PDA (Kişisel Dijital Asistan) Nedir?

PDA (Personal Digital Assistant/Kişisel Dijital Asistan), Bilgisayar, Telefon/Faks, İnternet ve Ağ Bağlantılarını birleştiren küçük bir teknolojik cihazdır. Bu teknolojiye ayrıca avuç içi bilgisayarlar, el bilgisayarları ve cep bilgisayarları da denmektedir.

PDA (Kişisel Dijital Asistan) Nedir?

PDA (Personal Digital Assistant/Kişisel Dijital Asistan)

Tipik bir PDA, bir cep telefonu, faks, İnternet tarayıcısı, kişisel ajanda veya GPS olarak işlev görebilir. Bu cihazlar daha sonra klavye yerine bir tür kalemle kullanılmaya başlandı ve el yazısı tanıma özelliği de eklendi.

PDA’larda klavye ve el yazısı tanıma özelliği olabilir ya da konuşma tanıma teknolojilerini kullanarak konuşmaya bile yanıt verebilir.

Özellikleri ve Donanımları

Bir PDA, bilgi girmek için en az bir dokunmatik ekrana, veri depolama için bir hafıza kartına ve kızılötesi, bluetooth veya WiFi gibi bir kablosuz bağlantı donanımına sahiptir.

Ek olarak gerekli bir yazılım olan takvim uygulaması, bir kişi rehberi ve not eklemek için bazı programlar içerir. Ayrıca İnternette gezinmek ve E-posta alma ve gönderme desteğine de sahiptir.

Dokunmatik Ekran

PDA’lar genellikle navigasyon teknolojisi için bir dokunmatik ekrana sahiptir.

Apple Newton ve Palm Pilot gibi birçok PDA cihazı, kullanıcıyla etkileşim kurmak için dokunmatik ekranlara sahiptir. Bu yüzden en çok kullanılan programları çalıştırmak için çok az sayıda düğmeye sahiptir.

Bu ekrana sahip cihazlar genellikle tüm görevlerin yapılmasını sağlayan çıkarılabilir bir kaleme sahiptir.

Metin eklemek için genellikle sanal klavye kullanılır ve her birine dokunmanız gerekir ya da USB veya Bluetooth ile bağlanan harici bir klavye bağlanabilir.

Harf, kelime ve sembol tanıma özelliği ile daha hızlı bir not yazılabilir.

BlackBerry gibi ticari kullanım için tasarlanmış PDA’lar, dokunmatik ekran yerine veri girişini kolaylaştırmak için klavyelere ve ek tuşlara sahiptir.

Multi-touch adlı bir teknoloji kullanan iPhone veya iPod Touch gibi daha yeni PDA’lar da vardır.

Hafıza Kartı

Bazı PDA’lar hafıza kartı kullanmasa da günümüzde çoğu SD kart takılmasına izin vermektedir. Ayrıca, birkaçının USB bağlantı noktası vardır ve ayrıca MiniSD veya MicroSD kartlar sunar.

Kablolu Bağlantı

Bazı eski cihazlar bir seri kablo kullanılarak PC’ye bağlanmış olsa da, bugün genellikle bir USB kablosu kullanıyor.

USB kablosu kullanarak bilgisayarla bağlantı sağlar ve elektrik akımı için güç portu olarak görevi yapar.

Kablosuz Bağlantı

Modern PDA’ların çoğunun Bluetooth bağlantısı olması nedeniyle harici klavyeleri, kulaklıkları, GPS’i ve daha birçok aksesuarı bağlamanıza olanak tanır.

Ek olarak, bazı modellerin Wi-Fi bağlantısı olduğu için kablosuz ağlara kolayca bağlanabilir ve İnternete erişebilirsiniz.

Wi-Fi yerine bir kızılötesi bağlantı noktasına sahip olan modeller veri aktarımında çok daha yavaşlardır.

Kızılötesi, iki PDA arasında veya bu bağlantı noktalarından birine sahip diğer herhangi bir aksesuarla bağlantı kurmanıza izin verir.

Günümüzün PDA’larının çoğu, daha iyi bir akıllı telefon olarak bilinen bir terim olan gelişmiş cep telefonu işlevselliğine ek olarak İnternet erişimine izin veren 3G teknolojisine de sahiptirler.

Senkronizasyon

PDA’ların en önemli işlevlerinden biri kişisel bilgisayarlarla arasındaki senkronizasyondur. Bu, belirli hizmetlerin veya servislerin güncellenmesine izin vererek bilgisayardaki ve PDA’daki bilgileri aynı hale getirerek yedekleme hizmeti sağlar.

Senkronizasyon teknolojisi sayesinde aksesuarın kaybolması, çalınması veya bozulması durumunda depolanan bilgilerin kaybı önlenir.

Başka bir avantaj ise verinin bilgisayardan çok daha hızlı girilip cihaza aktarılabilmesidir.

Kullanıcının bilgisayarına bir PDA her takıldığında, her ikisinde oluşturulan veriler senkronize edilir. Böylelikle örneğin her iki cihazın verileri güncellenir.

Bu özellik sayesinde seyahat halindeyken Word belgelerinizi düzenleyebilir ve herhangi bir kafeteryada rahatlıkla okuyabilirsiniz.

PDA İşletim Sistemleri

Bu cihazlar ilk olarak Palm işletim sistemi ve Microsoft Pocket PC sistemini kullanmıştır. Palm, Pocket PC’ye göre daha ucuzdur ve kullanımı daha kolaydır.

Pocket PC ile donatılmış cihazlar daha fazla multimedya seçeneğine sahiptir ancak daha pahalı ve daha fazla pil kullanmaktadır.

Her iki sisteminde ana avantajı, bir ev bilgisayarından farklı olarak, anında açılması, kapanması ve değişikliklerin kaydedilmesine gerek olmamasıdır. Yani yapılan tüm işler otomatik olarak kaydedilir.

Kullanım Alanları

Kişisel kullanıcı cihazları herhangi bir zamanda veya bir yerde bilgileri depolamak için kullanılabilir.

   Otomobil Sektörü

Araçlarda GPS kullanabilmek için birçok PDA cihazı kullanılmaktadır. Bu nedenle, birçok araçta bu cihazları varsayılan olarak eklenmiş bir şekilde görebilirsiniz. Bazı sistemler ayrıca trafik durumunu da görüntüleyebilir.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bu görevleri yapmak için kullanılan en yaygın programlar TomTom, Garmin veya iGO’dur.

   Tıp Sektörü

Tıpta PDA’lar teşhis koymak ve hasta için en uygun ilaçları seçmek için kullanılmıştır.

   Eğitim Sektörü

Son yıllarda PDA’lar çok yaygın hale geldi. Bu yüzden bazı eğitim kurumlarında öğrencilerin not alması için kullanılmaya başlandı.

Bu, bilgilerin hızlı bir şekilde düzeltilmesine veya değiştirilmesine izin verdiği için öğrencilerin üretkenliğinde artışa sebep oldu.

Ayrıca, bu cihazlar sayesinde öğretmenler, PDA’ların kablosuz bağlantı özelliğinden yararlanarak İnternet üzerinden öğrencileri ile etkileşim kurabilirler.

Şu anda, PDA’ların tüm işlevlerini yerine getiren ve bir cep telefonunun sahip olduğu özellikleri içeren akıllı telefonlar daha yaygındır.

   İlgili Yazılar


Son Kullanıcı Nedir?
Gopher Nedir?
Netscape Web Tarayıcı
Microsoft Şirketi
Spam Nedir?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir