Windows 2000 Nedir?

Windows 2000, Amerikan şirketi Microsoft tarafından oluşturulan Windows ailesinin bir işletim sistemidir. Oluşturulması, o zamana kadar iki farklı işletim sistemi olan Windows 9x ve Windows NT’yi birleştirme çabasını temsil etti.

Windows 2000 Nedir?

Microsoft Windows 2000 İşletim Sistemi

Yayınlanmasından iki yıl önce Windows NT 5.0’ın pipeline hattında olduğu biliniyordu, ancak Windows 2000 tüm bu sorunları çözmek için geliştirildi.

Sürümleri

   Windows 2000 Professional

NT Workstation’ın halefi olan Windows 2000 Pro’nun güvenli bir ağ istemcisi ve kurumsal bir iş istasyonu olması amaçlanmıştır. 2 işlemciye kadar destekler ve bağımsız bir işletim sistemi olarak, özellikle grafik tasarımda yüksek performanslı uygulamalar çalıştırmak için kullanışlıdır. Microsoft bunu bir iş ortamında önde gelen masaüstü işletim sistemi olarak tanıtıyor.

   Windows 2000 Server

NT Server’ın halefi, 4 adede kadar işlemciyi destekler ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin yazdırma, dosya, uygulama ve hatta Web sunucusu olmaları amaçlanmıştır.

   Windows 2000 Advanced Server

NT Server Enterprise Edition’ın halefi, 8 adede kadar işlemciyi destekler ve birden fazla etki alanı ve kritik görev içeren orta ve büyük ölçekli işletmeler için departman uygulama sunucusu olacaktır. Diğer özellikler arasında RAID desteği ve hataya dayanıklılık sayılabilir.

   Windows 2000 Data Center Server

En fazla 32 işlemciyi destekler ve yalnızca istek üzerine teslim edilir. Veri ambarı, ekonometrik analiz, büyük ölçekli bilimsel ve mühendislik simülasyonları gerektiren büyük şirketler için tasarlanmıştır.

Geliştirmeler

Bu işletim sisteminde, önceki sürümüne göre büyük iyileştirmeler bulabilirsiniz, bunlar arasında: çok sayıda bağlantı aracı, arabirimin olgunluğu, donanımın iyi tanınması ve kararlılık.

Buna yeni teknolojilerin desteği, uzaktan hesaplama işlevlerindeki gelişmeler, merkezi hizmet uygulamaları ve önemli ölçüde azaltılmış zorunlu yeniden başlatmalar da eklendi.

Sistemdeki iyileştirmelerin çoğu ince, ancak bir bilgisayar kullanma konusunda daha iyi bir deneyim oluşturuyor. Gerçek şu ki, Windows 98 kullanımı ile deneyimlenen biri, Windows 2000’i birkaç kez daha tercih edecektir.

Donanım Gereksinimleri

Windows 2000 Professional için minimum gereksinimler, kağıt üzerinde Pentium 166 MHz, 64 Mb RAM ve 2 Gb sabit disk olup, en az 1 Gb boş alana sahiptir. Bunlar Professional sisteminin çalışması için rakamlardır.

Sunucu ve Gelişmiş Sunucu sürümleri daha güçlü işlemciler ve daha fazla RAM gerektirir. Özetle, Win2000 kurmak ve kabul edilebilir bir performans seviyesi elde etmek istiyorsanız, en az 256 Mb RAM’e sahip bir Pentium III 500 Mhz makinesini seçmeniz önerilir.

Kurulum Süreçleri

Win2000 Pro kurulumu Win98 üzerinden yapılabilir, ancak Sunucu ve Gelişmiş Sunucu sürümleri NT veya temiz kurulum gerektirir.

İşlem, yalnızca Kurulum dosyasını çalıştırarak başlar. Dil seçimi ve erişilebilirlik için birkaç kısa tablodan sonra, kurulum dosyaları sabit diske kopyalanır.

Önceden, FAT veya FAT32 dosya sistemini NTFS’ye dönüştürmek istendiğinde sihirbaz uyarıyordu. Bu sistem dosya yönetimi işlevlerini daha verimli kullanmanıza izin verdiği için bunu yapmanızı öneririz.

Tamamlandığında, sistem otomatik olarak yeniden başlar ve kurulum başlar. Kurulum süreci uzundur, ancak fazla dikkat gerektirmez ve tak ve çalıştır tanımayı en iyi şekilde uygulayabilir.

Windows 2000’in ticari sürümü, çok sayıda aygıtı tanıyabilir ve destekleyebilir, kaynakları otomatik olarak ayırabilir ve sürücüleri yükleyebilir.

Yeni Donanım Yükleme Sihirbazı, sistemin geri kalanındaki etkilerden endişe etmeden dinamik olarak eklemenize, yapılandırmanıza, kaldırmanıza, çözümlemenize ve çevre birimlerini güncellemenize olanak tanır.

Her durumda, eski BIOS‘larla donanım desteği düşünülmesine rağmen, en büyük avantajlar şüphesiz USB, AGP OpenGL 1.2 veya DirectX gibi yeni donanımlarla elde edilecektir.

Donanım tanıma, kurulumun en uzun kısmıdır. Dosyaları ve sürücüleri kopyaladıktan sonra, sistem yeniden başlatılacak ve yapılandırma, oluşturma, erişim oluşturma ve bileşen kayıt aşamasına girecektir.

Windows 2000 ilk kez başlatıldığında Win98’den daha uzun sürdüğünü fark edeceksiniz. Ayrıca, Sunucu sürümü ve daha yüksek sürümlerde, ağ yöneticisi Win2000’i istemci makinelere uzaktan yükleme seçeneğine sahiptir.

Donanım Desteği

Donanım desteği söz konusu olduğunda, Windows 2000 için temeli oluşturan iki teknoloji, her ikisi de Windows 98 donanım desteği temelinde Tak ve Kullan ve ACPI (Advanced Configuration and Power Interface/Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi)’dir.

Microsoft’un terimleriyle, ACPI ve Tak ve Kullan paketi OnNow Girişimi olarak bilinir.

Bu tasarım girişimi bilgisayarları hemen kullanılabilir hale getirir. Başka bir deyişle, OnNow olmadan, PC’ler açıldığında önyüklenir.

OnNow ile düşük güç tüketimi durumundan doğrudan çalışma durumuna geçer veya bunun tersi de geçerlidir. Bir bilgisayar kullanımda değilken, kapalı gibi göründüğü bir durumda kalır; ancak yine de, çevresinde meydana gelebilecek olaylara tepki gösterebilecek durumdadır.

Genel anlamda, OnNow uyku ve hazırda bekletme moduna izin verir. İkinci durumda, işletim sistemi belleğin içeriğini sabit diskteki bir dosyaya döker ve kapanır.

Yeniden başlattıktan sonra dosyayı bellekten çağırır ve Masaüstü kapatılmadan önce olduğu gibi görünür.

Windows, Tak ve Kullan ve APM (Advanced Power Management/Gelişmiş Güç Yönetimi) BIOS’u aracılığıyla sistem yapılandırmasını ve güç yönetimini kontrol eder.

Bunun için, birleştirilmiş bir sürücü modeli kullanır, çünkü hem Windows 98 hem de 2000 adlı WDM (Windows Driver Model/Windows Sürücü Modeli) olarak hizmet ederler, bu da kontrol ettiği aygıt için Tak ve Kullan ve güç yönetimini destekler.

Arayüzü

   Grafik

Yeni sistem simgeleri ve görünüşte daha fazla üç boyutlu ekran göze çarpan ilk şeydir. Örneğin, fare işaretçisinin arkasında, göze çarpan bir gölge göze çarpıyor.

Win2000 sürprizleri Başlat menüsü ile başlar ve önceki sürümlere kıyasla farklıdır. ilk oturumlarda kullanılan programları ve dosyaları kolayca izleyebilirsiniz.

Sistem bu davranış profilini Programlar menüsünü yapılandırmak için kullanır, böylece en çok kullanılan uygulamalar her zaman ön planda görünürken, geri kalanı menüde toplanır.

Bu sadece programlara erişimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda ekranda daha fazla görsel temizlik sağlar. Buna ek olarak, kontrol panelini kademelendirmek ve sakinleştirici bir solma efekti ile menülerin düzgün görüntüsünü etkinleştirmek mümkündür.

En ilginç detayları arasında Aç, Yazdır veya Kaydet iletişim kutularının yeni yapısı öne çıkıyor. Bu kutular, en çok kullanılan dosyalara hızlı erişim sağlayan Outlook benzeri bir tasarıma sahiptir.

Belgelerim klasörüne ek olarak, Resimlerim ve Sitelerim adlı başka bir dosya da var. İletişim kutusu gezinme çubuğu, son kullanılan belgelerin bir listesini de içerir.

   Kullanım Kolaylığı

Sistem özelleştirmesi ve yapılandırması neredeyse tamamen klasör seçenekleri de dahil olmak üzere kontrol panellerinden yapılabilir. Sistem menü çubuğunu özelleştiren ilk işletim sistemidir. Aslında, Ara, Taşı, Kopyala, Sık Kullanılanlar ve yeniden boyutlandırma düğmeleri dahil 20’den fazla buton içerir.

Windows ile başlayanların takdir edeceği bir ayrıntı, bağlamsal yardım etiketlerinin tüm sistem öğelerine entegre edilmiş olması ve sorun giderme düğmeleri ve sürücüleri kaldırma seçeneği de dahil olmak üzere iletişim kutularının ve panellerinin daha bilgilendirici olmasıdır.

Gerçek çalışma Windows Gezgini’nde ve Internet Explorer 5 ile entegrasyonda görülebilir. IE5 ve Windows Gezgini’nin Tarihçesi artık hem Web sitelerini hem de birlikte çalıştığımız belge ve klasörleri içeriyor ve bunları birbirinin yerine kullanabileceğimiz söylenebilir.

Arama aracındaki değişiklikler, bir Boole operatörlerini kapsadığı, alanların daraltılmasına ve gereksinimin özelliklerini ayrıntılı olarak belirtmesine izin verdiğinden, bir İnternet portalında bulabileceğimizle büyük benzerlikler gösterir.

Bulunan dokümanlar Gezgin penceresinde önizlenir ve bu sayede Web sitelerine erişebilir veya diske göz atabiliriz, bu da birkaç dakika içinde doğal görünecek bir işlevler birleşimidir.

Kapsamlı bir arama için Dizin Sunucusu’nun çalışması gerekir. Bu bileşen, bağımlı modda yerel içeriğin dizine eklenmesini sağlar.

Kullanıcı endekslemek istediği dizinleri ve bu süreçte dikkate alınması gereken özellikleri seçebilir. Kullanıcı bir sunucu ağındaysa, sunucu tüm işi devralabilir.

Sistem Güvenilirliği

Güvenilirlik ve yönetilebilirlik, kullanıcıların ve ağ yöneticilerinin yollarını açan DLL labirentinden başlayarak sistemlerini daha kolay yönetmelerine yardımcı olacak araçlarla geliştirilmiştir.

DLL’lerin (Dynamic Link Libraries/Dinamik Bağlantı Kitaplıkları) belirli uygulamalarınızın dizinlerine yüklenmesine izin verir ve paylaşılan DLL’lerin kaldırılmasını önler.

Sistem Yönetimi

Bir sistemin küresel yönetimi, hem yerel sistemde hem de uzak bilgisayarlarda kullandıkları kaynakları, hizmetleri, depolama aygıtlarını ve güvenliği organize eden Bilgisayar Yönetimi adlı bir modül aracılığıyla gerçekleştirilir.

Panel, yöneticiler için çok değerli bir araçtır ve üç modüle ayrılmıştır: Sistem Araçları, Depolama ve Hizmetler ve Uygulamalar.

Örneğin, Sistem Araçları’nda, bir olay görüntüleyicimiz ve Aygıt Yöneticimiz, bilgisayarda yüklü aygıtların hiyerarşik bir sentezine sahibiz ve bu da IRQ veya DMA çakışmalarını çözmek için değişikliklere ve aramalara izin veriyor.

Öte yandan, Storage’dan, çıkarılabilir sürücüler de dahil olmak üzere disk sürücülerinin özelliklerine ve doğrulama, paylaşım ve kopyaları yedekleme seçeneklerine erişmek mümkündür.

Son olarak, Hizmetler ve Uygulamalar bize uygulanan Microsoft ve ağ hizmetleri hakkında daha net bilgi verir. Genel olarak, Takım Yöneticisi, bilgisayarın nasıl kullandığına dair raporlar da dahil olmak üzere bilgisayarın eksiksiz ve ayrıntılı bir haritasıdır.

Güvenlik Altyapısı

Ağa yönelik ve kaynak paylaşımlı bir işletim sistemi olduğundan, Win2000 ailesi sağlam güvenlik teknolojilerine sahiptir.

Amaç, her kullanıcının bu teknolojilerin nasıl çalıştığını anlayabilmesi ve tam olarak kontrol edebilmesidir. Bu güvenlik altyapısı üç seviyede çalışır:

   1. Local/Yerel

Bilgisayardaki veri korumasını ifade eder. Sistem, yetkisiz kullanıcıların önyükleme sistemini ve dolayısıyla güvenlik işlevlerini atlamasını önlemek için tasarlanmıştır.

Bazı donanım üreticileri, paylaşılan çalışma ortamları için çok uygun olmayan bir çözüm olan şifre sistemlerini entegre eder. NTFS diskindeki verilerin şifrelenmesi, ortak anahtar sistemini uygulamak için Windows CryptoAPI mimarisine dayanan bir hizmettir.

Her dosya, asimetrik algoritmalar kullanılarak rastgele oluşturulmuş bir anahtarla şifrelenir. Win2000, 128 bit şifrelemeyi saydam bir süreçte uygulayan ilk işlemdir, çünkü ENF, dosyaları sistem depolama biriminden veya Akıllı Kartlar gibi aygıtlardan bularak bu dosyaları şifreler ve şifresini çözer.

   2. Corporate/Kurumsal

Yerel ağdaki veri korumasını ifade eder. Win2000, yerel ağlarda ve intranetlerde, ağdaki her kullanıcının etkinliğini doğrulayan ve izleyen bir güvenlik standardı olan Kerberos sürüm 5 kimlik doğrulama protokolünü kullanır.

Kerberos, neredeyse her ağ ortamına birleşik erişim denetimi sağlayarak, izin alma ve istemcinin yeni bir ağ kaynağına her erişmek istediğinde yanıt beklemesi ihtiyacını ortadan kaldırır.

   3. Public/Halka Açık

Win2000 ayrıca, Internet üzerinden yapılan iletişimlerin güvenliğini sağlamak için ortak anahtar sistemleri ve kimlik doğrulama protokollerini kullanır, böylece e-posta iletilerinin kaynağını doğrular veya indirmelerin geldiği kaynakları garanti eder.

Ayrıca, sanal özel ağlar (VPN), ortak ağlar aracılığıyla özel bir iletişim kanalı oluşturan kapsüllenmiş protokoller için destek içerir. VPN desteği, PPTP (Point to Point Tunneling Protocol/Noktadan Noktaya Tünel Protokolü), Katman 2 Tünel Protokolü ve şifrelenmiş bir ağ katmanı üzerinde çeşitli işlevler uygulayan bir protokol olan IPSec aracılığıyla gerçekleştirilir.

Active Directory

Dizin hizmeti, içindeki tüm kaynakları tanımlayan ve bunları kullanıcılar ve uygulamalar için erişilebilir kılan bir ağ hizmetidir. Active Directory (AD), Win2000’de bulunan dizin hizmetidir.

AD’nin ana öğesi, ağ kaynakları ve bilgileri kullanılabilir kılan hizmetler hakkında bilgi depolayan dizindir.

Dizinde depolanan kullanıcı verileri, yazıcılar, sunucular, veritabanları, gruplar, bilgisayarlar ve sistem ilkeleri gibi kaynaklara nesne denir.

AD bunları hiyerarşik olarak alanlara ayırır. Etki alanı, aynı etki alanı adı altındaki sunucuların ve diğer ağ kaynaklarının mantıksal bir gruplandırmasıdır.

Her etki alanı, bir etki alanı dizininin kopyasını depolayan makineler olan bir veya daha fazla etki alanı denetleyicisi içerir. Sürücülerden herhangi birinde her değişiklik yapıldığında, geri kalanı otomatik olarak güncellenir.

Nesne, belirli bir ad altında, tek bir ağ kaynağını temsil eden belirli öznitelikler kümesidir. Öznitelikler, nesnenin özelliklerini ifade eder.

Bu nedenle, bir kullanıcı hesabının öznitelikleri ad, departman ve e-posta adresi ve eğer bir lazer ise ve renkli ise yazıcının özellikleri olabilir. Bazı nesneler kapsayıcı olarak da işlev görür: örneğin, bir etki alanı.

Mantıksal nesne grupları sınıflardır. Bir sınıf tüm kullanıcı hesaplarından, yazıcılardan, gruplardan oluşabilir.

Kuruluş birimleri (Organizational units/OU’lar), bir etki alanındaki nesneleri mantıksal yönetim gruplarına toplamak için kullanılan kaplardır. Her UO farklı nesneler içerebilir ve her alanın UO’larda kendi gruplama mantığı olabilir.

AD’nin mantıksal yapısının merkezi birimi etki alanıdır. Nesneleri bir veya daha fazla alanda gruplandırarak şirketin organizasyonunu temsil etmek mümkündür. Tüm ağ nesneleri bir etki alanında bulunur, en fazla 10 milyon nesne barındırmak mümkündür.

Belki de son kullanıcı bu tip bir yapı vermedi. Bununla birlikte, bir iş ağını yönetmek için AD, birçok parametresinde kolayca, merkezi olarak ve otomatik olarak yapılmasına izin verir.

Ve kullanıcı için, soyut sayıları veya isimleri hatırlamak zorunda değilsiniz ve nerede olduklarını bilmeden endişelenmeden ağ kaynaklarına sahip olmak anlamına gelir.

Dizüstü Bilgisayar Uyumluluğu

Win2000 görünüşte büyük bir işletim sistemi olmasına rağmen, Microsoft, dizüstü bilgisayar kullanıcılarının makinelerinde taşıyabilmeleri ve bağımsız olarak çalışabilmeleri ve aynı zamanda koordine edebilmeleri için büyük çaba göstermiştir.

Bunun için Win2000, çevrimdışı çalışma için klasör tanımlama özelliğine sahiptir. Bu seçeneği yapılandırarak, ana bilgisayarımla bağlantı kurulduğunda tüm dosyaların senkronize edileceğinden emin olarak dizüstü bilgisayardaki belgelerle çalışmak mümkündür.

Ayrıca, ağ bağlantısı kurulduğunda paylaşılan dosyaları kullanırsak, çalışmaya başlamak için bunların en son sürümüne sahip olacağız.

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları için temel olan enerji tasarrufu işlevi, ACPI desteği ile gerçekleştirilir. ACPI, ayrıca, dizüstü bilgisayarların ana sistemlerin yuvalarına bağlantısının iyileştirilmesine izin verir, çünkü işlem yapılmadan ve donanım ve sürücülerin tanınmasında gecikme olmadan yapılabilir.

Kullanıcı, disk çalışmasını azaltarak veya ekran parlaklığını azaltarak veya uyku modunu seçerek düşük enerji durumunda farklı kullanıcı profilleri de oluşturabilir.

Win2000 ayrıca dizüstü bilgisayar hazırda bekletme modunu da destekler. Tek kötü haber, ACPI’nin bir sistem yazılımının bir parçası olması, bu nedenle sadece yeni üretilen dizüstü bilgisayarların bu standardı kullanabilmesidir.

   İlgili Yazılar


Windows 95 Nedir?
Windows Vista Nedir?
Windows ME Nedir?
VMware ile Win2000 Kurulumu
VirtualBox ile Win2000 Kurulumu

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir