JPEG Nedir, Ne İşe Yarar?

JPEG, dijital görüntüleri kaydetmek için kullanılan en popüler biçimlerden biridir. Bu dosya formatı, Joint Photographic Experts Group tarafından oluşturuldu ve kısaltmaları JPEG ya da JPG’dir.

JPEG Nedir, Ne İşe Yarar?

JPEG Formatı/Dosyası Nedir?

JPEG ((Joint Photographic Experts Group/Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu), hareketsiz görüntü dosyalarının sıkıştırılması ve kodlanması için bir standart oluşturan bir uzmanlar komitesinin adıdır.

Bu komite, görüntüleri dijitalleştirme konusundaki deneyimlerini paylaşmak ve geliştirmek amacıyla çeşitli grupların birleşmesi ile kuruldu. ISO, üç yıl önce bu alanda araştırmalara başladı.

JPEG, bir sıkıştırma yöntemi olmasının yanı sıra, genellikle bir dosya formatı olarak kabul edilir.

JPEG, dijital kameralar ve diğer görüntü yakalama aygıtları tarafından kullanılan ve aynı zamanda World Wide Web‘de fotoğrafik görüntüleri depolamak ve iletmek için kullanılan en yaygın görüntü formatıdır. Bu tür dosyalar genellikle .jpg uzantısıyla adlandırılır.

Tarihi

Web tasarımı, geliştirme, programlama, kullanılabilirlik ihtiyacı ortaya çıkmadan önce, grafik tasarımcılar görüntünün boyutu arttıkça, görüntünün çözünürlüğü ve baskısının daha iyi olduğunu düşündüler.

Daha sonra web üzerinde baskılı tasarımdan normal tasarıma geçiş ihtiyacı duyuldu. Web üzerinde tam renkli olarak basılan devasa görüntülerin kolayca yüklenebilmesi için sıkıştırılması ve boyutunun azaltılması gerekliydi.

Bu format, görüntülerin her birinin sıkıştırma düzeyini derecelendirmeye izin verdiği için önemli bir rol oynar.

Bu sayede, dosyada daha küçük bir boyut anlamına gelen düşük kaliteli bir görüntü veya daha büyük bir boyutu temsil eden yüksek kaliteli bir görüntü oluşturulabilir.

Özellikleri

JPEG’nin kullandığı sıkıştırma sistemi, gradyan alanlarında ortalamasını alarak bilgiyi azaltma yöntemine dayanır. Yani, bazı piksellerin renk değeri, onları çevreleyen piksellerin rengine göre hesaplanır.

Bu özelliklerden dolayı, bu format birçok degradeye ve renk farklılığına sahip görüntüleri depolarken çok etkilidir.

Düz ve tek tip renklerde geniş uzantılara sahip çizimleri ve bu formatta çok iyi tanımlanmış kenarları olan çizimleri bu formata dönüştürmek istediğimizde görüntü boyutunda bir farklılık olmayacağını bilmeliyiz.

Bu grafik biçiminin özellikleri GIF uzantısına göre oldukça farklıdır. Bu nedenle bu 2 biçim HTML dili tarafından kullanılır çünkü biri diğerini tamamlamaya çalışır.

JPEG yada JPG dosya formatının özellikleri şunlardır:

  1. Bitmap grafik biçimine sahiptir.
  2. 24 Bit gerçek renk desteğine sahiptir.
  3. Yüksek paket oranlarını ve daha fazlasını destekleyen sıkıştırma algoritmasına sahiptir.

JPEG’in 24 Bit gerçek renk desteği, 16.777.216 renk derinliğinde görüntüler sunar. Bu renk derinliğine sahip bir bitmap çok büyük bellek boyutlarına ulaşabilir. Ancak bu, formatın sunduğu sıkıştırma algoritmasıyla desteklenir.

Bu sıkıştırma algoritması, çok güçlü olmasına rağmen, sıkıştırma oranını artırdıkça görüntü kalitesinde az da olsa bir düşüş oluşturabilir.

Örneğin görüntü işlemcimizden dosyayı kaydettiğimizde sıkıştırma oranı ayarlanır. Bu bilgi kaybı, sıkıştırma oranını artırdığımızda ortaya çıkar ve görüntünün çözünürlüğü gözle görülebilir bir şekilde fark edilir.

Bu format, görüntüleri 24 bit derinlikte ve gri tonlamalı sıkıştırmak için tasarlanmış bir algoritmadır. Ayrıca bu algoritmanın sıkıştırılmış görüntülerini depolamak için kullandığı dosya formatıdır.

Bu yalnızca hareketsiz görüntüleri işler, ancak videolar için MPEG adlı bir standart vardır.

Bu dosya formatı genellikle .jpg olarak kısaltılır çünkü bazı işletim sistemleri yalnızca üç harfli uzantıları kabul eder. Kısacası, bu görüntü uzantısı, kayıplı bir sıkıştırma algoritmasıdır.

Bu, görüntüyü açarken sıkıştırmadan önce sahip olduğumuz görüntüyü tam olarak elde edemediğimiz anlamına gelir. Bu dosya formatını çok esnek kılan özelliklerden biri, sıkıştırma derecesini ayarlama yeteneğidir.

Çok yüksek sıkıştırma belirtilirse, önemli miktarda kalite kaybına neden olur, ancak küçük dosyalar elde edilir. Düşük bir sıkıştırma oranıyla, orijinale çok yakın bir kalite ve daha büyük bir dosya elde edilebilir.

Bir görüntüyü sadece bir kere sıkıştırır ve açarsanız görüntü kalitesi elde edeceğiniz anlamına gelir. Ancak görüntüyü daha fazla kez yeniden sıkıştırırsanız daha büyük bir kayıp elde edersiniz. Yani, görüntüyü her sıkıştırdığınızda ve açtığınızda, bir miktar kalite kaybedecektir.

Bu format, web’de en yaygın kullanılan bir dosya formatı olmasına rağmen formatın kayıplı sıkıştırması, metin ve çizgiler içeren diyagramlar için uygun değildir.

Bu sıkıştırma algoritması, insan gözü’nün iki görsel kusuruna dayanmaktadır. Birinci kusur, parlak bir ortamda sıkıştırılan görüntünün daha net fark edilmesidir. İkincisi ise, homojen olmayan alanlardaki küçük değişiklikleri, örneğin nesnelerin gövdelerinin kenarlarında, varyasyonun büyük olduğu alanlardan daha kolay fark edilmesidir.

P-JPEG (Progressive/Aşamalı JPEG)

P-JPEG formatının ana avantajı, görüntülerin aşamalı olarak görüntülenmesine izin vermesidir. P-JPEG, grafik yüklenirken görüntüyü düşükten yüksek kaliteye kadar görüntülemeye dayanır.

GIF formatının taramalı sistemiyle karıştırmamalıyız, çünkü GIF yükleme sırasında grafiğin değişen satırlarını göstermeye dayalıdır.

P-JPEG’in aşamalı görüntüleme sistemi, görüntü işlemi tamamlandığında maksimum keskinliğe ulaşır.

   İlgili Yazılar


DMG Dosyası
MP3 Formatı
Piksel Nedir?
Video Formatı
PNG Nedir?

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir