Xerography (Kserografi) Nedir? | Tanımı & Nasıl Çalışır?

Elektrostatik baskı olarak bilinen Xerography (Kserografi), belgeleri veya görüntüleri çoğaltmak için kuru elektrostatik kullanır. Islak mürekkep veya doğrudan temas olmadan kopyalar üretmek için statik elektrik kullanır.

Xerography (Kserografi) Nedir?

Xerography (Kserografi) Teknolojisi ve Tarihçesi Nedir?

Xerography, kuru ve yazı anlamına gelen Yunanca köklerden türemiştir. Kserografi terimi, sürecini yansıtan kuru kağıt anlamına gelir. Kimyasal baskı işlemlerine göre farklılık göstererek foto iletkenliği kullanır. Foto iletkenlik, belirli nesnelerin ışık altında iletme yeteneğidir.

Silikon, germanyum ve selenyum, elektronları ışıktan emerek zayıf elektrik iletkenleri haline gelir. Voltaj uygularken, elektriğin atomdan atoma akışını sağlarlar. Işığı çıkardıktan sonra, yumuşak elektrik iletkenleri olmaya geri dönerler.

Xerography teknolojisi, foto iletken selenyum, alüminyum veya diğer iletken metal destek katmanını kullanır.

Chester Carlson, 22 Ekim 1938’de Xerography’yi icat etti. Carlson fizik bölümünden mezun olarak patent avukatı oldu. Bu işte, belgelerin kopyalarını hızlı bir şekilde oluşturma ihtiyacını fark etti.

Daha sonra Carlson, elektriksel özelliklerde değişiklik gösteren malzemelerle deneyler yaptı. Foto iletken malzemeler olarak bilinen bu malzemeler, elektrostatik yüklere ayrıca ışığa duyarlıydı. 1938 yılında 32 yaşındayken laboratuvarında ilk xerografik görüntüyü yarattı.

1947’de Carlson, New York’un kuzeyinde küçük bir şirket keşfetti. Buluşu ile 4 milyar sayfalık ürün üretme hakkını elde etti. Bu teknoloji daha sonra ofislerde en yaygın kullanılan belge yazdırma yöntemi haline geldi.

Xerography Nasıl Çalışır?

Xerography, statik elektrik yüzeyi eşit olarak yükler. Daha sonra elektrik yükünü boşaltan veya yok eden ışığa maruz bırakılır. Bu işlem yalnızca gölge yüklü alanlar bırakır.

Toz pigmenti yüklü bölgelere dağıtarak görüntünün görünür olmasını sağlar. Isı veya basınç, ardından mürekkebi formun üzerine sabitleyerek baskı işlemini tamamlayın.

Pozitif veya negatif iyonlar, katmanı elektrostatik olarak yükler. Seçilen foto iletken yalıtım katmanı tipinin polaritesine bağlıdır. Bir kamera plakayı gösterdiğinde, ışık alan alanlar yük kaybeder. Dolayısıyla, görüntü yakalamayı ayrıca oluşumunu etkiler. Aldıkları yoğunluğa göre oluşur.

Kaplama tabakasında tutulan yük, elektriksel & elektrostatik model oluşturur. Yani, bu model görüntüyü temsil ederek görüntüler. Görüntü, açıkta kalan plaka üzerine yüklü toz serpildiğinde oluşur. Bu toz, uygulanan ilk miktara zıt bir yük ekler. Buna karşılık, levhayı ya da yalıtım katmanını etkiler.

Xerography cihazında toz, yüklü alanlara yapışarak baskıyı oluşturur. Ardından plakayı kağıtla örtün ve ters tarafa aynı polaritede yük uygulayın. Dolayısıyla, bu adım elektrostatik model oluşturmaya yardım eder. Toz görüntüsü ısıya maruz kaldığında form üzerinde eriyerek görüntüyü kağıt üzerinde sabitler.

Yüksek hızlı mekanize ekipman, tüm işlemleri bir saniyeden daha kısa sürede gerçekleştirir. Ayrıca, yeniden kullanılabilir yapısı nedeniyle maliyeti ucuzdur. Sonuç olarak, foto iletken yalıtım katmanı satın alınabilirlik sağlar.

Kserografinin Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları

Xerography, küçük, orta ya da büyük ofislerde kullanılan makineler için uygundur. Metinlerin ve grafiklerin saniyeler içinde çoğaltılmasını sağlar. Ayrıca kısa ve orta ölçekli işler için değişken görüntü çözünürlüğü sunar.

Kullanıcılar kağıt, karton ve asetatları CPU olmadan kolayca kullanabilir. Formun kurutulması gerekmediğinden, kullanıcılar onu cihaza besleyebilir. Ayrıca cihaz, zımbalama ya da çift taraflı yazdırma desteği sağlar.

Dezavantajları

Xerography yani Kserografi cihazlarının başlıca dezavantajları, letter veya A4 kağıt türlerini kullanmalarıdır. Toner bittiğinde, yazıcı boş bir beyaz alan bırakır. Ek olarak, çıktılar aşırı sıcak olabileceğinden, kullanıcıların bazı baskıların soğumasına izin vermesi gerekir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir