Windows 95 / 98 Üzerinde Windows Protection Error Hatası Çözümü

Bu yazımızda, sanallaştırma özelliği açık bir bilgisayarda Oracle VM VirtualBox veya VMware Workstation sanallaştırma programı ile Windows 95, 98 veya 2000 gibi eski Windows sistemlerini kurmaya çalışırken karşılaşılan “Windows Protection Error / Windows Koruma Hatası” nasıl çözülür inceleyeceğiz.

Windows Protection Error Hatası Çözümü

VirtualBox / VMware ile Windows 95, 98, 2000 veya ME Çalıştırırken Windows Protection Error Sorunu Nasıl Giderilir?

Oracle VM VirtualBox veya VMware Workstation sanallaştırma programı ile host bilgisayarınızda eski bir işletim sistemi olan Windows 95’i veya diğer sistemleri, sanal makine üzerine kurma aşamasında veya daha sonradan, Windows Protection Error (Koruma Hatası) ile karşılaşabilirsiniz.

Windows 95‘i kurduktan hemen sonra sistemi çalıştırdığınızda veya kurulum son aşamaları bitirmek için sanal makineyi yeniden başlattığınızda, “While initializing device OS: Windows Protection Error. You need to restart your computer.” hatası almanız muhtemeldir.

Windows Protection Error Neden Olur?

Windows Koruma Hatası, genellikle uyumsuz donanım sürücüleri, hatalı ISO dosyası, desteklenmeyen donanımlar veya başlangıç uygulamaları yüzünden meydana gelebilir.

  1. Sanal Makine Yapılandırması: Guest makinenizin sanal donanım ayarlarını, Windows 95 gibi eski bir işletim sistemini desteklemek için doğru şekilde ayarlamamış olabilirsiniz. Özellikle, bellek, işlemci sayısı veya hatalı disk yapılandırması buna sebep olabilir.
  2. Bellek Sınırlamaları: Windows 95, bellek yönetimi açısından modern işletim sistemlerinden farklı bir yapıya sahip olduğundan VM’nize atadığınız bellek miktarı, sisteminizin çalışmasını engelleyebilir ve “Windows Protection Error” hatasına neden olabilir.
  3. Sanal Disk Sürücüsü Sorunları: Eski bir Windows sistemleri sabit disk sürücülerini tanımak ve yönetmek için farklı bir yapı kullanır. Bu yüzden, sürücü uyumsuzlukları veya hataları sisteminizin düzgün çalışmasını önleyebilir.
  4. Donanım Uyumsuzlukları: En önemli maddelerden biri olan donanım uyumsuzluğu, kullanmakta olduğunuz host bilgisayarınızın donanımıyla alakalı olarak koruma hatası gibi sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Eski veya yeni bir teknolojiye sahip fiziksel PC’nizde farklılıklar olabilir. Bu yüzden de bazı sanal makine yazılımları, eski işletim sistemlerini destekleme ve çalıştırma konusunda sınırlamalara sahip olabilir.

Windows koruma hatası ile ilgili deneyimlerimizden yola çıkarak, örneğin yeni nesil bir Intel işlemcili bilgisayarda Windows’un nostalji sistemlerini çalıştırırken işlemci frekansı hatalarıyla karşılaşmaktayız. Bu gibi sorunları giderebilmek için bazı Patch yazılımlar mevcuttur. Bunların tam aksine, orta nesil bir işlemcili PC’de Patch yazılımlarını dahi kullanmadan eski sistemleri daha kolay bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Windows’un Nostalji Sistemlerinde Koruma Hatasını Giderme

Eski sistemleri çalıştırmayı deneyimlediğinizde bazı durumlarda ve hatta farklı bilgisayarlarda çalışan Oracle yazılımında yalnızca VT-x/AMD-V özelliğini kapatarak koruma hatasını giderebilirsiniz.

Adım 1: VT-X/AMD-V Özelliğini Devre Dışı Bırakın

VirtualBox veya VMware yazılımınızda Windows 95’i kurarken alttaki görseldeki gibi bir Protection Error hatası ile karşılaştığınızda yapacağınız ilk işlerden biri sanallaştırma özelliğini kapatmaktır.

VT-x özelliğini kapatarak VM’nizin bu hatayı almamasını denemek için öncelikle guest sisteminizi tamamen kapatınız. Bunu yapmak için, X (Close) tıklayınız ve açılan Close Virtual Machine (Sanal Makineyi Kapat) penceresinden Power off the machine (Makine gücünü kapat) seçeneğini işaretleyiniz ve OK’a tıklayınız.

Windows guest makinenizin ayarlarını görüntüleyiniz ve System (Sistem) bölümünün sağ panelinde Acceleration (Hızlanma) sekmesinde Hardware Virtualization (Donanım Sanallaştırma) ayarlarından Enable VT-x/AMD-V seçeneğinin onay kutusunu kaldırınız.

VT-X/AMD-V Özelliğini Devre Dışı Bırakın

Adım 2: Bellek Miktarı Değiştirin

Windows’un eski sistemlerinin bellek miktarı sınırlı olduğu için sanal sisteminize desteklenen limitten daha fazla bir boyut atamayınız. Örneğin, 4 GB RAM boyutu VM’nizin uygun olarak çalışmamasına sebep olabilir. Bu yüzden, eski işletim sistemleri için uygun RAM boyutu, 256 veya 512 MB’dir.

Bellek Miktarı Değiştirin

Adım 3: Başka Bir ISO Dosyası Kullanın

İnternet ortamında birçok farklı websitesinden edinebileceğiniz ISO dosyaları hatalı olabilir. bu yüzden, güvendiğiniz bir kaynaktan kurulum medyasını indirmenizi öneririz.

Başka Bir ISO Dosyası Kullanın

Adım 4: USB Kontrolcüsünü 1.1 Olarak Ayarlayın

Yine belirttiğimiz gibi sanal sistemler, günümüzün yeni teknolojileri ile uyumlu olmamasından dolayı, sanal bilgisayarınızın ayarlarını da kontrol etmeniz gerekir. Örneğin, Microsoft, Windows 95 veya 98 sistemini yıllar önce geliştirdiği için USB 3.0 desteklemezler. VM’nizde de USB versiyon numarasını 1.1 olarak ayarlamanızı öneririz.

USB Kontrolcüsünü 1.1 Olarak Ayarlayın

Adım 5: Sanal Disk Boyutunu Azaltın

Windows’un eski sistemleri daha az disk alanına ihtiyaç duyar çünkü sistem dosyaları oldukça azdır. Bu yüzden, eski bir sistem için örneğin 100 GB’lık bir disk boyutu yapılandırmanız oldukça mantıksızdır. Bu durumlardan ötürü de bir Windows Protection Error hatası alabilirsiniz. Sanal PC sihirbazında yeni bir Windows 95 hazırlıyorsanız, disk boyutunu hatalardan kaçınmak için 1 veya 2 GB olarak belirleyiniz.

Sanal Disk Boyutunu Azaltın

Adım 6: Tüm 32 bit Koruma Modu Disk Sürücülerini Devre Dışı Bırakın

Sisteminizi kurmuş olsanız bile zaman zaman koruma hatası meydana gelebilir. Yine de bu sorundan kurtulmak için denenebilecek diğer bir yöntem; “Disable all 32-bit protect-mode disk drivers” seçeneğini etkinleştirmektir.

Bu seçeneği etkinleştirmek için System Properties (Sistem Özellikleri) / Performance (Performans) / File System (Dosya Sistemi) ayarlarını açınız ve File System Properties (Dosya Sistemi Özellikleri) penceresinden Troubleshooting (Sorun Giderme) sekmesinde “Disable all 32-bit protect-mode disk drivers” seçeneğini işaretleyiniz ve ayarları kaydediniz.

Tüm 32 bit Koruma Modu Disk Sürücülerini Devre Dışı Bırakın

Sonuç

Sonuç olarak Windows 95, 98 veya 2000 gibi eski Windows sistemlerini sanal ortamlarda çalıştırabiliriz. Ancak Oracle VM VirtualBox veya VMware Workstation gibi sanallaştırma programlarında bazen sorun olabiliyor. Örneğin, “Windows Koruma Hatası” ile karşılaşmak oldukça sinir bozucu bir durumdur.

Ancak sanal makine yapılandırmalarını dikkatli bir şekilde ayarlayarak bu sorunu giderebilrisiniz. Dahası, belirli özellikleri devre dışı bırakarak, donanım ve dosya uyumluluğuna dikkat etmelisiniz.

Bu makalede anlattığım yöntemler kesin işe yaramaktadır. Böylece siz yine de koruma hatalarıyla karşılaşmadan eski işletim sistemlerin keyfini çıkarabilirsiniz.

4 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir