UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) Nedir? | Tanımı ve Donanım Türleri

UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı), kesintisiz bir güç kaynağı cihazıdır. Kullanıcılar onu fişe bağlar ve benzersiz bir devre entegre eder. Bu devre, bilgisayara birkaç dahili şarj edilebilir pil sağlar. Aynı zamanda elektrik gücü sağlar.

UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) Nedir?

UPS (Uninterruptible Power Supply – Kesintisiz Güç Kaynağı) Nedir?

Elektrik kesintisi durumunda piller bilgisayarı çalıştırmaya devam eder. Bilgi kaybını önler ve kullanıcıların çalışmalarını kaydetmelerini sağlar.

Ayrıca firmaların büyük boyutlu ve yüksek kapasiteli UPS’leri bulunmaktadır. Bu UPS’ler aynı anda birçok bilgisayara, klimaya, sunucuya ve aydınlatma sistemine güç sağlayabilir.

UPS’lerin geliştirilmesinin ana nedeni, kesintilerde çalışmaya devam etmek ve yedeklemektir. Bu nedenle geliştiriciler, belirli bir süre kesintisiz çalışmayı sağlamak için cihazlar yarattı.

Üretilen modellere göre bu cihazlar birden fazla bilgisayara bağlanmayı destekler. Ek olarak, gelişmiş işlevsellik için çeşitli özellikler ve işlevler sunarlar. Bir dizüstü bilgisayar için ortalama 15 dakika ile 270 dakika arasında kesintisiz güç sağlayabilirler.

Tasarımcılar, bir bilgisayarın çalışabilirliğini sürdürmek için kesintisiz güç kaynakları oluşturur. Yine de, iyileştirmeler nedeniyle lazer yazıcıları veya fotokopi makinelerini bağlamayı da desteklediler.

Üretim kalitesine bağlı olarak, UPS modellerinde yerleşik bir voltaj regülatörü bulunabilir. Bu düzenleyici, zarar verici güç dalgalanmalarını önleyerek bilgisayar sistemini korur. Ayrıca, profesyonel UPS modelleri bilgisayar bağlantısı için yönetim mekanizmaları sunar. Bu mekanizmalar, özel yazılım aracılığıyla çeşitli işlevlerin kontrol edilmesini sağlar.

UPS Donanımı

UPS cihazlarında genellikle özel devreler ve bataryalar bulunur. Bu bileşenler, elektrik kesintileri sırasında bilgisayara otomatik olarak elektrik gücü sağlar. Ancak diğer parçalar, bir UPS cihazını daha işlevsel hale getirir.

Aç/Kapa Düğmesi

Bu düğme, dijital gücü kontrol eden bir bekleme görevi sağlar. Ayrıca yükler üzerinde teşhis testleri gerçekleştirir.

Göstergeler

Gösterge LED’leri, yedek pillerin durumunu gösterir. Ayrıca cihazın doğrudan AC prizinden çalışıp çalışmadığını da gösterirler.

Kapak

Dahili elektroniği, istenmeyen davranışları önlemek için koruyucu mekanizmalar içerir. Bu mekanizmalar, fiziksel etkilere veya kullanıcı kontrol hatalarına karşı koruma sağlar.

Hava Girişleri

Diğer cihazlar gibi UPS cihazlarında da hava girişleri bulunur. Pillerin aşırı ısınması durumunda cihazın soğuk hava vermesini sağlar.

Mekanik Başlatma

UPS’e giden güç kaynağını tamamen açar veya kapatır.

RJ11 Konnektörü

Adından da anlaşılacağı gibi, RJ11 konektörü cihazdan telefon sinyallerini alır. Bu konektör, telefon sinyallerinin iletimini ve alımını açık bir şekilde işler.

RJ45 Konnektörü

Aynı şekilde, RJ45 konektörü, cihaz ağı için gerekli sinyalleri alır. Bu bağlayıcı, gerekli uyarıları alarak ağ bağlantısının kurulmasında çok önemlidir.

Fan

İç ısıyı dışarı atarak bileşenlerin aşınmasını önler, uzun ömür sağlar. Bu mekanizma, iç ısıyı ortadan kaldırarak kullanım ömrünü uzatarak elektronik bileşenleri korur.

Üç Terminalli Fiş

Bağlı ekipmana güç sağlayarak düzgün çalışmasını sağlar. Ek olarak, bağlı cihazlara elektrik gücü sağlama gibi önemli bir işleve de hizmet eder.

Port

Bağlantı noktası, şarj seviyesi ve voltaj gibi önemli bilgileri bilgisayara iletir. Cihazın durumu ve varyasyonları hakkında temel verileri dizüstü bilgisayara aktarır.

Güç Kablosu

UPS cihazlarında elbette güç kablosu, AC gücünün ev prizinden çekilmesini sağlar.

UPS Güç Bağlantı Noktaları

En kritik bağlantı noktalarından biri pin bağlantı noktasıdır. Bu nokta, prizlerden gelen AC gücünü birbirine bağlayarak uygun elektrik akışını sağlar. Bu pimler faz, nötr ve topraktır. Aşama, cihazı beslemekten sorumlu pimdir.

Nötr dönüşler elektrik kullanırken, topraklama pimi güç hattının aşırı yüklenmesine karşı koruma sağlar. Aşırı, cihazın hasar görmesini önlemek için akımı etkili bir şekilde yönlendirir.

UPS Kullanım Alanları

Büyük şirketler, o sırada yüksek maliyetleri nedeniyle başlangıçta kritik bilgiler için UPS’leri kullandı. Ancak cihaz fiyatları düştükçe UPS’ler daha yaygın kullanılmaya başlandı. Ev kullanıcıları da güç yedekleme ihtiyaçları için bunları benimsemeye başladı.

UPS, yazılımın ve önemli verilerin korunmasını sağlar. Elektrik kesintisinden kaynaklanan kayıpları önleyerek ofis uygulamaları için hayati önem taşır. Ek olarak, UPS’ler otomotiv, sağlık, devlet daireleri ve endüstriyel sistemlerde geniş kullanım bulmaktadır.

Daha kapsamlı veri merkezleri ve bankalar, endüstriyel UPS cihazlarını kullanır. Güvenilir güç kaynağı için self servis makinelerde ve benzin istasyonlarında da uygulama alanı buluyorlar.

UPS Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri

1) Sürekli Aktif

UPS akülerinin doğru akım kaynağına ihtiyacı vardır. Şebekeden gelen alternatif akımı doğru akıma dönüştürürler. Yüke güç sağlamak ve ileride kullanmak üzere UPS akülerinde depolamak için ters doğru akımı kullanırlar. Bu tip, piller ve paketler arasında dönüştürücü gerektirmez.

2) AC Pasif

Pasif UPS cihazlar, çıkışlarından alternatif bir sinyal alır. Pillerden gelen sürekli hareketi alternatif bir dalga biçimine dönüştürmek için bir invertör kullanırlar. Alternatif akım güç kaynağı gerektiren diğer cihazlarla uyumluluk sağlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir