Virtualization Technology (Sanallaştırma Teknolojisi) Nedir?

Sanallaştırma teknolojisi, tek bir fiziksel bilgisayar veya sunucunun donanım kaynaklarını kullanarak daha fazla verim elde edilmesidir. Sanallaştırma ile bir bilgisayar veya sunucu üzerinde bir çok sanal makine çalıştırabilirsiniz.

Sanallaştırma Teknolojisi Nedir?

Sanallaştırma Teknolojisi Nedir?

Bilişim dünyasında sanallaştırma teknolojisi, küçük veya büyük firmaların IT kaynaklarının masrafını azaltmaya yardımcı olur. Bir ağ topolojisinde birden fazla Server (Sunucu) kullanmak IT masraflarını arttırmaktadır. Dolayısıyla, birden fazla sunucu’ya sahip olan firmalar IT masraflarını en aza indirmek için Sanallaştırma Teknolojisini kullanmaktadırlar.

Sanallaştırma sayesinde bir sunucu’nun İşlemci, Ram, Ekran Kartı gibi donanım aygıtlarını birden fazla sanal bilgisayar üzerinde paylaşabilirsiniz. Sonuç olarak, tek bir sunucu üzerinde birden fazla çalışan sanal bilgisayarlara sahip olacaksınız ve IT ekipmanı giderlerinizi azaltmış olacaksınız.

Virtualization Technology Tarihçesi

Sanallaştırma, 1960’lı yıllardan günümüze kadar dayanmaktadır. 1960’lı yılların başında IBM firması büyük çaba ve geliştirme ile Time-Sharing teknolojisini çıkarmıştır. Time-Sharing, bir grup kullanıcı arasında bilgisayar kaynaklarının ortak kullanımıdır. Hem kullanıcıların hemde paylaşılan bilgisayar kaynaklarının verimliliğini arttırmak hedeflenmiştir.

Geniş bir donanım ihtiyacı gereksinimlerinden dolayı, IBM 1970’li yıllarda diğer sistemler ile uyumlu olarak tasarlanmış, ana bilgisayarları (mainframe) dizayn etmeye başladı.

Fiziki altyapı maliyetleri ve kullanıcı masaüstü bilgisayar bakım oranları artmış ve yetersiz kurtarma faaliyetleri olumsuz gelişmesiyle, Vmware 1999 yılında x86 sistemlerini tanıttı. Ancak, bu sanallaştırma platformu Tam Sanallaştırma (Full Virtualization) değildi. İlerleyen dönemlerde Vmware 2001 yılında ESX Server ve GSX Server iki yeni ürününü tanıttı.

GSX Server ile kullanıcılar sanal makineleri sadece işletim sistemi üzerinde çalıştırabiliyordu. Sonraki yıllarda ESX Server ile herhangi bir işletim sistemi gereksinimi duyulmadan, sanal makinelerin direk donanım üzerinde çalıştırılması için önemli adımlar atıldı.

Sanallaştırma teknolojileri geçmişten günümüze hızlı bir ilerleme kaydetti ve 2010’lu yıllardan itibaren Cloud Virtualization (Bulut VT) teknolojileri yaygın kullanım haline geldi.

Sanallaştırma Türleri Nelerdir?

Virtualization Technology sadece sanal makineleri kapsamaz aynı zamanda bir çok alanda da kullanılmaktadır. VT türleri/çeşitlerini açıklayalım.

   Server Virtualization (Sunucu VT)

Bilişim sektöründe en sık kullanılan sanallaştırma türüdür. Sunucu VT ile tek bir fiziksel sunucu üzerine sanallaştırma yazılımı kurularak, üzerinde birden çok sanal bilgisayar çalıştırılabilir. Normal şartlar altında, Active Directory ve DNS hizmetleri tek bir fiziksel sunucu kurulmaktadır.

Fakat, sunucu VT sayesinde aynı sunucu üzerinde diğer hizmetleri de çalıştırarak yeni bir ekipman satın almanız gerekmez.

   Desktop Virtualization (Masaüstü VT)

Masaüstü VT Teknolojisi, kişisel bilgisayar masaüstü ortamının bir istemci-sunucu bilgisayar modeli kullanarak fiziksel makineden ayrılması gerektiğini belirten bir kavramdır.

   Session Virtualization (Oturum VT)

Oturum VT Teknolojisi, bir fiziksel veya sanal sunucu kurularak kullanıcının yerel veya uzaktan kendisine verilen izinler doğrultusunda, merkezi sunucu üzerinde oturum açma kavramıdır. Terminal Server olarak da bilinen bu VT türünde yerel ağdan veya WAN üzerinden RDP protokolü ile bağlantı sağlanmasıdır.

   Network Virtualization (Ağ VT)

Ağ VT Teknolojisi, network ortamında kaynakların en iyi düzeyde kullanılmasının yanısıra fiziksel portların en verimli şekilde kullanımı ve güvenliğin en üst düzeyde olmasını sağlar. Örneğin; yerel ağ üzerindeki farklı lokasyondaki istemcileri VLAN ile yapılandırmayı örnek verebiliriz.

   Storage Virtualization (Depolama VT)

Depolama VT Teknolojisi, birden çok ağ depolama aygıtının merkezi olarak tek bir konumdan yönetilmesidir. Tüm depolama aygıtları tek bir depolama aygıtı olarak yapılandırılır ve yönetilir. Depolama VT veri yönetimini kolaylaştırır ve IT yöneticileri için ileri seviye depolama yönetimi ve güvenliği sağlar.

Sanallaştırma Altyapısı

Çalışma mantığı aşağıdaki görüntülerde şekillendirilmiştir.

1. İlk fotoğraf sanallaştırmadan önceki durumdur. Tüm donanım kaynaklarını tek bir işletim sistemi kullanmaktadır.
2. İkinci fotoğraf sanallaştırmadan sonraki durumdur. Ve paylaşılan tüm donanım kaynaklarını, birden fazla işletim sistemi kullanmaktadır.

İşletim SistemiSanal Makine Monitörü

Sanallaştırma Programları Nelerdir?

Sanallaştırma hakkında kısaca bahsettikten sonra, VT programlarına örnek verelim. En yaygın kullanılan programlar şunlardır:

  1. VMware Workstation
  2. Oracle VM VirtualBox
  3. Hyper-V
  4. VMware Fusion
  5. Proxmox
  6. Xen Project
  7. OpenVZ

Sanallaştırma Yazılımları

VMware Programı Kurulumu ⇒ Video

Sanallaştırmayı daha iyi anlamak için, bilgisayarınız üzerinde sanal makineler çalıştırmanıza izin veren VMware Workstation programı kurulumu için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Sanallaştırma nedir daha fazla bilgi için, https://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/virtualization/virtualization-technology/intel-virtualization-technology.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sonuç

Günümüz teknoloji çağında virtualization önemi gitgide artmakta ve küçük veya büyük firmalar IT ekipmanları masraflarını en aza indirgemek için VT çözümlerine eğilim göstermektedir. Bu yazımızda sanallaştırma tanımı ve türlerinden kısaca bahsettik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir