SAN (Storage Area Network) Nedir? | SAN’ın Gücünü Keşfetme

SAN (Storage Area Network – Depolama Alanı Ağı), sunucuları, disk dizilerini ve ortam kitaplıklarını birbirine bağlayan benzersiz bir ağdır. Çalışmak için fiber kanal teknolojisi ayrıca iSCSI kullanır.

Bu ağ, verilerin hızlı bir şekilde depolanmasına veya bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca, paylaşılan depolama kaynaklarına hızlı ve güvenilir erişim sağlar.

SAN (Storage Area Network) Nedir?

SAN Depolama Nedir?

SAN yapısı, öğeleri hızlı, güvenli ve güvenilir bir şekilde birbirine bağlar. Düşük seviyeli erişim modu, onu diğer ağ depolama modlarından ayırır.

SAN ortamı trafiği, ATA, SATA ve SCSI gibi sabit depolama sistemleri gibidir. Çoğu sistemde fiziksel SCSI arabirimleri bulunmasa da, storage sistemindeki verilere erişmek için SCSI protokolünü kullanırlar.

Bu sistemlerin öne çıkan bir özelliği, iletim ortamı tepki süresini en aza indirgemektir. Böylece birçok sunucu aynı disk grubuna bağlanarak optimum storage sistemi kullanımı veya yedeklemeler sağlar.

Fiber optik kablolarla yapılandırılan SAN’lar daha fazla avantaj sunar. Bu cihazlar, yönlendiriciye ihtiyaç duymadan 10 km veya daha uzun mesafelere ulaşabilir. Bilgisayar sistemi performansına bağlı olarak, veri iletim hızları Gigabit hızlarına ulaşabilir.

Diğer avantajlarından biri de daha fazla bağlantıya sahip olmaları, sunucuların ayrıca depolama cihazlarının sisteme birçok kez bağlanmasına izin vermesidir. Bu, geliştirilmiş veri aktarım hızları veya sistem ölçeklenebilirliği ile sonuçlanır. Bu şekilde kullanıcılar, hata toleransını artırmak için yedek yolları yapılandırabilir.

Fiber Optik Ağ

Optik kanal kapalı, yapılandırılmış bir mekanizmadır. Bilgilerin hızlı & güvenli gönderilmesine yardımcı olur. Bilgileri nasıl veya nereye göndereceğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok.

SCSI ve HIPPI kanal protokolleri cihazları birbirine bağlar. Bunlara disk sürücüleri, yazıcılar ve teyp sürücüleri dahildir.

Fiber, kanalların ve ağların en iyi özelliklerini birleştirir. Akıllı bir kanal için donanım tabanlı standart sağlar. Pist, yolun avantajlarını ayrıca ağın teknolojilerini birleştirir. Tek bir giriş/çıkış arayüzündedir.

Kullanıcılar bu yenilikçi kanalı FDDI, SCSI, HIPPI, IP & ATM gibi çeşitli popüler protokollerin yüksek hızlı iletimi için kullanır. Ağ tasarımında mükemmel esneklik sağlar.

Böylece fiber kablolar, tüm bu teknolojilerden yararlanmanıza olanak sağlar. 100 metreye kadar bakır kablolarla veya 10 kilometre veya daha uzun fiber optik kablolarla çalışan yerleşik protokollerin kullanımını fark ederler.

Depolama alanı ağlarını kullanmanın en iyi bilinen örneklerinden biri fiberdir. SAN, sunuculardan bağımsız depolama ağı oluşturulmasına izin verir. Geleneksel düzenlemenin aksine, her sunucunun tümleşik sabit disk sürücüsü vardır.

Bir SAN yapısı oluşturmak için fiber gibi yüksek hızlı bağlantıları yapılandırın. Bu bağlantılar, sunucular & storage cihazları arasında hızlı veri aktarımı sağlar. Sonuç olarak, bir SAN ağı oluşur. Yüksek hızlı bağlantıları, verimli veri aktarımını ve birçok depolama aygıtını birleştirir.

Fiber kablolar, uzun mesafe veri aktarır. Bu yüzden, felaket kurtarma için çok önemli olan storage cihazlarının güvenli şekilde yerleştirilmesine olanak tanır.

SAN Ağının Bileşenleri

Sunucular

Bir depolama ağı, sunucuları herhangi işletim sistemine bağlayarak ağ yedeklemesine erişim sağlar. Böylece, ağ, paylaşılan diskleri yerel sistem cihazları olarak tanır. Sunucular, fiber kablolar aracılığıyla SAN’a bağlanır.

Depolama

Depolama cihazları SAN’ın temelidir. Dolayısıyla, depolamayı dış kaynak olarak kullanırlar ve işlevselliğini dağıtırlar. Ayrıca, teyp sürücüleri, kitaplıklar, robotlar ve RAID doğrudan fiber ağa bağlanır.

RAID sistemleri, veri kullanılabilirliğine ve güvenliğine öncelik verir. Ek olarak, yedekli & çalışır durumda değiştirilebilir cihazları desteklerler.

Denetleyiciler SAN ağına bağlanır. RAID’in iç yapısına erişmek için SCSI veriyollarını veya fiber bağlantı noktaları aracılığıyla dahili bağlantıları kullanırlar.

Denetleyiciler, RAID tipi eşlik ve artıklık işlevleri gerçekleştirir. Ayrıca birimlere veya LUN’lara erişimi de yönetirler. Ek olarak, ortakları başarısız olursa sistemin kontrolünü ellerinde tutarlar.

Bağlantı Parçaları

Farklı konektörler, fiber bağlantıların daha da ileri gitmesine yardımcı olur. Bunlara örnek olarak, MIA bağdaştırıcıları, GBIC arabirim dönüştürücüleri & genişleticilerdir. SCSI köprüsü, SCSI cihazlarını Fiber Kanal ağına bağlar.

SAN Uygulama Alanları

SAN uygulamaları, BT sistemlerinin performansını artırır. Yönetim & ölçeklenebilirliği de geliştirirler.

Sunucular veya depolama sistemleri ağı paylaştığında, veri aktarımı için üç yol sunarlar. Bunlar, sunucu ile storage arasında, sunucular arasında veya birimleri arasında olabilir.

SAN, bu sistemler arasında doğrudan veri aktarımı yapar. SAN’ın çeşitli uygulamaları olmakla birlikte başlıca kullanım alanları şunlardır:

Merkezi Yönetim

Kullanıcılar, özelleştirme için depolama cihazlarını sunuculardan ayrı gruplandırarak yapar. Sonuç olarak, RAID sistemi birçok sunucu ile storage yönetimine izin verir.

Tüm cihazları aynı ağ altyapısı içinde bağlamak, ağa özel küresel yönetim tekniklerine izin verir.

Veri Paylaşımı

Her bir depolama birimini tek bir sunucuya atamak, depolama cihazı kullanımını iyileştirir. Böylece, yöneticiler, bu tür durumlar için SCSI protokolünü ve işletim sistemi yazılımını yapılandırabilir.

Veri Koruması

Veri koruması, teyp sürücülerinin bağlanmasına izin verir. Ağ verilerinin bir SAN’a kopyalanmasını hariç tutar. Ayrıca, iki uzak birim arasında veri koruma teknikleri uygular. Ek olarak, uzak konumlardan sunucu diskine veya teybine kopyalar oluşturma yeteneği sunar.

Kullanılabilirlik

Bir SAN sistemi, birçok sunucunun aynı veri hacmine erişmesini sağlar. Ayrıca, kullanıcılar, sistemin topolojisine ya da yapılandırmasına bağlı olarak bunu çeşitli şekillerde başarabilir.

Devamlılık

SAN sistemi uzun mesafelere ulaşır. Kullanıcılar onu geniş alan ağları üzerinden yönlendirir. Ek olarak, süreklilik için felaket kurtarma çözümlerini destekler.

Depolama Alanı Ağlarının Avantajları

SAN sisteminin performansı, kullandığı ağ türüne bağlıdır. Bu yüzden, daha iyi çalışmasını sağlamak istiyorsak bant genişliğini artırabiliriz. Fiber altyapıyı ve erişim bağlantılarını daha hızlı hale getirmek için yükseltmek anlamına gelir.

Sistemin kapasitesi sınırsız olarak genişleyerek yüzlerce terabayta ulaşır. Kullanıcı trafiğinden tamamen ayırır. Ayrıca, ağdaki birçok bilgisayarın performansı etkilemeden sistemi paylaşmasına olanak tanır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir