Debian Güncelleme | 12 Sürümüne Yükseltme

Bu yazımızda, bir bilgisayarda kurulu Debian 10 & 11 işletim sistemini Debian 12 Bullseye sürümüne sorunsuz olarak nasıl güncellenir veya yükseltilir inceleyeceğiz.

Debian Güncellemesi & Sürüm Yükseltme

Debian 10 & 11 Sürümünü 12 Bookworm Sürümüne Yükseltme

Debian Linux, 1993 yılında lan Murdock tarafından başlatılan bir GNU projesidir ve projeye katılan 500’den fazla programcı tarafından geliştirilmiştir.

Bookworm kodadlı Debian 12 sürümünü, 10 Haziran 2023 tarihinde yayınladılar. 5 yıl boyunca destekleyecekleri bu sürümde, Linux Kernel 6.1 kullandılar. Bir önceki 11 Bullseye sürümünde ise Kernel 5.10 kullanmışlardı.

Kısacası yeni Kernel 6.1 sürümü yeni donanım desteği, sistem güvenliğinin geliştirilmesi ve iyileştirilmiş performans anlamına gelir.

Kernel 6.1 sayesinde artık Debian dağıtımı exFAT dosya sistemini desteklemektedir. Bu sayede kullanıcılar bilgisayarlarına bağlayacakları USB flash bellekleri veya SD kartları ek bir paket kurmadan sistemlerine otomatik olarak mount edebilecekler.

Debian 12’de Neler Yeni?

Debian 12, “Bookworm” kod adıyla heyecan verici güncellemeler ve özellikler sunuyor. Aslında bu sürüm, sistem yöneticileri, geliştiriciler ve meraklılar için çeşitli imkanlar içeriyor. Şimdi, temel özelliklere kısaca bakalım:

  • Güncellenmiş Linux Çekirdeği

Debian 12, Linux Kernel 6.1 ile karşımıza çıkıyor. Böylelikle çok çeşitli cihazlarda daha iyi donanım desteği sunuyor.

  • Gelişmiş Güvenlik

Hepimizin iyi bildiği Debian, güvenlik açısından öncelikli bir konudur. Bu sebeple bu yeni dağıtım önemli güvenlik güncellemeleri içeriyor.

  • Gelişmiş Paket Yönetimi

Sürüm 12 ile APT’nin en son sürümü 2.6’yı görüyoruz. Bu sürümü geliştirmelerinden dolayı Debian’da özgür olmayan donanım yazılımlarını daha iyi kullanabilirsiniz.

  • Yeni Temalar ve Arkaplan Görselleri

Debian geliştiricileri her sürümde yaptıkları gibi bu sürümde de Emerald lakaplı bir duvar kağıdı eklediler. Bu görsel, zümrüt yeşili tonundadır. Artı, değerli taşların ham ve doğal halini tasvir ettiğini söyleyebilirim.

  • Masaüstü Ortamı Güncellemeleri

Debian 12 aynı zamanda XFCE 4.18, KDE Plasma 5.27, LXQt 1.20, Cinnamon 5.6, MATE 1.26 ve LXDE 11 masaüstü ortamlarını içeriyor. Öte yandan GNOME 43 sürümü sisteme entegre ettiler.

  • Yeni Yazılım İyileştirmeleri

Elbette bu yeni release dağıtımında şu yazılım geliştirmelerini görmekteyiz:

  1. Apache 2.4.57
  2. Nginx 1.22
  3. PHP 8.2
  4. Perl 5.36
  5. MariaDB 10.11
  6. OpenSSH 9.2p1
  7. PostgreSQL 15
  8. LibreOffice 7.4
  9. Python 3.11.2
  10. OpenJDK 17
  11. Samba 4.17

Başlamadan Önce

Kullanmakta olduğunuz Debian sisteminizi yeni bir sürüme yükseltmeden önce yapmanız gereken en önemli adımlardan biri, Yedekleme’dir. Çünkü, bilgisayarınızda kullandığınız program veya yazılımların ayarları ve yapılandırmalarını kaybetmek istemezsiniz.

Örneğin, Debian Linux’i bir web sunucusu olarak kullanıyorsanız, MySQL, PHP gibi bazı yazılımların ayarlarını yedeklemenizde fayda vardır. Yükseltme sırasında kullandığınız programların sürümleri de yükseltileceği için yedeklerini mutlaka almalısınız.

Bu yüzden, Debian bilgisayarınızı son sürüm olan 11 Bullseye dağıtımına güncellemeden önce kişisel tüm dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz. Ayrıca, Timeshift yazılımını kullanarak PC’nizi kolayca yedekleyerek kurulum sırasında karşılabileceğiniz olası hataları minimuma indirebilirsiniz.

Debian’ın En Yeni Sürümünü Kurma

Linux bilgisayarınızı yedekledikten veya snapshot’ını aldıktan sonra sisteminizi güncelleme için hazırlamanız gerekiyor. Öncelikle, sisteminizde tanımlı olan repository adreslerini tazelemeniz ve ardından mevcut paketlerin ve yazılımların yeni sürümlerini kurmanız gerekir.

Adımlar:

Adım 1

Eski sürüm kurulu Debian bilgisayarınızın repository listesini güncellemek ve yeni paketleri kurmak için terminalde sırasıyla “sudo apt update” ve “sudo apt upgrade” komutlarını yürütünüz.

sudo apt update
sudo apt upgrade

Repository Listesini Güncelleme ve Paketleri Yükseltme

Adım 2

Sudo apt upgrade komutunu yürüttükten sonra 358 paketin güncelleneceğini kontrol ettikten sonra kurulumu onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

Yükseltilecek Paketleri Kontrol Etme ve Onaylama

Adım 3

Debian 10 sisteminize 11 sürümünü kurmak için repository adresini düzenlemeniz gerekir. Bunu yapmak için terminalde “sudo sed -i ‘s/buster/bullseye/g’ /etc/apt/sources.list” komutunu yürütünüz ve mevcut repo adreslerindeki Buster terimini Bullseye olarak değiştiriniz.

sudo sed -i 's/buster/bullseye/g' /etc/apt/sources.list

Repo listesini düzenledikten sonra mevcut kayıtların değiştirildiğini kontrol etmek için /etc/apt/sources.list dosyasının içeriğini görüntülemek için alttaki komutu yürütünüz.

sudo nano /etc/apt/sources.list

Debian Repository Listesine Bullseye Adreslerini Ekleme

Adım 4

Sources.list dosyasının içeriğini görüntülediğinizde Buster yerine Bullseye güncel sürümün adreslerini görebilirsiniz. Terminalde bu dosyadan çıkmak için Ctrl + X’e basabilirsiniz.

Repo Listesini Kontrol Etme

Adım 5

Repo adreslerini kontrol ettikten sonra termianlde tekrar “sudo apt update” komutu ile listeyi güncelleyiniz.

sudo apt update

Repo Listesini Güncelleme

Adım 6

Tüm hazırlıkları yaptıktan sonra Debian güncelleme veya yükseltme işlemini başlatmak için terminalde “sudo apt full-upgrade” komutunu yürütünüz.

sudo apt full-upgrade

Linux Sistemini Son Sürüme Yükseltme

Adım 7

1,047 MB ek disk alanı kullanımını onayladıktan sonra sisteminizde 1391 paket güncelleştirilecek ve 344 paket yeni kurulacaktır. Bu işlemden sonra İnternet bağlantı hızınıza ve bilgisayarınızın performansına bağlı olarak sisteminizi yaklaşık 15 dakikada güncelleyebileceksiniz.

Terminalde yeni paketler için Changelog (Değişiklik Günlüğü) görüntülendiğinde tüm metni hızlıca okumak ve kuruluma devam etmek için “q” tuşuna basabilirsiniz.

Paketlerin Kurulumunu Onaylama

Adım 8

Sistem güncelleme sırasında size sorulmadan servislerin yeniden başlatılmasını kabul etmek için Yes seçeneğinde Enter’a basınız.

Paketlerin Kurulumu Sırasında Servisleri Sormadan Yeniden Başlatmayı Onaylama

Adım 9

Debian sisteminize yeni güncellemeleri kurduktan gereksiz ve kalıntı paketleri otomatik olarak temizlemek ve kaldırmak için terminalde “sudo apt –purge autoremove” komutunu yürütünüz.

sudo apt --purge autoremove

Sistem Güncelleme Sonrası Gereksiz Paketleri Silme

Adım 10

Kaldırılacak paketleri kontrol ettikten sonra silme işlemini onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

Silinecek Paketleri Onaylama

Adım 11

Son olarak, işletim sisteminizi yeni sürüme yükselttikten sonra değişikliklerin etkin olması için PC’nizi yeniden başlatınız.

sudo reboot

Linux PC'yi Terminalden Yeniden Başlatma

Adım 12

Debian 11 Bullseye yeni dağıtımınız açıldığında login ekranının ve masaüstü ortamının yeni duvar kağıdı ile değiştiğini göreceksiniz. Yeni dağıtımınızın versiyonunu kontrol etmek ve Linux Kernel’inin sürümünü kontrol etmek için terminalde “lsb_release -a” ve “uname -r” komutlarını kullanabilirsiniz.

lsb_release -a
uname -r

Linux Dağıtımını ve Kernelini Kontrol Etme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Debian VersiyonYouTube VideoSlayt
9’dan 10’aİzleGörüntüle
10’dan 11’e (YENİ)İzle

Sonuç

Özetlemem gerekirse, Debian sisteminizi en son sürüme güncelleme yapmanızı öneririm. Kısacası, bu yükseltme süreci size gelişmiş güvenlik, yeni özellikler ve daha iyi performans sunar.

Bu makalede hazırladığım adımları takip ederseniz hızlıca yeni sürüme geçiş yapabilirsiniz. Fakat, herşeyden önce mutlaka PC’nizi yedeklemenizi öneriyorum. Bu şekilde sorunsuz bir geçiş yaparak Debian 11 sürümünü son sürüm olan 12’ye yükseltebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir