Klavye, bilgi girmenize izin veren çevre birimi veya cihazdır, yaklaşık 99 ve 108 tuşa sahiptir ve fonksiyon, alfasayısal, özel blok ve sayısal blok olmak üzere dört bloğa ayrılmıştır.
Bilgisayarda Klavye Nedir, Nasıl Çalışır?
Klavye’de fonksiyon bloğu F1’den F12’ye kadar olan tüm tuş takımını içerir. Fonksiyon tuşları açık olan programa bağlı olarak çalışırlar. Örneğin, İnternet Explorer tarayıcısını açtığınzda F1 tuşuna basarsanız Explorer ile ilgili yardım penceresi açılacaktır.
Alfasayısal blok ise fonksiyon tuşlarının altında bulunan 1’den 0’a kadar olan tuşlardır. Klavye üzerinde bu bloğu kullanarak parantez, kesme işareti veya ünlem gibi işaretlemeleri oluşturabilirsiniz.
Klavye’de özel blok, alfasayısal veya fonksiyon tuşlarının yanında bulunur ve bu tuşlar, PrtSc, Insert, Delete, Home, End, PgUp ve PgDn’dir.
Sayısal blok ise klavyenin sağ tarafında bulunan kısımdır. Sayısal blok 1’den 9’a kadar rakamsal tuşları içerir ve ayrıca Num Lock, Toplama, Çıkarma, Çarpma, Bölme, Ins ve Enter tuşları ile daha fazla işlevsellik sağlar.
Klavye Tarihi
IBM Selectric gibi elektrikli daktilolara ek olarak, ilk klavyeler bilgisayarla seri bağlantı noktası üzerinden iletişim kuran bir bilgisayar terminaliydi.
Daktilonun yeniden yazma standartlarına ek olarak, günümüzde modem cihazı ve yazıcı aygıtları iletişiminde hala mevcut olan ANSI karakter kümesine dayalı kullanım süresine bağlı olarak bir seri iletişim standardı belirlenmiştir.
Özel tuşlar veya tuş kombinasyonları tarafından üretilen kaçış dizileri kullanıldı, kontrol anahtarı en çok kullanılanlardan biridir.
Çoğu dizüstü bilgisayarın anakartı klavyenin altına dahil etmesine rağmen, masaüstü bilgisayarlar çok çeşitli klavyeler, teknolojiler ve nitelikler içerir.
Klavyenin ilk icadı Rusya’dan bir ev hanımının çizimleri ile tasarlandı. Daha sonra bu tasarımları ABD tarafından ele geçirilerek Apple firması tarafından kullanıldı.
Klavye tuşlarının düzenlenmesi, tamamen mekanik olan ilk daktilolara dayanır. Klavyedeki bir harfe basıldığında, küçük bir mekanik çekiç hareket ederek kağıda mürekkeple ıslatılmış bir şerit ile yazma işlemi gerçekleşiyordu.
Birden fazla parmakla yazarken, bu çekiçler kağıda her vuruşunda metnin yazılması bekleniyordu. Bu yüzden yazım işleminin zamanlaması uzun sürmekteydi.
Daha sonra klavyenin tuş düzeni geliştirilerek, AZERTY ve QWERTY olmak üzere iki tür ortaya çıktı.
Her iki klavye düzeni de, her dilde en sık kullanılan tuşlara göre değişikliklere dayanıyordu.
Daha sonra bilgisayarlar elektrikli klavyelerin harflerin dağılımını değiştirmek ve en yaygın harfleri orta alana yerleştirmek yazım işleminin daha hızlı ve kolay olacağı düşünüldü. Bu yenilik, Dvorak tarafından ortaya atılarak geliştirildi.
Yeni klavyeler tasarlandı ancak kullanıcıların yeni klavyeye alışmak için aşırı rahatsızlık duymaları ve o zamanlar patlayan kişisel bilgisayarların tanıtımına zarar vermesi endişesi yüzünden proje iptal edildi.
IBM PC’nin klavyesi ve IBM AT’nin ilk sürümü bir etkiye sahip olmasa da, Multifunction II 1987’de ortaya çıktı.
55 serisi IBM klavyeleri, sigortacılar veya kamu yönetimi gibi ortamlarda 10 yıldan fazla kullanıldı.
PS/2 konnektörünün ortaya çıkmasıyla üreticiler bilgisayarlara bu konnektörü dahil etmeye başladılar. Microsoft ise Windows 95‘in piyasa sürülmesiyle birlikte Natural Keyboard ürününe üç yeni tuş ekledi.
Günümüzde multimedya klavyeleri oldukça fazla iyileştirildi ve bilgisayarın ses seviyesini kontrol etmek için tuşlar eklendi ve ayrıca klavyede hoparlörler, hesap makinesi, dokunmatik yüzey bulunan çok çeşitli ürünler geliştirildi.
USB Klavyeler
USB klavyeler, USB standardının gelişiminden kısa bir süre sonra piyasada görülmeye başladı. Ayrıca, USB klavyeler bağlandığı donanımdan bağımsız olarak çalışır.
Standart, arabirim üzerinden iletilen 16 Bit Scancode’ları tanımlar ve 0 ile 3, sırasıyla NoEvent, ErrorRollOver, POSTFail, ErrorUndefined adlı protokol hata kodlarıdır.
Standart İngilizce klavye türü QWERTY’den başka farklı düzenler de vardır, bunun sebebi farklı dillerde kullanılabilmeleridir.
Batı ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bilgisayar klavyelerinin ve daktilolarının dil düzeni Latin alfabesi olarak adlandırılır ve kısaltmalar, üst satırın solundan başlayarak klavyenin ilk harflerine karşılık gelir.
QWERTY klavye düzenine daha hızlı yazma hızları gibi avantajları gösteren farklı alternatifler önerilmiştir. Bunlardan en modern olanı ise Dvorak Basitleştirilmiş Klavye’dir.
Düzen
Bilgisayar, daktilo veya benzer bir cihazdaki klavye tuşlarının düzenini sağlar ve farklı dillerdeki kullanıcılar için oluşturulan farklı klavye düzenleri vardır.
Modern bilgisayarlar, fiziksel olarak tek bir dile karşılık gelen birkaç farklı dilde düzen yapılandırmanızı ve kullanmanızı sağlar.
Örneğin Windows işletim sistemlerinde, Denetim Masası’ndan ek düzenler ekleyebilirsiniz ya da Microsoft Keyboard Layout Creator ve KbdEdit gibi programları kullanarak, bir kullanıcının özel ihtiyaçlarını karşılamak veya tüm dil grubunu etkileyen sorunları çözebilirsiniz.
Klavye Nasıl Çalışır?
Bir klavye bir mikrodenetleyici kullanarak işlevlerini yerine getirir. Bu mikrodenetleyicilerin çalışması için yüklü bir programı vardır ve herhangi bir tuşa basıldığında tuşların keşfini gerçekleştirir ve böylece hangilerinin yazılacağını belirler.
Mikrodenetleyiciler her bir tuşu üzerinde ekran baskılı karakteri ile tanımlamaz, aksine her birine sadece fiziksel konumlarıyla ilgili olan sayısal bir değer atar ve işlemi gerçekleştirir.
Bir tuşa her basıldığında veya bırakıldığında mikrodenetleyici Scan Code (Tarama Kodu) adlı bir kimlik kodu gönderir. Birden çok tuşa aynı anda basılmasına izin vermek için, bir tuşa basıldığında ve bu tuş bırakıldığında farklı bir kod oluşturur.
Mikrodenetleyici tuşa basmanın durduğunu fark ederse, yeni oluşturulan kodun Break Code değeri 128 arttırılır.
Bu kodlar, klavye yöneticisi sayesinde işlenecekleri mikrodenetleyici devresine gönderilir.
BIOS yazılımı hangi karakterin basılan tuşa karşılık geldiğini belirler, çekirdekteki bir karakter tablosuyla karşılaştırır ve bir donanım kesmesi oluşturarak verileri işlemciye gönderir.
Mikrodenetleyici ayrıca kullanıcının yazma hızı nedeniyle okunamaması durumunda son tuş vuruşlarını saklayabilen bir RAM aygıtına‘e sahiptir.
Bir tuşa bastığımızda, sinyali çoğaltan zıplamalar olabilir ve bunları ortadan kaldırmak için klavyede ayrıca sinyali temizleyen bir devre bulunur.
AT Klavyelerde üretilen kodlar farklı olduğu için bunları çevirmek gerekir. Bu işlev, PC’de bulunan başka bir mikrodenetleyici olan klavye denetleyicisi tarafından da kullanılır.
Bu denetleyici Arama Kodunu (Kscan Kodu) alır ve bunu kendisi oluşturur ve iletişimi seri olarak yapar.
İletişim protokolü çift yönlü olduğu için sunucu klavyeye yapılandırma veya yeniden başlatma isteği gibi komutlar gönderebilir.
QWERTY Nedir?
QWERTY, klavyedeki tuşları düzenlemenin bir yoludur. QWERTY, bu tür klavyelerin sol üst köşesinde görünen ilk altı harfi ifade eder.
QWERTY, daktilonun mucidi olan ABD’nin Milwaukee’den Christopher Sholes tarafından 1868’de patentlenmiştir. Daha sonra bu patent 1873’te Rémington’a satıldı.
Bu tuş yerleşimi şu anda neredeyse tüm klavyelerde, hatta İngilizce dili düzenine sahip olmayan donanımlarda bile kullanılmaktadır.
Qwerty düzeni, Fransızca’da Q ve W tuşları A ve Z ile değiştirilir ve ek olarak M, L’nin yanındadır. Bu yüzden bu düzene AZERTY denir.
Almanca dilinin yapısına göre ise QWERTZ kullanılmıştır. Bazı İtalyan klavyelerde ise QZERTY olarak adlandırılır.