Linux Mint, “zarif, güncellenmiş ve konforlu bir GNU/Linux masaüstü üretmek” sloganına sahip olan GNU/Linux işletim sisteminin bir dağıtımıdır. Bu dağıtım, Ubuntu tabanlıdır ve aynı Repository/Depoları paylaşır.
Geliştirme Dalları/Branch
Linux Mint’in kararsız dalına Romeo denir. Dağıtım sürümlerinde varsayılan olarak etkin değildir. Daha gelişmiş özelliklere sahip olmak isteyen ve yeni paketleri test ederek dağıtıma yardımcı olmak isteyen kullanıcılar APT kaynaklarına “Romeo” branch ekleyebilirler. Romeo kendi başına bir branch değildir ve diğer repoların yerini tutmaz.
Yeni paketler ilk olarak Romeo’da piyasaya sürülüyor ve burada geliştiriciler ve Romeo kullanan kişiler tarafından test ediliyor. Bir paket yeterince kararlı olarak tanımlandıktan sonra, son kararlı sürüme (stable release) taşınır.
Romeo fikri ve güncelleme süreci Debian dağıtımından alınmakta, burada paketler önce “Unstable/Kararsız” dalına, sonra “Test” dalına bırakılmaktadır.
Romeo, Linux Mint’teki Unstable branch’ına eşdeğerdir, en son kararlı Mint sürümü “Trial/Deneme” branch’ına eşdeğeridir, çünkü kararlı olmasına rağmen güncellemesini Romeo’dan alır.
Belli bir pakete bağımlılığına bağlı olarak, bir sonraki kararlı sürüme dahil edilmek üzere Romeo’da test edilebilir.
Yazılımlar
Linux Mint, kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak için kendi uygulama setiyle (Mint araçları) birlikte gelir.
MintUpdate
Ubuntu paketlerinin arkasındaki güvensizlik ve özellikle de eğitimsiz bir şekilde güncellenen yeni kullanıcıların teknik eğitim eksikliğinden dolayı geliştirilen özel olarak tasarlanmış programdır.
MintUpdate, her geliştiriciye, önde gelen geliştiricilerin takdirine bağlı olarak, kararlılık ve güncelleştirmeye bağlı olarak bir güvenlik düzeyi atar. Bu araç ilk kez Linux Mint 4.0 Daryna sürümüne dahil edilmiştir.
MintInstall
Linux Mint Yazılım Portalı’nda barındırılan .mint dosyalarının kataloglarından program indirmek için kullanılan bir araçtır. Bir .mint dosyası programı içermez, ancak indirileceği tüm bilgilerini ve kaynaklarını içerir.
MintDesktop
Masaüstünü yapılandırmak için kullanılan bir araçtır. MintDesktop Linux Mint 4.0’da önemli bir gelişme kaydetti.
MintConfig
Özelleştirilebilir bir kontrol merkezidir.
MintAssistant
Kullanıcının ilk oturum açma sırasında görünen özelleştirilebilir bir sihirbaz, çeşitli Linux bileşenleri ile Mint veritabanını kullanıcının bilgi ve rahatlık düzeyine göre özelleştirmek için çeşitli sorularla yönlendirir.
MintUpload
Dosya paylaşımını kolay ve hızlı bir şekilde kolaylaştırmak için Nautilus içerik menüsüne entegre edilmiş bir FTP istemcisidir. Temel olarak, dosya bir FTP sunucusunda barındırılır ve kapasitesi kullanıcı başına 1 Gigabyte ile sınırlıdır.
Dosyayı paylaşmak için programa, sağ tıklayın ve “upload/yükle” seçeneğini belirleyin, ardından “Default/Varsayılan” profili seçtiğiniz bir pencere görünecektir ve tekrar upload butonuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Son olarak, dosyanın yüklenmesi tamamlandığında, dosya indirme bağlantısı mintupload penceresinin altında görünecektir.
MintMenu
Metinlerin, simgelerin ve renklerin tam olarak özelleştirilmesini sağlayan python ile yazılmış bir menüdür. OpenSUSE 10.3 menüsüne benzer bir görünüm sağlar.
Sürümler
Cinnamon Sürüm
Cinnamon, işletim sisteminde sunulan en çok sayıda özelliğe sahip Linux Mint’in en popüler sürümüdür ve bu yüzden çoğu kullanıcı tarafından tercih edilir. Ancak, diğer sürümlere kıyasla çok daha fazla kaynak gerektirmesinden dolayı geniş kaynaklara sahip en yeni ileri teknoloji makinelere sahip yeni başlayanlar için uygundur.
MATE Sürüm
MATE sürümü ise, performansın yanı sıra birçok özellik ve uygulama ile özelleştirilen bir masaüstü deneyimidir ve orta düzey bir Linux kullanıcısı için en uygun olabilir.
XFCE Sürüm
Linux Mint’in XFCE Masaüstü Ortamı ile kullanılabilen bir sürümüde vardır. GNOME Masaüstü Ortamı XFCE ile değiştirildi. Varsayılan uygulama seçimi farklıdır. XFCE Edition indirilebilir bir CD ile gelir ve çok az kaynağı olan bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Kısacası, daha az kaynak ve kaynak kullanımı açısından en üst sırada yer alır.
Main Edition/Ana Sürüm
Linux Mint Main Edition, tüm bu içeriği tek bir CD’de GNOME ve multimedya kodeklerine sahip bir Masaüstü Ortamı sağlar. Herkesi, bireysel kullanıcıları (yeni başlayanlar) ve profesyonelleri tatmin etmek için tasarlanmıştır.
Light Sürüm
Main Edition’daki bazı codec bileşenleri dünyanın bazı bölgelerinde serbestçe yeniden dağıtılmaz. Bu nedenle, mevzuatın main edition kullanmasına veya dağıtmasına izin vermediği ülkelerde yaşayan kullanıcılar, light sürümünü kullanabilir. Light Edition, bu tanımlardan herhangi birine sahip olduğu gibi kısıtlayıcı, tescilli veya tescilli bileşenler içermeyen Main Edition’ın bir kopyasıdır.
KDE Sürüm
Linux Mint ayrıca bir KDE Sürümü sağlar. GNOME Masaüstü Ortamının yerini KDE alır. Varsayılan uygulama seçimi farklıdır ve bu sürüm genellikle daha fazla yazılımla birlikte gelir. KDE Edition mutlaka bir CD ile gelmez ve indirilebilir bir DVD olarak bulunabilir. Linux Mint 4.0 KDE E.C. İlk kez, geliştirici ekibi tarafından oluşturulan araçları içerir: mintInstall, mintUpdate, mintAssistant.
Fluxbox Sürüm
Linux Mint’te Fluxbox Masaüstü Ortamında kullanılabilen bir sürüm vardır. GNOME Masaüstü Ortamı Fluxbox ile değiştirildi. Fluxbox Edition indirilebilir bir Canlı CD ile birlikte gelir ve kararlı, hafif ve basit, düşük kaynak kodlu bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Fakat günümüzde artık desteklenmemektedir.
Linux Mint Tabanı
Linux Mint, GNU/Linux Ubuntu dağıtımında kullanılan Yazılım depolarını kullanır.
Örneğin, Sürüm 2.2 (“Bianca”) Ubuntu “Edgy Eft” paketlerini (6.10) kullanır. Paketlerin çoğu her iki dağıtımda da aynıdır ve iki sistem neredeyse aynı şekilde davranır.
En büyük farklar masaüstündedir. Linux Mint, kullanıcı deneyimini geliştirmek için tasarlanmış ev uygulamaları ile yaşar. Bunun bir örneği, daha büyük GNOME yapılandırması ve Windows çalışma grupları ve ağ ortamları için otomatik aramaya izin veren mintDesktop’tur.
MintWifi, İnternet bağlantısı olmayan Kablosuz kartların yapılandırılmasını kolaylaştırır. MintDisk, NTFS bölümlerini yazma/okuma moduna bağlar. MintMenu ve mintConfig, GNOME masaüstünü kullanmak için yeni bir yol sağlar.
Birkaç küçük sistem değişikliği Linux Mint’i Ubuntu’dan biraz daha hızlı yapar. Örneğin, IPv6 desteği Linux Mint’te devre dışı bırakılmıştır. Multimedya codec bileşenleri varsayılan olarak Linux Mint’e yüklenir.
İki uygulama arasında varsayılan uygulama kümesi farklıdır ve Linux Mint sürümleri daha sonra çıkacağı için bazı programların sürümü daha günceldir.
Benzer şekilde, Ubuntu PPC ve x64 mimarilerini desteklerken, Linux Mint sadece kararlı bir şekilde X86 mimarisini ve son zamanlarda 64 bit sürümüne destek veriyor. Ubuntu, sunucular ve diğer bir metin için kurulum sağlar, bunlar Linux Mint’te mevcut değildir.
Gereksinimler
LiveCD’yi çalıştırmak için en az 512 MB önerilir, ancak önceden yüklenmiş olsa da çalışır.
256 MB RAM ile gayet iyi. Sabit diske kurulum için gereken alan 2,5 GB’dir ve 700 MB’lık bir CD’ye sıkıştırılmıştır. 6.0 sürümünden itibaren kullanılabilen ve Wubi tabanlı Windows için mint4win yükleyicisinin kullanılması durumunda, en az 256MB RAM önerilir. Sürüm 8’de kaldırıldıktan sonra, nane 9 kurulum cd’sine geri döner.
İlgili Yazılar
♦ Linux Nedir?
♦ Kali Linux Nedir?
♦ NTP Nedir?
♦ Bilgisayar Tarihi
♦ Ubuntu Sistem Bilgisi