Donanım, bir bilgisayarın tüm fiziksel ve somut parçalarına, elektrik, elektromekanik ve mekanik bileşenlerine karşılık gelir.
Kablolar, kasalar, her türlü çevre birimi ve yazılım adı verilen mantıksal ve soyut olmayan tüm fiziksel unsurları içerir.
Bilgisayarda Donanım Nedir?
Bir bilgisayar sistemi, temel olarak üç ana bileşenden oluşur. Merkezi işlem birimi (CPU), verilerin işlenmesinden sorumludur.
Giriş çevre birimleri, bilgi girişine izin verirken, çıkış çevre birimleri işlenen verilerin çıkışını sağlar.
Donanım Türleri
Donanım iki kategoriye ayrılabilir:
- Bir bilgisayara minimum işlevsellik vermek için gerekli olan vazgeçilmez bileşenler kümesini kapsayan temel donanımlar.
- Bilgisayarın çalışması için kesinlikle gerekli olmayan belirli işlevleri yerine getirmek için kullanılan tamamlayıcı donanımlar.
Kısaca bir veri giriş ortamı, bellek ve işlem birimi ve bir veri çıkış ortamı temel donanımı oluşturur.
Kesinlikle gerekli olan veri girişi ve çıkışı, uygulamaya bağlı anlamına gelir. Ortak bir kullanıcının bakış açısından, bilginin girişi ve çıkışı için sırasıyla en az bir klavye ve monitör bulunmalıdır.
Ancak, klavyenin veya monitörün gerekli olmadığı bir bilgisayar olamayacağı anlamına gelmez. Ancak bilgi girebilir ve işlenmiş verilerinizi, bir veri toplama/çıkış kartı aracılığıyla çıkarabilirsiniz.
Bilgisayarlar, programlanmış ve saklanmış talimatları hafızalarında yorumlayabilen ve uygulayabilen elektronik cihazlardır. Temel olarak aritmetik-mantık ve giriş/çıkış işlemlerinden oluşur.
Veriler alınır, işlenir ve saklanır ve son olarak çıktılar üretilir. Bu nedenle, her bilgisayar sisteminde en azından bazı fonksiyonların kendilerine adanmış bileşenleri ve donanım aygıtları bulunur:
- İşleme: Merkezi İşlem Birimi veya CPU
- Depolama: Anılar
- Giriş: Giriş Çevre Birimleri
- Çıkış: Çıkış Çevre Birimleri
- Giriş/Çıkış: Karışık Çevre Birimleri
Temel ve genel bir bakış açısından, bir girdi cihazı, bilgi, veri ve programların girilmesine izin verecek araçları sağlayan cihazdır.
Bir çıkış cihazı, çıktı bilgisini ve verilerini kaydetmek için araçlar sağlar. Bellek, geçici veya kalıcı depolama kapasitesini verir ve CPU girilen bilginin hesaplanması ve işlenmesini sağlar.
Karışık bir çevre birimi, hem giriş hem de çıkış işlevlerini yerine getirebilen bir çevre birimidir, en tipik örnek sabit disktir.
Merkezi İşlem Birimi
Merkezi İşlem Birimi‘nin kısaltması olan CPU, bilgisayarın yorumlanması ve yürütülmesinden ve verilerin işlenmesinden sorumlu olan temel bileşendir.
Modern bilgisayarlarda CPU işlevi bir veya daha fazla mikroişlemci tarafından gerçekleştirilir. CPU mikroişlemci olarak bilinir ve tek bir entegre devre olarak üretilir.
Bir ağ sunucusu veya yüksek performanslı bir bilgi işlem makinesinde, eşzamanlı veya paralel çalışan birkaç hatta binlerce mikroişlemci olabilir. Bu durumda, tüm bu ayarlar makinenin CPU’sunu oluşturur.
Tek bir mikroişlemci şeklindeki merkezi işlem birimleri yalnızca PC’lerde değil, aynı zamanda belirli bir işlem gücü veya elektronik bilgi içeren diğer aygıt türlerinde de bulunur. Örneğin; endüstriyel proses kontrolörleri, televizyonlar, otomobiller, bilgisayarlar, uçaklar, cep telefonları, ev aletleri, oyuncaklar.
Mikroişlemci, anakart olarak adlandırılan, CPU soketi olarak bilinen bir soketin üzerine monte edilir.
Ayrıca devre kartları ve işlemci arasındaki elektrik bağlantılarına da izin verir.
İşlemciye bakırdan yada alüminyumdan yapılmış olan bir ısı emici takılır ve anakart monte edilir.
Bu, büyük ölçüde ısı şeklinde yayılan çok fazla enerji tüketen mikroişlemcilerde gereklidir. Bazı durumlarda, 40 ila 130 watt akkor lambaya kadar enerji tüketebilirler.
Bilgisayar donanımını oluşturan elektronik ve entegre devrelerin büyük çoğunluğu anakarta monte edilmiştir.
Anakart, yonga setlerinin, genişleme yuvalarının, soketlerin, konektörlerin, çeşitli entegre lehimlerin lehimlendiği büyük bir baskılı devredir.
İşlemci, RAM bellek modülleri, grafik kartları, genişletme kartları, giriş ve çıkış çevre birimleri aracılığıyla diğer tüm bileşenleri barındıran ve iletişim kuran temel destektir.
Bu bileşenleri iletmek için, anakart, verilerin sistem içinde ve dışında iletildiği bir dizi veriyoluna sahiptir.
Entegrasyon eğilimi anakartı, temel işlevlerin çoğunu, daha önce genişletme kartlarıyla gerçekleştirilen işlevleri de içeren bir öğe haline getirdi.
RAM Donanım
RAM, bilgisayarda geçici depolama ve yoğun olmayan işler için kullanılan bellektir. CPU’nun okuduğu, işlediği ve yürüttüğü bilgileri, verileri ve programları geçici olarak depolar.
RAM, bilgisayarın ana belleği olarak bilinir. Ayrıca yardımcı belleklerden ve sabit sürücüler, manyetik bantlar veya diğer bellekler gibi yığın depolamadan farklı olarak Merkezi veya İş olarak da bilinir.
Grafik Donanımı
Grafik donanım temel olarak video kartıdır. GPU’nun temel amacı, CPU’nun yaptığı diğer işlevleri daha verimli yapabilmesi için grafik işlemeyi gerçekleştirmektir.
Hızlandırıcıları olan bu ekran kartlarından önce, ana işlemci görüntüyü oluşturmakla görevliydi. Video bölümü ise ikili sinyallerin monitör tarafından istenen sinyallerin bir çevirmeniydi. Ve bilgisayarın ana belleğinin çoğu da bu amaçlar için kullanılmıştır. 1990’lardan bu yana, grafik işlemedeki evrim hızla büyüdü.
Çevre Birimleri
Çevresel donanım, bilgisayarın dışarı ile iletişim kurmasına izin veren, yani bilgi ve verileri hem girip hem de dışa aktaran birimler veya aygıtlar anlamına gelir.
Çevre birimleri, giriş/çıkış (G/Ç) olarak bilinen işlemlere izin verir.
Giriş Çevre Birimleri
Giriş çevre birimleri bilgisayar donanım cihazları şunlardır: Klavye, mouse veya fare, tarayıcı, mikrofon, web kamerası, optik barkod okuyucular, Joystick, CD veya DVD okuyucu, veri toplama/dönüştürme panolarıdır.
Çıkış Çevre Birimleri
CPU tarafından gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen bilgilerin gönderilmesine veya işlenmesine izin veren bilgilerdir.
Bu gruptaki en yaygın cihazlar klasik monitörler, yazıcılar ve hoparlörlerdir.
Karışık Çevre Birimleri
Bu bilgisayar donanım cihazları hem giriş hem de çıkış olarak çalışabilen cihazlardır. Tipik olarak, sabit diskler, disketler, manyetik teyp sürücüleri, CD/DVD okuyucu-kaydediciler, ZIP diskleri örnek verilebilir.
Flash bellek, ağ kartları, modemler, video yakalama/çıkış kartları gibi diğer birimler de bu sınıfa dahil edilebilir.