Hyper-V Nedir, Ne İşe Yarar?

Bu makalede sizlere Microsoft’un Hyper-V teknolojisini anlatacağım. Ayrıca, Windows 10 & 11’de nasıl kullanacağınızı da açıklayacağım. Herşeyden önce, Hyper-V, birden fazla işletim sistemi çalıştırmanızı sağlar. Bu da size host PC’nizde esneklik ve verimlilik sunar.

Sistem gereksinimleriniz karşılıyorsa sanallaştırmaya başlayabilirsiniz. Böylece desteklenen işletim sistemlerini PC’nizde kullanabilirsiniz. Kısacası, deneyimli de olsanız deneyimsiz de olsanız Hyper-V tam olarak nedir bahsedeceğim.

Hyper-V Tanımı ve Özellikleri

Hyper-V Nedir Ne İşe Yarar?

Hyper-V, Microsoft şirketinin geliştirdiği bir sanallaştırma çözümüdür. Bu yazılımla fiziksel bilgisayarınıza birden fazla sanal işletim sistemi kurabilirsiniz. Ayrıca, bu sistemleri aynı anda çalıştırabilirsiniz.

Örneğin, güçlü donanıma sahip bir bilgisayarda Hyper-V kullanabilirsiniz. Windows 11 & 10 üzerinde Windows 7, 8 veya Linux gibi işletim sistemlerini çalıştırabilirsiniz.

Bununla birlikte, test ortamında Microsoft Server kurulumu da yapabilirsiniz. Hyper-V, 64 bit işlemciler için tasarladıkları bir yazılımdır. Bu yüzden donanım tabanlı sanallaştırma mimarisi kullanır.

Kısacası, 64 bit işlemci olmadan yüklemeniz mümkün değildir. Ancak, bu teknolojiyi kullanarak hem 64 bit hem de 32 bit işletim sistemlerini çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, yalnızca 64 bit destekli işletim sistemlerine kurulabilir. (Örn: Windows 10 Pro veya Enterprise)

Client Hyper-V Nedir?

Şimdi, Hyper-V sanallaştırma teknoljisinin iki ana terimini açıklayalım.

İnternet üzerinde birçok kaynakta Client Hyper-V ve Hyper-V Server terimlerini görmüşsünüzdür. Bunlar arasındaki fark hem çok büyük hem de çok küçüktür diyebiliriz.

Client Hyper-V’i açıklayayım. Bu platform sadece Windows 8/8.1, 10 ve 11 işletim sistemleri içerisindedir. Yani entegre bir şekilde varsayılan olarak devre dışı gelen bir özelliktir.

Kurulum yapacaksanız, bilgisayarınızın işlemcisi 64 bit olmalıdır. Dahası ayrıca işlemciniz SLAT desteğini desteklemesi gerekir.

Hyper-V Server Nedir?

Bu sürüm, Microsoft tarafından ücretsiz sunulan bir işletim sistemi olarak değerlendirebiliriz. Örneğin, Windows 2008, 2012, 2016, 2019, 2022, 2024 gibi bir kullanıcı arayüzü bulunmaz.

İşlemleri, komutlar yardımıyla gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Windows Server Core sürümüne benzetebiliriz. Microsoft üzerinden bu server sürümünü ücretsiz indirebilirsiniz.

Kurulumunu bir işletim sistemi gibi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece, Hyper-V Server ile aynı anda birden fazla sanal sistem çalıştırabilirsiniz. Ancak, sanal makineleri kontrol etmek için uzak bağlantı kurmalısınız.

Şimdi, sistem gereksinimlerine ve kurulum aşamalarına geçelim.

Hyper-V Sistem Gereksinimleri

Sanallaştırma performansı maksimize etmek her zaman önemlidir. Bu yüzden Hyper-V sistem gereksinimlerini bilmemiz önemlidir.

  • İşlemci

Hyper-V, 64 bit ve SLAT destekli bir işlemci gerektiriyor. Artı, Intel VT-x veya AMD-V destekli işlemciler kullanmalıyız. Böylece, sanallaştırma işlemlerimizi daha verimli yapabiliriz.

  • Bellek

Bellek veya RAM, sanal makinelerin düzgün çalışmasında kritik görev yapar. Yani bir Windows Server için en az 4 GB RAM öneririm. Elbette, daha fazla RAM kullanırsanız, birden fazla VM’yi sorunsuz çalıştırabilirsiniz.

  • Depolama

Hyper-V için belirli bir depolama ihtiyacı yoktur. Bundan dolayı, VM’leriniz için hızlı SSD sürücüleri kullanmanızı öneriyorum. Depolama hızınız, sanal makinelerin performansını doğrudan etkiler.

  • İşletim Sistemi

Microsoft VM yazılımı sadece Windows Server işletim sisteminde çalışan bir özelliktir. Dahası, sanal PC’leri uzaktan yönetmek için Hyper-V Yöneticisi kullanmak isteyebilirsiniz.

Verimli VM iletişimi için sağlam bir ağ altyapısına ihtiyacınız vardır. Bu sebeple sanal anahtarlar ve ağ izolasyonu gibi birçok ağ yapılandırmasını destekler.

  • Grafik İşleme Birimi (GPU)

GPU kullanımı zorunlu değildir, ancak grafik yoğun iş yüklerinizde faydalı olabilir. Ayrıca, RemoteFX uyumlu bir GPU performansı artırabilir.

Eğer sistem gereksinimlerini karşılıyorsanız, Microsoft sanal makine programını bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Client Hyper-V Kurulumu

Windows 10 işletim sistemi üzerinde Client Hyper-V kurmak oldukça basittir ve birkaç adımdan oluştur.

Kurulum için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

  • Control Panel (Denetim Masası) / Programs and Features (Program ekle ve kaldır) tıklayınız.
  • Windows özelliklerini aç veya kapat yani “Turn Windows feature on or off” seçeneğine tıklayınız.
  • Windows özellikleri penceresinde, Hyper-V seçeneğini seçerek OK’ basınız.
  • Değişiklikler uygulandıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatınız.

Hangi İşletim Sistemleri Kurulur?

Guest işletim sistemleri desteğini aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

Guest İşletim SistemiMaksimum Sanal İşlemci SayısıNotlar / Versiyonlar
Windows 1032
Windows 8.132
Windows 832
Windows 7 with Service Pack 1 (SP 1)4Ultimate, Enterprise, and Professional editions (32-bit and 64-bit).
Windows 74Ultimate, Enterprise, and Professional editions (32-bit and 64-bit).
Vista with Service Pack 2 (SP2)2Business, Enterprise, and Ultimate, including N and KN versions.
Server 201664
Server 2012 R264
Server 201264
Server 2008 R2 with Service Pack 1 (SP 1)64
Server 2008 with Service Pack 2 (SP 2)4Datacenter, Enterprise, Standard, and Web editions.
Home Server 20114Datacenter, Enterprise, Standard, and Web editions (32-bit and 64-bit).
Small Business Server 2011Essentials – 2, Standard – 4

Ayrıca, önceki yazılarımızda Microsoft sanal makine programı ile Windows 11, 10, 7, XP, Vista ve Linux/Ubuntu işletim sistemleri kurulumları gerçekleştirdik;

Microsoft sanallaştırma yazılımı üzerinde Ubuntu kurulumu yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Eğer, Ubuntu kurduktan sonra ekran çözünürlüğü sorunu yaşarsanız, aşağıdaki bağlantıdan bu sorunu çözebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Hyper-V Nasıl Çalışır?
Hyper-V, sanallaştırılmış bir ortam olan “sanal makine” (VM) oluşturur. Her VM, kendi donanım, işletim sistemi ve uygulamalarıyla ayrı bir bilgisayar gibi çalışır. Ayrıca, yazılım bu VM’leri yönetir ve onlara kaynak tahsis eder. Özetle, aynı anda birden fazla VM’i tek fiziksel makinede çalıştırabilirsiniz.
  1. Hyper-V’nin Avantajları Nelerdir?
Microsoft sanallaştırma teknolojisinin birçok avantajı vardır. Başlıca faydası, sunucu birleştirmesidir. Birden fazla fiziksel sunucuyu, sanal makinelerle tek bir sunucuda birleştirir. Bu da donanım, enerji ve bakım maliyetlerinden tasarruf sağlar. Ek olarak, esneklik ve ölçeklenebilirlik sunarak canlı geçiş özelliği ile minimum kesinti süresi sağlar.
  1. Hyper-V Windows’a Dahil mi?
Evet, bazı Windows sürümlerinde yer alır. Örneğin, Windows 10 Pro, Enterprise ve Education gibi sürümlerde Hyper-V özelliği vardır. Böylece, ek yazılım gerekmeden sanallaştırmadan faydalanabilirsiniz. Ek olarak, her Windows sürümünde olmadığı gibi sürümünüzü kontrol etmeniz önemlidir.
  1. Diğer Sanallaştırma Platformlarıyla Nasıl Karşılaştırırız?
VMware vSphere ve KVM gibi platformlarla rekabet eder. VMware geniş özelliklere sahipken, Hyper-V uygun maliyet ve Windows Server entegrasyonu ile öne çıkıyor.
  1. Üretim Ortamlarında Kullanabilir Miyim?
Evet, üretim ortamlarında sıklıkla kullanıyoruz, fakat özellikle iş yüklerini birleştiriyoruz. Böylelikle kaynak kullanımını optimize ediyoruz. Diğer yandan, kritik uygulamalar ve sanal masaüstü altyapısı için güvenilir bir çözümdür. Dahası, kurumsal özellikleriyle zorlu üretim senaryoları için idealdir.

Sonuç

Sonuç olarak, Hyper-V’nin güçlü sanallaştırma yeteneklerini deneyimlemenizi kesinlikle öneriyorum. Artı, sistem gereksinimlerini öğrendikten sonar Windows OS’nuzda kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bununla birlikte, Hyper-V’nin çoklu işletim sistemleri çalıştırmak için sağlam bir çözümdür. Geliştirme, test veya birşeyleri kurcalamak isteseniz de bu platform esneklik sağlar. Ek olarak, Hyper-V hakkında daha fazla bilgi için Microsoft’un kaynaklarına da başvurabilirsiniz. Böylece, bu sanallaştırma çözümünün tüm potansiyelini keşfedebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir