XML (Extensible Markup Language) Nedir?

XML, eXtensible Markup Language kısaltmasıyla bilinen, web tasarımında kullanılan HTML gibi anlaşılır bir dildir. XML, e-ticarette çeşitli bilgilerin uygulamalar, bilgisayarlar ve dijital ortamlar tarafından doğrudan temsil, depolama ve veri iletimine olanak sağlar.

XML Nedir?

Extensible Markup Language (XML) Nedir, Ne İşe Yarar?

XML, belirli görevleri olan bir programlama dili değildir. Bunun yerine, çeşitli ihtiyaçları karşılamak için daha hızlı bir çerçeve sunar. Örneğin, XHTML, XSLT ve SOAP gibi çerçeve yapısını destekleyen bazı diller vardır.

XML, bilgisayarların kolayca anlayıp işleyebileceği bir dizi kuralı takip eder. İnternet üzerinde basit ve kullanıcı dostu olmayı hedefler. Yapısı için metinsel karakterlere dayandığı için herhangi bir dil ile başa çıkabilir.

İnsanlar XML’yi elektronik olarak bilgi paylaşmayı kolaylaştırmak için oluşturdular. Zamanla, kullanıcıların artan ihtiyaçlarıyla uyumlu olarak web tabanlı bilgi alışverişinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

XML Tarihi

1996 yılında W3C, hem HTML’nin hem de GML’nin üstün özelliklerini birleştirerek XML’yi geliştirdi. Başlangıçta bir işaretleme dili prototipi oluşturma niyetiyle ortaya çıktı. IBM (International Business Machines), GML dilini 1960’lar ve 1970’ler boyunca geliştirdi.

XML, HTML tarafından ortaya konulan engelleri aşarak, erişilebilir bilgi paylaşımını cihazlar arasında mümkün kılar. Herhangi bir tarayıcıya uyum sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirir ve ekranda detaylı bilgiler sunar.

GML sistemi çok miktarda bilgiyi depolayabilir ve belgeleri farklı şekillerde sıralayıp bir araya getirebilir.

ISO, dünyaya yönelik kurallar belirlemeye yardımcı olan yeni bir dil konusunda ilgi duydu ve 1986 yılında SGML adında bir dil oluşturdu.

XML, belgeleri kağıt üzerinde veya ekranda iyi göstermek için kullanılan bir dildir. Ayrıca insanların farklı bilgisayar sistemlerinde belgeleri paylaşmasına ve kullanmasına olanak tanır.

XML, insanların internet üzerindeki şeyleri yönetmelerine yardımcı olan bir dildir. İnsanlar XML’i internet üzerindeki işlemleri yönetmek, bilgiyi kaydetmek veya değiştirmek için kullanır. Popüler olduğu için birçok okul ve işyerinde insanlar tarafından kullanılır. Farklı çalışma alanları, bu dile uygun bilgisayar uygulamaları geliştirmiştir.

İnsanlar, eski belgeleri iş için yazmalarına ve yeniden kullanmalarına yardımcı olmak için DITA adında bir bilgisayar programı geliştirdi.

Sleepycat Software, DB XML, Astoria ve Advent Publishing’i satın alarak ve onları daha da geliştirerek yeni bilgisayar programları elde etti. Bu gelişmeler, XML’in bilgi dünyasında yaygın olarak kullanılmasının yolunu açtı.

2005 yılından bu yana insanlar, bilgi paylaşımını internet üzerinde bilgisayarlar aracılığıyla yapmaktadır. XML kullanımını yaygınlaştıran gelişmiş araçlar, veri işlemeyle belgelerin senkronizasyonunu başlatmıştır.

Yapısı

Bir XML belgesi, birbirini izleyen her biri bir varlığı temsil eden etiketlerden oluşur. Etiketin kapsamı, onu kaplayan ek başlık kadar sürebilir.

Extensible Markup Language Kuralları

XML kuralları katıdır, bu yüzden belgelerin bu kurallara uymasını sağlamak için benzersiz bir araç kullanılır. Bu araç aynı zamanda HTML gibi diğer belge türlerindeki hataları da engeller. Bu nedenle, üç tür XML belgesi vardır: geçerli, geçersiz ve iyi yapılandırılmış. Geçersiz belgeler sözdizimi kurallarını takip etmez.

Benzersiz bir kodla belirli bir belge için kurallara uymazsanız, onu düzeltmeniz gerekir.

Bir belge oluşturduğunuzda, belirli kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallar, bilgisayara belgenin nasıl okunacağını anlatan talimatlar gibidir. Belge bu kurallara uymadığında, bilgisayar sistemleri onu anlamaz. Bu yüzden belgenizin kurallara uyduğundan emin olmak önemlidir!

DTD (Belge Tür Tanımı), bir XML belgesine ne koyabileceğinizi size söyler. Bilgilerinizi düzenlemenize yardımcı olan bir kurallar kitabı gibidir. DTD’ler, SGML DTD yapısı gibi orijinal XML spesifikasyonunun bir parçasıdır.

XML Şeması, belge oluşturmaya yardımcı olan bir kural setidir. Dolayısıyla, DTD’den daha karmaşık olup farklı veri tipleri ve kısıtlamalar gibi daha fazla işlem yapar.

W3C, orijinal spesifikasyonun ardından Schema (Şema) spesifikasyonunu geliştirdi. Bu, bir belgenin nasıl göründüğünü ve ne anlama geldiğini belirler, öznitelikler ise şeylerin ne anlama geldiğini gösterir.

XML Özellikleri

Kullanıcılar, XML kullanarak kendi etiketlerini oluşturduktan sonra etiketlere öznitelik atayabilirler. Bu özellik sayesinde bir belgenin yapısı ve düzenlemesi ayrıdır.

Bu yüzden, bilgisayar, insanların ve makinelerin okuyabileceği şekilde belgeleri kelimeler halinde saklar.

Her belge, ilgili meta verileri içerir, bu da web üzerindeki arama motorlarının onu daha iyi tanımasını sağlar. Kullanıcılar, veriyi yayın formatlarına dönüştürebilme veya dışa aktarabilme yeteneğine sahiptir.

XML, özel kuralları olmadığı için herkesin kullanabileceği bir tür kodlama şeklidir. Bu, dünyanın her yerinden insanların onu kullanabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, UNICODE karakter seti olan UTF-8 dahil olmak üzere herhangi bir karakter setiyle uyumludur.

Belirli oluşturma kurallarının varlığı, kullanıcıların belgeler oluşturmasını sağlar. Bu, bilgilerin farklı web sitelerinde veya yerlerde belgeler arasında paylaşılmasına yardımcı olur.

Basitçe Kullanım Alanları

Web siteleri, makale ve resimlerini düzenlemeye ve çevrimiçi olarak paylaşmaya yardımcı olması için içerik yönetim sistemlerini kullanır.

İnsanlar, mağaza stoğu ve varış tarihleri gibi önemli bilgileri izlemek için bilgisayar programlarını kullanır. Ek olarak, web siteleri arama motoru optimizasyonu için benzersiz araçlar kullanır.

Farklı bilgisayar programları, web sitesine önemli görevleri gerçekleştirerek ilgilenmeye yardımcı olur. Bu şekilde, web sitesinin ne dediğini değiştirmek, web sayfalarını sıfırdan oluşturmadan daha kolay olur.

XML belgelerini internet üzerinden gönderebilirsiniz; kullanımları kolaydır. Böylece, bir web sitesinin çalışma sürecini geliştirir ve ve daha fazla iş yapmasına izin verirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir