Bu yazımızda, Windows 10 veya 11 işletim sistemi üzerinde Microsoft Hyper-V sanallaştırma yazılımını kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Windows Vista nasıl kurulur inceleyeceğiz.
Hyper-V Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Windows Vista Kurulumu
Microsoft, geliştirme sürecini 8 Kasım 2006’da tamamladığı Windows Vista işletim sistemini, 30 Ocak 2007’de piyasaya sürdü. Fakat, Microsoft, bu işletim sistemine 10 yıl desteğini sürdürdü ve resmi olarak 11 Nisan 2017 tarihinde desteğini sonlardırdı.
Windows Aero özelliği, masaüstünü zenginleştiren Windows Sidebar özelliği ve DirectX10 desteği ilk kez Windows Vista ile beraber tanıtıldı.
Bu sürüm, hem ev kullanıcıları hem de iş kullanıcıları için büyük kullanım kolaylığı sunan, uygulamaların daha iyi çalışmasına ve geliştirilmesine izin veren ve kullanıcı bilgilerinin güvenliğini üst seviyeye çıkaran özelliklere sahiptir.
Kullanıcı arayüzü ve grafikleri çok geliştirilmiş olmasına rağmen zamanla kullanıcılar sistem yavaşlığı ve birçok güvenlik açığı ile karşılaşınca Microsoft büyük çaplı bir güncelleme yayınladı.
Microsoft’un 64 Bit mimariyi en etkili bir şekilde kullanan ve ayrıca Microsoft Office 2007 ve Exchange Server 2007 uygulamalarının tanıtıldığı ilk işletim sistemidir.
Windows Vista İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Sanallaştırmayı destekleyen host bilgisayarınıza Microsoft’un Windows 10 sisteminde yerleşik olarak bulunan Hyper-V sanallaştırma yazılımını kurduktan sonra, Windows’un hem yeni hemde eski sistemlerini kolayca kurabilirsiniz.
Hyper-V ile sanal makine oluştururken kuracağınız işletim sisteminin ayarlarını doğru olarak yapılandırmanız gerekir. Çünkü, desteği sonlandırılan bir sistem kurmaya çalıştığınızda ağ bağdaştırıcı gibi donanımları çalıştıramayabilirsiniz.
Adım 1
Hyper-V’yi çalıştırdıktan sonra Action (Eylem) / New (Yeni) / Virtual Machine (Sanal Makine) seçeneğine tıklayarak sanal bilgisayar oluşturma sihirbazını başlatınız.
Adım 2
VM sihirbazı açıldığında, varsayılan ayarlar ile otomatik bir sanal makine oluşturulmasını istiyorsanız Finish’e ya da manuel bir VM hazırlamak için Next’e tıklayabilirsiniz.
Adım 3
Windows işletim sisteminin Name kısmına adını yazınız ve kurulum lokasyonunu harici bir depolama birimine ayarlamak istiyorsanız, ilgili seçeneği işaretleyiniz ve Browse (Gözat) butonuna tıklayarak konumu belirtiniz.
Adım 4
Generation seçimi penceresinde eski bir sistem kuracağınız zaman Generation 1’i seçmeniz gerekir. Çünkü eski sistemler UEFI donanım yazılımını desteklemez. Eğer Windows 10 gibi daha yeni bir sistem kuracaksanız, Generation 2’yi seçerek UEFI’yi etkinleştirebilirsiniz.
Windows Vista varsayılan olarak UEFI’yi desteklemediği için Generation 1’i seçmeniz gerekir. İnternet’te bazı kaynaklarda Vista’nın da UEFI kurulumunu destekleyen yöntemleri bulunmaktadır.
Fakat, makalemizde orijinal bir Vista imajı ile kurulum yapacağımız için BIOS tabanlı Generation 1’i seçiyoruz.
Adım 5
Host bilgisayarınızda Windows Vista sanal makine harici bir guest makine kullanacaksanız, Dynamic Memory (Dinamik Bellek) özelliğini etkinleştirerek daha yönetimsel kaynak ayrımı yapabilirsiniz.
Hyper-V’de sadece tek bir VM kullanacaksanız, performans açısından Dynamic Memory özelliğini devre dışı bırakınız ve VM’ye ayrılan RAM boyutunu Startup Memory (Başlangıç Belleği) alanına yazınız.
Adım 6
Sanal bilgisayarın ağ ayarları penceresinde herhangi bir bağdaştıcı seçmeden devam ediniz çünkü Vista eski bir sistem olduğu için ağ bağdaştırıcının sürücüsü otomatik olarak kurulmamaktadır.
Adım 7
Varsayılan olarak sanal diskin boyutu 127 GB olarak ayarlanmıştır, fakat guest sisteminizi sadece denemek amacıyla kuruyorsanız, sanal HDD kapasitesini 50 GB olarak belirleyebilirsiniz.
Adım 8
Guest işletim sistemini kurabilmek için host’unuzun CD/DVD sürücüsünü veya önyüklenebilir bir ISO imajı kullanabilirsiniz. Bootable CD/DVD-ROM seçeneğini etkinleştirdikten sonra Image File (İmaj Dosyası) seçeneğini seçiniz.
Adım 9
Açılan pencerede, bilgisayarınıza indirdiğiniz Windows Vista Ultimate SP2 x86/x64 EN ISO imajını ekleyiniz.
Adım 10
Windows imaj dosyasını VM’ye ekledikten sonra Next’e tıklayarak devam ediniz.
Adım 11
Sanal PC’nin özet yapılandırmasında yaptığınız ayarları kontrol ettikten sonra pencereyi kapatınız.
Adım 12
Sanal makineyi hazırladıktan sonra eski bir ağ bağdaştıcı eklemeden önce, Virtual Switch Manager (Sanal Anahtar Yöneticisi) açınız ve External bir switch oluşturunuz.
Adım 13
External Switch için bir isim yazınız ve External Network ayarını host’unuzun İnternet’e bağlı olan bağdaştırıcısı olarak yapılandırınız ve ayarları uygulayınız.
Adım 14
Hyper-V’de oluşturduğunuz sanal makinenin ayarlarını açınız ve Network Adapter (Ağ Bağdaştırıcı) aygıtını seçiniz ve Remove (Sil) butonuna tıkladıktan sonra işlemi uygulayınız.
Adım 15
VM’nin ayarlar penceresinde Add Hardware (Donanım Ekle) seçiniz ve ardından Legacy Network Adapter (Eski Ağ Bağdaştırıcı) işaretleyiniz ve Add (Ekle) tıklayınız.
Adım 16
Eski bağdaştırıcı ayarlarını görüntüleyiniz ve Virtual Switch ayarını External Switch olarak yapılandırınız.
Adım 17
Host’unuzun donanım gücüne bağlı olarak Processor (İşlemci) sayısını yapılandırarak VM performansını arttırabilirsiniz.
Adım 18
Virtual Machines bölümünde VM’ye sağ tuş tıklayınız ve Connect (Bağlan) seçeneğine tıklayınız. Sanal bilgisayara bağlantı kurduktan sonra araç menüsünde Start (Başlat) ikonuna veya Start butonuna tıklayarak guest işletim sistemi kurulumunu başlatabilirsiniz.
Windows Vista Kurulumu
Sanal PC’yi doğru bir şekilde hazırlayıp çalıştırdıktan sonra bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey işletim sistemini kurmaktır.
Adım 1
VM’yi çalıştırdıktan sonra Windows Boot Manager açıldığında x64 Setup üzerinde Enter’a basınız.
Adım 2
Windows Vista kurulum ekranında sistem görüntüleme dilinizi, zaman ve formatını ayrıca klavye düzeninizi yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
Kurulum sihirbazının bu adımında Windows’u yüklemeden önce daha fazla bilgi alabilir, sisteminizi repair edebilir veya direk olarak Install Now (Şimdi Kur) tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.
Adım 4
Guest makineye kurmak istediğiniz Windows Vista mimarisini seçiniz ve tekrar Next’e tıklayınız.
Adım 5
Windows Vista Ultimate SP2 lisans anlaşmasını okuduktan sonra kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Sıfırdan bir Windows Vista kurulumu yaptığınız için Custom (Advanced) seçmeniz seçiniz ve devam ediniz.
Adım 7
Sanal diski düzenlemek için Drive Options (Sürücü Seçenekleri) tıklayınız ya da otomatik olarak disk bölümlerini yapılandırmak için Next’e tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.
Adım 8
Disk yapılandırma penceresinde yeni bir partition (bölüm) oluşturmak için önce New (Yeni) seçeneğine sonra Apply (Uygula) butonuna tıklayınız.
Adım 9
Disk üzerinde yeni bir partition oluşturduktan sonra Primary disk bölümüne kurulum yapmak için Next’e tıklayınız.
Adım 10
Kurulum sihirbazı, Windows Vista sistem dosyalarını genişletiyorken bekleyiniz.
Adım 11
Belirlenen zaman dilimi içerisinde sanal sisteminiz yeniden başlayacaktır, aksi takdirde hemen yeniden başlatmak için Restart Now butonuna tıklayınız.
Adım 12
Sanal sisteminiz yeniden başladıktan sonra kurulum sihirbazı son ayarları yapılandırmaya başladığında bekleyiniz.
Adım 13
Vista guest işletim sisteminiz için bir kullanıcı adı yazınız ve kullanmak istediğiniz profil resmini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 14
Aynı şekilde, ağ ortamınızdaki diğer bilgisayarlardan farklı olacak şekilde bir bilgisayar adı yazınız ve masaüstü arkaplan fotoğrafınızı seçiniz ve tekrar Next’e tıklayınız.
Adım 15
Windows Update ayarları için Use Recommended Settings (Önerilen Ayarları Kullan) seçeneğine tıklayabilir veya sistem güncellemelerini daha sonra yapılandırmayı seçebilirsiniz.
Adım 16
Guest makinenizin zaman ve tarih ayarlarını yaşadığınız ülkenin zaman dilimine göre yapılandırınız.
Adım 17
Host bilgisayarınızı fiziksel olarak kullandığınız yeri ev, iş veya genel bir ortam olarak yapılandırabilirsiniz.
Adım 18
Gerekli sistem ayarlarını konfigüre ettikten sonra sanal sisteminizi başlatmak için Start tıklayınız.
Adım 19
Sisteminiz yeniden başladıktan sonra Windows Vista kurulum sihirbazı donanım performansı yapıyorken bekleyiniz.
Adım 20
Microsoft Windows Vista sanal sisteminiz açıldığında masaüstü konumunda Welcome Center penceresinde sistem bilgilerinizi görebilir ve gerekli ayarlarınızı yapabilirsiniz.
İnternet Bağlantısını Denetleme
Sanal makineyi kurduktan sonra yapacağınız ilk işlerden biri İnternet ve ağ bağlantısını kontrol etmektir. Eğer VM sihirbazındaki varsayılan olarak eklenen bağdaştırıcı ile kurulum yapsaydınız, İnternet’e erişemeyecektiniz. Bu yüzden, VM’ye eski bir ağ bağdaştırıcı ekledik.
Adım 1
Sanal bilgisayarınız üzerinde başlat menüsünü açınız ve CMD komut istemini açınız ve ping 8.8.8.8 komutunu yürüterek Google sunucularına ping atarak İnternet bağlantınızı sınayınız.
Adım 2
Ping kontrolü başarılı olduğunda İnternet Explorer açınız ve Google arama moturunun anasayfasını ziyaret ederek bağlantınızı kontrol edebilirsiniz.
Uzak Masaüstü Bağlantısını Kullanarak Sanal Makineyi Tam Ekran Çözünürlükte Kullanma
Hyper-V ile Windows Vista kurulumundan sonra VM’ye bağlandığınızda ekran çözünürlüğü sorunu yaşayabilir ve sistem seslerini duyamayabilirsiniz. Bu yüzden, host üzerinden Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı) aracını kullanarak guest sisteminize bağlanabilir ve tam ekran modunu kullanabilir ve sistem seslerini duyabilirsiniz.
Adım 1
Guest işletim sistemine uzak masaüstü ile bağlantı kurmadan önce VM’nin yerel ağınızdaki DHCP sunucusundan aldığı IP adresini öğrenmeniz gerekir.
Network and Sharing Center (Ağ ve Paylaşım Merkezi) açınız ve View Status (Durumu Göster) tıkladıktan sonra Local Area Connection Status (Yerel Ağ Bağlantısı Durumu) penceresinde Details (Detaylar) tıklayınız ve IPv4 IP Address kısmındaki adresi not ediniz.
Adım 2
Sanal makinenin IP adresini kontrol ettikten sonra uzak bağlantılara izin vermek için Bilgisayarım üzerinde sağ tuş tıklayarak Properties (Özellikler) açınız.
Açılan pencerede Advanced System Settings (Gelişmiş Sistem Ayarları) tıklayınız ve System Properties (Sistem Özellikleri) penceresi açıldığında Remote (Uzak) sekmesindeki ayarlardan “Allow connections from computers running any version of Remote Desktop (less secure)” seçeneğini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 3
Son olarak, host’tan VM’ye uzak masaüstü bağlantısı kurmak için kullanıcı parolası oluşturmanız gerekiyor.
Bilgisayarım üzerinde sağ tuş / Manage (Yönet) tıkladıktan sonra açılan Computer Management (Bilgisayar Yönetimi) penceresinde Local Users and Groups (Yerel Kullanıcılar ve Gruplar) altında Users (Kullanıcılar) tıklayınız ve kullanıcı hesabınde sağ tuş / Set Password (Parola Ayarla) tıklayınız.
Set Password for User penceresinde hatırlanabilir bir parola oluşturunuz ve OK’a tıklayınız.
Adım 4
Host bilgisayarınız üzerinde başlat menüsünden Remote Desktop Connection aracını bulunuz ve çalıştırınız.
Adım 5
Computer (Bilgisayar) kısmına sanal makinenin IP adresini yazınız ve Connect (Bağlan) tıkladıktan sonra guest sistemin kullanıcı adını ve parolasını yazınız ve OK’a tıklayınız. Uzak masaüstü bağlantısı sırasında sertifika hatası aldığınızda Yes’e tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 6
Windows Vista sanal sisteme uzak masaüstü bağlantısı yaptıktan sonra VM’yi tam ekran çözünürlükte kullanabilir ve sistem seslerini duyabilirsiniz.
VM’de USB Flash Bellek Kullanımı
Guest makinede USB flash bellek kullanmak istiyorsanız Remote Desktop Connection aracında VM’de kullanılacak yerel kaynakları yapılandırmalısınız.
Adım 1
Host’unuzda uzak masaüstü uygulamasını açınız ve bağlantı kurmadan önce Show Options (Seçenekleri Göster) tıklayınız ve Local Resources (Yerel Kaynaklar) sekmesine tıklayınız.
Adım 2
Local Resources ayarlarında Local Devices and Resources (Yerel Aygıtlar ve Kaynaklar) altındaki More (Daha Fazla) butonuna tıkladıktan sonra açılan pencerede Drives (Sürücüler) altında host’unuza taktığınız USB belleğinizi işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.
Adım 3
Guest sisteme bağlanmaya çalıştığınızda karşınıza çıkan pencerenin bir daha görüntülenmesini istemiyorsanız Don’t ask me again for connections to this computer (Bu bilgisayara bağlantı için bana bir daha sorma) seçeneğini işaretleyiniz ve Connect tıklayınız.
Adım 4
Windows Security penceresinde kullanıcı hesabının parolasını yazınız ve OK’a tıkladıktan sonra sertifika hatasını atlamak için Yes’e tıklayınız.
Adım 5
Bilgisayarım açtıktan sonra Other (Diğer) kısmında flash belleğinizin listelendiğini görebilirsiniz.
Adım 6
VM veya host üzerinde flash bellek içerisinde oluşturduğunuz dosya veya klasörleri her iki makine üzerinde de görebilirsiniz.
Video