VMware Workstation 17 Üzerinde Debian 11 Kurulumu

Bu yazımızda, Windows 10 PC üzerinde kurulu olan VMware Workstation 17 Pro sanallaştırma yazılımı ile yeni bir sanal makine üzerine harika bir Linux dağıtımı olan Debian’ın 11 Bullseye son sürümünü kuracağız ve ardından host ile VM arasında dosya paylaşımı yapabilmek için VMware Tools araçlarını yükleyeceğiz.

VMware Workstation 17 Üzerinde Debian 11 Kurulumu

Windows 10’da VMware Workstation 17 Pro Kullanarak Sanal Makine Üzerine Debian 11 (11.5) Nasıl Kurulur?

Debian Linux, açık kaynak kodlu ücretsiz bir bir işletim sistemidir ve içerisinde ev veya iş kullanıcılarının tüm işlerini gerçekleştirebileceği birçok ücretsiz araç içerir. Bu uygulamalara örnek olarak başta ofis dökümanlarını oluşturmak veya düzenlemek için LibreOffice ve çeşitli video dosyalarını açabilmek için VLC Media Player verilebilir.

Debian’ı bilgisayarınızın hard diskini kullanmadan ve mevcut işletim sisteminizi bozmadan bir DVD veya USB bellek aracılığıyla da Live olarak kullanabilir ve deneyimleyebilirsiniz. Eğer daha sonradan PC’nize bu sistemi kurmayı planlıyorsanız Live CD üzerinden sistem kurulumunu başlatabilirsiniz.

Debian işletim sistemini Live olarak kullanmak yerine host bilgisayarınızda kurulu sistemin içerisinde VMware Workstation gibi bir sanallaştırma yazılımı kullanarakta kullanabilirsiniz. Özellikle, deneyimlemek istediğiniz bir Linux dağıtımını sanal makinede kullanmak akıllıca bir fikir olabilir.

VMware firması tarafından geliştirilen Workstation Pro yazılımı ücretlidir, fakat ücretsiz versiyonu için Player sürümünü kullanabilirsiniz. Workstation Pro, kuracağınız sistemin daha gelişmiş özelliklerini aktif edebilir veya yeni teknolojileri test etmek için profesyonel bir VM oluşturmanıza izin verir.

Debian ISO Kurulum İmaj Dosyası Nasıl İndirilir?

Debian Linux’u bilgisayarınıza ISO olarak indirmek için öncelikle debian.org websitesini ziyaret etmeniz gerekir.

Websitesini görüntüledikten sonra, ISO dosyasını indirmek için üst menüde yer alan seçeneklerden Getting Debian seçeneğine tıklayınız. Daha sonra, Download an installation image seçeneği altında “complete installation image” linkine tıklayınız. Daha sonra “Download CD/DVD images using HTTP” bağlantısına tıklayınız ve ardından “Official CD/DVD images of the stable release” altbaşlığında amd64 tıklayınız.

CD ve DVD olmak üzere iki başlık göreceksiniz, DVD başlığındaki amd64 seçeneğine tıklarsanız İnternet bağlantısının mevcut olmadığı veya çok yavaş olduğu ortamlar için birçok aracı içerisinde barındıran DVD imajını indirme websayfasına yönlendirileceksiniz.

Websayfasını biraz aşağıya indirdikten sonra “debian-11.5.0-amd64-DVD-1.iso” adında 3.6 GB boyutundaki ISO dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Debian İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

VMware sanallaştırma yazılımında bir işletim sistemini düzgünce kurabilmeniz ve çalıştırabilmeniz için sanal makine ayarlarını doğru olarak yapılandırmanız gerekir.

   Adım 1

VMware sanallaştırma yazılımını çalıştırdıktan sonra, Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğini üzerine tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir Wizard (Sihirbaz) açılacaktır.

Virtual Machine Sihirbazında Custom (advanced) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Next (İleri) butonuna tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

   Adım 2

Sanal makinenin donanım uyumu ayarını 17.x olarak yapılandırınız. Eğer VM’yi kurduktan sonra ilerleyen zamanlarda Workstation programını daha yeni bir sürüme yükselttiğinizde donanım uyumluluğunu değiştirmeyi unutmayınız.

Donanım Uyumluluğunu Yapılandırma

   Adım 3

Guest İşletim Sistemi Kurulum sihirbazında I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini işaretledikten sonra Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım

   Adım 4

Sanal bilgisayara kuracağınız işletim sisteminin türünü ve versiyonunu bu pencereden yapılandırabilirsiniz. Önce Linux seçeneğini işaretleyiniz ve Version kısmında listelenen seçeneklerden Debian 10.x 64-bit’i seçtikten sonra Next’e tıklayınız.

Linux / Debian 10.x 64 Bit Seçme

   Adım 5

Sanal bilgisayarınızı kurmak istediğiniz konumu bu pencereden seçebilirsiniz. Eski bir bilgisayara sahipseniz ve mekanik bir disk kullanıyorsanız bu pencerede VM’nin konumunu harici bir SSD disk üzerine depolayarak daha fazla performans artışı elde edebilirsiniz.

Sanal makineniz için bir isim yazınız ve ardından depolamak istediğiniz yeri seçtikten sonra Next ile devam ediniz.

Sanal Makine Adını ve Konumunu Yapılandırma

   Adım 6

Processor Configuration (İşlemci Yapılandırması) penceresinde, PC’nizin işlemci gücüne göre sanal makinenize bir değer belirleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Sanal İşlemci ve Çekirdeğini Yapılandırma

   Adım 7

Memory penceresinde de aynı şekilde, varolan host’unuzun RAM boyutuna göre bir değer belirleyiniz.

Sanal Bellek Boyutunu Ayarlama

   Adım 8

Network Type (Ağ Tipi) penceresinde, varsayılan olarak seçili olan NAT’ı kullanabilirsiniz. Eğer Virtual Network Editör üzerinde Bridged ağı yapılandırdıysanız bu türü seçebilirsiniz.

NAT Ağ Bağdaştırıcısını Seçme

   Adım 9

Kontrolör türü için varsayılan seçeneği (LSI Logic) etkin bırakınız ve Next butonuna tıklayınız.

LSI Logic I/O Kontrolör Türünü Seçme

   Adım 10

Sanal diskin türü olarak en yeni teknoloji olarak bilinen NVMe türünü seçiniz. Debian sisteminin daha eski sürümlerini kurmaya çalışırsanız, NVMe disk yapısını destekleyip desteklemediğini öğrenmeniz gerekir. Eğer desteklemiyorsa disk türünü SATA veya SCSI olarak değiştirebilirsiniz.

NVMe Disk Türünü Seçme

   Adım 11

Select a Disk (Bir Disk Seçme) penceresinde, sıfırdan bir Debian yükleyeceğiniz için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğini seçmelisiniz.

Eğer Debian ISO dosyasını kullanmak yerine VMDK dosyasını kullanmak istiyorsanız, sanal makine kurulumunda bu pencerede Use an existing virtual disk (Varolan bir sanal disk kullan) seçeneğini seçmeniz gerekir.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

   Adım 12

Specify Disk Capacity (Disk Kapasitesi Belirt) penceresinde yeni sanal disk için bir boyut belirleyiniz ve sanal diski tek dosya olarak depolamayı işaretledikten sonra Next’e tıklayınız.

Sanal Diski Tek Dosya Türü Olarak Depolama

   Adım 13

Disk dosyasını yedeklemek istediğiniz konumu bu pencereden değiştirebilirsiniz. Bu penceredeki yapılandırma yalnızca oluşturulacak sanal diskin konumunu değiştirecektir.

Sanal Disk Dosyasının Konumunu Yapılandırma

   Adım 14

Sanal bilgisayar için özet donanım bilgileri aşağıdaki gibidir. Şimdi, extra birkaç ayarı etkinleştirmek için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) butonuna tıklayınız.

Donanımı Özelleştirme

   Adım 15

Processors (İşlemciler) aygıtına tıkladıktan sonra sağ kısımda görüntülenen Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) altındaki tüm sanallaştırma seçeneklerini etkinleştiriniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

   Adım 16

Sanal makineye Debian 11 ISO dosyasını eklemek için CD/DVD / Use ISO image file (ISO imaj dosyası kullan) / Browse (Gözat) butonuna tıklayınız ve dosyayı ekleyiniz.

Sanal Makineye Debian 11 ISO Dosyasını Ekleme

   Adım 17

Debian sanal makinenizde USB 3.0/3.1 aygıtlarını kullanarak daha hızlı dosya transferi yapabilmeniz için USB Controller aygıtı ayarlarından Compatibility (Uyumluluk) ayarını 3.1 olarak değiştiriniz.

USB 3.1 Türünü Seçme

   Adım 18

Son olarak, Display (Görüntü) aygıtı ayarlarından 3D Graphics (Accelerate 3D Graphics) seçeneğini etkinleştiriniz ve video belleğini hostunuzun destekleyebildiği bir boyuta yapılandırınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme

   Adım 19

Debian sanal bilgisayarınızın tüm ayarlarını doğru olarak yapılandırdıktan sonra özet penceresindeki ayarları tekrar kontrol ediniz ve sihirbazı kapatmak için Finish (Bitir) tıklayınız.

Sanal Makine Sihirbazını Kapatma

   Adım 20

Bu adıma kadar Debian dağıtımı için yeni bir sanal sistem hazırladınız. Şimdi, VM’yi çalıştırmak ve sistem kurulumuna başlamak için Power on this virtual machine (Bu sanal makineyi açın) seçeneğine tıklayınız.

Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

Debian 11 Kurulumu

Debian guest işletim sistemini hazırladıktan sonra tek yapmanız gereken Linux dağıtımını VM’ye kurmaktır.

   Adım 1

Sanal bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, Debian GNU/Linux installer menu (BIOS mode) ekranında Graphical Install (Grafiksel Kurulum) seçeneği üzerinde Enter’a basınız.

Debian GNU/Linux Installer Menu (Bios Mode)

   Adım 2

Debian işletim sistemi dilini yani görüntüleme dilini seçiniz ve Continue (Devam Et) butonuna tıklayınız.

Sistem Dilini Seçme

   Adım 3

Select your location (Lokasyonunuzu Seçin) penceresinde, yaşadığınız ülkenizi seçiniz ve Continue butonuna tıklayınız.

Lokasyon Seçimi

   Adım 4

Configure the keyboard (Klavyeyi Yapılandır) penceresinde, kullanmak istediğiniz klavye düzeninizi yapılandırınız ve Continue tıklayınız.

Klavye Düzenini Seçme

   Adım 5

Configure the network (Ağı Yapılandır) penceresinde, sisteminizi bir ağa tanımlamak için host adı yazmanız gerekir. Aşağıdaki görseldeki gibi varsayılan olarak yapılandırılan ismi seçebilir veya ağ ortamınıza uygun olarak bir hostname adı belirleyebilirsiniz.

Hostname Adını Düzenleme

   Adım 6

Eğer bir ev kullanıcısı iseniz, Domain Name kısmını boş bırakabilirsiniz.

Domain Adını Yapılandırma

   Adım 7

Bu adımda, Debian sisteminizin Root hesabı için güçlü bir parola oluşturunuz ve Continue tıklayınız.

Root Parolası Oluşturma

   Adım 8

Yönetimsel olmayan aktiviteler için Root hesabı yerine oluşturulacak yeni bir hesap tanımlamak için Set up users and passwords penceresinde tam adınızı veya başka bir şey yazınız ve ardından Continue tıklayınız.

Tam Kullanıcı Adını Yazma

   Adım 9

Hesabınız için kullanıcı adınızı küçük harfler ile tekrar yazınız. Veya bir önceki adımda Ad ve Soyad’ınızı yazdıysanız bu pencerede sadece adınızı yazabilirsiniz.

Hesap İçin Kullanıcı Adını Belirleme

   Adım 10

Oluşturduğunuz yeni kullanıcı hesabınıza bir parola eklemek için bu pencerede her iki text alanına güçlü bir parola yazınız.

Yerel Kullanıcı Hesabı İçin Parola Oluşturma

   Adım 11

Yaşadığınız konuma göre zaman diliminizi seçiniz ve Continue tıklayınız.

Zaman Bölgesini Seçme

   Adım 12

Partition Disks penceresinde, Linux/Debian sistemini ilk defa kullanacak biriyseniz, Guided – Use Entire Disk / Kılavuzlu – Tüm Diski Kullan seçeneğini seçerek devam etmenizi öneririz.

Guided - Use Entire Disk (Kılavuzlı - Tüm Diski Kullan)

   Adım 13

Bu aşamada bölümlendirilecek sanal diskinizi seçiniz.

Bölümlendirilecek Diski Seçme

   Adım 14

Aynı şekilde, kurulum sihirbazının da belirttiği gibi yeni bir kullanıcı iseniz, All files in one partition (Tüm dosyalar tek bölümde) seçeneğini seçerek Continue tıklayınız.

Tüm Dosyalar Tek Bölümde

   Adım 15

Debian sanal makine için disk ayarlarının bir özeti aşağıdaki pencerede size gösterilecektir. Eğer disk bölümlemede bir değişiklik yapacaksanız, Go Back (Geri Git) butonuna tıklayarak önceki yapılandırma adımına dönebilirsiniz.

Finish partitioning and write changes to disk (Bölümlemeyi bitir ve değişiklikleri diske yaz) seçeneğini seçerek devam ediniz.

Disk Bölümlendirmeyi Bitir ve Diske Değişiklikleri Yaz

   Adım 16

Sanal NVMe disk üzerinde yapılan değişikliklerin etkin olması için Yes (Evet) seçeneğini seçiniz ve ardından Continue tıklayınız.

Diske Değişiklikleri Yazmayı Onaylama

   Adım 17

Bazı ek paketlerin sisteminize kurulması için sihirbazın ek DVD kurulum medyası taramasını istiyorsanız, Yes seçeneğini işaretleyerek devam ediniz.

Ek Kurulum Medyası Taramasını Atlama

   Adım 18

Debian sanal sisteminize İnternet’ten bir program indirmeye ve kurmaya çalıştığınızda sisteminizde tanımlı mirror (yansıma) adresleri kullanılır. Eğer sisteminize bu adresleri manuel olarak daha sonra eklemeyi istiyorsanız burada No seçeneğini seçebilirsiniz.

Bir program kurmaya çalışırken repository adresleri yerine ilk önce kurulum medyası taranacaktır. Eğer kurmak istediğiniz program DVD medyasında mevcut değilse İnternet’teki mirror ağından çekmeniz gerekir. Bu yüzden Network Mirror kullanmanız gerekeceği için Yes ile devam ediniz.

Network Mirror Kullanmayı Seçme

   Adım 19

Debian archive mirror country penceresinde, Network Mirror ayarı için ülkenizi seçebilirsiniz. Çünkü, size daha yakın olan sunuculardan daha hızlı bir şekilde dosya indirebilirsiniz.

Paket Yöneticisini Yapılandırma

   Adım 20

Debian archive mirror için genellikle en çok tercih edilen sunucuyu (deb.debian.org) seçiniz ve devam ediniz.

deb.debian.org

   Adım 21

Eğer ağ ortamınızda bir Proxy sunucu kullanıyorsanız bu pencereden yapılandırabilirsiniz. Eğer kullanmıyorsanız, buradaki kutucuğu boş bırakınız ve devam ediniz.

HTTP Proxy Bilgisi

   Adım 22

Sisteminizde en sık kullandığınız uygulamaların istatistiklerini her hafta sunucuya göndermeyi istiyorsanız Yes ile devam ederek ayarları yapılandırabilirsiniz.

Pakat Kullanım Anketini Katılmayı Atlama

   Adım 23

Debian sisteminin varsayılan masaüstü ortamı GNOME ile devam edebilirsiniz ve tercih ettiğiniz bir masaüstü ortamını seçebilirsiniz.

Software Selection (Yazılım Seçimi) penceresinde, kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını seçiniz. Genellikle Linux sistemlerde masaüstü ortamı seçmek kullanıcının tercihidir.

Debian Masaüstü Ortamı Seçme

   Adım 24

Birincil sanal sürücüye GRUB Boot Loader’ı yüklemek için Yes’i seçiniz ve devam ediniz.

GRUB Boot Loader Kurma

   Adım 25

Boot loader kurulumu için /dev/nvme0n1/ sürücüyü seçiniz ve Continue tıklayınız.

GRUB Boot Loader'ı Bootable Aygıta Kurma

   Adım 26

Debian kurulumunu tamamladıktan sonra kurulum medyasını VM’den çıkarınız ve sisteminizi yeniden başlatınız.

Kurulum Tamamlandı

   Adım 27

GNU GRUB menüsünde Debian GNU/Linux seçeneğinde Enter’a basınız.

Debian GNU/Linux

   Adım 28

Oluşturduğunuz kullanıcı adınızı ve parolanızı yazdıktan sonra Enter’a basarak oturum açınız.

Sistemde Oturum Açma

   Adım 29

Kurulumunu yaptığınız Debian sisteminin versiyonunu Settings (Ayarlar) / About (Hakkında) kısmından kontrol edebilirsiniz.

Debian Sürümünü Kontrol Etme

VMware Tools Kurulumu

VMware Workstation ile Debian kurduktan sonra sanal bilgisayarın sürücülerini kurmanız gerekebilir. Normal şartlarda host bilgisayarın ağ bağlantısı mevcut ise VMware Tools yani sanal makine araçları otomatil olarak kurulur.

Eğer sanal makinenizi daha sonradan İnternet’e bağlamanız gerekiyorsa, VMware Tools manuel olarak kurmanız gerekir.

   Adım 1

VMware Tools otomatik olarak kurulmadıysa guest sisteminizin ekran çözünürlüğü alttaki görseldeki gibi olacaktır. Hem ekran çözünürlüğü sorununu gidermek hemde host ile dosya transferi yapabilmeniz için bu araçları kurmanız gerekir.

Ekran Çözünürlüğü Sorunu

   Adım 2

Guest makinenizin İnternet’e bağlı olduğundan emin olduktan sonra terminali açınız ve “sudo apt install open-vm-tools-desktop” komutunu yürütünüz ve kurulacak yeni paketleri onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

sudo apt install open-vm-tools-desktop

VMware Tools Kurma

   Adım 3

VMware Tools kurduktan sonra sisteminizi “sudo reboot” komutu ile yeniden başlatınız ve ekran çözünürlüğünü kontrol ediniz.

sudo reboot

Tam Ekran Çözünürlüğünü Denetleme

   Adım 4

Host sisteminizin masaüstü veya farklı bir konumundan bir belgeyi sanal bilgisayarıza sürükleyip bıraktığınızda dosyanın VM’ye kopyalabilir olduğunu görebilirsiniz.

Host ile VM Arasında Sürükle Bırak ile Dosya Transferi Yapma

Shared Folder Yapılandırma

Host ile VM arasında dosya transferi işlerini daha hızlı hale getirebilmek için ek olarak Shared Folder (Paylaşılan Klasör) özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmeniz için VMware Tools kurulu olması gerekir, aksi taktirde bu özelliği kullanamazsınız.

   Adım 1

VMware Workstation programının araç menüsünden VM / Settings tıklayınız ve sanal makine ayarları penceresini açınız. Hardware (Donanım) ve Options (Seçenekler) sekmeleri bulunan ayarlar penceresinde Options tıklayınız ve ardından Shared Folders seçiniz.

Sağ kısımda listelenen ayarlardan Folder Sharing (Klasör Paylaşımı) özelliğini Always Enabled (Daima Etkin) olarak yapılandırınız ve ardından Folders bölümünde Add (Ekle) butonuna tıklayınız. Daha sonra, Add Shared Folder Wizard penceresinde gerekli ayarları yapmak için Next’e tıklayınız.

Shared Folder Yapılandırma

   Adım 2

Name the Shared Folder penceresinde Browse butonuna tıklayınız ve host PC’nizin herhangi bir konumunda yeni bir klasör oluşturunuz ve seçiniz.

Host Üzerinde Paylaşılan Klasörü Seçme

   Adım 3

Shared Folder Attributes (Paylaşılan Klasör Özellikleri) ayarlarında Enable This Share (Bu Paylaşımı Etkinleştir) seçeneğini işaretleyiniz ve Finish’e tıkladıktan sonra sanal makine ayarlarını kapatınız.

Paylaşımı Etkinleştirme

   Adım 4

Paylaşılan klasörü Debian sanal makinenizde /mnt/hgfs/KlasörAdı konumunda bulabilirsiniz. Paylaşım klasöründe bir dosya veya klasör oluşturunuz ve host PC’niz üzerinden kontrol ettiğinizde dosya paylaşımının başarılı olduğunu görebilirsiniz.

Shared Folder Kontrol Etme

   Adım 5

Debian sisteminizde paylaşılan klasör için istediğiniz bir konumda bir kısayol oluşturabilirsiniz. Örneğin, Documents (Belgeler) konumunda kısayol oluşturmak için terminalde alttaki komutu kullanabilirsiniz.

sudo ln -s /mnt/hgfs/DebianSharedFolder/ ~/Documents

Ortak Klasör İçin Kısayol Oluşturma

   Adım 6

Ortak klasöre daha hızlı erişebilmek için kısayol konumunda sağ tuşa tıklayınız ve Add to Bookmarks (Yer İmlerine Ekle) tıklayınız.

Belirtilen Yolu Bookmark'a Ekleme

   Adım 7

Sanal bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Shared Folder tıkladığınızda “This location could not be displayed (Bu konum görüntülenemedi)” hatasını görebilirsiniz.

Sistemi Yeniden Başlatma Sonrası Shared Folder Hatası

   Adım 8

Shared Folder hatasını gidermek ve kalıcı yapmak için /etc/fstab düzenlemeniz gerekiyor. Bunu yapmak için terminalde “sudo nano /etc/fstab” komutunu yürütünüz ve dosyanın içeriğini görüntüleyiniz.

sudo nano /etc/fstab

/etc/fstab Düzenleme

   Adım 9

Fstab içerisinde en alt kısma alttaki komutu yazınız ve dosyayı kaydetmek için CTRL + X’e ve ardından Enter’a basınız.

.host:/DebianSharedFolder /mnt/hgfs/DebianSharedFolder fuse.vmhgfs-fuse allow_other

Paylaşılan Klasörü Kalıcı Yapma

USB Flash Bellek Kullanımı

Sanal sisteminize boyutu çok yüksek dosyaları kopyalamak istediğinizde bir USB flash bellek kullanmak daha mantıklı olabilir veya harici bir SSD depolama aygıtınızı VM’ye bağlayabilir ve daha hızlı verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

   Adım 1

Host bilgisayarınızın USB portlarından birine flash bellek takınız ve içerisinde örnek olarak Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

Host'ta USB Flash Bellek'te Backup Adlı Klasör Oluşturma

   Adım 2

Guest işletim sisteminize USB diski takmak için VMware araç menüsünden VM / Removable Devices (Çıkarılabilir Aygıtlar) / USB’nizin Adı tıklamanız gerekir. Fakat, Connect (Bağla) seçeneğinin pasif veya grileşmiş olduğunu görüyorsanız bu sorunu çözmek için VMX dosyasını düzenlemeniz gerekir.

USB Diski VM'ye Bağlama

   Adım 3

Debian 11 sisteminizi kurduğunuz konuma gidiniz ve VMX dosyasını notepad ile açınız ve (usb.restrictions.defaultAllow = “FALSE” ) değerini “TRUE” olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

Change: usb.restrictions.defaultAllow = "FALSE"
To: usb.restrictions.defaultAllow = "TRUE"

Debian.vmx Dosyasını Düzenleme

   Adım 4

Sanal sisteminize USB flash belleğinizi sorunsuzca bağladıktan sonra içerisinde oluşturduğunuz Backup adlı klasörü görebilirsiniz.

Sanal Bilgisayarda USB Diskin İçeriğini Kontrol Etme

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Debian / Workstation Versiyon
YouTube Video
Slayt
9 / 14 Pro
11 / 17 Pro

 

   İlgili Yazılar


USB ile Ubuntu Kurulumu
Ubuntu Nasıl Güncellenir?
VMware ile Linux Mint Kurulumu
VMware ile Ubuntu Kurulumu
VMware ile Kali Linux Kurulumu

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir