Bu yazımızda, VMware Workstation 17 Pro ile Windows 7 Ultimate 64 Bit sanal makine kurmayı ele alacağız. Bu işlemi yaparken elbette Windows 11 & 10 64 Bit sistemleri kullanacağız. Ayrıca, adım adım rehberimiz kurulum sürecinde size rehberlik edecek.
Bununla birlikte, VMware kullanarak Windows 7’yi sorunsuz bir şekilde çalıştırabileceksiniz. Böylece eski Windows uygulamalarını çalıştırabilirsiniz. Dahası, yazılım geliştirme için bir test ortamı oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak, Microsoft’un zamanındaki popüler sistemini sanal bilgisayarda çalıştırabilirsiniz. Hadi, Workstation Pro veya Player ile sanallaştırma yolculuğuna başlayalım!
VMware Workstation 17 Pro Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Windows 7 Nasıl Kurulur?
VMware Workstation, sizlere veya bana tek bir fiziksel PC’de çoklu sistem çalıştırmamıza izin verir. Örneğin, birden fazla sanal makine oluşturma, yönetme ve çalıştırma yeteneği sunar. İşte bu yüzden piyasada en güçlü bir sanallaştırma programı olarak ifade edebiliriz.
Ancak, Workstation Pro ücretli bir yazılımdır. Diğer yandan Player sürümü ise daha basit bir arayüze sahiptir ve ücretsizdir. Her ikisi de diğer sanallaştırma çözümlerine kıyasla üstün performans ve kararlılık sağlar.
VMware Workstation Pro tercih ediyorsanız daha etkili sanallaştırma elde edersiniz. Özellikle Windows işletim sistemlerinin eski sürümlerini PC’nizde simüle edersiniz. Bu işlemleri Player sürümüyle de yapabilirsiniz ancak elbette gelişmiş özelliklere sahip olamazsınız.
Bazen VMware şirketi yazılımın yeni sürümleri geliştirir ve bizlere sunar. Bazı durumlarda bu süreç uyumluluk sorunlarına yol açar. Yine de bazı sistemler için potansiyel zorluklara yol açabilir. Bu gibi durumlarda ise, işletim sisteminin sürümünü düşürerek deneme yapabilirsiniz.
VMware Üzerinde Windows 7 Sanal Makine Performansını Optimize Etme
VMware Workstation 17 Pro, şuan en güncel sürümdür. Bu sanallaştırma yazılımıyla bir Windows 7 sanal makine çalıştırmak isteyebilirsiniz. Ancak sorunsuz performans sağlamak için belirli sistem gereksinimlerine dikkat etmelisiniz.
Örneğin, temel olarak ana bilgisayarınızın CPU yani işlemci donanımına bakmalısınız. Peki neden? Çünkü, sanallaştırmanın temel kaynağı işlemcidir. Eğer bunu destekliyorsa bir sonraki bakmanız gereken şey fiziksel RAM miktarınızdır.
RAM miktarı sanal makinenizi etkin bir şekilde çalıştırmanız için çok önemlidir. Çünkü, sanal sisteminize yeterli miktarda yani minimum gereksinimi olan belleği tahsis etmelisiniz. Bu size hem uyumluluk hemde maksimum performans sağlar. Bu sebeple sanal makineye yeterli miktarda RAM ayırmanız ciddi bir iştir.
Ayrıca VM’niz için sanal işlemci ve çekirdek ayarlarını yapmanız gerekir. Host PC’nizin işlemci donanımı türüne göre bu değişir. Ancak, daha verimli bir VM kullanmak istiyorsanız sanal CPU ve çekirdek sayısına yapılandırmalısınız.
RAM ve işlemci ayarlarının yanı sıra VM’niz için disk alanı da önemlidir. Sadece disk alanı değil, diskin teknoloji türü de önemli bir rol oynar. Örneğin, Windows 7 için 50 GB sanal disk alanı sizin için iyi bir boyuttur. Dahası, eski bir mekanik hard disk kullanacaksanız performansınız az olacaktır. Bunun yerine SSD & NVMe gibi daha yeni disk türleriyle çalışırsanız roket hızında VM’nizi kullanabileceksiniz.
Sistem performansı ve gereksinimlerine son sözlerim şunlardır. Birincisi, ana bilgisayarınızın BIOS veya UEFI ayarlarından VTx özelliğini kesinlikle açmalısınız. Bu özellik PC’den PC’ye değişir. Ancak bu özelliği ayarlarda Intel VT-x/EPT veya AMD-V/RVI olarak göreceksiniz.
Windows 7 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Windows 7 uyumlu bir yazılımı Windows 10 bilgisayarınızda çalıştıramayabilirsiniz. Bu yüzden PC’nize sıfırdan Windows 7 yüklemesi yapmanıza gerek kalmadan bir sanallaştırma yazılımı kullanarak çalıştırmak istediğiniz program için uyumlu bir işletim sistemi kurabilirsiniz.
Adım 1
Şimdi, PC’nizde VMware Workstation 17 Pro veya Player’ı çalıştırınız. Programı açar açmaz yeni bir VM oluşturmanız lazım. Bu durumda, gördüğünüz ekranda Create a New Virtual Machine (Yeni bir sanal makine oluştur) seçeneğine tıklayınız.
Daha sonra, New Virtual Machine Wizard (Yeni sanal makine sihirbazı) açacaksınız. İşte bu pencerede, daha stabil ayarlar için elbette gelişmişi tercih etmeliyiz. Bunun için Custom (Advanced) / Manuel (Gelişmiş) seçeneğini işaretleyerek Next’e tıklayın.
Adım 2
Bir sonraki aşamada VMware Hardware Compatibility (VMware Donanım Uyumluluğu) penceresini göreceksiniz. Buradan son sürümün versiyonunu (Workstation 17.x seçerek Next’leyin.
Adım 3
Diyelim bu adımda Windows 7 ISO dosyasını sanal makineye eklediniz. Bu durumda, diğer ayarları sanallaştırma programınız otomatik olarak belirleyecektir. Extra olarak size lisans anahtarı veya kullanıcı adı gibi şeyleri soracaktır.
Rehberimizde gelişmiş ayarları inceleyeceğim. Bu yüzden ISO dosyasını sanal makineye daha sonra eklemeyi ve daha sonra kurulum yapmayı tercih ediyorum. İşte bu noktada I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra yükleyeceğim) seçerek ilerliyorum.
Adım 4
Guest işletim sistemi seçme penceresinde önce Microsoft Windows’u işaretleyiniz. Hemen ardından Version (Sürüm) kısmından Windows 7 x64 seçin.
Adım 5
Virtual Machine Name (Sanal Makine Adı) penceresinde Windows 7 sanal makinenize bir ad belirleyiniz. Diğer ayarda ise Location (Lokasyon) kısmında onu depolamak istediğiniz konumu seçin.
Bu adımda, sanal makine dosyalarını harici bir HDD üzerine de depolayabilirsiniz. Fakat host bilgisayarınızda NVMe veya SSD disk varsa mevcut donanıma kurulum yapmanızı öneririm.
Adım 6
Firmware Type penceresindeki seçeneklere haşinasınız. Bu yüzden Windows 7 sistemi eski olduğundan BIOS‘u seçin ve ardından Next’e tıklayın.
Adım 7
Başta dediğimiz gibi host’unuzun işlemci donanımı türü ve performansına bağlı olarak ince ayar yapmalısınız. İşte burada yani CPU yapılandırmasında işlemci veya çekirdek sayısını ayarlayabilirsiniz.
Örneğin, VMware Windows 7 sanal bilgisayarı için 1 adet işlemci ve işlemci başına 8 adet çekirdek sayısı idealdir.
Adım 8
Windows 7 sanal bilgisayarınız için önerilen veya maximum bellek boyutu yapılandırınız. Burada ayrıca host’unuzda takılı olan RAM miktarının yarısını burada belirtebilirsiniz.
Adım 9
Network Type (Ağ Tipi) penceresinde çeşitli bağlantı yolları mevcuttur. Ancak burada varsayılan olarak seçili olan NAT‘ı işaretleyerek devam edin.
Adım 10
Yeni başlayan biriyseniz bile varsayılan ayarlar genelde iyidir. Örneğin, I/O Controller türleri penceresinde LSI Logic SAS (Recommended) ile devam edebilirsiniz.
Adım 11
Windows 7 OS’un disk tipi olarak SATA‘yı seçin ve Next’leyin.
Adım 12
Sanal makine için yeni bir sanal alan yani virtual disk oluşturmanız gerekir. Bu yüzden Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğiniyle ilerleyin.
Adım 13
Windows 7 sanal makine için 50 GB disk boyutu yeterli olduğunu söyledim. Fakat, yapacağınız işlere bağlı olarak disk boyutunu kendiniz belirleyin.
Dahası, Store virtual disk as a single file (Sanal diski tek bir dosya olarak depola) işaretlemeyi unutmayın. Bu seçenek tek bir sanal disk dosyası oluşturacaktır. Böylece ilerleyen zamanlarda daha kolay yedekleme yapmanıza olanak sağlayacak.
Adım 14
Sanal disk dosyasını depolamak istediğiniz konumu elbette değiştirebilirsiniz. Ancak, yine de varsayılan konumda bırakınız. Ayrıca ilerleyen zamanlarda kafa karışıklığına sebep olmaması adına adını değiştirmeyiniz.
Adım 15
Sanal makine oluşturmanın son aşamasında Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) göreceksiniz. Bu özet penceresinde bu aşamaya kadar yaptığınız ayarları inceleyebilirsiniz.
Fakat, Guest makinede daha gelişmiş ayarlar için Customize tıklayın.
Adım 16
Sanal makine ayarlarından işlemci donanımına tıklayınız. Sağ kısımda gördüğünüz Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) bölümünün tüm seçenekleri işaretleyiniz.
- Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
- Virtualize CPU Performance Counters
- Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)
NOTE: Bazen VM’nizin boot etmediği durumlarda 2. veya 3. seçeneği devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Özellikle daha yeni işlemcilerde ve sistemlerde bu seçenekler sorunlara neden olabiliyor.
Adım 17
Öncelikle bu makalede kullandığımız Windows 7 ISO dosyasını bu bağlantıdan indiriniz. Bağlatıya tıkladığınızda Google Drive gideceksiniz. İlgili web sayfasında dosya adının “windows_7_ultimate_with_sp1_x64” olduğunu göreceksiniz.
CPU ayarlarından sonra CD/DVD aygıtına tıklayınız. Windows 7 yüklemek için ISO dosyası kullanacağınız için se ISO Image File etkinleştiriniz. Hemen sonrasında ise imaj dosyasını VM’ye eklemek için Browse tıklayınız.
Adım 18
USB Controller aygıtına tıklayarak uyumluluk ayarını 3.1 olarak yapılandırınız.
Ayrıca, şu USB özelliklerini de etkinleştiriniz:
- Show all USB input devices
- Share Bluetooth devices with the virtual machine
Adım 19
Display aygıtına tıkladıktan sonra sağ kısımda listelenen seçeneklerden 3D grafik hızlandırmayı etkinleştiriniz. Sonrasında, Graphics Memory değerini sanal makineye belirlediğiniz RAM miktarının yarısı kadar bir değer ayarlayınız.
Adım 20
VMware üzerinde Windows 7 kurmak için yeni bir sanal makine oluşturduktan sonra guest makinenin donım özellikleri penceresini kapatmak için Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
Adım 21
Power on this virtual machine (Bu sanal makineyi çalıştır) butonuna tıklayarak artık Windows 7 işletim sistemi kurulumunu başlatabilirsiniz.
Hazırladığımız Sanal PC’de Windows 7 Kurulumu
Windows 7 sanal bilgisayarı hazırlayıp çalıştırdıktan sonra ilk kurulum ekranını göreceksiniz. Eğer bir sorun yoksa adım adım kurulum için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Adım 1
Windows 7 işletim sisteminiz için görüntüleme dilini, zaman dilimini ve klavye düzenini yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 2
Windows 7 için temel ayarları yapar yapmaz Install Now (Şimdi Kur) tıklayınız.
Adım 3
Windows 7 Ultimate Service Pack 1 lisans anlaşmasını kabul ederek Next’leyin.
Adım 4
Sanal makineye temiz bir Windows 7 kurmak için Custom (Advanced) seçmeniz gerekiyor.
Eğer daha önce hazır bir sistemi farklı bir sürüme yükseltmek istiyorsanız Upgrade seçeneği ile devam etmeniz gerekir.
Adım 5
Disk yapılandırma penceresinde Drive Options (Sürücü Seçenekleri) seçeneğine tıklayın. Sanal diskte yeni bir partition oluşturmak için New (Yeni) seçiniz. 50 GB’lık harddisk boyutunun tamamını kullanmak için ise Apply (Uygula) tıklayın.
Sihirbaz, Windows özelliklerini uygun olarak çalıştırması için ek partition’lar oluşturacaktır. Bu yüzden karşınıza çıkan bilgi penceresinde OK ile devam edin.
Adım 6
Windows 7 sistem kurulumunu yapmak için Disk 0 Partition 2’yi seçiniz ve ilerleyin.
Adım 7
Bu aşamada sihirbaz Windows kurulum dosyalarını ayıklayacaktır.
Adım 8
Sihirbaz sistem dosyalarını kopyaladığında sanal bilgisayarınız 10 saniye içerisinde yeniden başlayacaktır. Eğer beklemeyi seven biri değilseniz direk olarak Restart Now tıklayın.
Adım 9
Sanal sisteminiz yeniden başlarken Windows sisteminin registry ve diğer ayarları güncelliyorken bekleyiniz.
Bilgisayarınızın registry ayarları elden geçtiğinde kullanıcı hesabı oluşturma penceresini göreceksiniz. Burada, Windows 7 sisteminize yeni bir kullanıcı adı ve bilgisayar adı atamak için gerekli yerleri doldurunuz.
Adım 10
Kullanıcı hesabınız için güçlü bir Windows parolası ayarlamak isteyebilirsiniz. Öyleyse, belirlediğiniz parolayı iki kutuya da yazınız.
Sisteminizde birden fazla kullanıcı hesabı oluşturacaksanız ipucu belirlemenizi öneririm.
Adım 11
Windows 7 için lisans anahtarınız varsa onu bu pencerede girebilirsiniz. Eğer yoksa problem değil, yalnızca Next ile devam edebilirsiniz.
Adım 12
Windows güvenlik duvarını daha sonra kullanacağınız yazılımlar için detaylı bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Bunun için buradaki seçeneklerden için Ask me later (Daha sonra sor) seçeneğini seçin.
Artı, Windows tarafından önerilen ayarları kabul edebilirsiniz. Bunun için Use Recommended Settings (Önerilen Ayarları Kullan) seçeneğiyle devam edin.
Adım 13
Mevcut olarak yaşadığınız ülkenin zaman dilimini ve saatini seçerek Next’leyin.
Adım 14
Ağ yapınızı hangi amaçla kullanıyorsanız kendinize göre yapılandırınız. Örneğin, Home (Ev), Work (İş) ve Public (Genel) seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.
Adım 15
Windows 7 Ultimate sihirbazı sisteminizin son ayarlarını yapıyorken bekleyiniz.
Adım 16
Artık bu aşamada Windows 7 hoşgeldiniz penceresinde olacaksınız. Masaüstünüz hazır olduğunda varsayılan arkaplan duvar kağıdıyla karşılaşacaksınız.
Windows 7 Sanal Makine Üzerinde VMware Tools Kurulumu
Microsoft Windows 7 sanal PC için VMware Tools paketini eski VMware sürümlerinde sorunsuz bir şekilde kuruyorduk. Fakat, yeni sürümlerde artık çeşitli hatalarla karşılaşıyoruz.
VMware Tools, guest makinenizin host’unuzun donanımlarını daha verimli kulanabilmesi için gerekli bir yazılımdır. Bu araç sayesinde, host ile guest arasında dosya transferi yapabilirsiniz.
Ayrıca, web kamerası gibi host donanımlarından faydalanabilirsiniz. Dahası, Shared Folder yapısı sayesinde ağ üzerinde bir klasör paylaşımı yapabilirsiniz.
Adımlar:
Adım 1
Windows 7 x64 guest makinenize VMware Tools kurulumu yapmadan önce sisteminize kb4474419 ve kb4490628 güncelleme paketlerini kurmanız gerekir.
Diyelim ki, bu Windows güncelleme paketlerini sisteminize kurmadınız. Bu noktada, kurulum aşamasında alttaki hataları alacaksınız.
Setup failed to install the VSock Virtual Machine Communication Interface Sockets driver automatically. This driver will have to be installed manually.
Setup failed to install the Host Guest Shared Folders driver automatically. This driver will have to be installed manually.
Windows 7 x64 için güncelleme paketlerini host sisteminize indirmek için alttaki butona tıklayınız. İndirdiğiniz dosyanın adı ve uzantısı “Windows 7 x64 kb4474419 kb4490628.iso” olacaktır. Bu dosyayı guest makinenize ekleyiniz ve güncelleme paketlerini kurunuz ve sisteminizi yeniden başlatınız.
Adım 2
Şimdi, sanal makine araçlarını kurmak için araç menüsünden VM’ye gidiniz. Ardından Install VMware Tools seçeneğine tıklayarak işlemi başlatınız.
Adım 3
VMware Tools kurulum sihirbazı otomatik olarak başlamadıysa ve çok uzun sürüyorsa sorun yok. Sadece, Bilgisayarım’ı açınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi DVD aygıtı üzerine çift tıklayınız.
Adım 4
Şimdi VMware Tools kurulum sihirbazını başlattınız. Şimdi ekrandaki bilgileri kısaca okuduktan sonra Next ile devam edin.
Adım 5
Choose Setup Type (Kurulum Tipini Seç) penceresinde Complete (Tamamı) seçeneğini işaretleyin. Eğer bir değişiklik yapmak istiyorsanız, Back butonu ile geri dönebilirsiniz.
Adım 6
Windows 7 sanal makinenin sürücülerini yüklemeyi başlatmak için Install (Kur) ile devam edin.
Adım 7
Sihirbaz, sanal işletim sisteminizin grafik yani ekran kartı gibi diğer sürücülerini yüklüyorken bekleyin.
Adım 8
Guest sisteminizin sürücülerini kurdunuz. Şimdi ise değişiklikleri etkin yapmak için sisteminizi yeniden başlatınız.
Adım 9
Sisteminizi yeniden başlattığınızda ekran çözünürlüğünün tam ekrana fitlendiğini görebilirsiniz. Ancak USB 3.x sürücüleri otomatik olarak kurulmayacaktır.
Adım 10
Host sisteminizin masaüstü veya başka bir konumunda bir metin belgesi oluşturunuz. Daha sonra VM’nize sürükleyip bırakarak dosya transferi yapmaya çalışınız.
Alttaki ekran görüntüsündeki gibi kopyalamayı sorunsuz bir şekilde yaptığınızı göreceksiniz.
Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma
Diyelim ki VMware ile Windows veya Linux işletim sistemi kurdunuz. Size Shared Folder adlı harika bir özellikten bahsetmek istiyorum.
Bu özellikle host cihazınızda belirttiğiniz ortak bir klasör belirtiyorsunuz. Ardından host PC’nize ile VM arasında daha kolay bir dosya paylaşımı yapıyorsunuz.
Shared Folder, ağ üzerinde paylaşılan bir klasör yapısı gibi çalışıyor. Oluşturduğunuz paylaşılan klasöre hem Network (Ağ) üzerinden hem de Bilgisayarım üzerinden erişebilirsiniz.
Adım 1
Kurduğunuz sanal bilgisayarda yeni bir Shared Folder oluşturmak için VM / Settings tıklayınız. Daha sonra sanal makine ayarlarından Options (Seçenekler) tıklayınız.
Şimdi ekrandaki gibi Shared Folders’a tıklayın. Folder Sharing (Klasör Paylaşımı) sekmesinde Always Enabled etkinleştiriniz. Ve son olarak, host’unuzda bir klasör seçmek ve eklemek için Add (Ekle) tıklayın.
Bu aşamada Shared Folder sihirbazını açacaksınız. Dediğim gibi paylaşım klasörü eklemeye devam etmek için Next’e tıklayın.
Adım 2
Host Path ayarını yapmak için Browse (Gözat) tıklayın. Hemen ardından host bilgisayarınızın herhangi bir konumunda paylaşım klasörü oluşturunuz ve seçiniz.
Adım 3
Additional Attributes (Ek Özellikler) pencersinde klasör paylaşımını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Ek olarak, Read-Only seçerseniz paylaştığınız klasörde herhangi bir değişiklik yapamayacaksınız. Bununla birlikte sadece klasör içeriğini görüntüleyebilecek ve ilgili dosyaları açabileceksiniz.
Adım 4
Network (Ağ) açınız ve Shared Folder özelliğinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Host ve VM arasında oluşturulan paylaşım klasörünü görebilirsiniz.
Son olarak, Map as a network drive in Windows guests (Windows Guest’lerinde bir ağ sürücüsü olarak haritala) seçeneğini etkinleştiriniz.
Windows 7 VM’de USB Flash Bellek Kullanımı
VMware Tools kurduktan sonra USB 3.0 sürücülerini otomatik olarak kuramayacaksınız. Çünkü eski işletim sistemlerinin kurulum medyalarında bu sürücüler bulunmuyor.
Ancak, Windows 10 gibi daha yeni bir işletim sistemi kurarsanız, bu sürücüler otomatik olarak yüklenecektir. Ayrıca, yeni işletim sistemleri bu donanımları destekler. Bununla birlikte, sürücü kurulumunu manuel yapmanız gerekebilir. Sonuç olarak, USB 3.0 sürücülerini manuel yüklemelisiniz.
Adım 1
Windows 7’de Device Manager (Aygıt Yöneticisi) açınız ve Other Devices (Diğer Aygıtlar) bakınız. Burada, Universal Serial Bus (USB) Controller aygıtını kontrol ettiğinizde sürücülerin kurmadığınızı göreceksiniz.
USB sürücülerini manuel kurmak için:
- İlgili sürücüyü manuel olarak kurmak için öncelikle Universal Serial Bus (USB) Controller aygıtına çift tıklayınız.
- Universal Serial Bus (USB) Controller Properties penceresinde Update Driver (Sürücüyü Güncelleştir) butonuna tıklayınız.
- Browse my computer for driver software (Sürücü yazılımı için bilgisayarımı görüntüle) seçeneğine tıklayınız.
- Intel’in USB sürücü klasörünü seçiniz ve OK’a tıklayınız.
- Driver klasörünü seçtikten sonra Next’e tıklayarak kurulumu başlatınız.
- USB 3.0 sürücüsünü manuel olarak kurmaya çalıştığınızda bu kez kurulum yapabileceksiniz. Intel (R) USB 3.0 eXtensible Host Controller aygıtının başarıyla kurulduğunu görebilirsiniz.
- Aygıt Yönetici’sini tekrar incelediğinizde Unknown Device (Bilinmeyen Aygıt) göreceksiniz. USB Controller sürücüsünü başarıyla kurdunuz fakat Root Hub sürücüsünü kurmadınız. Bunun sebebi Intel tarafından sağlanan sürücünün tam uyumlu olmamasıdır.
- Intel (R) USB 3.0 Root Hub sürücüsünü bilgisayarınıza indiriniz ve bilinmeyen sürücüyü de aynı şekilde manuel kurmaya çalışınız.
- Bilinmeyen sürücüyü kurmak için bilgisayarınıza indirdiğiniz klasörün konumunu gösteriniz ve OK’a tıklayınız.
- Intel (R) USB 3.0 Root Hub sürücüsünün başarılı bir şekilde kurulduğunu görebilirsiniz.
Adım 2
USB 3.0/3.1 aygıtlarının sanal makine üzerinde çalışabilmesi için gerekli sürücüleri indirmelisiniz. Bunun için guest makine ayarlarını açınız ve USB aygıtında belirtilen linke veya GitHub sayfamdan indirme sayfasını açınız.
Intel indirme websayfasında intel(r)_usb_3.0_extensible_host_controller_driver_5.0.4.43_v2.zip dosyasını bilgisayarınıza indiriniz ve VM’nize kopyalayınız.
Adım 3
Intel USB 3.0/3.1 eXtensible Host Controller Driver için zipli dosyası klasöre ayıklayınız. Hemen ardından setup’a çift tıklayarak sihirbazı açınız.
USB driver sihirbazında kurulacak bileşenleri kontrol ederek ilerleyin.
Adım 4
Intel USB sürücü yazılımının lisans anlaşmasını kabul ediniz.
Adım 5
Kurulum aşamasında, bilgisayarınızda harici USB aygıtlarının takılı olmadığından emin olun. Ayrıca, bu uyarıyı belirten pencerede ‘Next’ butonuna tıklayın. Bundan sonra, kurulum sorunsuz devam edecektir. Sonuç olarak, işlemi başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Adım 6
Windows 7’de USB 3.0/3.1 sürücülerini kurduktan sonra sisteminizi yeniden başlatmayı seçiniz.
Adım 7
Bir USB 3.x destekli flash belleğinizi host’unuza takınız. Ayrıca içerisinde örnek olarak Backup adlı bir klasör oluşturunuz.
Adım 8
USB belleğinizi sanal makineye bağlamanız gerekir. Ayrıca, Workstation menüsünden VM / Removable Devices / USB adınız / Connect seçeneğine tıklayın. Böylece, USB belleğiniz sanal makineye bağlanacaktır. Sonuç olarak, verilerinize sanal makineden erişebilirsiniz.
Connect seçeneği etkin değilse veya gri renkteyse, sanal bilgisayarınızı kapatın. Ayrıca, sanal bilgisayarı kapatmak için uygun adımları izleyin. Bununla birlikte, sanal bilgisayarınız kapalıyken bağlantıyı tekrar deneyin. Sonuç olarak, Connect seçeneği etkinleşecektir.
Adım 9
Windows 7.vmx dosyasını açınız. Buradaki değerlerden usb.restrictions.defaultAllow=”FALSE” değerini “TRUE” olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.
Adım 10
USB diskinizi tekrar sanal bilgisayarınıza eklemeye çalışınız. Alttaki gibi bu kez Connect seçeneğinin aktif olduğunu göreceksiniz.
Adım 11
VM’nize flash belleğinizi taktığınızda içerisinde oluşturduğunuz Backup adlı klasörü artık görebilirsiniz.
VMware Workstation Üzerinden Windows 7 Sanal Makineyi Silme
VMware Workstation Pro ile hazırladığınız bir Windows 7 sanal makinesini hızlıca silebilirsiniz. Ayrıca, bu şekilde sadece bu sistemi değil, diğer platformları da bilgisayarınızdan tamamen kaldırabilirsiniz. Bununla birlikte, tüm gereksiz dosyalardan kurtulmuş olursunuz. Sonuç olarak, bilgisayarınızda daha fazla alan açabilirsiniz.
Workstation Pro’nun sol panelinde listelenen misafir makinelerden silmek istediğinize sağ tıklayın. Ayrıca, ‘Manage (Yönet) / Delete From Disk (Disk’ten Sil)’ seçeneğine tıklayın. Bununla birlikte, ‘bu işlem geri döndürülemez’ penceresinde işlemi onaylamak için ‘Yes’ seçeneğine tıklayın. Sonuç olarak, seçilen sanal makineyi kalıcı olarak sileceksiniz.
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Workstation Pro | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
12 Pro | İzle | – |
14 Pro | İzle | – |
15 Pro | İzle | Görüntüle |
16 Pro | İzle | Görüntüle |
17 Pro (YENİ) | İzle | – |
Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- Hangi VMware sürümü Windows 7 ile uyumludur?
- Windows 7’yi sanal makinede çalıştırmak güvenli midir?
- Windows 7’de VMware programı çalıştırabilir miyim?
- Uygulamalarım ve sürücülerim VMware’de sorunsuz çalışacak mı?
Sonuç
Kısaca özetlemem gerekirse, VMware Workstation 17 Pro veya Player ile bir VM kullanabilirsiniz. Böylelikle VM üzerinde çalışan bir Windows 7 sistemine sahip olabilirsiniz. Ayrıca, VMware kullanmanız size extra fayda sağlar. Örneğin, eski uygulamaları çalıştırmanın yanısıra yalıtılmış test ortamları oluşturursunuz.
Bu kılavuzdaki adımları takip ederek Windows 7’yi sorunsuzca kurabilirsiniz. Ayrıca, bu adımlar kurulum sürecini kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte, karşılaşabileceğiniz sorunları önceden çözmenize yardımcı olur. Sonuç olarak, Windows 7’yi hızlı ve verimli bir şekilde kurabilirsiniz.
Özetçe, sanallaştırma teknolojisinin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte, yazılım geliştiriciyseniz uygulama uyumluluk testi yapabilirsiniz. Bu gibi sebeplerden dolayı modern bir sistemde eski OS’ları çalıştırmak için güvenlidir.
tesekkurler
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler!