VMware Workstation Pro & Player sanallaştırma yazılımınızı nasıl güncelleme yapacağınızı merak mı ediyorsunuz? Öyleyse bu basit ve kapsamlı rehberimizde sanal makine yazılımını kolayca son sürüme yükseltebileceksiniz.
PC’nizde Pro 12, 14, 15, 16 veya 17 sürümlerinden birini kullanıyor olabilirsiniz. Fakat, daha gelişmiş özelliklere sahip olmak için en son sürüme sorunsuz yükseltme yapabilirsiniz.
VMware Workstation Pro & Player Yükseltme Nasıl Yapılır?
VMware firması, Workstation sanallaştırma programını bizler için sürekli geliştiriyor. Bizler de böylece daha yeni özelliklere ve işletim sistemi desteğine sahip oluyoruz. Bunun yanısıra hem Microsoft, Linux veya macOS gibi sistemler uyumluluğu sağlıyoruz. Ayrıca, bu tarz sistemleri sanal olarak kullanırken performansın da artmasını istiyoruz.
İşte bu sebeplerden dolayı, VMware Workstation güncelleme yapmamız gerekiyor. Bu işlem ile sadece Pro olanı değil aynı zamanda Player (ücretsiz) sürümünü de güncelliyoruz.
Normal şartlarda VMware, yeni bir sürüm yayınlar yayınlamaz güncelleme paketini bizlere sunar. Biz bu yeni sürümü, sanallaştırma yazılımımızı açar açmaz farkederiz. Ancak bazı durumlarda hemen yeni sürümü kurmaya çalışmayız. Yani, son sürümü yüklemeyi bir sonraki program açılışında yapmak isteriz.
Kısacası, Workstation programını çalıştırdığımızda karşımıza Software Updates (Yazılım Güncellemeleri) penceresi çıkar. Bu yükseltme sihirbazında direk olarak en son sürümü indirebiliriz.
Fakat, bazen yeni sürümleri kullanmayı istemeyiz. Çünkü, aktif olarak çalışan sanal makinelerimiz var. Yani, bunların herhangi bir uyumluluk sorunu yaşamasını istemeyiz.
Workstation Pro’nun Lisansına Sahipsem Ne Olur?
Dediğim gibi Pro versiyonu bir miktar ücrete tabiidir. Ancak, ücret ödemeden kullanmak istediğiniz sürüm Player’dır.
Eğer Workstation yazılımının ücretli sürümüne sahipseniz en yeni olanına yükselttiğinizde lisansınız devam eder. Ama Player için böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden endişelenmeden VTx yazılımınızı güncelleyebilirsiniz.
Güncelleme Sonrası Ne Yapmalıyım?
Elbette sizin de benim gibi mutlaka bir sürü sanal makineniz var. Örneğin, bir çoğunu 2 veya 3 yıl önce kurdum. İşte bu durumlarda eski VM’lerimizi yükseltme sonrası donanım sürümlerini de güncellemeliyiz.
Örneğin, Windows 10 adlı bir guest makinem var. Ben bu sanal sistemi 3 yıl önce kurdum. O zamanlarda Pro 14 kullanıyordum. Ancak yazılımı Pro 17’ye güncellediğimde işte bu sanal bilgisayarımızın da donanımını ayarlamam gerekiyor.
Ancak unutmamakta fayda var. Donanım sürümünü ayarlamadan önce mutlaka VM’nizin tam kopyasını alınız. Bazı durumlarda yeni donanım uyumluluk ayarları sanal sistemlerimizi bozabilmektedir.
VMware Workstation En Son Sürümünde Neler Yeni?
VMware Workstation Pro & Player en son sürümü, 14 Mayıs 2024 tarihinden itibaren 17.5.2‘dir. Kullanmakta olduğumuz eski sürümlerinizi 17.5.2 güncel versiyonuna kolayca yükseltebilirsiniz.
Ancak, 17.5.2 sürümünde neler yeni bakalım. İşte size temel olarak özetlediğim ve destekli guest işletim sistemi desteği şunlardır:
Özellik | Açıklama |
---|---|
Yeni Güvenlik Geliştirmesi | Maksimum koruma için geliştirilmiş bir şifreleme şeması (XTS yerine CBC) sunar. |
CVE-2023-34044 Çözümü | Bu sürüm CVE-2023-34044’u çözer. |
VMRUN Komutları ile Sanal Makineleri Kontrol Edin | VMRUN komut satırı aracı ile VM’leri kontrol edebilirsiniz. |
vTPM Cihazı ile VM’leri İçe/Dışa Aktarın | vTPM cihazı etkinleştirilmiş sanal makineleri OVF Aracı kullanarak içe/dışa aktarabilirsiniz. |
VMREST API ile Şifreli Sanal Makinelerin Güç İşlemlerini Yönetin | VMREST API hizmetini kullanarak şifreli sanal makineleri yönetebilirsiniz. |
Donanım Sürümü 21 | 256 NVMe cihazına kadar desteği vardır. Dahası, Microsoft Windows 11 ile Server 2022 için NVMe 1.3 desteği de içerir. |
Destekli İşletim Sistemleri
İşletim Sistemi | Sürüm |
---|---|
Microsoft Windows | Windows 11, 10, 8.1, 7, Server 2022, 2019, 2016, 2012 R2, 2012 |
Ubuntu | 22.04, 20.04, 22.10 |
Debian | 11.5, 12 |
Fedora | 37, 36 |
RHEL | 9, 8, 7 |
CentOS | 8, 7 |
openSUSE Leap | 15.3, 15.2 |
FreeBSD | 12, 13 |
macOS | macOS 11, 10.15, 10.14 |
VMware Workstation En Son Sürüme Yükseltme
Gerekli özellikler, açıklamalar ve destekli sistemlerden bahsettim. Şimdi, sıra geldi VMware Workstation en son sürüme yükseltmeye!
Öncelikle, siz yine de tüm VM’lerinizi yedekleyiniz. Direk olarak kurulum lokasyonundaki tüm klasörleri başka bir diske kopyalayabilirsiniz. Veya, diğer alternatif yöntemleri deneyebilirsiniz.
Adımlar:
Adım 1
Normal şartlarda dediğim gibi güncelleme sihirbazını otomatik olarak görürsünüz. Ancak yeni sürümleri atla seçeneğine tıkladığınızda daha sonradan onu manuel olarak açmalısınız.
Bu yüzden, VMware Workstation açınız ve Help / Software Updates tıklayınız.
Adım 2
Yazılım güncelleme aracını açtığınızda alttaki görseldeki pencereyi göreceksiniz. İşte tam burada VMware yazılımı için yeni sürümü denetlemek için Check for Updates tıklayınız.
Adım 3
Bu aşamada sanallaştırma yazılımınız VMware Workstation güncelleme sunucusuna bağlanacaktır.
Adım 4
Güncelleme sihirbazı Workstation Pro’nun en son sürümünü buldu. Şimdi bu ekranda 17.5.2’nin son dağıtım olduğunu görüyoruz. Mevcut yazılım paketini indirmeyi başlatmak için Download and Install butonuna tıklayın.
Adım 5
İndirme süresini başlattığınızda guest sistemleriniz için VMware Tools gibi araçları da indireceksiniz. Ayrıca, VMware Workstation ile ilgili yeni özellikleri de edineceksiniz.
Adım 6
Workstation & Player için gerekli yeni paketleri indirdiniz. Şimdi, alttaki görseldeki gibi bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarı yükseltme işlemi için arkaplanda çalışan VMware servisini (yani vmware.exe) kapatmanız gerektiğini bildiriyor.
Adım 7
Kullandığınız Windows 10 & 11 işletim sisteminde CTRL + Shift + ESC’ye birlikte basınız. Bu size kısayoldan Task Manager (Görev Yöneticisi) açmanızı sağlayacaktır.
Şimdi, Görev Yöneticisi’nde VMware Workstation (vmware.exe) servisini sağ tuşa tıklayarak görevi sonlandırınız.
Adım 8
VMware servisini kapatır kapatmaz kurulum sihirbazına geri dönün. Şimdi bu ekranda yapmanız gereken tek şey Next’lemektir.
Adım 9
Workstation Pro için son kullanıcı lisans anlaşmasını görüyorsunuz. Lisans kurallarını merak ediyorsanız okuyunuz ve ardından kabul ederek Next’leyin.
Adım 10
Bu ekranda ise gelişmiş klavye özelliklerini etkinleştirerek ilerleyiniz.
Adım 11
VMware Workstation’ın kullanıcı deneyimi ekranında güncelleştirmeleri onaylayınız. Ayrıca, bu harika yazılıma katkıda bulunmak için müşteri deneyimi programına katılmanızı öneriyorum. Karar verdikten sonra ilgili ekranda devam ediniz.
Adım 12
Masaüstü kısayollarını hepimiz seviyoruz sanırım. Bu yüzden ben hem başlat menüsü için hemde masaüstü konumu için kısayolları etkinleştiriyorum.
Adım 13
Artık bu adımda son olarak, sürüm yükseltme yapmak için Upgrade butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.
Adım 14
Sonunda Workstation Pro programınızı güncellediniz. Şimdi önerdiğim bir tek şey; PC’nizi değişikliklerin etkin olması bakımından yeniden başlatmanızdır.
VMware Workstation Güncelleme İçin YouTube Eğitim Video’muz
VMware son sürüme güncelleyebilmeniz için basit ve kolay bir video rehberimiz de var. Alttaki YouTube eğitim videosunu izleyerek yeni sürüme kolayca sahip olabilirsiniz!
Son Sürüme Yükseltme Yaparken Sanal Makinelerle İlgili Olası Uyumluluk Sorunları
PC’nizde mevcut sanallaştırma yazılımınızı güncellemeniz çok önemlidir. Bu size hem performans hemde güvenlik sağlayacaktır. Ancak bazen sanal makinelerle ilgili uyumluluk sorunları yaşabilirsiniz. Peki bu sorunlar neden olur?
Özellikle sanal makineleriniz için yeni sürümle uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sadece Workstation sürümünü yenilemek yetmez, aynı zamanda uyumuna bakmalısınız.
Peki, olası bir sorunda neler yapabilirim diyorsanız şunları denemenizi öneriyorum:
- VMware bizlere sanal makinelerimizi geriye dönük uyumluluk sağlar. Bu yüzden, yeni sürümde yaşayacağınız bir takım sorunları halledebilirsiniz. Ama nasıl? Elbette resmi kaynaklardan sorunsuz kullandığınız eski sürümü indirip kurmaktır.
- VM’leriniz en son sürümle uyumlu mu değil mi kontrol etmelisiniz. Örneğin, 17 Pro sürüm notlarına bakarak sisteminizin yer aldığından emin olunuz.
- Yeni versiyonu kurmadan önce detaylı bir araştırma yapınız. Eğer sanal makinelerinizi etkileyebilecek yeni bir özellik yer alıyorsa dikkatli olunuz. İşte bu yüzden sürüm notlarını incelemenizi öneriyorum.
- Diğer bir etken ise, VMware Workstation yazılımının donanım ve yazılım gereksinimleridir. Daha yenileri iyidir ancak mevcut programınızı etkileyen bir donanım gereksinimi olabilir. Örneğin, mevcut VM’niz için CPU & RAM kriterleri değişebilir. Bu da sizin sanal sisteminizin performansını etkileyebilir. Sonuç olarak, sistem ve donanım gibi durumları da kontrol ediniz.
- Belki de en önemlisi sanal makinelerinizi yedeklemenizdir. Bu size beklenmeyen bir sorunda daha hızlı geri dönüş yapmanızı sağlar. Örneğin, en yeni sürümü kurdunuz ancak mevcut VM’niz açılmıyor. Öyleyse, eski versiyonu tekrar kurup, VM’nizi ilgili lokasyonua kopyalayıp tekrar ekleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- VMware Workstation 16’dan 17’ye yükseltme yapabilir miyim?
- VMware Tools veya donanımını yükseltmeli miyim?
- VM araçlarını manuel olarak nasıl güncellerim?
Sonuç
Özetçe bu rehberimizde VMware Workstation güncelleme nasıl yapacağınızı anlattım. Rehberimizdeki adımları takip ederken vmware.exe servisini update öncesi mutlaka kapatmanız gerekiyor. Aksi takdirde, sanal makine yazılımınızın kurulum sürecini başlatamazsınız.
Ek olarak, hem VMware olsun hem başka bir yazılım, mutlaka öncesinde yedekleme yapınız. Bu şeyler sanal makineleriniz veya projeleriniz olabilir. Emek verdiğiniz tüm işlerinizi kaybetmek istemezsiniz. Bu sebeple kurulum veya sürüm yükseltmeleri yaparken dikkat etmenizi öneririm.