Kali Linux Güncelleme | 2022.3 Sürümüne Yükseltme

Bu yazımızda, bir bilgisayarda kurulu Kali Linux 2022.2 dağıtımını terminal kullanarak en güncel sürüm olan 2022.3 sürümüne nasıl güncellenir veya yükseltilir inceleyeceğiz.

Kali Linux Güncelleme | 2022.3 Sürümüne Yükseltme

Kali Linux 2022.2 Sürümünü 2022.3 Son Sürüme Nasıl Güncellenir?

Kali Linux’un yeni bir sürümü yayınlandığında sisteminizi güncellemeniz veya yükseltmeniz hem sistem tutarlılığı hem de güvenlik açısından önemlidir.

Eski bir Kali Linux sistemini en yeni/son sürüme güncellemenin en kolay yolu terminal’i kullanmaktır. Terminal’da sadece belirli kodları yürütürek İnternet bağlantı hızınıza göre bilgisayarınızı kolayca en yeni sürüme güncelleyebilirsiniz.

Kali Linux’un ikinci çeyrekte yayınlanan 2022.3 dağıtımı ve Kernel 5.18 sürümü 9 Ağustos 2022 tarihinde kullanıcılara sunuldu.

Kali’nin 2022.3 sürümü temel olarak birçok yeni araç içerir. Bu yeni sürüm BruteShark, DefectDojo, phpsploit, shellfire ve SprayingToolkit olmak üzere 5 yeni araç içerir.

Linux sisteminin bu sürümünde kozmetik değişiklikler olarak başlıca GNOME masaüstü ortamının yeni sürümü (42), Xfce masaüstü ortamı için birkaç ayar, yeni masaüstü ikonları, KDE 5.24 sürümü için yeni dizayn ve geliştirme ve terminalde renk ayarları gibi özellikler yer alır.

Ek olarak, bilgisayar korsanlığı ile ilgili filmlere konu olan hollywood-activate adında harika bir ekran koruyucu özelliğini içerir.

Kali PC’nizi yükseltme işlemi öncesi kişisel dosyalarınızı ve belgelerinizi yedeklemenizi öneririz çünkü karşılabileceğiniz herhangi bir sistem hatasına karşı bir önlem almış olacaksınız.

Eğer Kali sistemini bir VMware veya VirtualBox sanal makinede kullanıyorsanız, tam sistem yedeklemesi için yeni bir snapshot alabilirsiniz.

Kali Linux Son Sürüme Yükseltme

Bilgisayarınızı veya sanal makinenizi yedekledikten sonra, Kali işletim sisteminizi çalıştırınız ve terminal’i açınız. PC’nize kurulu sisteminizin mevcut sistem versiyonunu öğrenmek için terminal’de “lsb_release -a” komutunu çalıştırabilir veya ScreenFetch uygulamasını kurabilirsiniz.

   Adım 1

Mevcut sistem sürümünü öğrendikten sonra, repository listenizi kontrol etmeniz gerekir aksi takdirde upgrade işlemi başlamayacaktır. Terminal’de “sudo nano /etc/apt/sources.list” komutunu çalıştırınız ve başında # karakteri olan adresi etkinleştirmek için # karakterini siliniz ve dosyayı kaydetmek için CTRL + X / Y / Enter’a basınız.

Repository adresini terminal üzerinden tek bir komutla düzenlemek için ( echo “deb http://http.kali.org/kali kali-rolling main non-free contrib” | sudo tee /etc/apt/sources.list ) komutunu yürütünüz.

echo "deb http://http.kali.org/kali kali-rolling main non-free contrib" | sudo tee /etc/apt/sources.list

Kali Linux Sistemine Repository Adresi Ekleme

   Adım 2

Repository listesini düzenledikten sonra mevcut kurulu paketlerin yeni sürümlerini denetlemek için terminal’de “sudo apt update” komutunu yürütünüz.

sudo apt update

Sudo apt update komutu sistem sürümünü yükseltmez, sadece bilgisayarda kurulu uygulamaların yeni sürümlerini denetler ve kurulum için hazırlar.

Repository Adreslerini Güncelleme

   Adım 3

Sisteminizin bug düzeltmeleri, güncel yazılımları veya bazı ek araçlarını içeren yeni dağıtımı yayınlandığında onu bilgisayarınıza kurmak için yükseltme yapmanız gerekir.

Sistem sürümünü yükseltmek için terminal’de yalnızca “sudo apt full-upgrade -y” komutunu yürütmeniz yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra sistem güncelleme süreci İnternet bağlantınızın ve PC’nizin hızına göre zaman alacaktır.

sudo apt full-upgrade -y

Tam Sistem Güncellemesini Başlatma

   Adım 4

Kali Linux son sürüme güncelleme işleminden sonra değişikliklerin etkin olması için bilgisayarınızı yeniden başlatmak için terminalde “sudo reboot” komutunu yürütünüz.

sudo reboot

Linux PC'yi Yeniden Başlatma

   Adım 5

PC’nizi yeniden başlatıp sisteminizde oturum açtıktan sonra tekrar terminali açınız ve kurduğunuz yeni sürümü kontrol etmek için alttaki komutları yürütünüz.

lsb_release -a
cat /etc/os-release

Kali Sistem Sürümünü Kontrol Etme

   Adım 6

Aynı zamanda, Kali’nin yeni Kernel sürümünü de kontrol etmek için “uname -a” veya “uname -r” komutlarından birini kullanabilirsiniz.

uname -a
uname -r

Kali Kernel Sürümünü Kontrol Etme

   Video

Olası Hatalar

   VMware’de Kali Linux Login Ekranı Gelmiyor, “GNOME Görüntü Yöneticisi Başlatıldı” Kısmında Kalıyor

Kali PC’nizi upgrade ettiniz ve yeniden başlatınız, fakat Login ekranı gelmiyorsa bu durum sanal makinenizin disk alanı yetersizliğinden kaynaklanabilir. Eğer sanal makinedeki guest makinenizin disk alanı azaldıysa, bu sorun ile karşılaşmanız muhtemeldir.

Bu sorunu çözmek için, sisteminizi yeniden başlatın ve Recovery Mode (Kurtarma Modu) açınız. Eğer kurtarma moduda çalışmıyorsa ve takılı kalıyorsa, Ctrl + Alt + F3’e basarak Virtual Terminal (Sanal Konsol) açınız.

Kullanıcı adı ve parolanızı yazdıktan sonra Enter’a basarak, komut istemine giriniz ve güncelleme sonrası sisteminizde artık paketleri silmek ve temizlemek için alttaki komutları yürütünüz ve PC’nizi tekrar yeniden başlatınız.

sudo apt autoremove
sudo apt autoclean

Eski Sürümlerin Kurulumu

Kali Versiyon
YouTube Video
Slayt
2019
2022.3 (YENİ)

 

   İlgili Yazılar


PC’ye Kali Linux Kurulumu
Ubuntu Nasıl Yükseltilir?
openSUSE Nasıl Kurulur?
Debian’da PlayOnLinux Kurma
Debian Nasıl Yükseltilir?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir