VMware Workstation Fiziksel Diski Sanal Makineye Ekleme
Bu yazımızda, VM Workstation sanallaştırma programı kullanarak fiziksel bir diski sanal makineye ekleme adımlarını inceleyeceğiz.
Harici Bir HardDisk Sanal Makineye Nasıl Eklenir?
VMware Workstation sanallaştırma programını kullanarak sanal makineler oluştururken, genellikle sanal makine için yeni bir disk oluşturursunuz.
VMware ile yeni bir sanal makine konfigüre ederken fiziksel bir hard diski de kullanabilirsiniz. VMware üzerine fiziksel bir disk ekleme size daha fazla performans verecektir. External bir hard disk’iniz varsa, bu hdd’yi sanal makine için kullanabilirsiniz.
Örneğin, bu yazımızda USB 3.0 HDD kutusu ile monte edilen 320 GB HDD’yi VM’ye ekleyeceğiz. VMware Workstation üzerinde fiziksel diski iki şekilde kullanabilirsiniz. Bunlar;
- Tüm diski kullanarak (entire disk)
- Partition kullanarak (individual partitions)
Sanal makineye eklemek istediğiniz harddisk üzerinde birden fazla Partition (Bölüm) varsa, 2. seçenek ile devam ediniz. Eğer HDD’yi tamamen sanal bilgisayar için kullanacaksanız, 1. seçenek ile devam edebilirsiniz.
Önerimiz, VM performansı için tüm HDD’yi kullanmanızdır. VMware üzerinde fiziksel harddisk kullanmak bazı durumlarda gerekli olabilir. Örneğin, VMware ESXi kurulumu için tüm diski kullanmanız size performans ve zaman kazandıracaktır.
Bu yazımızda, ESXi 6.5 kurulumu için bir makine oluşturacağız/hazırlayacağız.
Sanal Makineye Fiziksel Disk Ekleme
VMware Workstation 14 Pro üzerinde fiziksel harddisk kullanarak VMware ESXi 6.5 kurulumu için yeni bir sanal bilgisayar oluşturmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Daha önce, VM Workstation kurulumu yapmadıysanız, Windows 10 Üzerine VM Workstation Kurulumu adlı yazımıza göz atınız.
Adım 1
VM Workstation üzerinde yeni oluşturağımız VM’ye ekleyeceğimiz harici HDD’yi aşağıdaki görüntüde görebilirsiniz.
Adım 2
VM Workstation 14/15 açınız ve yeni bir sanal makine oluştur seçeneğine tıklayınız. VM Wizard penceresinde Custom (Advanced) seçeneğini seçiniz ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
VM donanım uyumluluğu penceresinde, Workstation 14.x seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 4
I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayarak devam ediniz.
Adım 5
Bir sonraki yazımızda, vSphere ESXi kurulumu yapacağımız için bu VM’yi ESXi için hazırlayacağız. İşletim sistemi penceresinde VM ESXi seçiniz ve Version kısmından ise VM ESXi 6.5 and later seçeneğini seçiniz ve ardından Next butonuna tıklayınız.
Adım 6
VM lokasyonunu örnek olarak masaüstüne yedekleyebilirsiniz. Eğer fiziksel HDD üzerine yedeklemek isterseniz, VM Workstation size The physical disk is already in use (Fiziksel disk zaten kullanımda) hatası verecektir.
Dolayısıyla, sanal makineyi farklı konumda yedeklemeniz gerekecektir. Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 7
VMware ESXi için minimum işlemci gereksinimi en az 2 çekirdektir. İşlemci tipinize göre bu değerleri yüksek tutunuz. VM için işlemci donanımını ayarladıktan sonra, Next butonuna tıklayınız.
Adım 8
4096 (4 GB) RAM değeri belirleyiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 9
Network Type olarak NAT’ı seçiniz ve Next butonuna tıklayınız. VMware üzerinde NAT bağlantısı nasıl çalışır diyorsanız, VMware ile NAT Bağlantısı adlı yazımıza göz atınız.
Adım 10
Paravirtualized SCSI seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 11
SCSI seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 12
Sanal makineye fiziksel disk ekleme için en önemli adımdayız. Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi, Use a physical disk (for advanced users) seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 13
Windows 10 üzerinde Disk Yönetimi’ni açınız ve fiziksel disk’e atanan numarayı öğreniniz.
Adım 14
Select a Physical Disk (Fiziksel bir disk seç) penceresinde, Device (Aygıt) kısmından PhysicalDrive2 seçeneğini, Usage (Kullanım) kısmından ise Use entire disk (Tüm diski kullan) seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 15
Specify Disk File (Disk Dosyasını Belirtin) penceresinde Next butonuna tıklayınız.
Adım 16
Sanal makinenin donanım seçeneklerinden işlemci yapılandırmasını aşağıdaki gibi konfigüre ediniz. Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI seçeneğinin seçili olduğundan emin olunuz.
Adım 17
Finish (Bitir) butonuna tıklayarak pencereyi kapatınız.
Adım 18
vSphere için hazırladığımız sanal makinenin fiziksel bir disk kullandığını aşağıdaki görüntüden inceleyebilirsiniz.
Adım 19
Ayrıca, sanal makinenin konumuna gidiniz ve .vmdk dosyasını Notepad ile açarak sanal makinenin disk yapılandırmasını kontrol ediniz.
Video
VMware disk ekleme veya sanal makineye harici harddisk eklemek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Son Söz
Bu yazımızda, VMware Workstation 14 üzerinde VMware ESXi 6.5 kurulumu için yeni bir VM hazırladık. VMware üzerinde fiziksel HDD kullanmak size performans artışı sağlayacaktır. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ vSphere Nedir?
♦ VM Workstation Güncelleme
♦ VM Workstation 14 Debian 9 Kurulumu
♦ VM Fusion Nedir?
♦ Debian Üzerine VM Tools Kurulumu
VM ware içinde fiziksel harddisk kullanmak istiyorum.fakat o harddiskte bir işletim sistemi yüklü ise bunu yapmam mümkün olurmu.ben o hardiskteki işletim sisteminde çalışan bir programı kullanmak istiyorum.yani win10 laptop sahibiyim ama program win7 32 bit istiyor.dolayısıyla kesinlikle win 10 da kullanmıyorum.hatta kuramıyorum bile.bir çözümünz olabilirmi acaba…