RGB Nedir, Ne İşe Yarar?

RGB (Red Green Blue/Kırmızı, Yeşil, Mavi) renklerin oluşturulduğu ana renklerin yoğunluğu açısından renk kompozisyonunu ifade eder.

RGB Nedir, Ne İşe Yarar?

RGB (Red Green Blue) Modeli Nedir?

Üç ana ışık rengini ekleyerek karıştırarak bir rengi temsil etmenin mümkün olduğu, katkı sentezine dayanan bir renk modelidir.

RGB renk modeli, tam olarak kırmızı, yeşil veya mavi’nin ne anlama geldiğini tanımlamaz, bu nedenle aynı RGB değerleri, bu renk modelini kullanan farklı cihazlarda belirgin şekilde farklı renkler gösterebilir. Aynı renk modelini kullanıyor olsalar bile, renk uzayları önemli ölçüde değişebilir.

Her Rengin Karıştırıldığı Oranlar

Her rengin karıştırıldığı oranı belirtmek için, ana renklerin her birine bir değer atanır, böylece 0 değeri karışıma müdahale etmediği anlamına gelir ve bu değer arttıkça daha fazla yoğunluğa katkıda bulunduğu anlaşılır.

Değer aralığı herhangi bir değer olabilse de (0 ile 1 arasında gerçek değerler, 0 ile 37 arasında tamsayı değerler), her birincil rengin bir bayt (8 bit) ile kodlanması yaygındır. Böylece, olağan şekilde, bileşenlerin her birinin yoğunluğu, 0 ila 255 arasında değişen bir ölçeğe göre ölçülür.

Bu nedenle (255,0,0) ile kırmızı, (0,255,0) ile yeşil ve (0,0,255) ile mavi elde edilir, her durumda sonuçta elde edilen tek renkli bir renk elde edilir. Siyah olarak bilinen rengin yokluğu, üç bileşen 0, (0,0,0) olduğunda elde edilir. 255. seviyedeki iki rengin 0. seviyedeki bir üçüncü renkle kombinasyonu üç ara renge neden olur.

Böylece sarı (255,255,0), camgöbeği (0,255,255) ve eflatundur (255,0,255). Açıkçası beyaz renk, üç ana renk ile maksimum düzeyde (255,255,255) oluşturulur.

Tüm renklerin bir küp içinde temsil edilebilir. Her renk yüzeydeki veya içindeki bir noktadır. Gri tonlama, beyazı siyah renkle birleştiren diyagonal üzerinde bulunur.

Bilgisayar Ekranlarında Renk

Bilgisayar ekranlarında renk hissi, kırmızı, yeşil ve mavinin katkı maddesi karışımı tarafından üretilir. Piksel adı verilen bir dizi küçük nokta var. Ekrandaki her nokta bir pikseldir ve her piksel aslında üç alt piksel kümesidir; biri kırmızı, biri yeşil ve biri mavi, her biri belli bir yoğunlukta parlıyor.

Başlangıçta, çoğu monitörün renk derinliğindeki sınırlama, renk küpü tarafından tanımlanan 216 renkle sınırlı bir aralığa yol açtı. Bununla birlikte, 24 bit monitörlerin baskınlığı, HTML RGB renk uzayından 16,7 milyon renk kullanmayı mümkün kıldı.

Web’in renk paleti, her rengin altı farklı renk arasında (onaltılık) bir değer alabileceği kırmızı, yeşil ve mavinin 216 kombinasyonundan oluşur: #00, #33, #66, #99, #CC veya #FF. 63, 216 kombinasyonun sayısını verdiğini görebilirsiniz.

Bu ondalık değerler, yoğunluk yüzdesi sırasıyla %0, %20, %40, %60, %80 ve %100 olan 0, 51, 102, 153, 204 ve 255’e karşılık gelir. Bu, 216 rengin boyut 6 küpüne bölünmesini sağlar.

Pikseller ne kadar doygun olursa o kadar iyidir, ama kesinlikle kesinlikle saf bir renk değildir. Bu nedenle, bu sistemle renklerin üretimi iki sınırlamaya sahiptir:

  • Katkı karışımlarının çalışmasının türevi: sadece üç ışık kaynağının oluşturduğu üçgenin iç renkleri elde edilebilir.
  • Kullanılan ana renklerin kesinlikle tek renkli olmadığı gerçeğinin türevi.
  • Buna ek olarak, çeşitli ekranların değişebileceği kullanıcılar tarafından yapılandırılabilir olmasının yanı sıra, çeşitli ekranlar tam olarak aynı değildir.

Bu, ekranlar için renk kodlamasının göreli açıklamalar olarak yorumlanması ve doğruluğun ekranın özelliklerine göre anlaşılması gerektiği anlamına gelir.

Renk Algısı ve Hissi

Gözlerde iki tip ışığa duyarlı hücre veya fotoreseptör bulunur: çubuklar ve koniler. İkincisi renk bilgisi sağlamaktan sorumludur.

Bir rengin nasıl algılandığını bilmek için, farklı frekans tepkilerine sahip üç tür koninin olduğu ve RGB, kırmızı, yeşil ve mavi üçüzleri oluşturan renklere maksimum duyarlılığa sahip oldukları dikkate alınmalıdır.

Yeşil ve kırmızıdan bilgi alan koniler benzer bir duyarlılık eğrisine sahipken, mavi renge verilen yanıt diğer iki renge verilen yanıtın yirminci (1/20) kısmıdır.

Bu gerçek, JPEG veya MPEG gibi bazı görüntü ve video kodlama sistemleri tarafından, mavi bileşen hakkında bilinçli olarak daha fazla bilgiyi “kaybettiği” için kullanılmaktadır, çünkü gözler bu kaybı algılamayacaktır.

Renk hissi, duyarlılık eğrilerinin her birinin gözlenen nesne tarafından yayılan spektruma yanıtı olarak tanımlanabilir. Bu şekilde, her renk için bir tane olmak üzere üç farklı yanıt elde edilir.

Renk hissinin bu şekilde elde edilmesi, farklı bir spektrum yayan iki gözlenen nesnenin aynı hissi üretebileceği anlamına gelir.

Ve insan görüşünün bu sınırlaması üzerine, incelenen görsel uyaranlardan ve üç ana rengin bir karışımı olan belirli bir spektrumlu bir nesnenin renginin elde edilmesinin mümkün olduğu renk sentezi modeline dayanır.

Parlaklık Sinyali

Parlaklık hissi bir nesnenin parlaklığı ve opaklığı ile verilir ve farklı tonları ve prizmaları olan iki nesne aynı ışık hissini üretebilir. Parlaklık sinyali, bu parlaklık hissinin niceliğidir.

Siyah beyaz görüntüler ve renkli görüntüler arasında uyumluluğu sağlamak için, mevcut televizyon sistemleri (PAL, NTSC, SECAM) üç bilgi iletir: parlaklık ve iki renk farkı sinyali.

Bu şekilde, eski siyah-beyaz modeller renk bilgilerini göz ardı edebilir ve sadece parlaklığı, yani gri tonlamalı bir görüntüye uygulanan her pikselin parlaklığını üretebilir.

Ve renkli televizyonlar, her bir bileşeni renk farkı sinyallerinden biriyle ilişkilendiren bir matristen üç RGB bileşeninin bilgilerini alır. Televizyon sistemlerinin her biri için farklı bir şekilde iletilirler, bu nedenle bir PAL çoğaltma sisteminde bir NTSC sinyali üretmekte sorun yaşanabilir.

   İlgili Yazılar


Blu-ray Nedir?
GPU
Ekran Kartı
Video Nedir?
SLI Nedir?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir