Wi-Fi Nedir, Ne İşe Yarar?
Wi-Fi, WLAN (Kablosuz LAN, Kablosuz Ağ) veya IEEE 802.11 standardı dalgaları kullanan kablosuz iletişim teknolojisidir. Wi-Fi, Wireless Fidelity için bir kısaltma değildir, sadece bir ticari adıdır.
Wi-Fi (Wireless Fidelity – Kablosuz Bağlantı) Nedir?
1999’da 3com, Intersil, Lucent Technologies, Nokia ve Symbol Technologies şirketleri, 2003 yılında hedefi sadece promosyon olmaktan çıkmış olan Wi-Fi Alliance olarak yeniden adlandırılan WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance – Kablosuz Ethernet Uyumluluk İttifakı) olarak bilinen bir dernek oluşturmak için bir araya geldi. Amaçları bu kablosuz teknolojiyle donatılmış ekipmanın birbiriyle uyumlu olmasını sağlayacak standartlar oluşturmaktır.
Nisan 2000’de ilk standart oluşturuldu: 2,4 GHz bandını kullanan ve 11 Mbps hıza ulaşan WiFi 802.11b. Bu spesifikasyondan sonra, kullanılan bant nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa arasında bazı sorunlara neden olan 802.11a geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 GHz bandı serbestken, Avrupa’da askeri amaçlarla ayrılmıştı, bu durum özellikle özellikle Kuzey Amerikalı olmak üzere çoğu cihaz üreticisinin göz önünde bulundurulmasıyla bu kablosuz teknolojiyi biraz felç eden bir durumdu ve eski kıtada ürünlerini satmanın imkansızlığına tepki vermekte yavaşlardı.
Çok fazla tartışmadan sonra, “b” gibi 2.4 GHz bandını kullanan ancak hızı 54 Mbps olan 802.11g sürümü onaylandı. Piyasada diğer sürümlerin bir arada kullanılması ile uyumsuzluk sorunları meydana geldi. Bu yüzden bir sonraki adım, bu sürümlerin bir arada uyumlu çalışması için multipoint olarak etiketlenen çözümler başlatıldı.
Bu durumda, daha önce askeri kullanımlar için ayrılmış 5 GHz bandı sivil kullanımlar için etkinleştirildi. Sadece en yüksek hızı sunduğu için değil, aynı frekansı kullanan Bluetooth, Kablosuz USB veya ZigBee gibi başka kablosuz teknolojiler olmadığı için büyük bir ilerlemeydi.
O zamanda iki tür Wi-Fi iletişim standardı; 11 Mb/sn’de yayılan 802.11b ve 54 MB/sn’de daha hızlı yayılan 802.11g’idi. Hızı ve menzili (uygun fiyatlı donanıma 100-150 metre), kablosuz İnternet erişimi için mükemmel bir formül olmasını sağlar. 802.11n şartnamesinin meraklarından biri, ürünlerin onaylanmadan önce pazara ulaşmış olması, Draft-N (Taslak-N) olarak adlandırılmasıdır, bu da nihai standarda değil taslağa tabi olduklarını ifade eder.
Wi-Fi Call (Kablosuz Çağrı)
Wi-Fi call, ses kaydında kullanılan Hi-Fi (High Fidelity)‘ye eşdeğer olarak Wi-Fi’den geldiği düşünülse de, WECA, standart bir isim vermek ve hatırlamasının kolay olması için bir reklam şirketi kiraladı.
Wi-Fi adını destekleyen Wi-Fi Alliance’nin kurucu üyesi Phil Belanger şunları söyledi: Wi-Fi ve Ying Yang’ın logosu Interbrand ajansı tarafından tasarlandı. Bize hatırlaması kolay ve kısa bir isim oluşturması için Interbrand’ı kiraladık. “Direct Stream IEEE 802.11b” den biraz daha dikkat çekici bir şeye ihtiyacımız vardı. Interbrand, “Prozac”, “Compaq,” “OneWorld,” “Imation” gibi adlar oluşturdu. Hatta şirket için VIVATO ismini uydurdular.
Wi-Fi Kurulumu
Evde kablosuz bir ağa sahip olmak için sadece modeme bağlanan bir erişim noktasına ve cihaza bağlanacak bir Wi-Fi cihazına ihtiyacınız olacaktır. Bilgisayara USB ile bağlanan Wi-Fi terminalleri var, ancak fiziksel çalışma alanını daha hızlı ve daha hızlı bir şekilde kaydetmemizi sağlayan PCI kartlar önerilir. Harici PCMI kartlarını da bulabileceğiniz dizüstü bilgisayarları var, ancak cihazların çoğu zaten entegre bir kartla satılıyor. Her durumda, hızımızın tavsiye edildiği kadar yüksek olmadığını fark etsek bile alım ve emisyonun daha akışkan olması için erişim noktasını yüksek bir yerde tutmanız tavsiye edilir.
Wi-Fi Nasıl Çalışır?
Ağın çalışması oldukça basittir, normalde sadece cihazları bağlamanız ve Yazılımlarını yüklemeniz gerekir. Wi-Fi Yönlendiricilerin çoğu, havadan aktarılan bilgilere erişimi kontrol etmek için yapılandırma araçları içerir. Kablosuz bir ağda, her bilgisayarın bir kablosuz ağ bağdaştırıcısı vardır. Bu adaptörler, kablolama endişesi olmadan kapsama alanı içinde, içeride veya dışarıda herhangi bir yere yerleştirilebilen bir transceiver (alıcı-verici) üzerinden Radyo dalgaları göndererek ve alır.
Kablosuz ağlar, 11 Mbps veya daha yüksek hızlarda veri iletimine izin verir, bu da çoğu uygulama için yeterli hız sağlar. Wi-Fi ortamının, nerede olursanız olun, yeni bir “mobil ofis” olasılığı sunan veri iletimindeki mobilite ve bağlantıyı birleştiren ideal bir çözüm olduğu söylenebilir.
İletim Şifrelemesi
Kablosuz Bağlantılar söz konusu olduğunda, kimsenin iletişimi kesmesi ve bilgi akışımıza erişmesi zor değildir. Bunun için güvenli bir ortamda yayın yapmak için iletim şifrelemesi önerilir. Bu, önceki WEP‘ten çok daha güvenli olan WPA ve dinamik erişim anahtarı üretimi gibi yeni güvenlik özellikleri sayesinde mümkündür. Daha ileri düzey kullanıcılar için erişim noktasını sadece belirli cihazlara yayılacak şekilde yapılandırma imkanı vardır. MAC adresi kullanılarak, yapımları sırasında atanan aygıtların benzersiz bir tanımlayıcısıdır ve yalnızca yüklü aygıtlara erişime izin verir.
Bağlantıların Paralelliği
Kablolu ağ (koaksiyel kablo, fiber optik) ve kablosuz ağ arasında bir fark yoktur. Fark, kablosuz ağların elektromanyetik dalgalar yoluyla veri iletmesi ve almasıdır, bu da kablo kullanımının ortadan kaldırılması ve dolayısıyla iletişimde toplam esneklik anlamına gelir.
Güvenlik ve Güvenilirlik
Wi-Fi teknolojisinin şu anda karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri, kullanıcıların kitlesi nedeniyle radyo spektrumunun aşamalı doygunluğudur, bu özellikle uzun mesafeli bağlantıları (100 metreden fazla) etkiler.
Wi-Fi aslında bilgisayarları kısa mesafelerde ağa bağlamak için tasarlanmıştır, artık daha uzun menzilli kullanım aşırı parazit riskine maruz kalır.
Çok yüksek oranda ağ güvenliği dikkate alınmadan kurulur, böylece ağları açık ağlara dönüştürür (veya krakerlere karşı tamamen savunmasızdır), bunlar üzerinden dolaşan bilgileri korumaz.
Bu ağların güvenliğini garanti altına almak için çeşitli alternatifler vardır. En yaygın olanı, kablosuz cihazların kendileri tarafından sağlanan gizliliğini korumak için iletilen bilgileri şifrelemekten sorumlu olan WEP, WPA veya WPA2 gibi Wi-Fi standartları için veri şifreleme protokollerinin kullanılmasıdır. Yolların çoğu aşağıdaki gibidir:
WEP, ağınızdaki verileri yalnızca amaçlanan alıcının erişebilmesi için şifreler. 64 bit ve 128 bit şifreleme, iki WEP güvenliği düzeyidir. WEP, verileri havaya göndermeden önce bir şifreleme “anahtarı” kullanarak şifreler. Bu tür şifreleme, sunduğu büyük güvenlik açıkları nedeniyle şiddetle tavsiye edilmez, çünkü herhangi bir kraker anahtarı çıkarabilir.
WPA: Erişim anahtarının dinamik oluşturulması gibi iyileştirmeler sunar. Anahtarlar uzunluk sınırlaması olmadan alfasayısal rakamlar olarak eklenir
IPSEC (IP tünelleri): VPN‘ler ve kullanıcı kimlik doğrulaması ve yetkilendirmesine izin veren IEEE 802.1X standartlar kümesi durumunda.
MAC filtreleme, böylece yalnızca yetkili cihazların ağa erişmesine izin verilir. Sadece aynı ekipmanla kullanılacaksa ve az varsa tavsiye edilir.
Erişim noktasını gizleme: Erişim noktasını (Yönlendirici) diğer kullanıcılar tarafından görülemeyecek şekilde gizleyebilirsiniz.
WPA2 (802.11i standardı) adı verilen güvenlik protokolü, bu WPA’ya göre bir gelişmedir. Prensip olarak, şu anda Wi-Fi için en güvenli güvenlik protokolüdür. Bununla birlikte, eskileri olmadığı için uyumlu donanım ve yazılım gerektirirler.
Ancak, tamamen güvenilir bir alternatif yoktur, çünkü hepsi ihlal edilmekle yükümlüdür.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Wi-Fi ağlarının aralarında vurgulayabileceğimiz birkaç avantajı vardır:
- Kablosuz ağlar olarak, sundukları konfor kablolu ağlardan çok daha üstündür çünkü ağa erişimi olan herkes yeterince geniş bir alan içindeki farklı noktalardan bağlanabilir.
- Yapılandırıldıktan sonra, Wi-Fi ağları, kablo teknolojisinde değil, altyapıda herhangi bir sorun veya masraf olmadan birden fazla bilgisayara erişim sağlar.
- Wi-Fi Alliance, Wi-Fi markalı cihazlar arasındaki uyumluluğun toplamını sağlar, böylece dünyanın herhangi bir yerinde Wi-Fi teknolojisini tam uyumlulukla kullanabiliriz.
Ancak bir kablosuz ağ olarak Wi-Fi teknolojisi, herhangi bir kablosuz teknolojinin kendine özgü sorunlarını sunar. Onlardan bazıları:
- Wi-Fi sisteminin dezavantajlarından biri, ortamın neden olabileceği parazit ve sinyal kayıpları nedeniyle kablolu bağlantıya göre daha düşük bir hızdır.
- Bu ağların temel dezavantajı güvenlik alanında bulunmaktadır. Ağ parolasını hesaplayabilmeleri ve böylece erişebilmeleri için paketleri yakalayabilen, Wi-Fi kartınızla karışık modda çalışabilen bazı programlar vardır. WEP tipi anahtarların elde edilmesi nispeten kolaydır.
Wi-Fi alliance, 802.11i çalışma grubuna dayanan WPA standardını ve daha sonra WPA2’yi kaldırarak bu sorunları çözdü. WPA2 ile korunan ağlar, çok iyi güvenlik sağladıkları için sağlam kabul edilir. Her durumda, birçok şirket çalışanlarının kablosuz ağa sahip olmasına izin vermez.
Bir bağlantının kapsama alanının bir alıcının amaçlanan alım alanının dışından (örneğin bir ofis dışından, bitişik bir evden) bağlanabilmesi için kontrol edilemediğini düşünürsek bu sorun daha da kötüleşir. Bu teknolojinin Bluetooth, GPRS, UMTS gibi diğer kablosuz bağlantı türleriyle uyumlu olmadığı unutulmamalıdır.
İlgili Yazılar
♦ WAN Nedir?
♦ Cisco Systems
♦ MAN Nedir?
♦ LAN Nedir?
♦ OSI Modeli