Yazılım Nedir, Ne İşe Yarar?

Yazılım, bir dijital bilgisayarın mantıksal donanımını veya yazılımını ifade eder ve sistemin donanım adı verilen fiziksel bileşenlerinin aksine belirli görevlerin yerine getirilmesini sağlamak için gerekli tüm yasal bileşenleri içerir.

Yazılım Nedir, Ne İşe Yarar?

Yazılım Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Bu tür mantıksal bileşenler, diğerlerinin yanı sıra, kullanıcının bir işletim sistemi gibi metin düzenleme sistemi yazılımı ile ilgili tüm görevleri yerine getirmesine izin veren ve temel olarak programların geri kalanının düzgün çalışmasına izin veren, fiziksel bileşenler ve uygulamaların geri kalanı ile etkileşim, aynı zamanda kullanıcı için bir arayüz sağlar.

Yazılım genellikle program veya uygulama gibi ifadelerle değiştirilir.

Bu kavram, farklı durumlardaki bilgisayar programlarının ötesine geçerek kaynak kodu yürütülebilir. Ayrıca belgeleri, işlenecek verileri ve kullanıcı bilgileri de yazılımın bir parçasıdır. Yani, somut olmayan her şeyi, fiziksel olmayan ilgili her şeyi kapsar.

Yazılım terimi ilk kez 1957’de John W. Tukey tarafından kullanılmıştır.

Bilgisayar bilimi ve yazılım mühendisliğinde yazılım, bilgisayar sistemleri programları ve verileri tarafından işlenen tüm bilgilerdir.

Hesaplamaları kontrol etmek için bir cihazın hafızasından farklı talimat dizilerini okuma kavramı, Charles Babbage tarafından diferansiyel makinesinin bir parçası olarak tanıtıldı.

En modern yazılımın temelini oluşturan teori ilk olarak Alan Turing tarafından 1936 tarihli The Computable Numbers/Hesaplanabilir Sayılar makalesinde bir başvuru ile önerilmiştir.

Çeşitleri

Yazılım çeşitleri bazen kafa karıştırıcı olsa da, pratik amaçlar için yazılım dört sınıfa ayrılır. Bunlar; sistem, programlama, uygulama ve sosyal yazılımıdır.

   Sistem Yazılımı

Amacı, kullanıcıyı ve programlayıcıyı kullanılan bilgisayarın ayrıntılarından yeterince ayırmaktır. Özellikle bellek, diskler, bağlantı noktaları ve iletişim cihazları, yazıcılar, ekranlar, klavyelerin dahili özelliklerini barındıran ancak işlemden izole eder.

Sistem yazılımı kullanıcıyı ve programlayıcıyı, bakımına izin veren uygun üst düzey arabirimler, araçlar ve destek yardımcı programlarıyla yönetir. İşletim sistemleri, aygıt sürücüleri, teşhis araçları, düzeltme ve optimizasyon araçları, sunucular ve araçları içerir.

   Programlama Yazılımı

Programcının farklı alternatifler ve programlama dilleri kullanarak bilgisayar programlarını geliştirmesini pratik bir şekilde sağlayan araç kümesidir. Metin editörleri, derleyiciler, tercümanlar, bağlayıcılar, debugger’ları içerir.

Entegre Geliştirme Ortamları (IDE), araçları, genellikle görsel bir ortamda gruplandırırlar, böylece programcının derlemek, yorumlamak, hata ayıklamak için birden fazla komut girmesi gerekmez. Genellikle gelişmiş bir grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) sahiptirler.

   Uygulama Yazılımı

Kullanıcıların, iş üzerinde özellikle durularak, otomatik veya destekli olabilecek herhangi bir faaliyet alanında bir veya daha fazla belirli görevi yerine getirmesini sağlayan bir görevdir.

Sistem kontrolü ve endüstriyel otomasyon, ofis uygulamaları, eğitim yazılımı, kurumsal yazılım, veritabanları, telekomünikasyon, video oyunu, tıbbi yazılım, sayısal ve sembolik hesaplama yazılımı, CAD, CAM ve algoritmik ticaret yazılımı uygulamalarını içerir.

   Sosyal Yazılım

Sosyal yazılım, yönleri düzgün bir şekilde programlamamaktadır. Bu araçlar arasında e-posta, e-posta listeleri, IRC, anlık mesajlaşma, ağ günlükleri ve diğerleri bulunur.

Uzaktan programlara katılanların ayrılmasını ve tecrit edilmesini kırmayı ve bilginin inşasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Sosyal yazılımlar, gerçek zamanlı anlık mesajlardan ertelenmiş zamanda işbirliği alanlarına kadar bireyler veya gruplar arasındaki konuşmaların desteklenmesi, bir grubun diğer katılımcıların katkılarını bilmesini sağlayan ve dolaylı olarak dijital itibara yol açan geri bildirim desteğini ve bireyin kişisel ilişkilerinin dijital bir ifadesini oluşturmak ve yönlendirmek ve yeni ilişkiler edinmelerine yardımcı olur.

Sadece e-posta, tartışma forumları ve sohbet gibi birinci nesil iletişim araçları hakkında değil, aynı zamanda sosyal yer imi de dahil olmak üzere bir dizi ikinci nesil hizmet hakkında konuşmak mümkün olduğu konusunda bir fikir birliği vardır.

Bloglar, diğer muhataplarla paylaşmak istediğimiz fikirler, fıkralar ve yorumlar hakkındaki basit yayınlardır. Bugün, bloglar bir ağ üzerinden etkili bir alışveriş yöntemidir. Katılımcılar arasındaki ilişkileri geliştirir.

İnternet‘in bugün sunduğu tüm uygulamalar ve web hizmetleri, öğretme/öğrenme sürecine uygulanmadan önce öğretmenler tarafından analiz edilmelidir.

Web’in geliştirilmesi ve genelleştirilmesi, açık kaynaklı yazılımın ulaştığı kalite ve olgunluğa ve sosyal yazılımların yeni sürümlerinin platformlara dahil edilmesine bağlıdır.

   İlgili Yazılar


Adware Nedir?
Malware Nedir?
Bilgisayarda Virüs Nedir?
Laptop PC’ler
PC Tanımı

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir