İnternet Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet, bağlı bilgisayarların doğrudan iletişim kurmasını sağlayan bilgisayar ağlarının bir ara bağlantısıdır.

İnternet Nedir?

İnternet Ağı Nedir? Gelişimi ve Tarihi Nasıldır?

Terim genellikle resmi, eğitimsel ve ticari kuruluşların bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan doğada gezegensel ve halka açık bir bağlantıyı ifade eder. Bununla birlikte, genellikle tek bir kuruluşun kullanımı için daha küçük ağ sistemleri de bulunmaktadır. Bu sistemlere genellikle “Intranet” adı verilir.

İnternet teknolojisi, okulların, kütüphanelerin, işletmelerin ve hane halklarının erişimini sağlayarak evrensel bilgiye katkıda bulunur. Bu nedenle, teorik bir bilgisayar iletişimi hedefi olan süper bir veri kaynağıdır.

İnternet Tarihi Nedir?

Soğuk Savaş’ın ortasında, 4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliği, Sputnik 1 uydusunu yörüngesine oturtu. Kuzey Amerika iletişim ağı anlayışından beri ABD askeri komutanlığında bir endişe krizi patlak verdi. Ancak, Sovyet saldırısının gerçekleşmesi ve getirilmesi nedeniyle bir bağlantının olası kırılması karşısında zayıftı.

Bu, herhangi bir düğümünün kesilmesinden önce çökmeyebilen yeni bir iletişim sistemi hazırlamak için doğuştu.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, ağın ana düğümünün çöküşüne verilen tepki yavaşladı. Gerçek bir gösteri ancak 11 Eylül 2001 saldırılarıyla geldi. Bu süre zarfında, önemli bir reaksiyon görülmedi.

İnternet Protokolü (IP) ve İletim Kontrol Protokolü (TCP) iki harika standardizasyondur. Bunları, Amerikalı bilgisayar bilimcisi Vinton Cerf ve mühendis Robert Kahn 1973 yılında geliştirdi. Ardından, bu projeyi, Gelişmiş Araştırma Programları Ajansı (ARPA) destekledi.

İnternet ağı, Arpanet adı verilen bir ARPA bilgisayar ağıyla başladı. Bu ağ, ABD’deki üniversiteleri ve araştırma laboratuvarlarını birbirine bağlıyordu.

World Wide Web, İngiliz bilgisayar bilimcisi Timothy Berners-Lee tarafından Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi (CERN) için 1989 yılında geliştirildi.

İnternet Nasıl Çalışır?

İnternet ağı, ağ geçidi olarak bilinen her bir ağ için özel bir bilgisayar aracılığıyla birbirine bağlanan bir dizi yerel ağdır.

Ağ geçitleri arasındaki ara bağlantılar, telefon hatları, fiber optikler ve radyo bağlantıları dahil olmak üzere çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla gerçekleştirilir.

Yeni cihazlar bağlanarak ek ağlar oluşturulabilir. Uzak bir makineye gönderilecek bilgiler, o makinenin bilgisayarlı adresiyle etiketlenmiştir.

İnternet ağı tarafından sağlanan farklı hizmet türleri farklı adres formatları (İnternet Adresi) kullanır.

Biçimlerden biri noktalı ondalık olarak bilinir, örneğin; 145.95.34.22.

Başka bir format, hedef bilgisayarın adını ve yönlendirme için diğer bilgileri açıklar, örneğin; “www.sysnettechsolutions.com“.

Ağlar ülkeyi belirten sonekleri kullanabilir, örneğin; USA için (.us).

Son ekler ayrıca söz konusu bilgisayar ağının ait olduğu kuruluş türünü de belirleyebilir. Bir eğitim kurumu (.edu), bir askeri merkez (.mil), bir devlet dairesi (.gov) veya kar amacı gütmeyen bir kuruluş (.org) olabilir.

Bilgi, hedef makineyi içeren yerel ağa ulaşana kadar router’dan router’a yönlendirilir. İnternet ağı merkezi bir kontrolü olmadığı için, bilgi akışını yönlendiren bireysel bir bilgisayar yoktur.

Bu, İnternet ve benzer ağ sistemlerini CompuServe, America Online veya Microsoft Network gibi diğer bilgisayar ağı hizmetlerinden ayırır.

İnternet Ağı Protokolü Nedir?

IP, ağ sistemini kontrol etmek için kullanılan temel yazılımdır.

Bu protokol, geçit bilgisayarlarının bilgileri gönderen bilgisayardan alıcı bilgisayara nasıl yönlendireceğini belirler.

İletim Denetimi Protokolü (TCP) adında başka bir protokol, bilginin hedef bilgisayara ulaşıp ulaşmadığını denetler veya yeniden gönderilmesine neden olur.

İnternet Hizmetleri Nedir?

İnternet ağı gibi ağ sistemleri, bilgisayarlar arasında bilgi alışverişi yapılmasına izin verir ve bu işlevden yararlanan çok sayıda hizmet zaten oluşturulmuştur. Bunlar;

1) Telnet

Başka bir konumdan bir bilgisayara bağlanmanızı sağlar. Telnet aracılığıyla Veritabanlarına başvurabilir veya kütüphane kataloglarına erişebilirsiniz.

Bağlantı bu hizmet aracılığıyla kurulduktan sonra, bilgisayar uzak bilgisayarın başka bir terminali gibi davranır. Bu yüzden tüm uygulamalarını çalıştırabilir.

2) FTP

Yerel bilgisayar ile uzak bilgisayar arasında dosya aktarımı sağlar. FTP sunucuları, dosyaların depolanabileceği ve diğer dosyaların kaldırılabileceği paylaşılan dosyalardır.

3) Gopher

Uzak bilgisayarlardaki dosyaları okumanızı ve yorumlamanızı sağlar. Menüler aracılığıyla İnternet kaynaklarına erişimi kolaylaştıran basit bir sistemdir.

Gopher hizmetinin torunu olan, en yeni ve önemli İnternet ağı hizmeti ise HTTP (Köprü Metni Aktarım Protokolü)‘dir.

HTTP, yalnızca metin değil, resim, ses veya video verilerini değil aynı zamanda bir makinedeki dosyaları okuyabilir ve yorumlayabilir.

HTTP, WWW ise dağıtılmış bilgi koleksiyonunun temelini oluşturan bilgi aktarım protokolüdür.

4) World Wide Web / Dünya Çapında Ağ

Web veya WWW, metin, grafik, ses ve video biçimindeki bilgileri destekler. Böylece diğer dosyalara bağlantılar içeren Web yerleri veya Web sayfaları için dosya koleksiyonu oluşturur.

Dosyalar, aktarım protokolünü, makinenin İnternet ağı adresini ve dosya adını belirten evrensel bir kaynak bulucu (URL) ile tanımlanır.

Google’ın Chrome, Mozilla’nın Firefox veya Microsoft’un Explorer gibi tarayıcı adı verilen bilgisayar programları, bu dosyaları almak için HTTP veya HTTPS protokolünü kullanır.

WWW için animasyon veya sanal gerçeklik (VRML) gibi sürekli yeni tür dosyalar geliştirilmektedir.

Yakın zamana kadar, okuyucuların her yeni dosya türünü ele alacak şekilde özel olarak programlanmaları gerekiyordu.

Yeni programlama dilleri, tarayıcıların bu yeni bilgi türlerini değiştirebilecek yardımcı programlar yüklemelerine olanak tanır.

5) Elektronik Mesajlaşma (Email)

İnternet ağı ortamında insanlar arasında en çok yönlü iletişim araçlarından biridir. Kullanıcıların, birbirinden ayıran mesafelere bakılmaksızın, şebeke mesajlarını doğrudan ve neredeyse anında göndermesine olanak tanır.

Belirli bir konuyla ilgilenen bir grup kişiye mesajların dağıtılmasına izin veren sistemlerdir. Listeler, merkezi bir sunucudan yönetilebilir veya genel veya özel olarak denetlenemez.

Talk, IRC (İnternet Aktarma Sohbeti), ağa bağlı iki veya daha fazla kişi arasında doğrudan iletişime izin verir. Gerekli olmayan şeyler için kullanıldığında ters etki yaratabilir. Maksimum ifadesi, katılımcıların görsel ve vokal temasına izin veren video konferanslardır.

İnternet Ağı Bağlantı Türleri Nedir?

1) RTC (Switched Telephone Network/Anahtarlı Telefon Ağı)

Temel Telefon Şebekesi (RTB) olarak da bilinir, orijinal ve normal bir analog ağdır. Bağlantı bir ISDN çağrısı kullanılarak yapılır.

2) ISDN (Integrated Services Digital Network/Tümleşik Hizmetler Dijital Ağı)

Bilgileri dijital olarak kodlanmış olarak gönderir. Bundan dolayı PC ile hat arasındaki hızı ayarlayan bir ağ adaptörüne, modeme veya ISDN kartına ihtiyaç duyar.

3) ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line/Asimetrik Dijital Abone Hattı)

Normal telefon hattının bakır çiftine dayanarak onu yüksek hızlı bir hatta dönüştüren bir teknolojidir. Aynı telefon hattı üzerinden ses ve verinin aynı anda iletilmesini sağlar.

4) Satellite (Uydu)

Son yıllarda, giderek daha fazla şirket bu iletim sistemini dağıtmak için kullanıyor.

5) Wireless Networks (Kablosuz Ağlar)

IEEE tarafından standartlaştırılmış, kızılötesi veya radyofrekans dalgaları kullanmadan yerel ağları monte etmeyi sağlayan bir teknolojidir. Örneğin; Wi-Fi, Li-Fi ve 2016 Loon Projesi.

6) LMDS (Local Multipoint Distribution System/Yerel Çok Noktalı Dağıtım Sistemi)

28 veya 40 GHz civarında yüksek frekanslarda radyo dalgaları kullanan noktadan çok noktaya iletişim sistemidir. İletilen sinyaller ses, veri, İnternet ve videodan oluşabilir.

Toplumsal Etkileri Nelerdir?

Her ne kadar nüfusun çoğu İnternet ağı erişimine sahip olmasa da, bilgisayar etkileşimi henüz başlangıç aşamasında. Bu, dünyayı önemli ölçüde değiştirmiş, zaman ve mesafe engellerini ortadan kaldırmıştır. Bu sayede, insanlar bilgi paylaşabilir ve birlikte çalışabilir.

Bilgi otoyoluna yönelik ilerleme, daha hızlı bir hızda devam edecektir. Kullanılabilir içerik hızla büyüyerek İnternet ortamında herhangi bir bilgi bulmayı kolaylaştırır.

Yeni uygulamalar ekonomik işlemlerin güvenle yapılmasını sağlayacak ve ticaret için yeni fırsatlar sunacaktır.

Yeni teknolojiler bilgi aktarım hızını artıracak. Bu, boş zamanların doğrudan aktarılmasını mümkün kılabilir.

Mevcut genel televizyon yayınlarının yerini özel yayınlar alabilir. Her bir hane halkı, zevklerine göre tasarlanmış sinyalleri izleyebilir.

Sansür Yasası

Azınlığı kötüleştiren, ırkçılığı teşvik eden veya pornografik materyalleri içeren web sayfalarındaki artış dikkat çekti. Bu durum, İnternet sağlayıcılarının belirli kriterleri karşılaması için çağrı yapılmasına neden oldu.

1996’da Amerika Birleşik Devletleri’nde İletişimde Tereddüt Yasası kabul edildi. Bu yasa, uygunsuz materyallerin iletmesini suç haline getirdi.

Karar, sansüre karşı çıkan sivil özgürlükler lehine tepkilere yol açtı. Kullanıcılar, endüstri uzmanları ve gruplar hızla öfkeli tepkilerini gösterdi. Yasa, Haziran 1996’da federal hakimler komitesi tarafından itiraz edilerek askıya alındı.

Komite, İnternet ağı yapısını gezegensel bir konuşma olarak nitelendirdi. Bu sebeple, hükümetin müdahalesine karşı maksimum korumayı hak eder.

Çoğu ağ hizmeti, ABD gibi ülkelerde mekanizmalar oluşturmuş olabilir. Ancak, sunucular aracılığıyla insanların İnternet’teki etkinliklerini sürekli izleyemez. Kısacası, söylediklerini kontrol etme yetenekleri sınırlıdır.

Diğer ülkelerden gelen bilgilerle uğraşırken yasal sorunlar ortaya çıkar. Uluslarüstü kontrol mümkün olsa bile, küresel davranış ve etik kriterleri belirlenmelidir.

ABD hükümeti, bazı ülkelerin İnternet kısıtlamalarını kırmayı amaçlıyor. Böylece, dışarıdan gelen istikrarsızlaştırıcı mesajları engelleyebilir. Bu, egemenliklerini koruma stratejisinin bir parçasıdır.

Sonuç

İnternet ağı nedir sorusunun yanında tüm özelliklerini özetlemek istiyorum. Özetçe, İnternet, Soğuk Savaş dönemi iletişim sisteminden evrim geçirdi. Bu evrim sonucunda, dünya çapında insanları, bilgileri ve hizmetleri birbirine bağlayan küresel bir ağ haline geldi.

Gelişimi ve geçmişi, bilim adamlarının ve mühendislerin ortak çabalarını yansıtıyor. Bu çabalar, gerçekten çığır açan bir teknoloji yaratmaya yöneliktir.

İletişim, ticaret ve eğlence için İnternet ortamına güvenmeye devam ederken, onun mütevazi başlangıçlarını hatırlamak önemlidir. Bugün hayatımızın her yerinde bulunmasına yol açan olağanüstü yolculuğunu da hatırlamalıyız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir