MPEG, grup tarafından geliştirilen bir ISO grubu ve sıkıştırma standartları ve Dijital Video Dosya Biçimleri ailesidir. Genellikle Windows için Video, Indeo ve QuickTime gibi diğer biçimlerden daha kaliteli bir video standardıdır.
MPEG Dosyası veya Formatı Nedir?
MPG veya MPGE, birkaç ses ve video parçasını ve hatta altyazı parçalarını içeren temel bir biçimidir. Ses ve görüntünün özelliklerine bağlı olarak, MPG dosyası belirli bir standart içerir.
CD desteği için, en popüler MPEG1 formatları MPEG2, SVCD için VCD ve CVCD’dir.
Bölge
MPG formatı, kullanıldığı coğrafi alana bağlı olduğu için PAL formatı Avrupa’da kullanılırken, NTSC Amerikan formatıdır. Ancak, hem PAL hem de NTSC ile uyumlu olan çok bölgeli cihazlar da vardır.
MPG formatlı bir video 25 FPS ise PAL formatına dönüştürülmelidir. Eğer video 23.976 veya 29.976 FPS ise NTSC formatı kullanılmalıdır.
Yanlış formata dönüştürme, ses/video senkronizasyonunun bozulmasına veya diğer sorunlara neden olabilir.
Dönüştürülen MPG videosu normal bir veri CD’si gibi yazdırılabilir. Ancak bir masaüstü DVD okuyucusunda veya taşınabilir bir aygıtta görüntülenmesi için tabloda listelenen VCD standartlarına göre yakılması gerekir.
Bir VCD‘nin yapısı, genel bir veri CD’sinden çok farklıdır, bu nedenle VCD’leri yazmak için Nero gibi özel programlar kullanılmalıdır.
Sıkıştırma
MPEG algoritmaları, bilgileri kolayca iletilebilen ve sonra sıkıştırması açılabilen küçük paketler halinde sıkıştırır.
MPEG, tüm kareyi depolamak yerine, yalnızca bir kareden diğerine değişiklikleri depolayarak yüksek sıkıştırma sağlar.
Video bilgileri daha sonra DCT (Discrete Cosine Transform/Ayrık Kosinüs Dönüşümü) adı verilen bir teknik kullanılarak kodlanır.
MPEG Özellikleri
MPEG, dönüştürme codec bileşenlerini kullanarak düşük kayıplı sıkıştırma bileşenlerini kullanır.
Düşük kayıplı dönüşüm kodeklerinde, görüntü ve sesten alınan örnekler küçük parçalara bölünür.
Yalnızca bu yeniden yapılandırılmış görüntülerle olan farklar ve tahmini gerçekleştirmek için gerekli olan bazı ekstra bilgiler saklanır.
MPEG, yalnızca bit akışı ve kod çözücünün biçimini normalleştirir. Kodlayıcı herhangi bir anlamda standartlaştırılmamıştır, ancak üyeler için geçerli ikili akışlar üreten VCD, MPEG2: DVD, MPEG3: HDTV, MPEG4: DIVX, XVID gibi referans uygulamaları vardır.
MPEG Sıkıştırma Formatları
MPEG1
Ses ve video sıkıştırma için ilk standarttır ve saniyede 30 kare (fps) ile 352×240 çözünürlüğe sahip video sağlar.
Bu, geleneksel VCR videolarının kalitesinden biraz daha düşük bir video kalitesi üretir ve katman 3 (MP3) ses sıkıştırma formatını içerir.
MPEG2
Yayın kalitesinde televizyon için ses ve video standardıdır ve ses CD’si kalitesinde 60 fps’de 720×480 ve 1280×720 çözünürlükler sunar.
Bu, NTSC ve hatta HDTV dahil çoğu TV standardı için yeterlidir.
MPEG2 sizin için, uydu TV ve dijital kablo TV sinyalleri için kullanılır ve 2 saatlik bir videoyu birkaç gigabayta sıkıştırabilir.
Bir MPEG2 veri akışının sıkıştırmasının açılması çok fazla bilgisayar kaynağı gerektirmese de, MPEG2 biçimine kodlama işlemesi için önemli ölçüde daha fazla güç gerektirir.
MPEG3
HDTV için tasarlandı, ancak MPG-2 lehine terk edildi.
MPEG4
MPEG1, MPEG2 ve Apple QuickTime teknolojisine dayalı standart grafik ve video sıkıştırma algoritmasıdır.
MPEG4 dosyaları JPEG veya QuickTime dosyalarından daha küçüktür. Bu yüzden video görüntüleri dar bir bant genişliği üzerinden iletmek için tasarlanmıştır ve videoyu metin, grafik ve 2D ve 3D animasyon katmanlarıyla karıştırabilirler.
MPEG7
Resmi olarak Multimedya İçerik Tanımlama Arayüzü olarak adlandırılan MPEG7, multimedya içeriği için bir dizi araç sağlar.
MPEG7, jenerik olacak şekilde tasarlanmıştır ve belirli bir kullanım için tasarlanmamıştır.
MPEG21
Bir Rights Expression Language ve Rights Data Dictionary içerir. Sıkıştırma ve kodlama yöntemlerini açıklayan diğer MPEG standartlarının aksine, MPEG21, içeriğin açıklamasını ve ayrıca içeriğe erişim, arama, depolama ve telif hakkı ile ilgili işlemleri tanımlayan bir standard içerir.
Sundukları olanaklar nedeniyle şu anda kullanıcılar tarafından en çok kullanılan üç MPEG dosyası bulunduğunu belirtmek önemlidir.
Genellikle VCD ve CVCD’de video oluşturmak için kullanılan MPEG1’dir. MPEG2 DVD, SVCD, CVD için ve dijital televizyonun parametreleri içinde kullanılır.
DivX ve Xvid formatlarında bulunan videolarda genellikle kullanılan MPEG4 formatını kullanır.