Bu makalede sizlere USB bellek ile bir bilgisayara Ubuntu 23.10 kurulumu nasıl yapacağınızı anlatacağım. İster masaüstü ister dizüstü PC kullanın farketmez, yükleme sürecini her ikisi içinde yapabilirsiniz.
Başlamadan önce Ubuntu, geniş destek platformlarıyla bildiğimiz popüler bir Linux dağıtımıdır. Ayrıca, Linux komutlarına aşina olmak veya Windows alternatifi arayanlar için idealdir. Öyleyse, sistem gereksinimlerine göz atarak ardından Ubuntu ISO’sunu indirip USB kurulum medyasını hazırlayalım.
USB Flash Bellek Kullanarak PC’ye Sıfırdan Ubuntu 23.10 Nasıl Kurulur?
Eğer Windows işletim sistemini kullanmaktan sıkıldıysanız, alternatiflere yönelebilirsiniz. Ayrıca, Linux komutlarına alışmak için sisteminizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu durumda, İnternet’te en fazla destek platformuna sahip olan Ubuntu’yu öneririm.
Giriş seviyesi kullanıcılar, Ubuntu dağıtımı ile Linux deneyimlerini geliştirebilirler. Ayrıca, bu dağıtım sayesinde Windows için ödeme yapmak zorunda kalmazlar. Ek olarak, diğer Linux dağıtımları da ücretsiz bir seçenek sunar.
Windows’ta Office yazılımlarını kullanmak için lisans anahtarı gerekir. Bununla birlikte, Linux/Ubuntu sisteminde açık kaynak kodlu ofis, medya ve grafik yazılımlarını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Sonuç olarak, benzer Windows programlarını ücretsiz bir şekilde edinmeniz mümkündür.
Mantic Minotaur kod adıyla bildiğimiz Ubuntu 23.10 sürümünü 12 Ekim 2023’de yayınladılar. Ancak, uzun süreli destek sürümü olmayan bu dağıtım Temmuz 2024’e kadar desteklenecek.
Şimdi, PC’nize Ubuntu’nun en son sürümünü kurmak istediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse, öncelikle resmi websitesinden ISO dosyasını indirelim. Sonrasında ISO’yu bir CD/DVD veya USB belleğe yazdırarak kurulum medyasını hazırlayalım.
Sistem Gereksinimleri
PC’nize veya Laptop’unuza kuracağınız Ubuntu işletim sistemi için önerilen sistem gereksinimleri şunlardır:
- 2 GHz Dual-Core İşlemci veya Daha İyisi.
- Minimum 4 GB Sistem Belleği.
- Minimum 25 GB Boş Disk Alanı.
- Kurulum Sırasında İlgili Paketlerin Kurulması İçin Sağlıklı İnternet Bağlantısı.
- Sistem Kurulumu İçin DVD Sürücü veya Bir USB Portu.
Ubuntu ISO İndirme ve USB Kurulum Medyası Hazırlama
Ubuntu ISO dosyasını İnternet’teki diğer websitelerinden veya resmi websitesinden indirebilirsiniz. Ancak, imaj dosyasının güvenilirliği için bu dosyayı kendi websitesinden indirmenizi tavsiye ediyorum.
Adım 1
Ubuntu 23.10 ISO dosyasını bilgisayarınıza indirmek için resmi kaynağını ziyaret ediniz. Hemen sonrasında websayfasını biraz aşağıya kaydırdıktan sonra Download (İndir) tıklayınız.
Adım 2
ISO imaj dosyasını indirdikten sonra USB kurulum medyası hazırlamak için Rufus programını indirmeniz gerekir. Sistem kurulum medyası oluşturma yazılımını indirmek için Rufus adresini ziyaret ediniz. Sonrasında, görüntülediğiniz sayfada Exe veya Portable sürümünü indiriniz.
PC’nizin USB 2.0 veya 3.0 portlarından birine minimum 4 GB veya 8 GB kapasiteli boş bir flash bellek takınız. Daha sonra Rufus programının Portable sürümünü tek tıkla programı çalıştırınız. Sonra, Drive Properties (Sürücü Özellikleri) kısmında USB’nizin seçili olduğuna emin olunuz.
Boot Selection (Önyükleme Seçimi) ayarının Disk or ISO Image olduğunu kontrol edin. Sonrasında SELECT (SEÇ) basarak Ubuntu ISO dosyasını seçiniz ve açınız.
Adım 3
Ubuntu’yu UEFI olarak kurmak istiyorsanız Partition Scheme ayarını GPT olarak değiştirmelisiniz. Eğer eski bir PC’ye sahipseniz MBR şemasını kullanmalısınız.
Şimdi, ISO imaj dosyasını USB belleğinize yazdırmalısınız. Bu aşamada işlemi başlatmak için START (BAŞLAT) tıklayınız.
Adım 4
ISOHybrid Image Detected penceresi açıldığında, yazdırma modunu seçmeniz gerekir. Ayrıca, imaj dosyasını ISO veya Disk İmajı modunda yazdırabilirsiniz.
Fakat, Rufus tarafından önerilen ISO Image Mode’u kullanmanız daha iyi olacaktır. Bu nedenle, ISO modu seçiliyken OK’a tıklayın. Artı, flash diskinizdeki tüm verilerin silineceğini onaylamak için tekrar OK’a tıklamanız gerekir.
Adım 5
ISO dosyasını yazdırma işlemi tamamlandığında, USB’nizin durumunu kontrol edin. Ayrıca, Status (Durum) kısmında USB’nizin READY (HAZIR) olduğunu görebilirsiniz. Sonuç olarak, bu aşamadan sonra kurulum için USB’niz hazırdır.
Adım Adım Ubuntu Kurulumu
Ubuntu için USB bellek hazırladıktan sonra, USB’yi PC’nize takmanız gerekir. Ayrıca, sisteminizi USB’den önyüklemelisiniz.
Ek olarak, farklı markalara ait bilgisayarlarda BIOS ayarları farklı olabilir. Bu yüzden, üreticilerin web sitelerinden BIOS ve Boot menüye erişimi öğrenmeniz gerekir. Kısacası, doğru ayarları yaparak önyüklemeyi başlatabilirsiniz.
Adım 1
Bilgisayarınızın Boot menüsüne eriştikten sonra, kurulumu başlatmanız gerekir. Burada, Removable Devices (Çıkarılabilir Aygıtlar) veya USB adını seçmelisiniz.
Fakat, bu ayarlar her bilgisayarda farklı olabilir. Genellikle, Boot menüsüne F10, F12, F8 veya ESC tuşlarına basarak erişebilirsiniz. Özetle, doğru ayarı seçerek kurulumu başlatabilirsiniz.
Adım 2
PC’nizi USB’den boot ettikten sonra, GNU GRUB menüsü açacaksınız. Sonrasında, “Try or Install Ubuntu” (Ubuntu’yu Dene veya Kur) seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği seçtikten sonra Enter tuşuna basarak Ubuntu kurulumu sürecini başlatabilirsiniz.
Adım 3
Ubuntu sistemi açılırken beklemeniz gerekecek. Ayrıca, kurulum sihirbazının hazırlanmasını beklemelisiniz.
Adım 4
Kurulum sihirbazı açıldığında, sol panelde dil seçeneklerini göreceksiniz. Buradan sisteminizin hangi dili kullanacağını seçebilirsiniz.
Dil seçimini yaptıktan sonra, kurulum aşamalarına geçmek için Install Ubuntu (Ubuntu’yu Kur) tıklayın.
Adım 5
PC’nizin klavye düzeni türüne göre uygun bir düzen seçin. Dahası, düzeni seçtikten sonra Continue (Devam Et) tıklayın.
Adım 6
Ubuntu dağıtımını iki şekilde kurabilirsiniz: normal veya minimum özelliklerde. Normal kurulumda, gerekli temel yazılımları yükleyeceksiniz. Ayrıca, minimum kurulum seçeneğiyle daha az yazılım kuracaksınız. Açıkçası, ihtiyacınıza göre bir kurulum seçeneği belirleyebilirsiniz.
Bence, Normal Installation (Normal Kurulum) seçeneğini tercih edin. Sonra, Other Options (Diğer Seçenekler) kısmına gidin. Bu aşamada, sistem güncellemelerini denetlemeyi ve kurmayı seçin. Ek olarak, medya formatlarını destekleyen 3. parti yazılımları da yükleyebilirsiniz. Sonuç olarak, tüm ayarları yaptıktan sonra devam edin.
Adım 7
Installation Type (Kurulum Türü) kısmında sıfırdan kurulum yapmayı seçin. Artı, sabit diskinizde veya SSD’nizde veri olmadığından emin olun. Sonrasında, Erase Disk and Install Ubuntu (Diski Sil ve Ubuntu’yu Kur) seçeneğini belirleyin. Son olarak, Install Now (Şimdi Kur) butonuna basın.
“Diskte değişiklikleri onaylamak istiyor musunuz” soru penceresini göreceksiniz. Burada, formatlanacak disk bölümlerini inceledikten sonra Continue ile ilerleyin. Bundan sonra, işleminizi onaylayarak devam edebilirsiniz.
Adım 8
Sistem saatinin doğru ayarlanması için şehrinizi haritadan işaretleyin. Sonrasında, yaşadığınız en yakın şehri kontrol ederek Continue butonuna basın.
Adım 9
Your Name (Adınız) kısmına bilgisayar sahibinin tam adını yazın. Dahası, diğer kısımlara bilgisayar adınızı ve kullanıcı adınızı girin. Bundan sonra ise size ait güçlü bir parola oluşturun.
Birşey belirteyim; sisteminizi yeniden başlattığınızda parola girişi yapmak istemiyorsanız, otomatik oturum açmayı etkinleştirebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra bu ayarlarla güvenli bir kurulum yapabilirsiniz.
Adım 10
Masaüstü veya dizüstü bilgisayarınıza Ubuntu kurulumu yapıyorken bekleyiniz. İşte bu noktada, sihirbaz bazı büyük paketleri İnternet’ten indirecek ve kuracaktır. Bu nedenle bağlantı hızınıza göre kurum süreci biraz uzayabilir.
Adım 11
Ubuntu sistemini kurar kurmaz PC’nizi hemen yeniden başlatınız.
Adım 12
USB veya DVD kurulum medyasını PC’nizden çıkarınız ve Enter’a basınız.
Adım 13
Sisteminizde oturum açmak için kullanıcı hesabınıza belirlediğiniz parolayı yazın. Bundan sonra, Enter’a basarak oturumu açınız.
Adım 14
Online Accounts (Çevrimiçi Hesaplar) ekranında, Google veya diğer hesaplarınızı seçin. Bu hesaplarla oturum açarak çevrimiçi belgelerinizi Ubuntu sisteminizden kolayca görüntüleyebilirsiniz.
Adım 15
Help Improve Ubuntu (Ubuntu’yu Geliştirmeye Yardım Et) ekranında çeşitli seçenekler vardır. Örneğin, kurduğunuz yazılım bilgilerini, bilgisayar modelinizi veya hata raporlarınızı gönderebilirsiniz.
Sonuçta, bu verileri Canonical’a iletirsiniz ve Linux dağıtımının geliştirilmesine katkıda bulunursunuz.
Adım 16
Privacy (Gizlilik) ekranında, uygulamaların lokasyonunuzu belirlemesini etkinleştirebilirsiniz. Dahası, bu seçeneği daha sonra da yapılandırabilirsiniz. Yani, gizlilik ayarlarınızı ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz.
Adım 17
Listelenen popüler uygulamaları Linux bilgisayarınıza kurabilmeniz için Software (Yazılım) kullanabilirsiniz.
Adım 18
USB ile Ubuntu kurulumu sonrasında CTRL + ALT + T’ye basarak terminali başlatınız. İşte bu konsol ekranında “lsb_release -a” komutu yürüterek sistem sürümünü ve kodadını kontrol edebilirsiniz.
lsb_release -a
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- Ubuntu kurulumu için sistem gereksinimleri nelerdir?
- Önyüklenebilir USB sürücüsü nasıl oluşturulur?
- Ubuntu’yu Windows ile birlikte yükleyebilir miyim?
- Kurulum sırasında diski nasıl bölümlendirebilirim?
- Ubuntu için nereden destek alabilirim?
Sonuç
Sonuç olarak, Ubuntu 23.10’u PC’nize kurarak harika bir fırsat elde edersiniz. Açıkçası, bu sürüm, Linux dünyasını keşfetmeniz ve sistem deneyiminizi geliştirmeniz için idealdir.
Ayrıca, Ubuntu, ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlara erişmenizi sağlar. Dahası, sizlere verdiğm adımları dikkatlice takip ederek bu sistemi sorunsuz kurabilirsiniz. Ancak, sistem gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun.
Diğer yandan Windows’tan geçiş yapacaksanız özgür yazılım dünyasına bayılacağınızdan eminim. Kısacası Ubuntu her seviyeden kullanıcıya uygundur. Sizlere özgürlük, esneklik ve topluluk desteği sunar.