Antivirüs Programı Nedir, Ne İşe Yarar? | Sisteminizi Tehditlere Karşı Nasıl Korur?
Antivirüs yazılımı, bilgisayarları zararlı uygulamalardan koruyarak bizi güvende tutar. Ayrıca sorunları tarar ve bilgisayarımızı güvende tutar.
Bilgisayar İşletim Sistemlerinde Antivirüs Nedir?
Antivirüs, eski virüslerle başladı ve 1990’lardan beri güvenlik için değişti. Ayrıca, güvenlik açısından çok önemli olmaya devam ederek yeni tehlikelere uyum sağlar. Uzun zaman önce, antik virüslerle savaştılar. Şimdi ise yeni tehditlerle savaşıyorlar.
Bilgisayarlar için önemli olan virüsler, truva atları (trojan) ve solucanlarla (worms) savaşırlar. Ayrıca, güncellemeler değişen tehlikelerden korur. Bir süper kahraman gibi, sistemleri korur. Artı, güncellemeler onu güçlü tutar.
Web’e bağlandığınızda, kötü amaçlı yazılım artabilir. Ancak, herhangi bir virüsten koruma yazılımı yalnızca bazen sizi tamamen güvende tutar. Ayrıca, kendinizi siber tehlikelerden korumayı unutmayın.
Gelişen teknoloji hatalar oluşturur; eski antivirüs, bilgisayarları güvensiz hale getirir. Bu nedenle, güvenlik ve kararlılık için düzenli güncellemelere ihtiyacımız var.
Bu nedenlerle Otomatik Çalıştır’ı (Autorun) kapatın, bilgisayarınızı güncelleyin ve koruma için antivirüs kullanın. Ayrıca, bu adımlar bilgisayarınızı daha güvenli hale getirir.
Virüsler bilgisayar mikropları gibidir. Verilerin kötüye gitmesini ve işletmelerin çalışmasını önleyebilirler. Bu nedenle, güvende kalmak için güçlü güvenliğe ihtiyacımız var.
Daha önce, program dosyalarıyla ilgili sorunlar vardı. Artık verilerde saklanan makro virüsleri adı verilen yeni tehlikeler var. Bu tehditler değişmeye devam ediyor, bu yüzden dikkatli olmamız ve kendimizi korumanın akıllı yollarına sahip olmamız gerekiyor.
Bunun bir sonucu olarak, PC güvenliği için antivirüs yazılımı kullanın. Bu ağları korur ve evi güvende tutar. Her seferinde güvenlik için uygun hale getirin. Bu şekilde, her zaman korunmaya devam edeceksiniz!
Antivirüs Yazılımı Tehditlere Karşı Nasıl Korur?
Virüsler programlarda saklanabilir. Ancak dikkatli olursak ve düzenli olarak kontrol edersek güvende kalacağız.
Virüsler, etkinleştirildiklerinde belirli hedeflere sahip uygulamalara yardımcı olabilir. Bunlar, kötü amaçlı yazılımın zaman içinde nasıl değiştiğini gösteriyor.
Bir ağa bağlı tüm bilgisayarlara antivirüs yüklemeniz gerekir. Sonuç olarak, flash sürücü virüslerini kaldırarak ağı daha güvenli hale getirir.
Antivirüs kötü uygulamaları bulur ve kaldırır, bilgisayarları güvende tutar. Bu yüzden düzenli olarak güncellemek önemlidir! Bu yazılım bizi bilgisayar korsanlığı, spam ve tehlikelerden korur. Ayrıca, yardımcı olmak için çeşitli güvenlik özellikleri sunar.
Antivirüs Ne İşe Yarar?
Antivirüs, işletim sistemimizin güvenli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca, bizi kötü amaçlı yazılım gibi kötü şeylerden korur. Kısacası, bilgisayarları güvende tutmak için bilgileri sıralar ve zararlı kodlarla savaşır. Ayrıca, gerektiğinde zararlı dosyaları kaldırır.
Dosyalar kategorilerde veya cihazlar, e-postalar veya ağlar izlenerek kontrol edilir. Bu, işleri güvende tutmaya yardımcı olur. Yazılım, bir dosyaya baktıktan sonra dosyanın ne kadar kötü olduğuna göre karar verir. Ardından buna göre önlem alır.
Bilgisayarımızın sabit diskini her kullandığımızda, antivirüs her şeyi kontrol eder. Ne yapmak istediğimize bakar ve kötü şeylerin olmasını engeller.
Sonuç olarak, virüsten koruma yazılımı virüsleri bulmaya, kaldırmaya veya durdurmaya yardımcı olur. PC’lerin zararlı enfeksiyonlardan korunmasını sağlar.
Antivirüs Yazılımı Nasıl Çalışır?
Her kötü amaçlı yazılımın ne olduğunu gösteren bir kodu vardır. Bu, programın kötü yazılımları bulmasına yardımcı olur. Ayrıca, bazı antivirüsler listelerinde olmayan yeni zararlı yazılımları yakalar.
Yanlış tarihler veya tek ayarlar gibi şeyleri kontrol ederek bulma yapılır. Yani bunlar bir sorun olabileceğini gösteriyor.
sınıflandırma
- Inhibitors (İnhibitörler)
Özel programlar, bilgisayarın belleğinde kalarak sorunları izler. Kötü şeylerin olmasını engellemeye yardımcı olurlar.
- Identifiers (Tanımlayıcılar)
Özel sistemler zararlı programları bulur. Neyin yanlış olduğunu ve bilgisayarı güvende tutmak için nasıl çalıştığını anlarlar. Ek olarak, özel kodlara veya kalıplara bakarak bilgisayarları kontrol ederler. Sonuç olarak, bunlar şeylerin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
- Cleaners (Temizleyiciler)
Daha temiz sistemler, hasta bilgisayarların düzeltilmesine yardımcı olur. Kötü şeyleri kaldırırlar ve tıpkı doktorlar gibi PC’yi tekrar sağlıklı hale getirirler. Ancak, önemli şeyler kaybolabileceğinden, temizleyecek kötü şeyler bulma konusunda dikkatli olmaları gerekir.
Antivirüslerin Genel Özellikleri
Çoğu kötü amaçlı yazılım önleme araçlarının kullandığı şeylere sahiptir, örneğin:
- Yapılması gereken birçok özelliği ve değiştirebileceğiniz ayarları içeren, kullanımı kolay bir arayüze sahipler.
- Sizi iki şekilde güvende tutarlar: her zaman koruma ve zararlı kodları bulma.
- Kötü virüs veritabanlarının listelerini tutarlar.
- Bize istatistikler, karantina ayrıntıları ve kod depolama gibi temel bilgileri verirler.
- Kurumsal bir sunucuya bağlanabilirler. Bu, uzaktan yönetime yardımcı olur.
Yaygın Olarak Kullanılan Antivirüs Yazılımları Nelerdir?
- Kaspersky Antivirüs
Kaspersky Lab, Kaspersky‘nin sahibidir. Ayrıca tüm dünyada acenteleri ve ortakları vardır. Dosya güvenliğine ek olarak, bu antivirüs eksiksiz ve güvenlidir. Kötü amaçlı yazılımlara, istenmeyen e-postalara ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlar.
Dahası, iş istasyonları ve sunucular için sürümler vardır. Bu sürümler, Windows ve Linux gibi farklı işletim sistemlerinde çalışır. Kurumsal ağlar için bir Yönetim Kiti (Administration Kit) sunar. Belirli sunucular için yapılmış benzersiz sürümler de vardır.
- ESET Antivirüs
ESET Nod32 bir antivirüs yazılımıdır. Slovakya merkezli ESET adlı bir şirket geliştirdi.
ESET ürünleri Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, Novell ve macOS üzerinde çalışır. Ayrıca mobil cihazlar ve sunucular için sürümleri vardır.
- Symantec/Norton Antivirüs
Norton, web’de güvenli kalmayı kolaylaştırır. Virüsleri ve bilgisayar korsanlarını engeller, önemli verileri korur, spam e-postaları filtreler ve ailenizi çevrimiçi tehlikelerden korur. Çok fazla deneyime sahip olan Symantec, bilgisayar güvenliği konusunda eski ve güvenilir bir şirkettir.
- AVG Antivirüs
AVG bilgisayarlar, ağlar, e-posta ve dosya sunucuları için eksiksiz virüs koruması sunar. Kötü şeyleri bulmak için farklı yollar kullanmak, bilgisayarı yavaşlatmadan verilerimizi güvende tutar.
Dahası, uzun bir lisans süresi sunar. Buna ürün güncellemeleri, teknik destek ve ücretsiz lisans dahildir.
- McAfee Antivirüs Security
McAfee, ev kullanıcıları, küçük işletmeler ve şirketler için güvenlik çözümleri sunar. Aynı zamanda Windows, Linux ve macOS PC’leri korurlar. Sonuç olarak, berbat bir şeye karşı savaşarak bilgisayarlarımızın güvende kalmasını sağlarlar.
McAfee’nin yenilikçi aracı, kötü şeyleri bulur ve bilgisayarlara zarar vermelerini engeller. Onları güvende ve mutlu tutar!
- Panda Antivirüs Security
Panda Security, bilgisayarınızı virüslerden korumak için mükemmel bir seçimdir. Çalışırken veya oyun oynarken bilgisayarınızı korurlar!
Kötü insanların bilgisayarınızı falan mahvetmesi konusunda endişelenmeyin. Çünkü Panda Security her şeyin güvende kalmasını sağlar.
Bilgisayarınız İçin Bir Virüs Koruma Programı Nasıl Seçilir?
İyi bir antivirüs koruması seçmek için önce maliyet düşünülmemelidir. Bu nedenle iyi bir yazılım, virüs veritabanları ve imzalar için sürekli güncellemeler almalıdır.
Örneğin, virüsleri bilen ve ihtiyacınız olduğunda 48 saat içinde yardımcı olabilecek bir yazılım şirketi seçin.
Tehlikeli kodu bulmak için çeşitli kontroller ve yöntemler kullandığından, dosya eylemlerini gözlemleyen akıllı bir sisteme sahip yazılımı seçin. Bu tür yazılımlar, PC risklerini önleme yetenekleriyle birlikte gelir. Ayrıca, yeni virüsleri durdurabilir.
Çeşitli kullanıcılar için ayarlanmalı ve kurtarma diskleri oluşturmanıza izin vermelidir. Bu nedenle, cihazları yavaşlatmamalı, daha az RAM kullanmalı ve sessiz çalışmalıdır.
İnternette, e-postada, ağda ve HDD’de enfeksiyon uyarıları çok önemlidir. Ayrıca, anlaşılması kolay olmalıdır. Ayrıca, başlatma ve uygulamalardaki değişiklikleri yönetmesi gerekir. Bu, PC korumasının iyi çalışmasını sağlar.
İlgili Makaleler
1) Şifreleme Nedir?
2) Spam Nedir?
3) Kötü Amaçlı Yazılım (Malware) Nedir?
4) Adware Nedir?
5) Casus Yazılım (Spyware) Nedir?