Hyper-V Üzerinde Windows 8 / 8.1 Kurulumu

Bu yazımızda, Windows 10 veya 11 işletim sistemi üzerinde Microsoft Hyper-V sanallaştırma yazılımını kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Windows 8/8.1 nasıl kurulur inceleyeceğiz.

Hyper-V Üzerinde Windows 8/8.1 Kurulumu

Hyper-V Kullanarak Sanal Makinede Windows 8 / 8.1 Kurulumu

Windows 8’in daha gelişmiş bir sürümü olan ve ek bir güncelleme paketi olarak yayınlanan Windows 8.1, 17 Ekim 2013 tarihinde Microsoft tarafından genel kullanıma sunuldu.

Windows 8.1, 8 sürümüne göre, entegre edilmiş OneDrive uygulamasına, İnternet Explorer 11 tarayıcısı ile Bing arama motoruna ve başlat butonunun yeniden etkinleştirilmesi gibi temel özelliklere sahiptir.

Microsoft’un Hyper-V sanallaştırma programı, Windows 10 ve sunucu sistemlerinde yerleşik olarak bulunmaktadır. Bu yüzden bu yazılımı herhangi bir yerden bilgisayarınıza indirmenize gerek kalmadan, Windows Özelliklerini Aç veya Kapat aracını kullanarak onu etkinleştirebilirsiniz.

Bu sayede sanallaştırma özelliğini destekleyen fiziksel bilgisayarınızda Windows veya Linux işletim sistemlerinden birini sanal makineye kurabilir ve deneyimleyebilirsiniz.

Windows 8/8.1 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Host bilgisayarınıza Hyper-V kurduktan sonra kullanmak istediğiniz işletim sistemi için doğru bir şekilde sanal bilgisayar oluşturmalısınız. Host’unuzun donanım kaynaklarını VM üzerinde etkili bir şekilde kullanabilmek için ayarları doğru yapmanız gerekir.

Adım 1

Hyper-V sanallaştırma yazılımı ile yeni bir sanal makine oluşturmadan önce External Switch oluşturmanız gerekir. Çünkü, programın varsayılan olarak tanımladığı Default Switch, NAT bağlantısını kullanarak VM’leri yerel ağınıza bağlar. Fakat çoğu durumda, Default Switch, ağ sorunlarına neden olabileceği için kullanımı yaygın değildir.

Actions (Eylemler) bölmesinden, Virtual Switch Manager (Sanal Ağ Yöneticisi) açınız ve New Virtual Network Switch seçiliyken External ağ bağdaştırıcısını seçiniz ve Create Virtual Switch (Sanal Anahtar Oluştur) butonuna tıklayınız.

External Switch Oluşturma

Adım 2

Oluşturduğunuz External Switch için yeni bir isim yazınız ve External Network kısmından fiziksel bilgisayarınızın Ethernet veya Wi-Fi bağdaştırıcısının seçili olduğundan emin olunuz. Ayarları kaydetmek için OK’a tıkladıktan sonra ağ bağlantınızın anlık olarak kaybedilebileceğini bildiren pencerede Yes’e tıklayınız.

External Bağdaştırıcıyı Seçme

Adım 3

Sanal makine sihirbazını başlatmak için Action (Eylem) / New (Yeni) / Virtual Machine (Sanal Makine) seçeneğine tıklayınız veya programın hızlı erişim menüsünden sihirbazı başlatınız.

Yeni Sanal Makine Oluşturma

Adım 4

Programın varsayılan ayarlarına göre bir VM oluşturmak istiyorsanız bu pencerede direk olarak Finish (Bitir) butonuna tıklayabilirsiniz. Fakat, daha profesyonel bir sanal PC oluşturmak için manuel ayarlar yapmak için Next (İleri) ile devam ediniz.

VM Sihirbazı

Adım 5

VM’ye kuracağınız işletim sisteminin adını yazdıktan sonra harici bir konumda onu yedeklemek istiyorsanız kurulum lokasyonunu Browse (Gözat) butonua aracılığıyla değiştiriniz.

Sanal Makinenin Konumunu Değiştirme

Adım 6

Eski sistemlerden birini kuruyorsanız, BIOS tabanlı Generation 1’i seçebilir veya Windows 10 gibi daha yeni bir sistem kuracaksanız UEFI donanım yazılım türünü destekleyen Generation 2’yi seçiniz ve Next’e tıklayarak devam ediniz.

Generation 2'yi Seçme

Adım 7

Hyper-V programınızda iki veya üç sanal makineyi aynı anda çalıştıracak ve kullanacaksanız, Dynamic Memory (Dinamik Bellek) özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Bu sayede, VM’lerden birinin daha fazla belleğe ihtiyacı olduğunda program tarafından otomatik olarak RAM boyutu arttırılacaktır ve daha iyi bir kaynak yönetimi sağlanacaktır.

Eğer bilgisayarınızda sadece tek bir sanal bilgisayar çalıştıracaksanız, Dynamic Memory özelliğini etkinleştirmeyiniz ve Startup Memory (Başlangıç Belleği) kısmına işletim sistemi için uygun bir RAM boyutu yazınız ve Next’e tıklayınız.

RAM Boyutunu Yapılandırma

Adım 8

Sanal makinenin ağ bağdaştırıcı ayarlarında Virtual Switch Manager üzerinde oluşturduğunuz External Switch’i seçiniz ve devam ediniz.

External Ağ Bağdaştırıcısını Seçme

Adım 9

Sıfırdan kurulum yapacağınız için Windows 8.x sanal makine için yeni bir sanal disk oluşturmanız gerekir. Hyper-V tarafından otomatik olarak belirtilen 127 GB disk kapasitesini, VM’de yapacağınız işlemlere göre arttırabilir veya azaltabilirsiniz.

Sanal Diskin Boyutunu Yapılandırma

Adım 10

Sanal makineye önyüklenebilir bir Windows 8/8.1 ISO dosyası eklemek için Browse butonuna tıklayınız.

Sanal Makineye Windows 8/8.1 ISO Dosyası Ekleme

Adım 11

Sahip olduğunuz veya buradaki (TR ISOEN ISO) bağlantıdan bilgisayarınıza indirdiğiniz ISO dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.

Windows 8/8.1 ISO Dosyası

Adım 12

Windows 8.1 Professional x64 ISO dosyasını VM’ye ekledikten sonra kurulum seçenekleri penceresinde Next’e tıklayınız.

Kurulum Seçenekleri

Adım 13

Sanal makineyi hazırladıktan sonra yaptığınız tüm ayarların özetini bu pencerede görebilirsiniz. Eğer değiştirmek istediğiniz bir ayar varsa önceki adımlara geri dönebilir ve değişikliği yapabilirsiniz.

VM Özet Penceresi

Adım 14

Kuruluma başlamadan önce host bilgisayarınızın donanım performansına bağlı olarak VM’nin sanal işlemci sayısını yapılandırmak için ayarlarını açınız.

Sanal Bilgisayarın Ayarlarını Açma

Adım 15

VM’nin ayarlarında Processor (İşlemci) aygıtını seçiniz ve sağ bölümden işlemci sayısını 4’e veya daha yüksek bir değere arttırınız.

Sanal İşlemci Sayısını Arttırma

Adım 16

Windows kurulumuna başlamak için Virtual Machines kısmından VM’yi direk olarak başlatabilir veya önce bağlanabilirsiniz.

VM'ye Bağlanma

Adım 17

Windows 8.x sanal makineye bağlandıktan sonra araç menüsünden Start (Başlat) butonuna tıklayınız.

Sanal Makineyi Çalıştırma

Windows 8/8.1 Kurulumu

Windows sanal makineyi çalıştırdıktan sonra ISO imajından önyükleyerek tıpkı gerçek bir bilgisayarda kurulum yapıyormuş gibi sistemi kurabilirsiniz.

Adım 1

VM’yi, ISO imajı ile önyüklemek için klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.

Press any key to boot from CD or DVD

Adım 2

Windows 8 kurulum ekranı açıldığında kullanmak istediğiniz sistem dilini, zaman dilimini ve klavye düzenini yapılandırdıktan sonra Next’e tıklayınız.

Windows 8 Kurulum Ekranı

Adım 3

Bu pencerede, Windows 8’i direk kurmaya başlayabilir veya sisteminizi onarmayı başlatabilirsiniz.

Windows'u Şimdi Kur

Adım 4

Windows’u aktif etmek için Windows 8.1 ürün anahtarınızı yazınız ve Next’e tıklayınız.

Windows 8/8.1 Ürün Anahtarı

Adım 5

Windows 8.1 lisans anlaşmasını kabul etmek için ilgili seçeneği işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

Sıfırdan bir kurulum yaptığınız için bu ekranda Install Windows Only (Sadece Windows’u Kur) seçeneğini seçiniz.

Sadece Windows'u Kur

Adım 7

Sanal Hard Disk’i yapılandırmak için New seçeneğine tıkladıktan sonra otomatik olarak ayrılan disk kapasitesini onaylamak için Apply (Uygula) butonuna tıklayınız. Windows’un ek disk alanları oluşturabileceğini bildiren pencere açıldığında ise OK’a tıklayarak devam ediniz.

Disk Alanını Yapılandırma

Adım 8

Windows’u kuracağınız Primary (Birincil) sürücüyü seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Drive 0 Partition 4

Adım 9

Windows için gerekli sistem dosyaları kopyalanıyorken bekleyiniz.

Kurulum Dosyaları Hazırlanıyor

Adım 10

Kurulum sihirbazı tarafından belirtilen süre içerisinde Windows yeniden başlayacaktır.

VM'yi Yeniden Başlatma

Adım 11

Personalize (Kişiselleştir) ekranında ağ ortamınızdaki diğer bilgisayarlardan farklı bir bilgisayar adı yazınız.

Bilgisayar Adı Yazma

Adım 12

Web’te daha iyi sonuçlar elde etmek için lokasyon ve diğer bilgileri Microsoft’a göndermek veya Windows güncellemelerini otomatik olarak yüklemek gibi bazı sistem ayarlarının otomatik olarak onaylamak için Use Express Settings (Hızlı Ayarları Kullan) butonuna tıklayınız.

Hızlı Ayarları Kullan

Adım 13

Sanal sisteminizde tüm ayarlarınızın Microsoft hesabına otomatik olarak senkronize edilmesini sağlamak için Outlook mail hesabınız ile oturum açabilirsiniz. Ya da Offline (Çevrimdışı) bir hesap oluşturmak istiyorsanız, Create a new account (Yeni bir hesap oluştur) seçeneğine tıklayınız.

Yeni Bir Hesap Oluştur

Adım 14

Microsoft hesabı oluşturma ekranında tekrar Sign in without a Microsoft account (Microsoft hesabı olmadan oturum aç) seçeneğine tıklayınız.

Microsoft Hesabı Olmadan Oturum Aç

Adım 15

Guest işletim sisteminizde yerel bir kullanıcı hesabı oluşturma ekranında kullanıcı adınızı yazınız ve Finish’e tıklayınız.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 16

Bu aşamada sistem ayarlarının konfigürasyonu biraz zaman alabilir, bu yüzden sanal bilgisayarınızı kapatmayınız.

Bilgisayarınızı Kapatmayın

Adım 17

Hyper-V ile Windows 8.1 kurulumu sonrası masaüstü konumunda Run (Çalıştır) penceresinde winver komutunu yürüterek sistem sürümünü kontrol edebilirsiniz.

Windows Sürümünü Kontrol Etme

Ekran Çözünürlüğünü Değiştirme

Windows 8/8.1 sanal makineye bağlandıktan sonra ekran çözünürlüğü varsayılan olarak tam ekran moduna girmemektedir. Windows 10’da ise bu durum tam tersidir, çünkü en güncel sistem olduğu için uzak masaüstü bağlantısında Enhanced Session (Gelişmiş Oturum) varsayılan olarak etkin durumdadır.

Adım 1

Windows 8.x VM üzerinde Enhanced Session etkinleştirip ekran çözünürlüğünü düzeltmek için ayarlarını açınız ve Integration Services (Bütünleştirme Servisleri) seçiniz ve Guest Services özelliğini etkinleştiriniz.

Guest Services Etkinleştirme

Adım 2

Guest işletim sistemini değişikliklerin etkin olması için yeniden başlatınız.

Sanal PC'yi Yeniden Başlatma

Adım 3

Sanal PC’nin masaüstü ekranı hazır olduğunda Display Configuration (Ekran Yapılandırması) etkin olduğunu görebilirsiniz.

Display Configuration

Adım 4

VM’yi 800×600 ekran çözünürlüğüne ayarladıktan sonra host’un ekran çözünürlüğüne tam uyumlu olacaktır. Eğer host’unuzda 2K veya 4K ekran yapılandırması varsa, bu değeri daha yüksek bir çözünürlüğe ayarlayabilirsiniz.

800x600 Ekran Çözünürlüğü

Adım 5

Sanal makineyi tam ekran moduna aldığınızda host bilgisayarınız üzerinde tam ekrana uyarlandığını görebilirsiniz.

Tam Ekran Çözünürlüğü Kontrol Etme

İnternet Bağlantısını Test Etme

Bir guest işletim sistemi kurduktan sonra ağ ve İnternet ayarlarınızı kontrol etmeniz gerekebilir. VM’nin ağ bağdaştırıcısı için External Switch oluşturduğunuz için yerel ağınızdaki DHCP sunucunuzdan bir IP adresi alacaksınız.

Adım 1

Başlat menüsünde CMD (Command Prompt) arayıp bulunuz ve ping 8.8.8.8 komutunu yürüterek Google sunucularına ping atarak İnternet bağlantınızı sınayınız.

Google Sunucularına Ping Atma

Adım 2

Google sunucularına ping işlemi başarılı ise İnternet Explorer web tarayıcısını açınız ve anasayfasını ziyaret ederek herhangi bir sorunun olup olmadığını kontrol ediniz.

Google Websitesini Ziyaret Etme

Sanal Makine’de USB Flash Bellek Kullanımı

Hyper-V’de guest makinelerde USB flash belleğinizi kullanabilmek için VM’ye bağlanırken hangi yerel kaynakları kullanacağınızı seçmeniz gerekir.

Adım 1

VM’ye tekrar bağlanmaya çalıştığınızda gelişmiş oturum ekranı açıldığında Show Options (Seçenekleri Göster) seçeneğine tıklayınız.

Ekran Yapılandırması Seçeneklerini Göster

Adım 2

Local Resources (Yerel Kaynaklar) sekmesinde More (Daha Fazla) tıklayınız ve açılan pencerede Drives (Sürücüler) altında host’unuza taktığınız flash belleğinizi işaretleyip OK’a tıklayınız.

Yerel Kaynaklarda USB Belleği Seçme

Adım 3

Bilgisayarım’ı görüntüledikten sonra Devices and Drives (Aygıtlar ve Sürücüler) altında flash bellleğinize erişebilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinde USB Belleği Görüntüleme

Adım 4

Sanal bilgisayarda flash belleğinize kopyaladığınız tüm dosya ve klasörleri eş zamanlı olarak host bilgisayarınız üzerinde de görebilirsiniz.

Host ve VM Arasında Flash Bellek Üzerinden Dosya Paylaşımı

Video

İlgili Yazılar


Hyper-V Üzerinde Windows 10 Kurulumu
Hyper-V Üzerinde Windows 7 Kurulumu
Hyper-V Üzerinde Windows XP Kurulumu
Hyper-V Üzerinde Windows Vista Kurulumu
Hyper-V Üzerinde Ubuntu Kurulumu

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir