Mikrofon Nedir, Ne İşe Yarar? | Türleri ve Özellikleri Keşfetmek
Mikrofon, ses titreşimlerini elektrik enerjisine dönüştüren elektroakustik bir dönüştürücüdür. Bunu, akustik basıncı kapsülü aracılığıyla yakalayıp dönüştürerek gerçekleştirir. Bir mikrofonun birincil amacı, ses sinyallerini elektriksel darbelere dönüştürmektir. Çeşitli konumlardan veya öğelerden gelen sesleri işleyebilir.
Mikrofon Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
İnsanlar günümüzde el ve sarkıt mikrofonlar da dahil olmak üzere birçok mikrofon kullanıyor. Ayrıca piezoelektrik, iletişim ve stüdyo türleri de bulunmaktadır. İnsanlar, röportajlar gibi röportajlar için genellikle el cihazlarını kullanır. Eskiden sarkıt tip cihazlar boyuna takılırdı. Ancak geliştiriciler daha sonra zamanla boyun klipsi çeşitleri oluşturdu.
Piezoelektrik tipi, PZ veya PZM’ye bölünmüştür. Masa gibi sert yüzeylerden iletilen seslerin en iyi şekilde alınmasını sağlar. Bu nedenle, iletişim tipindeki cihazlar, ses kaynağı ile doğrudan temas halinde sesi yakalar. İnsanlar genellikle onları müzik aletlerine monte eder.
Stüdyo çalışmalarında kullanılan cihazlar en önemli mikrofon türüdür. Çeşitli uygulama tasarımları içerirler. Üstelik bu kategorilerdeki tüm cihazlar, ses dalgalarını elektrik enerjisine çevirme mantığıyla çalışmaktadır. Ek olarak, farklı dönüştürücülere sahiptirler.
Mikrofon Türleri
Dinamik Mikrofon
İnsanlar, hareketli bobinler adı verilen dinamik cihazları en dayanıklı profesyonel cihazlar olarak görüyor. Gazeteciler, çeşitli zorlu koşullarda faydalı olduğu için bu türü çalışmaları için yaygın olarak tercih ediyor.
En önemli avantajları, harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymamalarıdır. Ayrıca fiziksel darbelere karşı özellikle dirençlidirler.
Ayrıca, insanlar daha küçük boyutu, mükemmel hassasiyeti ve en iyi ses kalitesi nedeniyle başka bir kapasitör türünü tercih edebilir.
Dinamik Bobin Mikrofonu
Bu tür cihazlarda küçük bir bobin, membran veya diyaframın hareketinden bir akım üretir.
Ana avantajlar maliyet, sağlamlık, kullanım kolaylığı ve düşük çıkış direnci olmalıdır. Ancak dezavantajlar, biraz değişen frekansları ve şok ve titreşime karşı yüksek hassasiyeti içerir.
İnsanlar bunları genellikle yüksek sesli enstrümanlar ve dış mekan çekimleri için kullanır ve uzun kablolarla bağlayabilirler.
Dinamik Şerit Mikrofonu
Dinamik şeritler ve sargılı cihazlar arasındaki tek fark, bobin yerine metal bant kullanılmasıdır. Bu tip, sağlamlık ve orta ve düşük frekanslarda çalışma yeteneğinin ana avantajına sahiptir. Bununla birlikte, ağırlık ve pürüzlülük gibi dezavantajlar da vardır. Ek olarak, uzmanlar bunları yalnızca birkaç yüksek sesli enstrüman için önermektedir.
Kondenser Mikrofon
Kapasitörler veya elektrikli kondenser mikrofonlar olarak da adlandırılan bu cihazlar kaliteli bir sese sahiptir. Küçük boyutu nedeniyle kullanışlı ve daha taşınabilir. Çoğu kapasitör cihazı, dinamik olanlardan daha az sağlamdır.
Kondansatör cihazları bir elektrik kondansatörü prensibi ile çalışır. Bu cihazlar, düz bir metal veya seramik parçanın ultra ince diyaframıyla birleşir. Bir güç kaynağı, iki eleman arasında bir elektrik yükü sağlar.
Diyaframa çarpan ses dalgaları elektrik yükünde dalgalanmalara neden olur. Preamplifikatörün bu dalgalanmaları yükseltmesi gerekir. Sonuç olarak, ön yükselticiyi mikrofonun gövdesine entegre ederler.
Kondenser Donanımı
Bu kategorideki cihazlar, bir preamplifikatör ve akım veya pil gibi bir güç kaynağı gerektirir. Mikrofona AC gücü sağlamak için genellikle ses mikserine bir kapasitör yerleştirilir.
Böyle bir güç sisteminde kablo, mikrofonun sinyalini konsola iletir. Ek olarak, gücü mikrofon preamplifikatörüne aktarır. İdeal olarak, ön yükseltici için güç kaynağı olarak pilleri kullanır. Ancak, sınırlı ömürleri nedeniyle piller biter.
Ek olarak, bir mikrofon arızalanırsa hemen diğerini etkinleştirirler. İnsanlar bu çift mikrofon kullanma tekniğini ikili yedeklilik olarak adlandırırlar. Ayrıca şerit cihazlardan çok daha hassas olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca insanlar televizyon yapımında dinamik ve kondansatör tiplerini farklı amaçlar için kullanırlar.
Piezoelektrik Mikrofon
İnsanlar basınç uygular ve piezoelektrik cihazları tamamen ses yansıtma cihazları olarak kullanır. Kullanımlarını belirli etkilerle sınırlarlar. Ayrıca, bu mikrofonlar diğer türlerden çok daha üstündür.
İletişim Mikrofonu
İletişim tabanlı cihazlar, kaynakla fiziksel temas halindeyken sesi alır. İnsanlar genellikle onları müzik aletlerine monte eder. Örneğin, bir piyanonun ses tahtasında, akustik bas yüzeyinde veya bir keman köprüsünde.
Temas veya iletişim mikrofonları, herhangi bir harici parazit gürültüsüne müdahale etmez. Ayrıca, yakındaki nesnelerle çarpıştığında ses yansımalarına karşı dirençlidirler.
Mikrofonların Yön Özellikleri
Bazı cihazlarda olduğu gibi mikrofonlarda da yönlendirme özelliği bulunur. Uzmanlar bu cihazları çok yönlü, çift yönlü ve tek yönlü olarak ayırırlar.
Çok Yönlü
Çok yönlü cihazlar, herhangi bir yönden gelen seslere eşit derecede duyarlıdır. Bu özellik, birden fazla kişinin mikrofonun etrafında olmasına izin verir. Bu nedenle, insanlar bunları video yapımında yaygın olarak kullanır.
Ayrıca, video düzenlemeden ses yakalarken istenmeyen gürültüyü de ortadan kaldırır.
Çift Yönlü
İki yönlü cihazlar, iki yönden gelen sesleri almaya duyarlıdır. İnsanlar bu cihazları genellikle radyo röportajlarında ve stereo sistemlerde kullansalar da nadiren televizyonda kullanırlar.
Tek Yönlü
Tek yönlü cihazlar, yalnızca bir yönden gelen seslere duyarlılık gösterir. Uzmanlar bu kategoriyi dört alt kategoriye ayırıyor.
1. Kardioid
Kardioid, kalp şekline benzeyen bir hassasiyet modeli kullanır. Mikrofonun önündeki çok çeşitli seslere karşı hassastır. Ancak, mikrofonun arkasındaki seslere nispeten duyarsızdır.
Stüdyolar, bu modele sahip cihazları yaygın olarak kullanır. Bu, geniş hassasiyet aralıklarından kaynaklanmaktadır. Üstelik bu cihazlar iki veya daha fazla metre uzağa yerleştirildiğinde istenmeyen sesleri bile kaydedebilir. Bu sesler duvar yankılanmasını içerir.
2. Süper Kardiyot
Uzmanlar, süper kardioidin hassas kardioid modelinden daha yönlü olduğunu düşünüyor. Bir ses kaynağına yönlendirildiğinde, algı odağı dışındaki seslerden gelen paraziti temizler.
Bazı kişiler bunları shotgun mikrofon üretiminde yaygın olarak kullanıyor. Üstelik mükemmel yönlülükleri sayesinde iki ila beş metre arasındaki mesafelerde çok iyi çalışırlar.
3. Hiperkardioid
Hiper-kardioid ve ultra-yönlü olarak bilinen cihazlar daha da çok yönlü modellerdir. Dar tepki açısı özelliği, aralık dışı sesleri etkili bir şekilde temizler. Ek olarak, insanlar onu ses kaynağında hedefler. Uzmanların bazı yüksek yönlü shotgun mikrofonları bu kategoriye dahil etmesinin nedeni budur.
4. Parabolik
Parabolik cihazlar, mikrofon türleri arasında en yüksek yönlülüğe sahiptir. Belirli bir tarzdan değer bakımından farklılık gösterirler. Ek olarak, reflektör bu sistemde kutup modelini oluşturur.
Parabolik reflektörün çapı 1 ila 3 fit olabilir. Mikrofon, şekli nedeniyle kaydedilen tüm sesleri dar bir yakalama açısıyla yönlendirebilir. Ayrıca, 300 fit veya daha fazla mesafedeki sesleri seçebilirler. Genel prodüksiyon işleri için pratik olmasa da, genellikle spor haberlerinde kullanılır.
İlgili Yazılar
1) Radyo Nedir?
2) BGAN Ağları
3) Telefon Sistemi Nedir?
4) Telekomünikasyon Ağı Nedir?
5) GSM Teknolojisi