Bu yazımızda, Windows 10 veya 11 işletim sistemi üzerinde Microsoft Hyper-V sanallaştırma yazılımını kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Windows XP nasıl kurulur inceleyeceğiz.
Hyper-V Kullanarak Windows 10 Üzerinde Windows XP Pro x64 Çalıştırma
Windows XP, 20 Ekim 2001 tarihinde Microsoft tarafından piyasaya sürüldükten sonra kullanıcılar tarafından çok sevilen bir işletim sistemi olmaya başladı. Yayınlandığı tarihten itibaren tüm iş yerlerinde ve evlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
NT teknolojisini ve micro-kernel mimarisini kullanan bu işletim sisteminin çeşitli amaçlar için geliştirilen sürümleri vardır. Bu sürümler; Professional, Home, Media Center (MCE), Tablet PC Edition, Starter Edition, Home Edition (ULCPC – Ultra Low Cost Personal Computer)’dur.
Büyük bir kitleye ulaşan Windows XP işletim sistemi, günümüzde artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Çünkü, Microsoft, 8 Nisan 2014 tarihinde bu sistemin desteğini sonlandırdığı için çoğu kullanıcı veya kurum yeni sistem güncellemelerini alamayacağından dolayı kullanımı sonlandırmıştır.
12 yıl boyunca destek alan XP sistemi, Microsoft’un bu makalesinde belirttiği gibi artık yeni güncellemeler almayacaktır.
Windows XP desteğinin sonlandırılmasına rağmen bazı sistem yöneticileri test ortamlarında eski uygulamalar veya diğer senoryalar için bu sistemi kullanabilirler. Fiziksel bir PC’de XP çalıştırmak yerine daha güçlü bir bilgisayar üzerinde Hyper-V, VMware Workstation veya VirtualBox sanallaştırma yazılımlarından birini kullanarak bu sistemi deneyimleyebilirsiniz.
Windows XP İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Windows 10 sistemi çalıştıran ve sanallaştırma özelliğini destekleyen bilgisayarınıza Hyper-V yükledikten sonra yeni bir sanal PC oluşturabilir ve onun üzerine Windows ve Linux sistemlerinden birini kurabilirsiniz.
Adım 1
Hyper-V Client yazılımını çalıştırdıktan sonra işletim sistemi kurulumundan önce Virtual Switch Manager (Sanal Anahtar Yöneticisi) kullanarak yeni bir External Switch oluşturmanız tavsiye edilir. Çünkü, program tarafından varsayılan olarak etkin olan Default Switch, NAT bağlantısını kullanarak VM’yi host ağına çıkarır, bu çoğu durumda ağ sorunlarına neden olabilir.
Ağ sorunlarını minimum seviyeye indirmek için External Switch ile host’unuzun bağdaştırıcısını kullabilir ve hem yerel ağınızdaki DHCP sunucudan bir IP adresi alabilir hem de guest makineye uzak masaüstü ile bağlantı kurabilirsiniz.
Adım 2
External Switch’i oluşturduktan sonra, Name kısmına isteğinize göre bir isim yazınız ve ardından External Network ayarını host’unuzda İnternet’e erişirken kullandığınız ağ bağdaştırıcısını seçiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 3
Sanal Switch’i yapılandırdıktan sonra sanal makine kurulum sihirbazını başlatmak için programın araç menüsünden Action (Eylem) / New (Yeni) / Virtual Machine (Sanal Makine) seçeneğine tıklayınız.
Adım 4
VM sihirbazında programın belirlediği ayarları içeren hızlı bir sanal bilgisayar oluşturmak için Finish’e tıklayabilir veya manuel bir guest makine oluşturmak için Next butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz.
Bu pencereyi bir sonraki VM oluşturma sırasında görüntülenmesini istemiyorsanız, Do not show this page again (Bu sayfayı bir daha gösterme) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Guest makineye kuracağınız işletim sisteminin adını yazdıktan sonra host diskinizin kapasitesini gereksiz yere doldurmamak için VM’nin kurulum lokasyonunu harici bir disk üzerine yapılandırmanız önerilir.
Adım 6
Windows’un eski işletim sistemlerinden birini kurmak istediğinizde Generation seçimi yapmanız gerekiyor. UEFI destekli bir OS kurmaya çalıştığınızda Generation 2’yi seçebilirsiniz, fakat Windows XP’yi kuracaksanız BIOS donanım yazılımını destekleyen Generation 1’i seçmelisiniz.
Adım 7
Windows 10 sisteminizde Hyper-V kullanarak birden fazla VM’yi aynı zamanda çalıştıracaksanız, Dynamic Memory (Dinamik Bellek) özelliği sayesinde daha verimli RAM kaynağı yönetimi oluşturabilirsiniz. Fakat, sadece tek bir sanal bilgisayar kullanacaksanız, bu özelliği devre dışı bırakabilir ve VM’ye belli bir boyutta RAM boyutu atayarak daha fazla performans artışı sağlayabilirsiniz.
Adım 8
Sanal makinenin ağ ayarları için Virtual Switch Manager aracını kullanarak oluşturduğunuz External Switch’i seçiniz.
Adım 9
Yeni bir guest sistem hazırladığınız için yeni bir sanal disk oluşturmanız gerekir. Eğer önceden kurulu bir VM’nin sanal diskini eklemek istiyorsanız, Use an existing virtual hard disk (Varolan bir sanal hard disk kullan) seçeneği ile onu ekleyebilirsiniz.
Ayrıca, program tarafından otomatik olarak belirlenen sanal disk boyutunu isteğinize göre Size (Boyut) kısmından değiştirebilirsiniz.
Adım 10
Sanal makineye Windows XP ISO dosyasını eklemek için önce Bootable CD/DVD-ROM seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Image File (.iso) seçtikten sonra Browse (Gözat) butonu aracılığıyla ISO dosyasının konumunu belirtiniz.
Adım 11
Bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows XP Professional 64 Bit SP1 ISO dosyasını seçiniz ve Open (Aç) butonuna tıklayınız.
Adım 12
Windows imaj dosyasının konumunu kontrol ettikten sonra Next ile bir sonraki adıma geçiniz.
Adım 13
Sanal PC’de yaptığınız ayarları Summary (Özet) penceresinde kontrol edebilirsiniz. Eğer VM’de değiştirmek istediğiniz bir ayar varsa, Previous (Önceki) butonu ile ilgili ayarlara geri gidebilirsiniz.
Adım 14
Windows XP sanal makineyi hazırladıktan sonra ayarlarını açınız ve host bilgisayarınızın işlemci donanımın gücüne göre sanal işlemci sayısını arttırınız.
Adım 15
Son olarak, Virtual Machines bölümünde oluşturulan sanal makinede sağ tuş / connect (bağlan) seçeneğine tıklayınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi açılan pencerede Start (Başlat) butonuna tıklayarak Windows kurulumuna geçiniz.
Windows XP Kurulumu
Hyper-V ile Windows XP kurulumu için sanal PC’yi hazırlayıp çalıştırdıktan sonra artık fiziksel bir bilgisayar üzerine kurulum yapıyormuş gibi adımları takip edebilirsiniz.
Adım 1
Windows XP Professional Setup ekranında kurulumu hemen başlatmak için Enter’a basabilir veya sisteminizi onarmak için R tuşuna basarak Recovery Console kullanabilirsiniz.
Adım 2
Windows XP lisans anlaşmasının tüm metnini okumak için PAGE DOWN tuşuna basarak sayfayı aşağı kaydırabilirsiniz. Lisans şartlarını okuduktan sonra kabul etmek için F8 tuşuna basınız ve devam ediniz.
Adım 3
Disk yapılandırma penceresinde ayrılmamış alanı görebilirsiniz. Bu disk alanında yeni bir bölüm oluşturmak için C’ye basınız. Veya kurulum sihirbazı tarafından otomatik olarak diskin yapılandırılmasını istiyorsanız, direk olarak Enter’a basınız ve kurulumu başlatınız.
Adım 4
Tüm disk alanını kullanmak için otomatik olarak düzenlenen disk boyutunu kabul etmek için Enter’a basınız.
Adım 5
Sanal HDD üzerinde C sürücüsünü oluşturduktan sonra Enter’a basarak Windows yüklemesini başlatınız.
Adım 6
Kurulumdan önce sanal diski NTFS dosya sistemini kullanarak biçimlendiriniz.
Adım 7
Sanal diski biçimlendirdikten sonra kurulum sihirbazı sistem dosyalarını kopyalıyorken bekleyiniz.
Adım 8
Windows XP kurulumunun ilk aşaması başarıyla tamamlandıktan sonra guest makineyi yeniden başlatmak için Enter’a basınız.
Adım 9
Microsoft Windows XP x64 Edition açılıyorken bekleyiniz.
Adım 10
Guest işletim sisteminizin görüntüleme dilini ve bölge ayarını bu pencerede seçiniz ve devam ediniz.
Adım 11
Sanal sisteminizin kullanıcı hesabı için bir isim yazınız ve eğer VM’yi bir organizasyonda kullanacaksanız ilgili bölüme firma adını yazınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
25 karakterli Windows XP Pro ürün anahtarınızı yazınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 13
Ağ ortamınızda diğer sanal makinelerden veya fiziksel bilgisayarlardan farklı bir bilgisayar adı yazınız ve ayrıca administrator hesabı için bir parola oluşturmak istiyorsanız yeni parolanızı yazınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 14
Guest işletim sisteminizin tarih ve zaman ayarlarını yaşadığınız konuma göre yapılandırınız ve devam ediniz.
Adım 15
Ürün anahtarı, bölge ve dil ayarları gibi sistem ayarlarını düzenledikten sonra kurulum devam edecektir.
Adım 16
Kurulum sihirbazı Windows XP sistem dosyalarını kopyaladıktan sonra bilgisayar ayarları uygulanıyorken bekleyiniz.
Adım 17
Bilgisayar ayarları uygulandıktan sonra Windows XP masaüstü hazır hale gelecektir.
Windows XP SP1’i SP2’ye Yükseltme
Windows XP SP1’i VM’ye kurduktan sonra Integration Services kurabilmek için sanal sisteminizi Service Pack 2 (SP2) yükseltmeniz gerekir. Eğer bir SP2 ISO ile kurulum yaptıysanız, bu adımı atlayabilirsiniz.
Adım 1
SP2 Upgrade ISO dosyasını eklemek için guest makinenin araç menüsünde Media (Medya) / DVD Drive / Insert Disk (Disk Ekle) seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows XP 64 Bit SP2 Installer ISO dosyasını seçiniz ve Open’a tıklayınız.
Adım 3
Bilgisayarım’ı açınız ve CD içeriği üzerinde sağ tuş / open (aç) seçeneğine tıkladıktan sonra SRSP2 komut dosyasını çift tıklayarak çalıştırınız.
Adım 4
Dosyaları ayıklandıktan sonra Windows x64 Service Pack 2 sihirbazında Next’e tıklayınız.
Adım 5
Service Pack 2 (SP2) lisans anlaşmasını kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Windows XP SP1, SP2’ye güncelleniyorken bekleyiniz.
Adım 7
Sistem yükseltme işlemi tamamlandıktan sonra guest işletim sisteminizi yeniden başlatınız.
Adım 8
Bilgisayarım’a sağ tuş tıkladıktan sonra System Properties (Sistem Özellikleri) seçeneğine tıklayınız ve System kısmında Service Pack 2 yazdığını kontrol ediniz.
Hyper-V Integration Services Kurulumu
Windows XP sanal sisteminizi SP2’ye yükselttikten sonra VM’nin görüntü ve ağ bağdaştırıcısını güncellemek veya etkinleştirmek için Integration Services kurmanız gerekir.
Öncelikle, Windows XP Integration Services (VMGuest.iso) ISO dosyasını bilgisayarınıza indiriniz ve ardından kurulum adımlarını takip ediniz.
Adım 1
Guest makinede My Computer (Bilgisayarım) sağ tuşa tıkladıktan sonra Manage (Yönet) tıklayınız ve Computer Management (Bilgisayar Yönetimi) penceresinde Device Manager (Aygıt Yöneticisi) arayüzünde ekran başdaştırıcının güncel olmadığını ve ağ başdaştırıcısının tanımlanmadığını kontrol ediniz.
Adım 2
Windows XP sanal makineye Integration Services (VMGuest.iso) ISO dosyasını ekleyiniz.
Adım 3
VMGuest.iso dosyasını ekler eklemez sanal makine üzerinde Integration Services otomatik olarak kurulmaya başlayacaktır.
Adım 4
Windows XP Integration Services kurulumu tamamlandıktan sonra sanal sisteminizi yeniden başlatınız.
Adım 5
Tekrar Aygıt Yöneticisi’ni açınız ve görüntü ve ağ bağdaştırıcısının güncellendiğini kontrol ediniz. Microsoft Hyper-V Network Adapter etkinleştirildiği için artık sanal makinede İnternet’e bağlanabilirsiniz.
İnternet Bağlantısını Test Etme
Microsoft Hyper-V Network Adapter etkinleştirdikten sonra sanal sistemin yerel ağınıza ve İnternet’e erişebildiğinizi kontrol etmeniz gerekir.
Adım 1
Windows XP sanal PC’de Windows Tuşu + R’ye basarak Run (Çalıştır) açınız ve CMD komutunu yürütünüz ve ping 8.8.8.8 komutunu yürüterek Google sunucularına ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.
Adım 2
Google sunucularına ping başarılı ise, İnternet Explorer açınız ve arama motorunun anasayfasını ziyaret ederek bağlantıyı kontrol ediniz.
Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı) ile Sanal Makineyi Full Çözünürlükte Kullanma
XP guest makineye Integration Services kursanız bile VM’yi tam ekran çözünürlükte kullanamayabilirsiniz. Hem ekran çözünürlüğünü hem de ses aygıtını kullanabilmeniz için host’tan VM’ye Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı) kullanarak bağlanabilirsiniz.
Adım 1
VM’ye uzak masaüstü bağlantısı kurabilmek için guest makinenin IP adresini öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden, sağ alt köşedeki ağ ikonuna çift tıklayınız ve Local Area Connection Status (Yerel Alan Bağlantı Durumu) penceresinde Support (Destek) sekmesindeki IP adresini kontrol ediniz.
Adım 2
Sanal bilgisayarın IP adresini öğrendikten sonra uzak masaüstü bağlantılarına izin vermeniz gerekir. Bilgisayarım üzerinde sağ tuşa tıklayıp System Properties açınız ve Remote (Uzak) sekmesinde Remote Desktop (Uzak Masaüstü) altındaki “Allow users to connect remotely to this computer/Kullanıcıların bu bilgisayara uzaktan bağlanmasına izin ver” seçeneğini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 3
Windows XP’de uzak masaüstü bağlantısını etkinleştirdikten sonra host’tan VM’ye bağlanırken parola isteneceği için kullanıcı hesabı için bir parola oluşturmalısınız.
Bilgisayar Yönetimi penceresinde Local Users and Groups (Yerel Kullanıcılar ve Gruplar) altında Users (Kullanıcılar) tıklayınız ve sağ kısımdaki Administrator hesabı üzerinde sağ tuş / Set Password (Parola Ayarla) tıklayınız ve açılan pencerede Proceed (İlerle) butonuna tıklayınız.
Adım 4
Kullanıcı hesabınız için hatırlayabileceğiniz bir parola oluşturunuz ve OK’a tıklayınız.
Adım 5
Host işletim sisteminizde Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı) aracını bulunuz ve çalıştırınız.
Adım 6
Computer kısmında sanal makinenin IP adresini yazınız ve Connect (Bağlan) tıkladıktan sonra sertifika uyarısını atlamak için Yes’e tıklayınız.
Adım 7
VM’ye bağlantı kurduktan sonra sanal sistemin kullanıcı kimlik bilgilerini yazınız ve OK’a tıklayınız.
Adım 8
Windows XP sanal bilgisayarı artık full çözünürlükte kullanabilir ve sistem seslerini duyabilirsiniz.
Sanal Makinede USB Flash Bellek Kullanımı
Host ile sanal makine arasında dosya transferi yapmanın en kolay yolu uzak makinede USB flash bellek kullanmaktır. Böylece, daha hızlı bir şekilde dosyalarınızı VM’ye transfer edebilirsiniz.
Adım 1
Uzak masaüstü aracını tekrar açınız ve Show Options (Seçenekleri Göster) tıkladıktan sonra açılan pencerede Local Resources (Yerel Kaynaklar) sekmesine ve ardından More (Daha Fazla) tıklayınız.
Local Devices and Resources (Yerel Aygıtlar ve Kaynaklar) listesinde Drives (Sürücüler) altında VM’de kullanacağınız flash belleği işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 2
Flash belleği işaretleyip VM’ye bağlanmaya çalıştığınızda uzak bağlantıya güveniyor musunuz uyarı penceresinde tekrar Connect’e tıklayınız.
Adım 3
VM’de Bilgisayarım’ı açınız ve Other (Diğer) altında USB belleğinizin aktif olduğunu kontrol ediniz.
Adım 4
VM’de flash bellek etkin olduğunda artık host ile VM arasında daha kolay bir şekilde dosya transferi yapabilirsiniz.
Video
eyvallah paşa çok teşekkür ettim kurdum youtube abone oldum:))))