaşık 8,5 cm (30 cm) veya 10,5 cm (72 cm) ölçülerine sahiptirler ve konvektörü genellikle beyazdır.
  • Daha modern 72 kontaklı SIMM’ler 32 bit kullanır, bu nedenle 486’da 1’de 1 kullanılır; Pentium’larda 2 modülde 2 (eşit) olacaktır, çünkü Pentium veri yolu iki kat daha büyüktür (64 bit).
  • DIMM’ler: Yaklaşık 13 cm ve 168 kontaklıdır ve ayrıca genellikle siyah soketlere sahiptir. Doğru yerleşimlerini kolaylaştırmak için iki çentikleri vardır. Aynı anda 64 biti işleyebilirler, böylece Pentium, K6s ve üzeri için 1’i 1 arada kullanılabilirler. Standart (5 volt) veya düşük (3,3 V) voltaj için mevcutturlar.

Ve SIMM’ye benzeyen ancak kırılgan lehimli bacaklara sahip olan ve uzun yıllardır kullanılmayan veya belleğin tamamı veya bir kısmı tahtaya lehimlendiğinde (bazı marka bilgisayarlarda) SIP modüllerini ekleyebiliriz.

Diğer RAM Bellek Türleri

   BEDO (Burst-EDO/Seri Çekim-EDO)

EDO bellekler patlamalarla (burst) verileri gönderir ve biraz daha genişlediğinde, SDRAM ile avantajlar için rekabet eder.

Memories with Parity (Pariteli Bellekler):

Yukarıdaki türlerden herhangi birine, çipe girdiklerinde verilerle bir işlem gerçekleştirirken ve ayrıldıklarında başka bir işlem gerçekleştiren bir çip eklemekten oluşurlar. Sonuç değiştiyse, bir hata oluştuysa ve veri artık mevcut olmadığında güvensizdir.

Bu bir avantaj gibi görünüyor; ancak bilgisayar yalnızca hatanın oluştuğu konusunda uyarır, düzeltmez. Ayrıca, bu hatalar o kadar imkansızdır ki, çiplerin çoğu yıllarca çalışıyor olsalar bile asla zarar görmezler. Bu nedenle, yıllarca tüm bellekler parite olmadan üretildi.

   ECC

Hata düzeltmeli bellektir. Herhangi bir tipte olabilir, ancak özellikle EDO-ECC veya SDRAM-ECC olabilir. Gerçekten kritik uygulamalar için veri hatalarını algılar ve düzeltir. Sunucularda ve ana bilgisayarlarda kullanılır.

   Video Memories / Video Bellekler

Grafik kartları içindir. Düşükten yüksek performansa şunlar olabilir: DRAM -> FPM -> EDO -> VRAM -> WRAM -> SDRAM -> SGRAM.

DDR-SDRAM: (Double Data Rate/Çift Veri Hızı)

DDR-SDRAM İşlemi

Verileri, yalnızca sinyalin sadece artan kısmına göndermek yerine, sinyalin her bir ucunda (artan ve azalan) olmak üzere her saat sinyali için 2 kez göndermekten oluşur.

Bu şekilde, örneğin 100 MHz gibi “gerçek”, “fiziksel” bir saat sinyaliyle çalışan DDR teknolojisine sahip bir cihaz, 200 MHz’de çalışan DDR teknolojisi olmadan başka bir veri kadar gönderir. Bu nedenle, DDR cihaz saatlerinin hızları genellikle “etkili veya eşdeğer MHz” (örn. 200 MHz, “100 MHz x 2”) hızda verilir.

Rambus belleği ile ilgili sorunlardan biri: 266 MHz “fiziksel” veya daha fazlasında çalışır ve üretimi çok zordur (ve pahalıdır).

DDR teknolojisi son zamanlarda bu ya da başka bir isim altında modadır. DDR-SDRAM video belleğine sahip birçok grafik kartına ek olarak, örneğin 200 MHz veri yolu gerçekten “100 x 2”, “çift sinyal kullanımı ile 100 MHz” olan AMD Athlon ve Duron mikroişlemciler var; veya 66 “fiziksel” MHz ile çift veya dörtlü kullanılan AGP 2X veya 4X, çünkü 266 MHz “fiziksel” veriyoluna sahip bir grafik kartının üretilmesi zor ve çok pahalı olacaktır.

(Dikkat, bu bir AGP 4X kartın aslında 2X’den iki kat daha hızlı olduğu anlamına gelmez: bazen şu an ilgili olmayan nedenlerden dolayı “hızlı” fark edilirler.)

DDR-SDRAM, SDRAM belleğe uygulanan DDR konseptidir. SDRAM, şu anda neredeyse tüm normal PC’lerde kullanılan, iyi bilinen PC66, PC100 ve PC133’ten başkası değildir; PC133’ün 133 MHz’i, fiyatları çok fazla yükseltmeden ve dolayısıyla DDR’nin piyasaya sürülmesinden önce yenilmesi zor bir şeydir.

DDR-SDRAM Türleri ve Adlandırması

Tabii ki, farklı sınıfların, kategorilerin ve fiyatların bir DDR belleği var.

İlk olarak, 100 veya 133 MHz’de çalışabilir; Biraz mantıklı, çünkü DDR’li SDRAM ve SDRAM 66, 100 veya 133 MHz’de çalışıyor (bu arada, 66 MHz’de DDR yok). “Eşdeğer” MHz’i düşünürsek, 200 veya 266 MHz’lik belleklerle uğraşardık.

İlk durumda 1.6 GB/s (1600 MB/s) ve ikinci 2.1 GB/s (2133 MB/s) iletim kapasitesine sahiptir. İlk başta, SDRAM ile kullanılan MHz sınıflandırma sisteminin ardından PC200 ve PC266 olarak biliniyorlardı. Ancak Rambus geldi ve MHz sistemine göre belleklerin PC600, PC700 ve PC800 olarak adlandırılmasına karar verdi.

Bu onların DDR’den daha hızlı görünmelerini sağlayacağından, bunları MB/s’deki aktarma kapasitelerine göre adlandırmaya karar verildi: PC1600 ve PC2100.

Ne Kadar Hafızam Olmalı?

1996’dan önce hafıza maliyeti megabayt başına yaklaşık 40 ABD doları sabit tutuyordu. 1996 yılı sonunda fiyatlar megabayt başına 4 ABD dolarına düşmüştü.

Gereken RAM miktarı, yalnızca bir bilgisayarın ne için kullanıldığı, hangi işletim sistemi ve programlarının kullanılacağını belirleyen bir işlevdir, minimum 1024 MB (1 GB) RAM önerilir ve hatta 2048 MB (2 GB) bile önerilir.

Ne Kadar Bellek Yeterli?

Bilgisayar dünyasında, soru her zaman bir Intel veya AMD mikroişlemci alıp almayacağınız ve kaç MHz’de çalışacağı gibi görünüyor. Hafıza söz konusu olduğunda, çoğu alıcı sistemin varsayılan olarak getirdiği miktarı kabul eder, bu büyük bir hata olabilir.

Bilgisayar satın alırken en önemli şey dengeli olmasıdır. Örneğin; 2/4 GB RAM için, yüksek kaliteli bir ekran kartı. Bir PC’nin bellek miktarı performansı en fazla etkileyen faktörlerden biridir.

Windows ve Sanal Bellek

Tabii ki, ne kadar çok program kullanırsak ve ne kadar karmaşık olursa, buna ne kadar çok hafızaya ihtiyacımız olacağı elbette kimseyi şaşırtmayacaktır, ancak bizi şaşırtacak şey sadece işletim sistemini önyüklemek için kullanılan büyük miktarda hafızadır.

Bazı işletim sistemi bilgisayarlarının satıldığı tüm belleği yalnızca işletim sisteminin yükü tüketebilir. Ayrıca, Windows 10, diğer şeylerin yanı sıra Microsoft Internet Explorer, Mağaza, Cortana ve diğer uygulamalar ile entegrasyonu nedeniyle daha fazla bellek kullanır. Windows da programları yüklerken veya herhangi bir şey yüklemeden sadece zaman geçtikçe boyutlarını ve bellek tüketimini artırma eğilimindedir.

Buna rağmen, bilgisayarlar RAM bittiğinde çalışmaya devam ediyorlar, bu, bellek RAM’iymiş gibi kullanılan sabit disk alanından başka bir şey olmayan sanal bellek için olmasaydı imkansız olacak bir şeydi.

Ancak, bu sanal belleğin birkaç dezavantajı vardır; en önemlisi, RAM’den çok daha yavaş olduğu için hızıdır. RAM erişim hızı nanosaniye olarak ölçülürken (ns, 0.000000001 saniyenin bir parçasıdır), sabit sürücülerin hızı milisaniye olarak ölçülür. Başka bir deyişle, sabit diskte bulduğu bir veri parçasına RAM’den bir milyondan daha fazla erişmek gerekir.

Bu nedenle ideal, mümkün olduğunca az sanal belleğe ihtiyaç duymaktır ve açıkçası mümkün olduğunca fazla RAM’e sahip olmalısınız.

Sonuç

Gördüğümüz gibi, elektronik bilgisayarların görünümü oldukça yenidir ve bir atılım gerçekleştirmiştir. Öyle ki, bugün bilgisayar üreten şirketler arasındaki rekabet, bazen aylar olan çok kısa sürelerle yeni modellerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Şu anda, kullanıcıların büyük çoğunluğu için en makul şey, hem mükemmel kalite/fiyat oranı hem de kanıtlanmış uyumluluğu için DDR4 bellek takmaktır.

Belleğin evrimi boyunca meydana gelen olayları gözlemleyerek, hız, kapasite ve işgal edilen fiziksel alanı azaltma açısından büyümeye devam edeceğini varsayabiliriz.

   İlgili Yazılar


TCP Nedir?
TCP/IP Nedir?
HTTP/HTTPS
WEP Nedir?
UDP Nedir?

Tags:

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir