VMware Workstation 17 Pro Üzerinde Kali Linux 2024 Kurulumu

Siber tehditler gelişmeye devam ettikçe etkili ağ güvenliği önlemlerine ihtiyaç duyarız. Bu yüzden, hem sistemimin hem de ağımızda güvenlik açıklarını incelemeliyiz. Güvenlik açıklarından ziyade ayrıca sızma testleri için genellikle Kali Linux dağıtımını kullanırız.

Bu yazımızda Windows 11 & 10 64 bit bilgisayar üzerinde VMware Workstation 17 Pro ile Kali Linux 2024 sürümünü kuracağız. Bu, en popüler sanallaştırma yazılımı olup alternatiflerine oranla daha yüksek performans sağlar. Ayrıca kullanım basitliği nedeniyle giriş seviyede olsanız da önemli değil. Çünkü, bu güçlü araç sayesinde sanal makineleri kolayca kullanabilirsiniz.

VMware Workstation Üzerinde Kali Linux Kurulumu

VMware Workstation 17 Pro Kullanarak Windows 10’da Sanal Makine Üzerine Kali Linux Nasıl Kurulur?

Kökeni Debian olan Kali Linux dağıtımının geliştiricisi Offensive Security adlı bir şirkettir. Bu dağıtım içerisinde binlerce ücretsiz etkili araçları barındırır. Özellikle, bilgisayar ağlarında veya sistemlerinde güvenlik açıklarını denetlemek için bunu kullanıyoruz.

Kali Linux işletim sistemi, sistem ve ağ güvenliği için birçok ücretsiz araç içerdiğinden bahsettim. İşte bu yüzden, genellikle penetrasyon testlerinde kullandığımız güçlü bir yapıdır. Bu dağıtımı fiziksel bilgisayarınıza kurmadan da USB diskinizden çalıştırabilirsiniz. Ayrıca, portable olarak da kullanabilirsiniz.

Kali’nin ISO dosyasını resmi websitesinden veya diğer kaynaklardan indirebilirsiniz. Daha sonra CD/DVD veya USB kurulum medyası ile PC’nize kurabilirsiniz. Ancak, bu rehberimizin amacı sanal makine kullanmak olduğu için direk ISO’yu kullanacağız.

Kısacası, gerçek senaryoda Kali dağıtımını fiziksel PC’nizin diskine kurmadan önce deneyim kazanmalısınız. İşte bunu yapmak için bir sanal makinede onu denemenizi öneririm. Bu yüzden, popüler sanallaştırma yazılımı olan VMware Workstation Pro veya Player programını kullanacağım.

Kali Linux İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Diyelim Windows 11 & 10 bilgisayarınıza VMware kurdunuz. Hemen sonrasında yeni bir sanal makine oluşturdunuz. Bu aşamadan sonra ise yüklemek istediğiniz işletim sistemini belirlemelisiniz.

Örneğin, sanal makinede Kali Linux çalıştırmayı planladınız. Böylece, onu kullanmak için host sisteminizi yeniden başlatmıza gerek yok. Ayrıca, PC’nize dual-boot yöntemi ile bu sistemi kurmanıza da gerek yok.

Şimdi baştan sonra kadar Kali için yeni sanal makine oluşturalım. Hadi başlayalım!

Adım 1

VMware Workstation 17 Pro’yu kurduğunuzu varsayıyorum. Şimdi bu sanallaştırma yazılımını başlatınız. İlk ekranında Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayınız. Bunu yaptığınızda sanal makine sihirbazını açacaksınız.

Sanal makine sihirbazında Kali için daha gelişmiş bir sistem hazırlayalım. Aslında direk Typical ile ilerlerseniz extra şeyleri seçmeniz gerek yok. Fakat, ben Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) ile daha detaylı ayarlayacağım.

Kali Linux İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Sanal makine donanım uyumluluğu önemlidir. Bu sebeple, ilgili ayarı düzgün seçmeniz performansı arttırır. Burada, VMware programının son sürümü olarak seçiniz ve Next’leyin.

VMware Donanım Uyumluluğunu Son Sürüme Ayarlama

Adım 3

Önce sanal donanım ayarlarını yapmalıyız. Bu yüzden, sanal makineye daha sonra ISO dosyası eklemenizi öneririm.

Burada, direk olarak I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini ile devam edin.

Guest İşletim Sistemini Daha Sonra Yüklemeyi Seçme

Adım 4

Workstation ile kuracağınız işletim sisteminin önce platformunu seçiniz. Sonrasında Kali Linux için Debian 12.x 64-bit versiyonunu seçiniz.

NOT: Burada Kali Linux’u göremeyebilirsiniz, endişelenmeyin! Bu gibi platformlarda genellikle Debian’ı görürsünüz. Çünkü, Kali’yi bu sistem üzerine geliştirdiler.

Linux / Debian 10 64-Bit

Adım 5

Kali sanal makine hazırladığınız için sistemin adını kendinize göre belirleyin. Daha sonra fiziksel diskinizde kurulum konumunu yapılandırınız.

Sanal Makine Adını ve Kurulum Konumunu Yapılandırma

Adım 6

Şimdi, Kali VM’nin performansını ayarlayalım. Bu durumda sanal işlemci sayısı ve sanal çekirdek sayısı seçmeniz gerekiyor. Fakat bunun host PC’nizin işlemci donanımının performansına göre olduğunu unutmayın.

Bu sebeple, Kali guest makine için 1 adet işlemci ve 8 adet çekirdek yeterlidir. Kısacası, işlemci ayarlarını alttaki görseldeki gibi yapılandırınız ve devam edin.

Sanal İşlemci Çekirdek Sayısını Yapılandırma

Adım 7

Aynı şekilde, host bilgisayarınıza göre RAM boyutu belirleyin. Eğer PC’niz 2024 modellerinden biriyse, maximum seçin. VMware programı sanal bellek boyutunu en yüksek verimlilik için ayarlayacaktır.

Alttaki görseldeki gibi maximum değer için mavi ikona tıklayarak ilerleyin.

Sanal Bellek Boyutunu Arttırma

Adım 8

Sanal bilgisayarda kullanmak istediğiniz IP bloğunu Network Type (Ağ Türü) ayarlarından seçebilirsiniz.

Bridged ağı seçtiğinizde VM’nize fiziksel ağınızdaki DHCP sunucudan bir IP adresi atarsınız. Ancak, NAT bağdaştırıcı türünü seçerseniz farklı IP bloğundan adres atarsınız. Bu durumda, fiziksel ağınızdan bir IP adresi almayacaksınız.

Network Address Translation (NAT) Bağdaştırıcısını Seçme

Adım 9

Güvenilir disk erişimi için lütfen varsayılan seçenek olan LSI Logic’i tercih edin. Kısacası, özel ihtiyaçlarınız olmadığı sürece varsayılan ayarlar genellikle en iyisidir.

LSI Logic Kontrolör Türünü Seçme

Adım 10

Sanal makinenin daha performanslı çalıştırmak hepimizin istediği bir şeydir. Bu ötürü, sanal disk türlerinden en yeni teknoloji olan NVMe’yi seçiniz.

NVMe Disk Türünü Seçme

Adım 11

Sıfırdan Kali Linux kuracağınız için yeni bir sanal disk oluşturmalısınız. Eğer daha önceden sanal diske Linux kurduysanız varolan diski kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için “Use an existing virtual disk” seçebilirsiniz.

Ancak, yeni bir disk her zaman iyidir. Bu sebeple, Kali Linux sisteminiz için uygun olan “Create a new virtual disk” seçin.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 12

Kali sanal makinenizde yapacağınız işlemler veya kuracağınız yazılımlar vardır. Bundan dolayı sanal diskin boyutunu önerilen boyuttan farklı bir şey yapın.

Ayrıca sanal disk dosyasını host PC’nizde tek dosya türü olarak depolayabilirsiniz. Bunu yapmak için alttaki gibi depolamayı seçerek ilerleyin.

Sanal Diskin Boyutunu Ayarlama ve Tek Dosya Olarak Yedekleme

Adım 13

Specify Disk File (Disk Dosyasını Belirtin) penceresinde disk dosyasının adını ve konumunu belirleyin. Ya da VMware programının belirlediği varsayılanı tercih ederek devam edin.

Sanal Disk Dosyasının Adını ve Konumunu Yapılandırma

Adım 14

Hazırladığımız Kali sanal bilgisayarın donanım özelliklerini daha ileri seviyede düzenleyelim. Şimdi Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) tıklayınız.

Donanımı Özelleştirme

Adım 15

Sanal makinenin donanım ayarlarından Processors (İşlemciler) gidin. Sonrasında, Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) özelliklerini görüntüleyin. Burada, alttakileri içeren bölmedeki tüm ayarları etkinleştiriniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 16

Sanal makineye Kali Linux ISO dosyasını eklemeliyiz. Bunun için CD/DVD aygıtının ayarlarından Use ISO Image File (ISO İmaj Dosyası Kullan) etkinleştirin.

Son olarak, Browse (Gözat) ile bu bağlantıdan indirdiğiniz ISO imajı dosyasını seçerek ekleyin.

Sanal Makineye Kali Linux ISO Dosyası Ekleme

Adım 17

Kali guest makinenizde USB 3.0/3.1 aygıtlarınızı kullanabilmeliyiz. Bundan dolayı, USB Controller aygıtı ayarlarını açınız. İşte bu noktada, Compatibility (Uyumluluk) seçeneklerinden USB 3.1 seçiniz.

USB Kontrolör Türünü 3.1 Olarak Ayarlama

Adım 18

Sanal bilgisayarınızda daha iyi grafik deneyimi elde etmek için Display (Görüntü) ayarlarına gidiniz. Buradan Accelerate 3D Graphics özelliğini etkinleştiriniz. Ek olarak, grafik belleğini hostunuzun ekran kartına göre yapılandırınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme ve Grafik Belleğini Arttırma

Adım 19

Kali Linux sisteminizi hazırladınız. Şimdi son kez ayarları kontrol ederek sihirbazı kapatınız.

Sanal Bilgisayara Ait Özet Bilgileri İnceleme

Adım 20

Kali Linux 2024 guest makinenizi çalıştırınız.

Kali Sanal Makineyi Çalıştırma

Yeni Sanal Makinede Kali Linux Kurulumu

VMware sanallaştırma yazılımını kullanarak Kali için tüm ayarları yaptınız. Şimdi ise VM’nize eklediğiniz ISO imajı boot etmelisiniz. Zaten sanal PC’nizi çalıştırdığınızda önyükleme ekranıyla karşılaşacaksınız.

Adım 1

Sisteminizi Kali ISO imajı ile boot ettiniz. Bu sırada, alttaki gibi Kali Linux Installer Menu (BIOS Mode) göreceksiniz.

Bu ekranda, sistem kurulumunu grafiksel arayüz kullanarak yapmayı tercih edin. Yani Graphical Install (Grafiksel Kurulum) seçeneğinde Enter’a basınız.

Grafiksel Kurulum

Adım 2

Dil seçeneklerinden Kali sisteminiz için istediğiniz dili seçin.

Sistem Dilini Seçme

Adım 3

Sisteminizin doğru zamana sahip olduğundan emin olmak için konumunuzu doğru ayarlayın. Ardından bilgisayarınız doğru saat dilimine ve yaz saati uygulamasına otomatik olarak ayarlanacaktır.

Lokasyonu Seçme

Adım 4

Sanal PC’nin klavye düzenini seçmek önemlidir. Bu nedenle, hostunuzun klavye türü neyse onu seçmelisiniz. Bu ekranda, Kali için keymap konumunu yapılandırın.

Klavye Düzenini Seçme

Adım 5

Kali sisteminizin ağ üzerinde hangi isimle görüneceğini hostname kısmından yapılandırabilirsiniz. Kurulum sihirbazı varsayılan olarak “kali” ismini atar. Fakat bu ismi ağ ortamınıza göre değiştirebilirsiniz.

Hostname Adını Yapılandırma

Adım 6

Yapınızda bir Active Directory (Aktif Dizin) sunucusu var diyelim. Bu durumda sanal sisteminizi domain’e üye yapabilirsiniz. Eğer yoksa, domain adını boş bırakarak devam edin.

Domain Adı Yazmayı Atlama

Adım 7

Yönetimsel olmayan işlemler için kullanacağınız kullanıcı hesabı adınızı yazınız.

Tam Kullanıcı Adı Yazma

Adım 8

Oluşturduğunuz kullanıcı hesabı adını küçük harfler ile yazınız.

Kullanıcı Adını Küçük Harflerle Yazma

Adım 9

Kullanıcı hesabınız için güçlü ve tahmin edilmesi zor bir parola oluşturunuz.

Kullanıcı Hesabı İçin Güçlü Bir Parola Oluşturma

Adım 10

Yaşadığınız lokasyona göre sistem saatinizi doğru olarak yapılandırmak için zaman diliminizi seçiniz.

Sistem Saati İçin Bölgeyi Seçme

Adım 11

Temiz bir Kali sistemi kuracağınız için oluşturduğunuz sanal diskin tümünü kullanmalısınız. Bu durumda, Guided – Use Entire Disk (Kılavuzlu – Tüm Diski Kullan) seçeneğiyle devam ediniz.

Guided - Use Entire Disk

Adım 12

Disk bölümlendirmesi yapmak istediğiniz sanal diskinizi seçiniz.

Bölümlendirilecek Sanal Diski Seçme

Adım 13

Farklı disk şema yapılarını kullanarak sisteminizin diskini bölümlendirebilirsiniz. Fakat, yapacağınız işlemden emin olmayabilirsiniz. O zaman, ilk seçenek olan All Files In One Partition (Tüm Dosyalar Tek Bölümde) seçiniz.

All Files In One Partition

Adım 14

Disk bölümlendirme ekranında NVMe sanal diskinizde yapılacak değişiklikleri kontrol edin. Sonrasında, Finish Partitioning and Write Changes to Disk (Bölümlemeyi Bitir ve Değişiklikleri Diske Yaz) seçeneği ile devam ediniz.

Disk Bölümlendirmeyi Bitirme

Adım 15

Biçimlendirilecek partition’ları incelediniz. Şimdi, diske değişiklikleri yazmayı onaylamak için Yes’i seçin.

Diske Değişiklikleri Yazma

Adım 16

Kali Linux guest işletim sisteminizde kullanmak istediğiniz masaüstü ortamını seçebilirsiniz. Bu ekranda, varsayılan masaüstü ortamı XFCE’dir. Ancak GNOME veya KDE’yi de kişisel tercihinize göre seçebilirsiniz.

Kali Linux Masaüstü Ortamını Seçme

Adım 17

GRUB Boot Loader’ı birincil partition üzerine kurmak için Yes’i seçiniz ve Continue tıklayınız.

GRUB Boot Loader'ı Birincil Sürücüye Kurma

Adım 18

GRUB menüyü önyüklenebilir bir aygıt üzerine yüklemeyi seçmek için NVMe sanal diskinizi seçiniz ve devam ediniz.

GRUB Boot Loader'ı NVMe Diskine Kurma

Adım 19

VM’ye Kali Linux kurulumunu tamamladınız. Şimdi medyanızı yani ISO’yu çıkarınız ve sanal PC’yi yeniden başlatınız.

Kurulum Sonrası Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 20

Kali guest makinenizi yeniden başlatırken alttaki ekranla karşılaşacaksınız. Bu boot menüsünde direk olarak Kali GNU/Linux seçebilirsiniz. Artı, GUI’de gerisayım değerini de bekleyebilirsiniz.

Kali GNU/Linux

Adım 21

Oluşturduğunuz kullanıcı hesabı adınızı ve parolanızı yazdıktan sonra Log In (Oturum Aç) butonuna tıklayınız.

Kali'de Oturum Açma

Kali Linux Üzerinde VMware Tools Kurulumu

VMware Workstation ile Kali Linux kurdunuz. Ancak bir sorun var!

Guest sistemin sürücülerini kurmanız gererkiyor. Yani tam ekran çözünürlüğü, Shared Folder veya USB aygıtlarını kullanabilmelisiniz. Dolayısıyla, sanal sistemize VMware Tools kurmanız gerekiyor.

Diyelim Kali işletim sistemini kurarken hostunuzda İnternet var. Bu noktada, sihirbaz VMware Tools araçlarını otomatik kuracaktır. Fakat, eğer İnternet’iniz yoksa, bu işlemi Workstation Pro üzerinden yapabilirsiniz.

Eğer hata alırsanız veya yapamazsanız, VM’nizi İnternet’e bağlayın. Bu işlemden sonra ise tek bir komutla ilgili eklentileri kurabilirsiniz.

Adımlar:

Adım 1

Kali Linux üzerinde VMware Tools kurmak için sisteminizde terminali açınız. Sonra “sudo apt install open-vm-tools-desktop” komutunu yürütünüz. Ardından, gerekli bağımlı paketlerin kurulumunu onaylamak için sorulan soruyu Y ile yanıtlayınız ve Enter’a basınız.

sudo apt install open-vm-tools-desktop

Kali Linux Üzerinde VMware Tools Kurulumu

Adım 2

VMware Tools kurduktan sonra Kali VM’nizi yeniden başlatınız. Test etmek için bir dosya transferi yapmayı deneyin. Bunun için host sisteminizin masaüstünden guest sisteminize bir metin belgesini sürükleyip bırakınız.

Host'tan VM'ye Bir Dosya Sürükleyip Bırakma

Adım 3

Dosya aktarım kontrolü tamamlandığında, her şeyin çalıştığından emin olmak için sanal bilgisayarınızı tam ekran modunda kullanmayı deneyin.

Guest Sistemin Tam Ekran Çözünürlüğünü Test Etme

Kali Linux VM’de Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Host PC’nizin işletim sistemi üzerinde Kali makinenizi kullanıyorsunuz. Ancak daha yüksek boyutlu dosyaların transferini hızlı bir şekilde yapmanız lazım. İşte bu noktada Shared Folder özelliği devreye giriyor.

Adım 1

Kali VM’niz çalışır durumdayken araç menüsünden VM / Settings tıklayınız.

Sanal Sistemin Ayarlarını Açma

Adım 2

Sanal makine ayarlarını açtıktan sonra Options (Seçenekler) sekmesine tıklayın. Sonra sol panelde listelenen ayarlardan Shared Folders seçiniz.

Folder Sharing (Klasör Paylaşımı) ayarını Always Enabled (Daima Etkin) olarak ayarlayın. Son olarak, host sisteminizden bir klasörün konumunu belirtmek için Add (Ekle) butonuna tıklayınız.

Shared Folder Etkinleştirme

Adım 3

Name the Shared Folder penceresinde Host Path (Ana Bilgisayar Yolu) kısmındaki Browse tıklayın. Ardından, açılan pencerede host sisteminizin masaüstü konumunda yeni bir klasör oluşturun.

Host'ta Ortak Bir Klasör Oluşturma

Adım 4

Oluşturduğunuz klasörü paylaşıma açmalısınız. Bu sebeple Enable This Share (Bu Paylaşımı Etkinleştir) seçeneğini işaretleyiniz.

Bu Paylaşımı Etkinleştir

Adım 5

Host ile VM arasında Shared Folder’ı kontrol etmemiz lazım. Her iki sistemden de klasörün içeriğine erişebildiğinizi kontrol ediniz. Ek olarak, paylaşılan klasöre /mnt/hgfs/FolderName konumundan erişebilirsiniz.

Paylaşılan Klasörü Kontrol Etme

Adım 6

VM’nizin masaüstü konumuna Shared Folder için bir kısayol oluşturmak için terminali açınız ve alttaki komutu yürütünüz.

sudo ls -s /mnt/hgfs/KaliSharedFolder ~/Desktop

Shared Folder İçin Masaüstü Kısayolu Oluşturma

Adım 7

Linux VM’nizi yeniden başlattığınızda masaüstü konumunda oluşturduğunuz kısayol kaybolabilir. Eğer çalışmadığını fark ederseniz onu tekrar etkinleştirmeniz gerekiyor. Böylece sisteminizi her yeniden başlattığınızda otomatik mount etmeniz gerekir.

Ortak klasörü Linux sisteminizde tekrar etkinleştirmek için terminali kullanalım. Alttaki komutu uygulayarak otomatik mount işlemi için /etc/fstab düzenleyiniz.

sudo mount -f fuse.vmhgfs-fuse .host:/ /mnt/hgfs -o allow_other
sudo nano /etc/fstab

Shared Folder'ı Başlangıçta Otomatik Mount Etme

Adım 8

Shared Folder’ı sistemi yeniden başlattığınızda otomatik olarak tekrar etkinleştirelim. Bunun için /etc/fstab içerisine alttaki komutu ekleyiniz. Daha sonra, dosyayı kaydetmek için CTRL + X / Y / Enter’a basınız.

.host:/KaliSharedFolder /mnt/hgfs/KaliSharedFolder fuse.vmhgfs-fuse allow_other

/etc/fstab Düzenleme

Kali VM’de USB Flash Bellek Kullanımı

Sanal makineyi hazırlarken USB kontrolör uyumluluğunu 3.1 olarak değiştirdiğinizde sanal sisteminizde USB 3.0/3.1 depolama aygıtlarınızı veya flash belleklerinizi kullanabilirsiniz.

Adım 1

Host bilgisayarınızın USB 3.0/3.1 portuna bir USB flash bellek takınız ve içerisinde Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

USB Flash Bellek'te Backup Adlı Bir Klasör Oluşturma

Adım 2

USB’nizi sanal makinenize bağlamak için VM’ye tıklayın ve ardından Removable Devices (Çıkarılabilir Cihazlar) seçin. Bu noktada USB’nizin adını seçin ve araç menüsünden Connect (Bağlan) tıklayın.

Eğer alttaki görseldeki gibi Connect seçeneğinin grileşmiş veya pasif olduğunu görürseniz sanal bilgisayarınızı kapatınız ve bir sonraki adıma geçiniz.

Flash Belleği Sanal Makineye Takma

Adım 3

Kali Linux 2022.VMX dosyasını açınız ve (usb.restrictions.defaultAllow = “FALSE”) ayarını “TRUE” olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

Kali.vmx Dosyasını Düzenleme

Adım 4

Sanal bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda artık USB diskinizi VM’nize bağlayabilirsiniz.

USB'yi VM'ye Bağlama

Adım 5

Kali VM’nizde USB belleğinizin içeriğini kontrol ettiğinizde oluşturduğunuz Backup adlı klasörün mevcut olduğunu görebilirsiniz.

Son olarak, Kali gibi diğer Linux dağıtımlarında da olduğu gibi terminalde “sudo lsb_release -a” komutu ile sisteminizin Release sürümünü kontrol edebilirsiniz.

USB Diskin İçeriğini Kontrol Etme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

VMware ile Kali OS’un Eski Sürümlerinin Kurulumu
Kali / VM VersiyonYouTube VideoSlayt
2019 / 15 Proİzle
2020 / 15.5 ProİzleGörüntüle
2022 / 16 ProİzleGörüntüle
2022.3 / 16 ProİzleGörüntüle
2022.3 / 17 Pro (YENİ)İzle

VMware Kali Linux Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. VM’de Kali Linux çalıştırmak için sistem gereksinimleri nelerdir?
Workstation ile Kali’yi çalıştırmanın başlıca yolu, CPU’nuzun VTx özelliğinin olmasıdır. Sanallaştırma özelliği açık ve etkinse, bazı sistem gereksinimlerine sahip olmalısınız. Temel olarak, en az iki çekirdekli bir CPU ve en az 2 GB RAM’iniz olmalı. Disk alanı olarak ise en az 20 GB boş alan ve 3D uyumlu bir grafik kartı yeterli olur. Ek olarak, ISO dosyasını resmi sitesinden indirmenizi öneririm.
  1. VMware üzerinde Kali Linux kullanabilir miyim?
Evet Kali OS’u VMware Pro veya Player ile kullanabilirsiniz. Aslında VMware en popüler olanıdır. Bu yüzden, CPU, RAM, sabit disk ve ağ arayüz kartı gibi sanal donanımları iyi destekler. Kısacası tam bir bilgisayar sistemini taklit ederek bir VM çalıştırabilirsiniz. Performanstan ödün vermeden sanki bağımsız bir sistem gibi kullanabilirsiniz.
  1. Kali Linux’u VM’de çalıştırmak daha mı iyi?
Kali veya herhangi bir sistemi VM’de çalıştırmak bazı durumlarda iyidir. Örneğin Linux dünyasına yeni giriş yapıyorsanız VM kullanın. Bunun nedeni, yapacağız bir hatayı hemen giderebilmenizdir. Örneğin, Snapshot veya Clone ile tam bir yedek alabilirsiniz. Böylece küçük bir test işleminde sisteminiz çökerse, hızlıca bir önceki duruma geri dönersiniz.
Başka örnek vereyim; güvenlik veya sızma testlerinde size extra bir katman sunar. Dolayısıyla Kali’yi VM’de kullanmak mantıklıdır. Yani ana sisteminizde tamamen izole olarak çalışırsınız. Sonuçta birincil OS’unuz olası riskleri içermez.

Sonuç

Özetçe, VMware Workstation ile Windows 11 veya 10 PC’nizde Kali Linux çalıştırabilirsiniz. Bu sistemi kullanarak hem ağınızda hemde sisteminizde açıkları keşfetmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca, bu OS’u sanal makineye kurarak, gerçek sisteminize zarar vermeden kullanabilirsiniz. Böylece, herhangi bir risk olmadan kullanma pratiği yapabilirsiniz.

Bu makalede anlattığım tüm adımlarla Kali VM’nizi en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin, USB diskinizden bir dosya alabilir veya shared folder kullanabilirsiniz. Artı, çevrimiçi tehlikelerin önüne geçmek için çeşitli projeler deneyebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir