Hyper-V Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Bu yazımızda, Microsoft’un Windows ve Server sistemlerinde yaygın olarak kullanılan Hyper-V sanallaştırma yazılımını kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Windows 10 nasıl kurulur inceleyeceğiz.

Hyper-V ile Windows 10 Kurulumu

Hyper-V Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Hyper-V yazılımı sayesinde sanallaştırma özelliğini destekleyen fiziksel bilgisayarınızda hem Windows hem de Linux tabanlı işletim sistemlerini kolayca kurabilir ve kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz sanal makinelerde yapacağınız tüm işlemler ana bilgisayarınızdan bağımsızdır, yani sistem dosyalarına herhangi bir zarar vermeden istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

Microsoft Hyper-V Client diğer sanallaştırma programları ile karşılaştırıldığında, donanım kaynaklarını en verimli kullanan ve guest işletim sistemleri için ileri seviyede performans sunan sanallaştırma yazılımıdır. Host bilgisayarda veya Windows sunucu üzerinde çalışan sanal bilgisayarların donanım aygıtlarını iyi derecede yöneten Hypervisor sistemine sahiptir.

Bu sanallaştırma programı, Windows işletim sistemleri içerisinde yerleşik olarak bulunur ve varsayılan olarak etkin değildir. Fakat, denetim masasından Windows Özelliklerini Aç veya Kapat aracını kullanarak bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Windows 10 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Bilgisayarınızda Windows 10 işletim sistemini sanal olarak kullanabilmek için öncelikle ayarları doğru yapılmış bir sanal PC hazırlamanız gerekir.

Hyper-V’yi kurduktan sonra guest sistemleri yerel ağınıza veya İnternet’e bağlamak için Virtual Switch Manager (Sanal Anahtar Yöneticisi) kullanarak yeni bir External Switch oluşturmanız gerekir. Bu yazılım ağa erişmek için NAT bağlantısını kullanan Default Switch bağdaştırıcısına sahiptir fakat çoğu durumda ağ problemlerine sebep olduğu için External Switch kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Adım 1

Sanal makine oluşturma adımlarına başlamadan önce Virtual Switch Manager açınız ve New virtual network switch seçeneğini seçiniz. Ardından, oluşturacağınız Internal veya External sanal switch türünü seçiniz ve Create Virtual Switch butonuna tıklayınız.

External Switch Oluşturma

Adım 2

External sanal switch’i oluşturduktan sonra External Network kısmından fiziksel bilgisayarınızın ağa bağlı olan Ethernet veya Wi-Fi bağdaştırıcısını seçiniz ve OK’a tıklayınız. Yeni sanal switch oluşturulurken host bilgisayarınızın ağ adaptörü yapılandırılacağından dolayı ağ bağlantınız kısa süreliğine kopabilir.

External Bağdaştırıcıyı Seçme

Adım 3

External Switch’i oluşturduktan sonra Hyper-V Manager üzerinde Action (Eylem) / New (Yeni) / Virtual Machine (Sanal Makine) seçeneğine tıklayınız.

Yeni Sanal Makine Oluşturma

Adım 4

Varsayılan ayarlar ile yeni bir sanal makine oluşturmak için direk Finish butonuna tıklayabilir veya Next’e ile devam ederek custom bir VM oluşturmayı seçebilirsiniz. Before You Begin (Başlamadan Önce) penceresini bir daha görüntülememek için Do not show this page again (Bu sayfayı bir daha gösterme) seçeneğini işaretleyiniz ve özel bir VM oluşturmak için Next butonuna tıklayınız.

Custom VM Oluşturma

Adım 5

Windows işletim sisteminin adını yazınız ve sanal makinenin dosyalarını harici bir konumda yedekle seçeneğini işaretleyiniz ve Browse aracılığıyla harici bir SSD veya NVMe diskinizi seçiniz.

Host diskinizin kapasitesi 1 TB veya 2 TB ise, varsayılan konumda yedeklemeyi seçebilirsiniz.

Sanal PC'nin Konumunu Değiştirme

Adım 6

Bu pencerede, eski sistemler için BIOS donanım yazılımını destekleyen Generation 1’i veya daha yeni sistemleri destekleyen UEFI tabanlı donanım yazılımını destekleyen Generation 2’yi seçebilirsiniz.

UEFI destekli bir Windows kurmak hem güvenlik hemde performans bakımından önerildiği için Generation 2’yi seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Generation 2 Seçme

Adım 7

Host bilgisayarınızın RAM kapasitesine göre Windows 10 VM için bir RAM boyutu atamak için Startup Memory kısmında 4096 MB (4 GB) veya daha yüksek bir boyut yazınız.

Burada ek olarak Dynamic Memory özelliğini etkinleştirerek VM’nin daha fazla belleğe ihtiyaç duyması durumunda program tarafından otomaitk olarak RAM boyutunun arttırılmasını sağlayabilirsiniz. VM’nin Dynamic Memory ayarlarında host’tan kullanılacak maksimum RAM boyutunu yapılandırabilirsiniz.

Bu özellik daha çok birden fazla sanal bilgisayar çalıştırıyorsanız faydalıdır. Aksi takdirde, sisteminizde sadece tek bir VM kullanacaksınız 4 GB bellek değeri atamanız daha iyi olacaktır.

RAM Boyutunu Yapılandırma

Adım 8

Virtual Switch Manager aracını kullanarak oluşturduğunuz External sanal ağ bağdaştırıcısını seçiniz.

External Bağdaştırıcıyı Seçme

Adım 9

Sanal PC’yi yedekleyeceğiniz konum ile sanal diskin yedekleneceği konumun aynı olduğunu bu pencerede görebilirsiniz. Eğer yalnızca sanal diskleri harici bir depolama aygıtında yedeklemeyi seçerseniz, sanal diskin konumunu değiştirebilirsiniz.

Windows 10 VM için maksimum sanal HDD kapasitesi 127 GB olarak yazmaktadır, fakat daha küçük bir boyut belirlemek istiyorsanız, Size (Boyut) kısmından onu değiştirebilirsiniz.

Sanal Diskin Boyutunu Yapılandırma

Adım 10

Kurulum seçenekleri ayarlarında VM’ye Windows 10 ISO dosyasını eklemek için Bootable Image File (Önyüklenebilir İmaj Dosyası) seçeneğini etkinleştiriniz ve Browse butonuna tıklayarak bilgisayarınıza indirdiğiniz imaj dosyasını seçiniz.

Windows 10 ISO Dosyasını Ekleme

Adım 11

Sanal makine sihirbazının son adımında özet penceresinde yaptığınız ayarları kontrol ettikten sonra Finish’e tıklayınız.

VM Özet Penceresini Kapatma

Adım 12

Virtual Machines bölümünde oluşturduğunuz sanal bilgisayar görünecektir. Burada, öncelikle VM’nin bazı ayarlarını yapmak için onun üzerinde sağ tuş ve Settings (Ayarlar) tıklayınız.

Windows 10 Sanal Makinenin Ayarlarını Yapılandırma

Adım 13

Windows 10 sanal PC’nin ayarlarında Processor (İşlemci) donanımına tıklayınız ve sanal işlemci sayısını host CPU’nuzun özelliklerine göre arttırınız.

Sanal İşlemci Sayısını Arttırma

Adım 14

Son olarak, Windows 10 VM’yi başlatmak için öncelikle guest sisteme bağlanınız.

Windows 10 VM'ye Bağlanma

Adım 15

Guest işletim sistemine bağlandıktan sonra araç menüsünden Start butonuna tıklayarak VM’yi çalıştırabilirsiniz.

Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

Windows 10 Kurulumu

Windows sanal PC’yi oluşturup ayarlarını yapılandırdıktan sonra artık fiziksel bir bilgisayar üzerinde nasıl kurulum yapıyorsanız, VM üzerinde de aynı adımları takip edeceksiniz.

Adım 1

Sanal bilgisayarı çalıştırdıktan sonra CD/DVD aygıtına takılı ISO imajı ile kurulumu başlatmak için klavyenizden herhangi bir tuşa basınız.

Press any key to boot CD or DVD

Adım 2

Windows 10 kurulum ekranında kullanmak istediğiniz görüntüleme dilini, zaman ve bölge ayarlarını ve klavye düzeninizi ayarlayınız ve Next’e tıklayınız.

Windows 10 Kurulum Ekranı

Adım 3

Hyper-V ile Windows 10 kurulumunu başlatmak için setup ekranında Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayınız.

Windows'u Şimdi Kur

Adım 4

Daha önce bir Windows 10 ürün anahtarı satın aldıysanız ve o anahtarı VM’de kullanmayı tercih ediyorsanız, lisans anahtarınızı yazınız ve Next’e tıklayınız. Eğer VM’yi sadece test amaçlı kullanacaksanız, I don’t have a product key (Ürün anahtarına sahip değilim) seçeneğine tıklayınız.

Ürün Anahtarına Sahip Değilim Seçeneğini Seçme

Adım 5

Windows 10’un Home, Home N, Home Single Language, Education, Education N, Pro veya Pro N sürümlerinden birini seçmeniz gerekiyor. Kişisel bilgisayarlarda en yaygın kullanılan Pro sürümünü seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Windows 10 Pro Sürümünü Seçme

Adım 6

Microsoft yazılım lisans şartlarını kabul etmek için I accept the license terms (Lisans koşullarını kabul ediyorum) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 7

Sıfırdan bir Windows kurduğunuz için bu ekranda Upgrade seçeneği ile devam edemeyeceğiniz için sadece Windows’u kur seçeneğine tıklayınız.

Sadece Windows'u Kur

Adım 8

Windows’u yüklemek istediğiniz diskte yeni bir partition (bölüm) oluşturmanız gerekiyor. 50 GB’lık kapasiteye sahip diski yapılandırmak için önce New sonra Apply (Uygula) butonuna tıklayınız ve ardından ek alanların oluşturulabileceğini bildiren bilgi penceresinde OK’a tıklayınız.

Sanal Diskte Yeni Bir Partition Oluşturma

Adım 9

Sanal disk üzerinde yeni bir partition oluşturduktan sonra Primary (Birincil) tür olan Drive 0 Partition 3 seçiniz ve Windows kurulumunu başlatmak için Next’e tıklayınız.

Drive 0 Partition 3

Adım 10

Windows kurulum dosyaları hazırlanıyorken bekleyiniz. Sistem dosyalarını kopyalama süresi host bilgisayarınızın donanım performansına göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden biraz bekleyiniz.

Kurulum İçin Dosyalar Genişletiliyor

Adım 11

Sisteminizin bölge ayarlarını yapmak için yaşadığınız ülke konumunu seçiniz ve Yes’e tıklayınız.

Bölge Seçimi

Adım 12

Host bilgisyarınızın klavye düzenini sistem kurulumunda da seçmeniz gerekir. Eğer sisteminizde farklı bir düzen kullanmak istiyorsanız, sonraki adımda ikinci bir klavye düzeni ekleyebilirsiniz.

Klavye Düzenini Seçme

Adım 13

İkinci bir klavye düzeni eklemeyi tercih ediyorsanız Add Layout (Düzen Ekle) butonuna tıklayabilirsiniz. Bir önceki adımda seçtiğiniz klavye düzenini kullanmayı istiyorsanız, Skip (Atla) tıklayınız.

İkinci Bir Klavye Düzeni Eklemeyi Atlama

Adım 14

Sanal makinenizi bir domain ortamında kullanacaksanız Organization seçeneği ile devam edebilir ve ayarlarınızı yapabilirsiniz. Fakat, kişisel kullanım için yapılandıracaksanız Personal seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Kişisel Kullanım İçin Ayarla

Adım 15

Bu aşamada bir Microsoft hesabı girmeniz istenecektir. Eğer VM’de çevrimiçi oturum açmayı istemiyorsanız, Offline Account (Çevrimdışı Hesap) tıklamanız gerekir.

Çevrimdışı Hesap Oluşturma

Adım 16

Kurulum sihirbazı size tekrar çevrimiçi hesap ile oturum açmanın faydalarını sunacaktır. Çevrimdışı hesap oluşturmaya devam etmek için Limited Experience (Limitli Deneyim) tıklayınız ve devam ediniz.

Limitli Deneyimi Seçme

Adım 17

Bu adımda offline bir hesap kullanmak yerine online hesap açmaya karar verirseniz, önceki ayarlara geri dönmek için Or, even better, use an online account (Veya daha da iyisi bir çevrimiçi hesap kullan) seçeneğine tıklayabilirsiniz. Offline hesap oluşturmak için sanal PC’de kullanacağınız yeni bir kullanıcı hesabı adı yazınız ve Next’e tıklayınız.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 18

Guest işletim sisteminize sizden başkasının erişmesini istemiyorsanız, hatırlanabilir bir parola oluşturabilirsiniz.

Hatırlanabilir Parola Oluşturma

Adım 19

Windows 10’a reklam, lokasyon veya hata verilerini içeren rapor göndermeyi tercih ediyorsanız, Accept (Kabul Ediyorum) tıklayınız.

Gizlilik Ayarlarını Yapılandırma

Adım 20

Microsoft, sistem deneyiminizi iyileştirmek için konum bilgilerinizi, yazım veya arama geçmişinizi analiz ederek Cortana aracılığıyla size daha iyi sonuçlar elde etmenize izin verir. Eğer Cortana’yı VM’de etkinleştirmek istiyorsanız, Accept’e tıklayabilir ya da daha fazla bilgi almak için Learn More (Daha Fazla Bilgi Edin) tıklayabilirsiniz.

Cortana'yı Etkinleştirme

Adım 21

Gerekli ayarları yapılandırdıktan sonra sanal sisteminiz birkaç dakika içinde hazır olacaktır. Kurulum sihirbazı sisteminiz için son ayarları yapılandırıyorken VM’nizi kapatmayınız ve bekleyiniz.

Bilgisayarınızı Kapatmayınız

Adım 22

Son ayarlar yapılandırıldıktan sonra VM’ye bağlanmak için Display Configuration (Ekran Yapılandırması) yapmanız gerekir. Böylece, host makinenizde VM’nin ekran çözünürlüğünü istediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz.

Windows 10'a Bağlanma

Adım 23

Ekran çözünürlüğünü seçtikten sonra Windows 10 masaüstü ortamına erişebileceksiniz. Run (Çalıştır) penceresinde winver komutunu yürüterek kurduğunuz sistemin versiyonunu öğrenebilirsiniz.

Windows Sürümünü Kontrol Etme

İnternet Bağlantısını Test Etme

Windows 10’u VM’ye yükledikten sonra yapmanız gereken ilk işlerden biri yerel ağ ve İnternet bağlantısını test etmektir. Ağ bağlantınızı sınadıktan sonra sisteminizde istediğiniz değişikliği yapmaya başlayabilirsiniz.

Adım 1

İnternet bağlantısını test etmek için başlat menüsüne sağ tuş tıkladıktan sonra Command Prompt (CMD) açınız ve ping 8.8.8.8 komutunu yürüterek Google sunucularına ping atarak bağlantınızı sınayınız.

Eğer aşağıdaki görüntüdeki gibi sonuçlar elde ediyorsanız yani TTL (Time-to-Live) değerleri alıyorsanız İnternet bağlantınızda bir sorun olmadığını anlayabilirsiniz.

CMD Kullanarak Google Sunucularına Ping Atma

Adım 2

Microsoft Edge tarayıcısını açınız ve Google anasayfasına erişebildiğinizi kontrol ediniz.

Google Arama Moturunu Ziyaret Etme

Sanal Makinede USB Flash Bellek Kullanımı

Hyper-V üzerinde VM’lerde USB flash bellek kullanımı oldukça basit yöntem ile çözülebilir. Bunu yapmak için önce host bilgisayarınızın USB 3.0/3.1 portuna bir flaş belleği takmanız ve ardından VM’ye bağlanırken yerel kaynakları yapılandırmanız gerekir.

Adım 1

Host bilgisayarınıza bir USB bellek takınız ve ardından Hyper-V’de sanal bilgisayarınıza bağlanınız. Daha sonra ekran yapılandırma penceresi açıldığında Show Options (Seçenekleri Göster) tıklayınız.

Show Options

Adım 2

Local Resources (Yerel Kaynaklar) sekmesinde Drives (Sürücüler) altında flash belleğinizi işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.

Local Resources

Adım 3

Bilgisayarım / Redirected drives and folders (Yeniden yönlendirilen sürücüler ve klasörler) altında artık fiziksel bilgisayarınıza taktığınız USB belleğinizi görebilirsiniz.

VM'de USB Flash Belleğin Kontrolü

Adım 4

Sanal PC’de flash belleğin içerisine kopyaladığınız tüm dosya veya klasörleri, host üzerinde de görebilirsiniz. Böylece, host ile VM arasında daha kolay veri transferi yapabilirsiniz.

VM ve Host Arasında Flash Belleğin Ortak Kullanımını Kontrol Etme

Video

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir