WMA (Windows Media Audio), kayıplı bir ses sıkıştırma formatıdır ve kayıpsız sıkıştırma’dan geliştirilmiş olmasına rağmen bu dosya biçimi Microsoft’a aittir.
WMA Dosya Uzantısı Nedir?
Bu dosya uzantısı Windows işletim sistemine dahil olan Windows Media Player’a desteğin dahil edilmesini ticari bir strateji taktiği olarak ele alarak, MP3 veya Ogg-Vorbis ile rekabet eder.
Bu format desteği Windows Media Player’dan beri genişlemiş ve artık çeşitli uygulamalarda ve taşınabilir oynatıcılarda mevcuttur. MP3 ise, en popüler format ve dolayısıyla en yaygın format olmaya devam etmektedir.
MP3’ten farklı olarak, bu formatın telif hakkını korumak için bir altyapısı vardır ve bu nedenle müzik dosyaları P2P trafiğini zorlaştırır.
Bu format özellikle WMV (Windows Media Video) ve ASF (Advanced Streaming Format/Gelişmiş Akış Formatı) ile ilgilidir.
WMA dosya uzantısına sahip bir dosya, bir Windows Media’nın dosyasıdır. Microsoft bu kayıplı formatı MP3 ile rekabet etmek için oluşturdu ve bu yüzden genellikle çevrimiçi müzik işleri için kullanılır.
Yüksek çözünürlüklü sesi destekleyen kayıplı bir codec bileşeni olan WMA Pro’nun birçok türü vardır. Bunlardan ilki, WMA Lossless, kaliteyi kaybetmeden sesi sıkıştıran kayıpsız bir codec bileşenidir.
İkincisi ise WMA Voice, ses çalmayı destekleyen uygulamalara yönelik kayıplı bir codec bileşenidir.
Ayrıca bu dosya formatı Microsoft tarafından geliştirilen, WMV uzantısını kullanan Windows Media Video’nun dosya formatıdır.
ASF ise, Microsoft tarafından da geliştirilen ve genellikle WMA veya WMV verilerini birlikte içeren bir video ve ses formatıdır.
WMA Nasıl Açılır?
Windows Media Player, tüm Windows işletim sistemleri sürümlerinde yer aldığı için WMA dosyası için kullanılacak en stabil programdır.
Ek olarak, VLC, Winamp veya BSPlayer gibi üçüncü taraf yazılımlar kullanarakta diğer işletim sistemlerinde WMA dosyalarını açabilir ve oynatabilirsiniz.
Bu dosyaları Mac bilgisayarınızda Media Player kullanarak açmak istiyorsanız, Flip4Mac eklentisini yüklemeniz gerekir.
TwistedWave çevrimiçi ses düzenleyici programını bilgisayarınıza kurarak tarayıcınızda bir WMA dosyasını oynatmak için bir avantaj sağlar.
Eğer bu formatı desteklemeyen bir cihazda dosyalarınızı açmak istiyorsanız, bu tür dosyalarınızı sisteminizin veya cihazınızın desteklediği formata dönüştürmeniz gerekir.
Aynı şekilde bilgisayarınızda bu formatı açabilmek için kurduğunuz 3. parti bir program bu dosyaları otomatik olarak tanımlayamıyorsa, işletim sisteminizde varsayılan program ayarlarlarını değiştirmelisiniz.
Nasıl Dönüştürülür?
Bir WMA dosyasını veya MP3, M4A, MPEG gibi diğer uzantılara sahip dosyaları başka bir video veya ses formatına dönüştürmek için İnternet üzerinde birçok farklı ücretsiz dönüştürücü programı bulunabilir.
Bir dosyanın uzantısını farklı bir formata dönüştürebilmek için bu tarz programları bilgisayarınıza kurmanız gerekir. Örneğin, ses dosyalarını dönüştürmek istiyorsanız, Stellar Converter programını size öneririm.
Ek olarak, bir program kurmadan da dönüştürme işlemleri gerçekleştiren çevrimiçi websiteleri kullanarakta dosyalarınızı dönüştürebilirsiniz. Bu yönteme örnek olarak Google Chrome uzantısına da sahip olan FileZigZag websitesini örnek verebiliriz.
WMA ve MP3 Arasındaki Fark
Müzik dosyalarının bilgisayar sabit disklerinde ve kişisel dijital seslerin iPod‘lar gibi cihazlarda depolandığı dosyaların formatları aralarında birçok farklılık olabilir.
Örneğin, tüm ses dosyalarınızın herhangi bir CD çalarla uyumlu olsa da, dijital ses dosyaları farklı formatlarda olabilir. Bazı formatlar karmaşık gibi görünse de bunları bilinen ve popüler formatlara dönüştürebilirsiniz.
MP3 gibi yaygın olarak kullanılan uzantılar birçok yeni nesil bilgisayarda veya mobil aygıtta ek bir program kurmadan çalışabilir. Günümüzde bu uzantılar halen popüler formatlar olmasına rağmen, aralarında önemli farklılıklar vardır;
- Bu format, Windows Media Audio’ya aittir ve Microsoft’a ait tescilli bir dosya türüdür. MP3 ise, tescilli değildir ve bazı patentlere sahip olmasına rağmen herhangi bir şirkete ait değildir.
- 1990’lı yıllardan beri MP3 formatı kullanılmaktadır ve günümüzde artık standart bir format haline geldi. Diğerinde ise, çevrimiçi müzik satın alım platformlarında MP3 kadar yaygın değildir.
- MP3 dosyaları sıkıştırılmış bir formattadır. Diğeri ise, Loss Codec bileşeni ile dosyaların bozulmamış kodlanmasına izin verir.