Windows NT Nedir?

Windows NT, ilk sürümü Temmuz 1993’te yayımlanan Microsoft tarafından geliştirilen 32 bit işletim sistemidir.

Windows NT Nedir?

Windows NT İşletim Sistemi Nedir?

Ünlü Windows 95‘in ortaya çıkmasından önce, Microsoft şirketi iş istasyonları ve ağ sunucularına yönelik yeni bir işletim sistemleri dizisi tasarladı. Fikir, kendi kararlı grafik arayüzü ve UNIX ağ sistemlerine benzer özelliklere sahip bir işletim sistemi tasarlamaktı. NT harfleri, New Technology (Yeni Teknoloji) kelimesinden oluşur.

Windows NT, sunucu olarak kullanılacak Workstation (İş İstasyonu) ve Server (Sunucu) olarak kullanılmak üzere yardımcı programa bağlı olarak iki sürümde dağıtıldı.

Windows NT Kasım 1988’de geliştirilmeye başladığında, Microsoft ve IBM: OS/2 3.0 tarafından birlikte geliştirilen işletim sisteminin üçüncü sürümü ile birlikte geliştirildi.

Ayrıca, OS / 2’nin üç sürümünün çalışması için Microsoft, DOS’a dayalı bir Windows ortamını paralel olarak geliştirmeye devam etti ve kaynaklara daha az talep edildi.

Windows 3.0 Mayıs 1990’da yayımlandığında, Microsoft Uygulama Programlama Arabirimi’ni (API) henüz yayınlanmamış Windows NT OS/2’den genişletilmiş bir Windows API’sına değiştirmeye karar verdi.

Bu karar Microsoft ve IBM arasında gerginliğe neden oldu ve işbirliği azaldı. IBM, OS/2 geliştirmeyi kendi başına sürdürürken, Microsoft yeni adlandırılan Windows NT üzerinde çalışmaya devam etti.

Microsoft, Dave Cutler liderliğindeki Digital Equipment Corporation’dan (DEC) bir grup geliştiriciyi Windows NT ve VMS ve RSX-11 ile DEC deneyimini yansıtan diğer birçok öğeyi geliştirmesi için işe aldı.

İşletim sistemi, çekirdek donanımdan ayrılan bir donanım soyutlaması katmanı ile birden fazla mimaride çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

API’lar, belgelenmemiş yerel API’nin üstünde alt sistemler olarak uygulandı. Bu, gelecekte Windows API’nın kabul edilmesine izin verdi.

Başlangıçta bir mikro çekirdek tasarlandı ve daha sonraki sürümler çekirdeğin performansını artırmak için daha fazla fonksiyona entegre edildi. Windows NT, Unicode’u dahili olarak kullanan ilk işletim sistemiydi.

Sürümler

Microsoft’un WinNT işletim sistemleri ailesi aşağıdaki sürümlerden oluşur:

Windows NT Version
Release Date
Operating System
3.1
1993
Workstation (named just WinNT), Advanced Server
3.5
1994
Workstation, Server
3.51
1995
Workstation, Server
4.0
1996
Workstation, Server, Server Enterprise Edition, Terminal Server, Embedded
5.0
1997-1999
Windows 2000
5.1
2001
Windows XP
5.2
2003
Windows Server 2003, Windows XP x64
6.0
2006
Windows Vista, Windows Server 2008
6.1
2009
Windows 7, Windows Server 2008 R2
6.2
2012
Windows 8, Windows Server 2012
6.3
2013
Windows 8.1, Windows Server 2012 R2
10.0
2015
Windows 10, Windows Server 2016,Windows Server 2019

Tüm bu sürümler, önleyici çoklu görevlere sahiptir ve tek işlemcili veya birden çok işlemcili bilgisayarlarla çalışmak üzere tasarlanmış işletim sistemleridir.

Giriş/Çıkış isteklerini işlemek için, IRP isteklerini ve eşzamansız G/Ç kullanan bir paket adresine gitmelisiniz.

Microsoft, Windows 2000 Advanced Server ile başlayarak 64-bit’e kadar destekleyen işletim sistemleri geliştirmeye başladı.

Mimari

NT mimarisi oldukça modülerdir ve iki ana katmanı temel alır:

  1. Kullanıcı modu: Programları ve alt sistemleri erişime sahip oldukları sistem kaynakları ile sınırlıdır.
  2. Çekirdek modu: Sistem belleğine ve harici aygıtlara tam erişiminiz vardır. Bu hattaki işletim sistemlerinin çekirdeklerinin tamamı hibrit çekirdekler olarak bilinir, ancak bu terim tartışılmaktadır, çünkü bu çekirdek esasen bir mikro çekirdek tarzında yapılandırılmış monolitik bir çekirdektir.

Çekirdek modundaki mimari aşağıdakilerden oluşur:

  1. Hibrit bir çekirdek.
  2. Bir donanım soyutlama katmanı.
  3. Sürücüler veya sürücü olarak da adlandırılır.
  4. Yönetici: Tüm üst düzey hizmetlerin uygulandığı.
  5. Ntoskrnl.exe gibi düzgün çalışma için dinamik kütüphaneler.

Çekirdek Modu

WinNT satırının çekirdek modu, G/Ç isteklerini kullanarak G/Ç yöneticisini kullanarak uygun denetleyicilere iletebilen alt sistemlerden oluşur.

İki alt sistem Windows 2000 kullanıcı modu katmanı oluşturur: ortam alt sistemi ve tümleşik alt sistem.

Windows 2000’deki çekirdek modu, bilgisayar sisteminin donanımına ve kaynaklarına tam erişime sahiptir.

Çekirdek mod, kullanıcı modu hizmetlerinin ve uygulamalarının işletim sisteminin erişmemesi gereken kritik alanlarına erişmesini önler.

Yönetici, kullanıcı modunun tüm alt sistemleri ile ilgilidir. Giriş/Çıkış, nesne yönetimi, güvenlik ve süreç yönetimi ile ilgilenir.

Çekirdek, çok işlemcili senkronizasyon, iş parçacığı ve programlama, kesme iletme ve istisna iletme sağlamak için Donanım Soyutlama Katmanı ile Yönetici arasında yer alır.

Çekirdek, başlangıçta aygıt sürücülerini başlatmaktan da sorumludur. Çekirdek modu yüksek seviye denetleyicileri, ara denetleyiciler ve düşük düzey denetleyicilerinde üç düzey denetleyici vardır.

Windows sürücü modeli orta katmandadır ve öncelikle Windows 98 ve Windows 2000 arasında ikili ve kaynak kodu uyumluluğunu korumak için tasarlanmıştır.

Alt düzey sürücüler ayrıca, bir aygıtı doğrudan denetleyen aygıt sürücülerinin mirasıdır veya bir PnP donanım veri yolu olabilir.

Özellikleri

Windows NT’nin dış görünümü Windows 95, Windows 98 ve Windows Millenium‘a çok benzer. Ancak, WinNT bağımsız olarak geliştirilen bir çekirdek var. Bu nedenle aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • WinNT, ana özellikleri olarak yüksek güvenlik ve ağ hizmetlerine sahip, tercih edilen 32 bit çok görevli bir ağ işletim sistemidir.
  • Üstün güvenilirlik, Windows NT’nin kritik uygulamalar için temel oluşturmasını sağlar. Özellikle maksimum performans gerektiren iş istasyonları ve ağ sunucuları için endikedir.

Windows NT’nin bu sürümü, aşağıdaki güvenilirlik özelliklerini sağlayarak Windows’un önceki sürümlerinde gelişir:

   Dahili İstemci/Sunucu Modeli

WinNT 32-bit işletim sistemidir, kullanıcı uygulamaları çekirdek adı verilen sistemin çekirdeği atanan bellek alanında çalışmaz.

Sistem çekirdeği 0 halkası üzerinde çalışırken, kullanıcı uygulamaları işlemcinin 3 halkası üzerinde çalışır.

   32 Bit Düz Bellek Modeli

Tercih edilen çoklu görev modeli: Tüm uygulamaların CPU (Merkezi İşlem Birimi) kaynaklarını her zaman çalıştırabilmesini sağlamak için tercih edilen çoklu görevleri kullanır.

Ayrıca bazı uygulamaların, hatalı uygulamaların yürütülmesi yoluyla tamamen sistemin CPU kullanımını tekeline almasını engeller.

   NTFS Dosya Sistemi

NTFS dosya sistemi, daha fazla güvenilirlik sağlayan gelişmiş bir dosya sistemidir.

   Gerçek 32 Bit Tasarım

32 bitlik Windows NT’nin tüm kodu, 16 bit teknolojisiyle yazılmış diğer işletim sistemlerinden çok daha fazla hız sağlar.

   Çoklu Görev ve Çoklu Kullanım Özellikleri

Tüm işlemlerin çalışmasına izin vererek tercih edilen çoklu görevleri sağlar ve aynı zamanda performans olan birden fazla CPU’yu destekler.

WinNT yalnızca INTEL tabanlı CPU’ları değil, Power PC, DEC Palpa ve MAC gibi farklı CPU türlerini de destekler.

   Güvenlik

WinNT’nin en önemli özelliklerinden biri de güvenliğidir. WinNT’nin ilk uygulamalarından bu yana bu bölüme özel dikkat gösterildi, böylece bu işletim sistemi hem şirketlere hem de eyalet düzeylerine veri korumada güvenlik sunuyor.

Bu güvenlik özniteliklerini gerçekleştirmek için, WinNT yazılım paketinde gelen aşağıdaki özellikleri sunar:

  • Etki alanı Güvenlik Modeli

Gelişmiş bir ağ erişim sistemidir, böylece bir kullanıcının hangi ağ kaynaklarını kullanabileceği mükemmel şekilde kontrol edilir.

Etki alanı denetleyicileri olarak adlandırılan özel sunucular, kullanıcıların kimlik doğrulamasının tüm işlerini yapmaktan sorumludur. Güvenlik bilgileri SAM (Güvenlik Hesabı Yöneticisi) adlı bir veritabanında saklanır.

  • NTFS Dosya Sistemi

Sistemin güvenliğini tamamlayan bir dosya sistemidir. Ağ yöneticilerinin gruplar veya kullanıcılar için çeşitli ağ erişimini kullanarak kontrol etmesini sağlar.

  • Hata Tolerans Özellikleri

WinNT, önemli hataya dayanıklılık özellikleri içerir. Hata toleransı, bir sistemin çalışması sırasında oluşabilecek farklı hatalara dayanabilmesi anlamına gelir. İlk önemli özellik, disk aynalamaya benzer teknolojiyi kullandığı RAID (Redundant Array Of Inexpensive Disk/Ucuz Disklerin Yedek Dizisi) desteğidir.

Bir disk arızası oluşursa, RAID sayesinde bilgiler tekrar elde edilebilir. Hata toleransının bir diğer önemli özelliği UPS, Kesintili Güç Üniteleri desteğidir. WinNT, ağda bir voltaj düşüklüğü algılar ve hemen UPS’ye geçer.

   İlgili Yazılar


Windows XP Nedir?
Windows Vista Nedir?
Modem Nedir?
Chipset Nedir?
BIOS Nedir?

Diğer dillerde: EN
Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir