PHP Nedir, Ne İşe Yarar?

PHP, dinamik web sayfalarının oluşturulması için tasarlanmış, yorumlanmış bir programlama dilidir. Genellikle sunucu tarafı yorumlamada kullanılır.

Ancak bir komut satırı arayüzünden veya Qt veya GTK+ kütüphanelerini kullanarak grafik arayüzlü uygulamaları içeren diğer program türlerinin oluşturulmasında kullanılabilir.

PHP Nedir?

PHP Programlama Dili Nedir, Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

PHP, PHP Hypertext Preprocessor anlamına gelen bir kısaltmadır ve eski adları ise PHP Tools ve Personal Home Page Tools idi.

PHP programlama dili 1994 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturuldu. Ancak, ana uygulaması artık PHP-Grubu tarafından üretilmektedir. Resmi şartname olmadığı için PHP için fiili standart olarak hizmet vermektedir.

Bu programlama dilinin lisansı altında yayınlanan Free Software Foundation/Özgür Yazılım Vakfı bu lisansı özgür yazılım olarak kabul eder.

Web geliştirme için özel olarak tasarlanmış HTML koduna gömülebilen, yaygın olarak kullanılan genel amaçlı yorumlanmış bir dildir.

Genellikle web sunucusunda çalışır. Kodu girdi olarak alır sonra çıktı olarak web sayfaları oluşturur. Çoğu web sunucusuna ve tüm işletim sistemlerine ve platformlarına ücretsiz olarak dağıtılabilir.

Milyonlarca web sitesine & sunucuya kurulmuştur. Fakat, bu sitelerin sayısı, Ağustos 2005’ten bu yana diğer dillerin kullanılmasıyla düşüş göstermiştir.

Örneğin, Wikipedia web sitesi PHP’de geliştirilmiştir ayrıca, Apache’yi web sunucusu olarak kullanan bilgisayarlar arasında en popüler Apache modülüdür.

PHP’nin C & Perl programlama dilleri gibi en yaygın yapılandırılmış programlama dillerine benzemesinden dolayı, çoğu programcının çok kısa sürede öğrenmesine & uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.

Ayrıca, PHP yepyeni işlev kümesi öğrenmek zorunda kalmadan dinamik içerik uygulamalarıyla etkileşim kurmalarını sağlar.

Bir web sayfasının oluşturulmasını kolaştırsa da, PHP-Qt veya PHP-GTK uzantısını kullanarak grafik kullanıcı arayüzü ile uygulamalar oluşturmak mümkündür.

Ayrıca komut satırından da kullanılabilir, aynı şekilde Perl veya Python bunu yapabilir, PHP’nin bu sürümüne CLI denir.

İstemci sunucudan bir web sayfası göndermesini istediğinde, sunucu yorumlayıcıyı çalıştırır. Bu, içeriği dinamik olarak oluşturacak olan istenen Komut Dosyasını işler.

Sonuç yorumlayıcı tarafından sunucuya gönderilir. Bu da istemciye gönderilerek işlem tamamlanır.

PHP, ayrıca uzantıları kullanarak, PDF uzantısı & Flash dosyaları farklı formatlardaki görüntüler oluşturmak da mümkündür.

MySQL, PostgreSQL, Oracle, ODBC, DB2, Microsoft SQL Server, Firebird & SQLite gibi farklı veritabanı sunucularına da bağlantı sağlar.

Ayrıca UNIX & Windows gibi çoğu işletim sisteminde çalışabilir. Bir CGI sürümü, Apache modülü ve ISAPI’de bulunduğundan en popüler web sunucularıyla uyumlu çalışabilir.

Microsoft ASP & ASP.NET teknolojilerine, Adobe, Java, ColdFusion & CGI/Perl’e  alternatiftir.

GNU lisansı altında olsa da, Zend Studio adı verilen ticari bir IDE (Integrated Development Environment/Entegre Geliştirme Ortamı) sahiptir.

PHP için Delphi adlı IDE uygulamaları da vardır. En popüler IDE’lerden biri olan Eclipse için entegre modülü vardır.

PHP Tarihi

PHP, başlangıçta Perl’de, 1994 yılında Danimarkalı/Kanadalı Programcı Rasmus Lerdorf tarafından C dilinde yazılmış bir grup ikili CGI ele alındı. Böylece, özgeçmişini görüntülemek ya da web sitelerinin ziyaretçi sayısı gibi verileri kaydetmek için tasarlandı.

8 Haziran 1995’te Lerdorf, PHP/FI oluşturmak için kendi Form Yorumlayıcı ile birleştirmesinden sonra Personal Home Page Tools yayınlandı.

İki İsrail Technion programcısı olan Zeev Suraski & Andi Gutmans, derleyiciyi 1997’de yeniden yazarak PHP3’ün oluşturdular.

PHP3 Haziran 1998’de resmi olarak yayınlandı. 1999 yılında Suraski & Gutmans, dilin kodunu yeniden yazarak Zend Engine oluşturdular. İsrail’in Ramat Gan şehrinde Zend Technologies’i kurdular.

Mayıs 2000’de PHP4, Zend Engine 1.0 temel alınarak piyasaya sürüldü. 13 Temmuz 2007’de PHP4’ün desteklenmesi veya geliştirilmesinin askıya alındığı açıklandı.

13 Temmuz 2004’te, Zend Engine 2.0 motoru kullanılarak PHP5 piyasaya sürüldü.

Bu sürüm, Data Objects ile önceki sürümlerde temel olan Nesne Tabanlı Programlama için daha iyi destek, performans geliştirmeleri, MySQL için daha iyi destek, daha iyi XML desteği, SQLite desteği, SOAP entegre özelliği, veri yineleyicileri, istisna işleme veya Oracle ile uygulama geliştirme avantajlarına sahiptir.

5.2.X sürümleri hala geliştirme aşamasında olduğundan, yalnızca güvenlik güncellemeleri içeren 5.2.12 sürümü 17 Aralık 2009’da yayınlanmıştır.

PHP6 yayınlandığında, PHP4’ün geliştirilmesi artı desteği 13 Temmuz 2007’de sonlandırıldı.

PHP6 temel olarak Unicode desteği, register_globals ve safe_mode gibi işlemlerin temizlenmesi, PECL desteğinin kaldırılması, nesne yönelimli gelişmeleri, xmlReader & xmlWriter ile Fileinfo’nun çekirdek eklenmesini ve FreeType1 ve GD21 kitaplıklarının kaldırılmasını içerir.

PHP7 sürümü, 2014/2015 tarihinde büyük tartışmalar sonucunda yayınlandı ve numaralandırıldı. Bu sürüm, Dmitry Stogov, Xinchen Hui & Nikita Popov tarafından yazılmıştır.

Zend Engine’i yeniden yapılandırılarak PHP performansını optimize edilmiştir. WordPress tabanlı yeni teknolojilerin artması ile entegrasyonda tam performans göstermiştir.

Söz dizimi yapısının geliştirilmesiyle daha tutarlı kod yapısı oluşturuldu. Ancak bazı karakterlerin eklenmesine izin verildi.

Hypertext Preprocessor Özellikleri

Çok platformlu programlama dilidir. Tamamen veritabanında depolanan bilgilere erişimi olan dinamik web uygulamalarının geliştirilmesine yöneliktir.

PHP’de yazılmış kaynak kodu, kodun yürütülmesinden veya HTML içeriğinin tarayıcıya gönderilmesinden sorumlu olan sunucu olduğu için tarayıcı ve istemci tarafından görülmez. Bu, PHP’de programlamayı güvenilir kılar.

Günümüzde kullanılan veritabanı motorlarının çoğuna bağlanma yeteneğine sahiptir ve çok sayıda modül kullanarak projelerin daha çok geliştirilmesini sağlar.

Sistemin tüm işlevlerinin tek yardım dosyasında açıklandığı ayrıca örneklendiği vurgulanan resmi sayfasında kapsamlı dökümanlara sahiptir.

Ücretsiz olduğu için herkes kolayca erişebilir ya da kullanabilir. Nesneye yönelik programlama tekniklerinin uygulanmasına izin verir. Artı, kapsamlı & dahili yerel işlev kütüphanesini içerir.

Değişken türlerinin tanımını gerektirmez ayrıca değişkenleri çalışma zamanında işleyebilir.

Programcı, çalışmalarında düzenli kod yazmasına izin veren herhangi programlama veya geliştirme tekniği uygulayabilir ayrıca yönetilebilir.

PHP programlamanın avantajları arasında tek dezavantaj, programcının yazdığı kodların gizlenememesidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir