VMware Workstation 17 Üzerinde openSUSE Leap 15 (15.4) Kurulumu

Bu yazımızda, fiziksel bir PC’ye ihtiyaç duymadan Windows 10 işletim sistemi üzerinde VMware Workstation 17 Pro sanallaştırma yazılımı kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde openSUSE Leap 15 (15.4) nasıl kurulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.

VMware Workstation ile openSUSE Leap 15 Kurma

VMware Workstation 17 Kullanarak Sanal Makine Üzerinde openSUSE Leap 15 (15.4) Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

Almanya tarafından başlatılan SUSE projesi openSUSE’nin en güncel versiyonu Leap 15.4 sürümü 9 Haziran 2022’de kullanıcılara indirme için yayınlandı. Bu sürüm 1 Aralık 2023 tarihine kadar güncellemeler alacak ve desteklenecektir.

Eğer profesyonel Linux kullanıcıysanız veya temel düzeyde bilgiye sahipseniz deneyim kazanmak istiyorsanız openSUSE gibi farklı işletim sistemleri de vardır. Çoğu kullanıcı kendi kararları veya şirket politikaları gereğince çeşitli dağıtımlardan birini kullanabilirler.

openSUSE’nin Leap yerine anlık güncellemeler alan sürümü Tumbleweed olarak adlandırılmaktadır. Bu sistem türü Leap gibi sistem versiyonu içermez ve sistem kararlılığı açısından kritiktir. Fakat bazı kullanıcılar veya yazılım geliştiriciler Tumbleweed tercih edebilirler.

Ev kullanıcıları genellikle Leap sistem türünü tercih etmektedirler, çünkü yayınlanan sistem güncellemeleri topluluk tarafından denetlenip yayınlanmaktadır. Bu durumda, sistem kararlılığı bakımından Leap sürümü Tumbleweed’e göre daha stabil bir sistemdir.

openSUSE Linux dağıtımını x86 veya x64 mimarili işlemciye sahip fiziksel bilgisayarınıza kurabileceğiniz gibi bir sanal makine üzerine de kurabilirsiniz. Dediğimiz gibi Linux‘e giriş seviyesindeyseniz öncelikle openSUSE gibi Linux dağıtımlarını sanallaştırma yazılımlarında kullanarak daha fazla deneyim kazanabilirsiniz.

openSUSE Leap İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

openSUSE Linux’u bilgisayarınızda sanal olarak kullanabilmeniz için harika bir sanallaştırma teknolojisi olan VMware Workstation Pro’yu mevcut sisteminizde çalıştırarak yeni bir sanal bilgisayar oluşturabilirsiniz.

Adım 1

VMware Workstation yazılımını açtıktan sonra kullanıcı arayüzünde üç adet seçenek göreceksiniz. Burada, yeni bir sanal makine oluşturmayı seçebilir ve mevcut kurulu bir VM’yi import edebilirsiniz.

Sıfırdan bir guest işletim sistemi hazırlayacağınız için mevcut seçeneklerden Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayınız ve açılan sihirbazda daha profesyonel bir sanal bilgisayar oluşturmak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) seçeneğine tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Sanal makine uyumluluk penceresi açıldığında sisteminizde kurulu VMware yazılımının versiyonunu seçtiğinizden emin olunuz ve ardından Next’e tıklayınız.

VMware Donanım Uyumluluğu Sürümünü Seçme

Adım 3

Guest işletim sistemine direk olarak bu pencereden ISO dosyası ekleyebilir veya host’unuzun CD/DVD sürücüsüne kurulum medyasını takarak devam edebilirsiniz. Fakat daha gelişmiş bir sanal bilgisayar oluşturmak için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kurmayı Seçme

Adım 4

Kuracağınız işletim sisteminin önce platformunu daha sonra versiyonunu seçmeniz gerekir. Guest OS özelliklerinden Linux’u seçiniz ve versiyon kısmında listelenen dağıtımlardan ise OpenSUSE 64-bit seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Guest İşletim Sistemi Olarak Linux / openSUSE Seçme

Adım 5

VM adı için SUSE dağıtımının tam adını ve versiyonunu yazınız ve ayrıca kuracağınız konumu yapılandırınız.

Sanal Makine Adını ve Konumunu Yapılandırma

Adım 6

İşlemci yapılandırmasında host bilgisayarınızın CPU marka ve modeline uygun olarak sanal çekirdek sayısı ayarlayınız ve devam ediniz.

Sanal İşlemci Çekirdeği Sayısını Arttırma

Adım 7

SUSE sanal makinenin daha performanslı çalışabilmesi için aynı şekilde host PC’nizin RAM kapasitesine uygun olarak maksimum bellek miktarını belirleyiniz. Eğer PC’nizde 16 GB RAM kapasitesine sahipseniz önerilen bellek miktarı daha yüksek olacaktır.

Sanal PC İçin Bellek Boyutunu Yapılandırma

Adım 8

SUSE sanal bilgisayarınızı yerel ağınıza eklemek için uygun bir bağdaştırıcı türü seçebilirsiniz. Varsayılan olarak NAT bağdaştırıcı türü ile devam edebilirsiniz.

NAT Bağdaştırıcı Türünü Seçme

Adım 9

SCSI diskler için kullanacağınız I/O controller türlerinden varsayılan olanı seçiniz ve devam ediniz.

LSI Logic Controller Türünü Seçme

Adım 10

SUSE sanal PC’niz için optimum performans açısından sanal disk türü için NVMe’yi seçiniz ve Next’e tıklayınız.

NVMe Sanal Disk Türünü Seçme

Adım 11

Sıfırdan bir openSUSE kuracağınız için sanal disk yapılandırma ayalarından Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 12

openSUSE sanal disk boyutunu kişisel kullanımınıza bağlı olarak ayarlayınız ve dosyayı tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçiniz.

Sanal Diski Tek Dosya Tipi Olarak Yedekleme ve Disk Boyutunu Belirleme

Adım 13

Oluşturulucak VMDK sanal disk dosyasının konumunu değiştirmeyiniz. Bu sanal disk dosyası VM’yi kuracağınız konumda oluşturulacaktır.

Sanal Disk Dosyasının Adını ve Konumunu Yapılandırma

Adım 14

openSUSE VM’nin sanal donanım ayarlarını daha ileri seviyede yapılandırmak için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) tıklayınız.

Sanal Bilgisayarın Donanım Ayarlarını Özelleştirme

Adım 15

Sanal PC’nin donanım ayarlarından Processors (İşlemciler) tıklayınız ve özelliklerini açınız. Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki tüm seçenekleri işaretleyiniz. Aynı zamanda bu pencerede sanal işlemci sayısı ve çekirdek sayısını değiştirebilirsiniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 16

Hazırladığınız VM’ye openSUSE Leap 15.4 ISO dosyası eklemek için CD/DVD aygıtını seçiniz ve ardından Use ISO Image File (ISO İmaj Dosyası Kullan) etkinleştiriniz ve Browse (Gözat) tıklayarak açılan pencereden PC’nize indirdiğiniz imaj dosyasını seçiniz ve açınız.

openSUSE Linux dağıtımının son sürümünün kurulum medyasını https://get.opensuse.org/leap/ websayfasını ziyaret ederek indirebilirsiniz.

Sanal Makineye openSUSE ISO Dosyası Ekleme

Adım 17

SUSE sanal sisteminizde USB 3.x aygıtlarınızı kullanarak daha hızlı dosya transferi yapabilirsiniz. USB uyumluluk ayarını 3.1 olarak ayarlarsanız 2.0 aygıtlarınızı da kullanabileceğinizi unutmayınız.

USB 3.1 Türünü Seçme

Adım 18

Sanal bilgisayarınızda 3D grafik uygulamaları kullanmayı düşüyorsanız Display (Görüntü) aygıtı ayarlarından 3D grafik hızlandırmayı etkinleştiriniz ve grafik belleğini PC’nizin desktekleyeceği bir boyutta yapılandırınız ve donanım ayarlarını kapatınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Aktif Etme

Adım 19

openSUSE VM’yi detaylı bir şekilde hazırladıktan sonra son kez donanım ayarlarını kontrol ediniz ve VM sihirbazını kapatmak için Finish’e tıklayınız.

Sanal Makine Sihirbazını Kapatma

Adım 20

Hazırladığınız VM’ye eklediğiniz ISO dosyası ile sisteminizi kurmak için sanal bilgisayarınızı çalıştırınız.

SUSE Sanal PC'yi Çalıştırma

openSUSE Kurulumu

Sanal bilgisayarınızı çalıştırdığınızda SUSE boot menüsü açılacaktır. Kurulum sihirbazı başladığında sisteminizi kurabilir veya mevcut sistem sürümünüzü güncel versiyona yükseltebilirsiniz.

Adım 1

openSUSE Leap 15.4 boot menüsünde Installation (Kurulum) seçeneğine Enter’a basınız ve Linux kernelinin yüklenmesini bekleyiniz.

openSUSE Boot Menüsünden Kurulumunu Başlatma

Adım 2

SUSE için gerekli temel sürücüler yükleniyorken bekleyiniz.

Temel Sürücüler Kuruluyor

Adım 3

Temel sürücüler yüklendikten sonra network yapılandırma sihirbazında ağ aygıtları, sürücü bilgisi ve aygıt durumu belirlenirken bekleyiniz.

Ağ Yapılandırması Başlatılıyor

Adım 4

SUSE işletim sisteminin lisans anlaşmasını kabul ediniz ve sistem dili ve klavye düzeninizi seçiniz.

Sistem Dili, Klavye ve Lisans Anlaşması Ayarlarını Yapma

Adım 5

Sanal bilgisayarın donanım aygıtları belirleniyorken bekleyiniz ve Online Repositories (Çevrimiçi Depolar) penceresi açıldığıda kaynakları sisteminize tanımlamak için Yes’e tıklayınız.

Online Repository Adresleri Ekleme

Adım 6

Çevrimiçi repo adreslerini kontrol ediniz ve eklemek istediğiniz başka bir kaynak varsa ekleyiniz.

Repository Adreslerini Düzenleme

Adım 7

Sanal sisteminizde kullanmak istediğiniz bir masaüstü ortamını seçiniz. Masaüstü ortamlarından KDE, GNOME veya Xfce’yi seçebilirsiniz.

GNOME Masaüstü Ortamını Seçme

Adım 8

Disk yapılandırma bölümünde sıfırdan bir sistem kurduğunuz için boş diskiniz için otomatik ayarlanan bölümleri kullanabilirsiniz. Eğer uzman bir kullanıcıysanız veya dual-boot bir sistem kuracaksanız Expert Partitioner seçeneği ile ilerleyebilirsiniz.

Disk Partition Ayarlarını Yapma

Adım 9

Sanal sisteminizin saatinin düzgün yapılandırılabilmesi için yaşadığınız bölgeyi haritadan seçiniz ve devam ediniz.

Sistem Saati İçin Zaman Bölgesini Seçme

Adım 10

Yerel kullanıcı bölümünde yeni kullanıcı adınızın tam adını ve kullanıcı adını yazınız ve de güçlü bir parola belirleyiniz. Eğer ayarladığınız parola çok basit ise YaST2 bilgi penceresinde onaylamak zorundasınız.

Yeni Bir Yerel Kullanıcı Oluşturma

Adım 11

Kurulum sihirbazının son aşamasında yaptığınız ayarları kontrol ediniz ve Install butonuna tıklayınız.

Sistem Kurulumunu Başlatma

Adım 12

SUSE sistem dosyaları ve gerekli paketler yükleniyorken bekleyiniz.

Linux Sistem Paketleri Yükleniyor

Adım 13

Gerekli paketler yüklendikten sonra sisteminizi yeniden başlatınız ve boot menüsünde openSUSE Leap 15.4 tıklayınız.

Boot Menüsünde openSUSE Leap 15.4 Seçme

Adım 14

VMware Workstation ile openSUSE kurduktan sonra sisteminiz açıldığında GNOME masaüstü ortamı ile karşılaşacaksınız.

SUSE Masaüstü Ortamı

VMware Tools Kurulumu

İnternet bağlantısına sahip olmadan bir kurulum yaptıdığınızda VMware Tools otomatik olarak kurulmayacak ve de sanal makinenizi tam ekran çözünürlükte kullanamayacaksınız. Ayrıca, USB veya Webcam gibi donanımları kullanamayacaksınız.

Adım 1

VMware Tools otomatik olarak kurulmadığında alttaki görseldeki sistem çözünürlüğü düşük olacaktır.

Sanal Makinenin Tam Ekran Çözünürlüğü Sorunu

Adım 2

openSUSE sisteminize VMware Tools kurmak için terminali açınız ve “sudo zypper install open-vm-tools-desktop” komutunu yürütünüz ve root parolanızı yazarak işlemi onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

sudo zypper install open-vm-tools-desktop

Çalışan fiziksel bir sunucuda SUSE çalıştırıyorsanız alttaki komutları kullanarak VMware Tools servislerini etkinleştirebilir, başlatabilir ve servislerin mevcut durumunu kontrol edebilirsiniz.

systemctl enable vmtoolsd.service
systemctl start vmtoolsd.service
systemctl status vmtoolsd.service

VMware Tools Kurma

Adım 3

Sanal makine sürücülerini kurduktan sonra sisteminizi “sudo reboot” komutu ile yeniden başlatınız ve VM’nizi tam ekran çözünürlükte kullanabildiğinizi kontrol ediniz.

VM'yi Tam Ekran Çözünürlükte Kullanma

Adım 4

VMware Tools servisleri sorunsuzca çalışıyorsa host PC’nizden VM’nize sürükle bırak yöntemi ile bir dosya veya belge kopyalayabilirsiniz.

Ayrıca, CTRL + C kısayolu ile belge veya metin kopyalayabilir ve VM’nize CTRL + Shift + V kısayol tuşlarını kullanarak yapıştırabilirsiniz.

Host ile VM Arasında Sürükle Bırak ile Dosya Transferi

Shared Folder Yapılandırma

VMware Workstation yazılımının harika bir özelliği olan Shared Folder (Paylaşılan Klasör) kullanarak host ile VM arasında daha hızlı dosya transferi yapabilirsiniz.

Adım 1

VMware araç menüsünden VM / Settings tıklayınız ve guest sistemin ayarlarını açınız. Options sekmesindeki ayarlardan Shared Folders seçiniz ve Folder Sharing (Klasör Paylaşımı) ayarını Always Enabled (Daima Etkin) olarak etkinleştiriniz.

Folders kısmından Add (Ekle) butonuna tıklayarak sihirbazı açabilir ve host’unuzda paylaşım klasörü seçebilirsiniz.

Shared Folder Etkinleştirme ve Yapılandırma

Adım 2

Host Path penceresinde Browse tıklayınız ve açılan pencerede host sisteminizin masaüstü veya herhangi bir konumunda paylaşım klasörü oluşturunuz ve seçiniz.

Host'ta Paylaşım Klasörü Oluşturma ve Seçme

Adım 3

Shared Folder Attributes (Paylaşılan Klasör Özellikleri) kısmından Enable This Share (Bu Paylaşımı Etkinleştir) seçeneğini işaretleyiniz ve Finish’e tıklayınız.

Klasör Paylaşımını Etkinleştirme

Adım 4

SUSE sisteminizden mnt/hgfs/openSUSESharedFolder konumuna gidiniz ve klasör içerisinde bir klasör oluşturunuz. Host PC’nizde oluşturduğunuz klasörü görüntüleyiniz ve içeriğini kontrol ediniz.

Paylaşılan Klasörü Test Etme

Adım 5

openSUSE guest sisteminizi yeniden başlattığınızda Shared Folder çalışmayabilir, bu yüzden onu tekrar etkinleştirmek için alttaki komutu terminalde yürütünüz.

sudo mount -t fuse.vmhgfs-fuse .host:/ /mnt/hgfs -o allow_other

Shared Folder Özelliğini Tekrar Aktif Etme

Adım 6

Shared Folder yapısını sisteminizi her başlattığınızda kalıcı olarak aktif etmek için terminalde “sudo nano /etc/fstab” komutunu yürütünüz ve /etc/fstab dosyasına alttaki komutu yazınız ve dosyayı kaydetmek için CTRL + X / Y / Enter’a basınız.

sudo nano /etc/fstab
.host:/openSUSESharedFolder /mnt/hgfs/openSUSESharedFolder fuse.vmhgfs-fuse allow_other

Paylaşımı Kalıcı Olarak Yapılandırma

USB Flash Bellek Kullanımı

Sanal makinenizde USB flash bellek veya depolama aygıtlarınızı bağlayarak daha fazla disk alanına sahip olabilir veya dosya boyutu çok yüksek dosyalarınızı transfer edebilirsiniz.

Adım 1

USB 3.x uyumlu bir flash belleğinizi host’unuzun USB portlarından birine takınız ve içeriğinde Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

VM'de USB Flash Bellek Kullanma

Adım 2

USB’nizi VM’nize bağlamak için VMware araç menüsünden VM / Removable Devices (Çıkarılabilir Aygıtlar) / USB’nizin Adı / Connect (Bağla) seçeneğine tıklayınız.

Eğer alttaki görseldeki gibi Connect seçeneği grileşmiş / pasit ise VM’nizin VMX dosyasını düzenlemeniz gerekir.

USB'yi VM'ye Bağlama

Adım 3

Guest sisteminizi kapatınız ve kurulu olduğu konuma gidiniz ve VMX dosyasındaki ( usb.restrictions.defaultAllow = “FALSE” ) değerini TRUE olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

VMX Dosyasını Düzenleme

Adım 4

Sanal PC’nizi tekrar çalıştırınız ve USB belleğinizi bu kez VM’nize bağlayabileceğinizi görebilirsiniz.

USB Diski VM'ye Bağlama

Adım 5

USB flash belleğiniz otomatik olarak mount edildiğinde içerisinde oluşturduğunuz Backup adlı klasörü görebilirsiniz.

VM'de Flash Belleğin İçeriğini Görüntüleme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

SUSE / VM Versiyon
YouTube Video
Slayt
15.0 / 14 Pro
15.4 / 16 Pro
15.4 / 17 Pro (YENİ)

 

Sonuç

Sonuç olarak, VMware Workstation 17 Pro ile openSUSE Leap 15 (15.4) kurmak harika bir fırsat sunar. Ayrıca, bu işlem hem profesyonel Linux kullanıcıları hem de yeni başlayanlar için idealdir. Kullanıcılar, bu makaledeki adımları izleyerek istikrarlı bir sanal makine oluşturabilirler.

Böylece, fiziksel bir PC’ye ihtiyaç duymadan Linux’u deneyimleyebilirler. Bununla birlikte, openSUSE Leap veya Tumbleweed, çok yönlülük ve kararlılık sunar. Sonuç olarak, farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap eder. İster kişisel ister profesyonel kullanım olsun, VMware ile openSUSE sanallaştırmak faydalıdır.

Linux meraklıları için bu, hem ödüllendirici hem de eğitici bir çabadır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir