Infrared (Kızılötesi/IR) ışın, elektromanyetik (EM) spektrumu oluşturan birçok ışık türünden biridir. Dahası, görünür ışığın dalga boyları 4000 ile 7000 A arasında veya 0.4 ile 0.7 mikron arasındadır.
Yani, kızılötesi ışığın dalga boyları bir milimetrenin 0.78 ile 10.000 bini arasındadır ve frekansı 0.3 ila 384 trilyon hertz arasında değişir.
Kızılötesi Nedir, Nerede Kullanılır?
Gökbilimciler elektromanyetik spektrumun infrared kısmını genellikle dalga boylarına yakın IR (0,78 ila 1,1 mikron), orta IR (1.2 ila 15 mikron) ve uzak IR (16 ila 100 mikron) olmak üzere üçe ayırır.
Infrared Tarihi
Kızılötesi ışın, 1800’de Alman doğumlu İngiliz gökbilimci William Herschel tarafından keşfedildi. Herschel, ilettikleri ısı miktarının renge bağlı olduğunu fark ettiği için gözlemlediği renkli filtrelerden ne kadar ısı geçtiğini öğrenmekle ilgileniyordu.
Herschel, renklerin farklı miktarlarda ısıyı filtreleyebileceğini düşündü. Bu yüzden hipotezini test etmek için çok orijinal bir deney tasarladı. Her rengin yaydığı ısıyı ölçmek için cam prizma tarafından elde edilen spektrumda bir cıva termometresi oluşturdu.
Daha sonra ışığın olmadığını gözlemlemesine rağmen, sıcaklığın spektrumun kırmızı şeridinin yanında daha güçlü olduğunu keşfetti. Bu, ısının görünmez bir ışık biçimiyle aktarılabileceğini gösteren ilk deneyimiydi.
Herschel, bu kalori ışınlarını 19. yüzyıl boyunca oldukça popüler bir isim olarak kullandı ve sonunda en modern kızılötesi ışını olarak adlandırdı.
İlk kızılötesi ışın dedektörü, bir emici dedektörde üretilen sıcaklık artışından dolayı ışını yakalayan bir alet olan bolometreydi.
Infrared Özellikleri
Infrared, gözlerle görülemeyen bir ışık türüdür. Görünür ışıktan elde edilemeyen özel bilgiler sağlayarak bir nesnenin sıcaklığını gösterir.
Kızılötesi adı, kırmızının altında olduğu anlamına gelir. Çünkü başlangıcı görünür spektrumun kırmızı rengine bitişik ya da yakın olmasıdır.
Kızılötesi Kullanım Alanları
Kızılötesi, gece görüş ekipmanlarında nesneleri görmenin yetersiz olduğu durumlarda kullanılır.
Bununla birlikte görülemeyen nesnenin sıcaklığı ışınlar ile alınır. Daha sonra bir ekrana yansıtılır. En sıcak nesneler en parlak durumda gözükür.
Çok yaygın bir kullanıma örnek verirsek, televizyon sinyalleri gibi diğer sinyallere müdahale etmedikleri için radyo dalgaları yerine IR kullanan uzaktan kumandalar tarafından kullanılır.
Bilgisayarları çevre birimleriyle yakın mesafeden iletişim kurmak ya da veri transferi yapmak için de kullanılır.
Optik fiberlerde kullanılan ışık genellikle infrared teknolojisidir.
Radyant ısı, aralarındaki havayı ısıtmak zorunda kalmadan, nesneleri dönüşüm adı verilen bir işlemle doğrudan ısıtan bir enerji yapısıdır ve Güneş, Dünya’ya ulaşan radyant enerjinin ana kaynağı olduğundan bu ısıya ayrıca infrared enerji de denir.
Ayrıca sağlık alanında kullanılmasının faydası beyaz kan hücrelerinde artışa neden olan önemli bir kuvvet olarak karşımıza çıkmasıdır.
Sağlık alanında bu teknolojinin kullanımı çok iyi bir iştir çünkü beyaz kan hücresi fazla olduğunda bu durum bağışıklığa, iyi sağlık ve daha iyi bir yaşam kalitesi sunar.
Günümüzde birçok yeni teknoloji sağlık ürünlerine uzak IR ışınlar uygulayarak hipertermik detoksifikasyon terapileri ve kanser tedavisi gibi birçok tıbbi alanlarda kullanılmaktadır.
Bunun amacı, hasarlı yere ısı vererek iyileşme sürecini hızlandırmasıdır.
IR ışınının birçok kullanım alanlarından bir diğeri de, endüstriyel sektörde IR yayan ekipmanların kullanılmasıdır.
Bu alanda kullanıma, boyaların ve verniklerin kurutulması, kağıt kurutma, plastiklerin termofiksiyonu, kaynakların ön ısıtması, bükme, temperli ve lamine cam işlemleri örnek verilebilir.
IR Kameralar
Özel kameralar, birçok alanda fayda sağlamasının yanısıra insanların hayatlarını kurtarmaya bile yardımcı olmuştur.
Belirli bir bölgenin güvenliğini sağlamada yardımcı olan bu kameralar sayesinde, ağaçlar ve topraktan daha az ısı yayan nesneler bile gözlemlenebilir.
Doğada her madde radyasyon yayar ve bu sayede bir vücudun maksimum radyasyon yaydığı dalga boyu, sıcaklığı ile ters orantılıdır. Bu şekilde, sıcak havalarda çoğu nesnenin kızılötesinde maksimum emisyonları vardır.