VMware Workstation 17 Üzerinde Linux Mint 21 Kurulumu

Windows 11 & 10 64 bit üzerinde VMware Workstation 17 Pro kullanarak yeni bir sanal makineye Linux Mint 21 kurmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazıda, VMware’in sanallaştırma yeteneklerinden yararlanarak size rehberlik edeceğiz. Ayrıca, Linux Mint’in kararlılığı ve kullanıcı dostu özelliklerini kullanacağız. Hem ev kullanıcıları hem de profesyoneller için popüler bir seçimdir.

Bununla birlikte, sanallaştırma konusunda yeniyseniz veya gelişmiş ayarları keşfetmek istiyorsanız, adım adım rehberimiz size yardımcı olacak. Sonuç olarak, Linux Mint için sanal makine kurulum süreciniz sorunsuz ve verimli olacaktır.

VMware Workstation ile Linux Mint Kurma

VMware Kullanarak Windows 10’da Sanal Makine Üzerinde Linux Mint Nasıl Kurulur?

Diğer Linux dağıtımlarına göre daha hızlı ve stabil olan Linux Mint, hem ev kullanıcılarına hem de profesyonellere hitap eden bir işletim sistemidir. Temel olarak Ubuntu paket yapısından türetilen bu sistem, kullanıcılara daha güvenli ve kararlı bir dağıtım sunmayı amaçlar.

Linux Mint varsayılan olarak masaüstü ortamı için Cinnamon’u kullanır, fakat daha hafif ve performans odaklı Mate ve Xfce ortamlarına da sahiptir. Kullanıcılar, bu üç masaüstü türünden birini kullanarak sistemlerini kurabilirler.

Mint sistemini VMware Workstation sanallaştırma yazılımını kullanarak Windows 10 veya diğer Microsoft sistemleri üzerinde dual boot yapılandırmadan sanal olarak çalıştırabilirsiniz.

VMware firmasının ücretli programı olan Workstation yazılımı kullanıcılara guest makinelerde daha gelişmiş ayarları yapılandırmaya izin verir. Fakat kullanıcılar ücretsiz ve ticari olmayan sürümü olan Player’ı da kullanmayı tercih edebilirler.

Linux Mint İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Bilgisayarınıza VMware Pro’yu kurduktan sonra yeni sanal makineler oluşturarak Linux ve Windows tabanlı bir işletim sistemi kurabilirsiniz.

Adım 1

Workstation 17 yazılımını çalıştırdıktan sonra anasayfasındaki seçeneklerden Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıkladıktan sonra açılan guest makine sihirbazında Linux sistemi için daha gelişmiş ayarları yapılandırmak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) seçeneğini işaretleyiniz ve Next (İleri) tıklayınız.

Gelişmiş Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Mint guest makine uyumluluğu için Hardware Compatibility (Donanım Uyumluluğu) kısmından Workstation yazılımının son sürümünü seçiniz.

Sanal Makine Uyumluluğunu Ayarlama

Adım 3

Guest işletim sistemi kurulumunu üç yöntemden birini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer Linux Mint ISO dosyasını bu pencerede eklerseniz guest bilgisayarın bazı ayarları otomatik olarak yapılandırılacaktır.

Bu yüzden daha gelişmiş ayarları yapılandırabilmeniz için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini işaretleyiniz ve devam ediniz.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım Seçeneğini Seçme

Adım 4

Guest işletim sistemi olarak Linux platformunu ve versiyon kısmından Ubuntu 64-bit’i seçiniz.

Ubuntu 64-bit Guest Sistemini Seçme

Adım 5

Mint guest makineniz için bir isim yazdıktan sonra kuracağınız konumu belirtiniz ve devam ediniz.

Sanal Makine Adını ve Konumunu Yapılandırma

Adım 6

Host PC’nizin işlemci özelliklerine göre sanal makineniz için sanal işlemci sayısını ve CPU çekirdek sayısını yapılandırınız.

Sanal İşlemci Çekirdeğini Yapılandırma

Adım 7

Sanal makinenin RAM boyutu için maksimum önerilen bellek boyutunu seçiniz. Bilgisayarınızda daha yüksek bir bellek miktarına sahipseniz daha büyük boyut yapılandırmanız performans açısından faydalı olacaktır.

Maksimum Bellek Değerini Seçme

Adım 8

Mint sanal makineniz için NAT ağ bağdaştırıcısını seçiniz.

NAT Bağdaştırıcısını Seçme

Adım 9

I/O kontrolör türü olarak varsayılan LSI Logic seçiniz ve devam ediniz.

LSI Logic Kontrolör Türünü Seçme

Adım 10

Sanal diskin türünü NVMe olarak yapılandırdığınızda sanal bilgisayarınızın performansını ciddi derecede arttırmış olacaksınız. Bu yüzden, disk türlerinden NVMe’yi seçiniz ve Next’e tıklayınız.

NVMe Disk Türünü Seçme

Adım 11

Sıfırdan Linux Mint kuracağınız için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçiniz ve Next’e tıklayınız. Eğer bu Linux dağıtımını daha önceden kurduysanız ve sanal diskini yedeklediyseniz Use an existing virtual disk (Mevcut bir sanal disk kullan) seçeneğini kullanarak ekleyebilirsiniz.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 12

Sanal diskin boyutunu önerilen boyuta göre ayarlayabilirsiniz fakat sisteminizde yapacağınız işlere göre daha yüksek bir disk boyutu belirleyebilirsiniz. Ayrıca, sanal disk dosyasını tek dosya olarak yedeklemeyi seçerseniz gelecekte sanal makinenizi daha kolay import edebilirsiniz.

Sanal Diski Tek Dosya Olarak Yedekleme

Adım 13

Linux sanal disk dosyasının adını ve konumunu değiştirmeden devam ediniz.

Sanal Disk Dosyasının Adını ve Konumunu Yapılandırma

Adım 14

Linux Mint guest makinenin gelişmiş ayarlarını yapılandırmak için Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) tıklayınız.

Donanımı Özelleştir

Adım 15

Processors (İşlemciler) sanal donanımına tıkladıktan sonra Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki özelliklerin hepsini etkinleştiriniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 16

Linux Mint ISO dosyasını indirmek için resmi websitesini ziyaret ediniz ve ardından sanal makineye ISO dosyasını eklemek için CD/DVD (SATA) / Use ISO Image File / Browse tıklayınız ve indirdiğiniz imaj dosyasını seçiniz.

Sanal Makineye Linux Mint ISO Dosyasını Ekleme

Adım 17

Mint VM’nizin USB Controller ayarlarını açınız. Daha sonra, USB sanal aygıtınız için Compatibility (Uyumluluk) ayarını 3.1 olarak değiştiriniz.

USB Uyumluluğunu 3.1 Olarak Ayarlama

Adım 18

Sanal sisteminizin Display (Görüntü) donanım ayarlarını açınız. Burada, ekranı daha iyi stabilize etmek için Accelerate 3D Graphics özelliğini etkinleştirini. Son olarak, grafik belleğinizi ise host GPU’nuzun kapasitesine göre bir boyut yapınız.

Grafik Belleğini Arttırma

Adım 19

Linux Mint sanal bilgisayarınızın donanım ayarlarını yapılandırdıktan sonra özet penceresinde yaptığınız değişiklikleri kontrol ediniz ve sihirbazı kapatınız.

Guest Makinenin Ayarlarını Gözden Geçirme

Adım 20

Hazırladığınız sanal makineye Mint sistemini kurmaya hazırsınız. Şimdi, sisteme güç vermek için Power on this virtual machine (Bu sanal makineyi açın) tıklayınız.

Guest İşletim Sistemini Çalıştırma

VMware Workstation ile Linux Mint Kurulumu

Sanal bilgisayarı çalıştırdıktan sonra ISO dosyası ile önyüklendiğinde fiziksel bir PC üzerine kurulum yapar gibi sisteminizi kurabilirsiniz.

Adım 1

Linux Mint 21 Cinnamon 64-bit seçeneklerinden sistem bütünlüğünü kontrol edebilir, donanım testi yapabilir veya bellek kontrolü yapabilirsiniz. Sistemi yüklemeye başlamak için Start Linux Mint seçeneğinde Enter’a basınız.

Linux Kurulum Sihirbazına Hoşgeldiniz

Adım 2

Sistem açıldığında masaüstündeki Install Linux Mint (Linux Mint’i Kur) çift tıklayarak kurulum sihirbazını başlatınız.

Linux Mint'i Kur

Adım 3

Kurulum sihirbazını açtıktan sonra Linux sisteminizi hangi dilde kullanmak istediğinizi seçiniz ve Continue (Devam Et) tıklayınız.

Sistem Dilini Seçme

Adım 4

Sanal PC’nizin klavye düzenini fiziksel bilgisayarınızın donanımına göre seçiniz ve Continue tıklayınız.

Klavye Düzenini Seçme

Adım 5

Linux Mint guest makinenizde video oynatabilmeniz için multimedya kodeklerini yüklemeyi işaretleyiniz ve Continue tıklayınız.

Multimedya Kodeklerini Kur

Adım 6

Sıfırdan bir sistem kuracağınız için Erase Disk and Install Linux Mint (Diski Sil ve Linux Mint’i Kur) seçeneğini işaretledikten sonra Install Now (Şimdi Kur) tıklayınız ve ardından sanal diskteki değişiklikleri onaylamak için Continue tıklayınız.

Diski Sil ve Linux'u Kur

Adım 7

Yaşadığınız yerin konumunu seçtikten sonra Continue tıklayınız.

Yaşadığınız Lokasyonu Seçme

Adım 8

Linux sisteminiz için kullanıcı hesabı ayarlarını kişisel bilgilerinize göre yapılandırınız ve karakteristik parola oluşturunuz.

Kullanıcı Adı ve Parola Oluşturma

Adım 9

Linux Mint sisteminin dosyaları kopyalanıyorken ve gerekli uygulamalar kuruluyorken bekleyiniz.

Sistem Dosyaları Kopyalanıyor

Adım 10

Linux Mint yükledikten sonra sanal sisteminizi yeniden başlatınız.

Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 11

ISO kurulum medyasını sanal makineden çıkarmak için Enter’a basınız.

Kurulum Medyasını Çıkarma

Adım 12

Linux sistem sürümünü kontrol etmek için terminalde “lsb_release -a” komutunu yürütünüz.

lsb_release -a

Sistem Sürümünü Kontrol Etme

Linux Mint Üzerinde VMware Tools Kurulumu

VMware Workstation ile Linux Mint kurulumu sırasında otomatik olarak VMware Tools yapılandırılmaktadır. Fakat, kurulum sırasında host bilgisayarınız İnternet’e bağlı değilse VM araçları kurulmayacaktır.

Adımlar:

Adım 1

Guest işletim sistemini İnternet’e bağladıktan sonra CTRL + Alt + T’ye basarak terminali açınız ve “sudo apt install open-vm-tools-desktop” komutunu yürütünüz ve ek disk alanı kullanımını Y’e basarak onaylayınız.

sudo apt install open-vm-tools-desktop

VMware Tools Kurma

Adım 2

Linux makinenizi yeniden başlattıktan sonra VMware Tools sürümünü kontrol etmek için terminalde “vmware-toolbox-cmd –version” komutunu kullanabilirsiniz.

vmware-toolbox-cmd --version

VMware Tools Sürümünü Kontrol Etme

Adım 3

Host işletim sisteminizin masaüstü konumundan bir dosyayı sanal makineye sürükleyip bırakarak kopyalamaya çalıştığınızda işlemin başarılı olduğunu görebilirsiniz.

Host ile VM Arasında Sürükle Bırak ile Dosya Transferi Yapma

Adım 4

Linux Mint sanal PC’nizi aynı zamanda tam ekran çözünürlükte kullanabilirsiniz.

Tam Ekran Çözünürlüğünü Kontrol Etme

Linux Mint Sanal Makine İçin Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Host bilgisayarınızdan VM’nize dosya transferi yapmanın diğer bir yolu da Shared Folder kullanmaktır. VMware yazılımının bu özelliğini kullanabilmeniz için VMware Tools araçlarının kurulu olması gerektiğini unutmayınız.

Adım 1

VMware Pro araç menüsünden VM / Settings tıklayınız ve sanal makine ayarlarını açınız. Options (Seçenekler) sekmesinden Shared Folders tıklayınız ve Always Enabled (Her Zaman Etkin) işaretledikten sonra Add (Ekle) butonuna tıklayarak sihirbazı başlatınız.

Shared Folder Yapılandırma

Adım 2

Host sisteminizde belirlediğiniz bir konumda SharedFolder adında yeni bir klasör oluşturunuz. Oluşturduğunuz klasörün konumunu eklemek için Host Path (Ana Bilgisayar Yolu) kısmında Browse (Gözat) tıkladıktan sonra klasörü seçiniz ve OK’a tıklayınız.

Host Üzerindeki Belirli Klasörü Seçme

Adım 3

Paylaşılan klasörün konumunu ekledikten sonra bir sonraki pencerede Enable This Share (Bu Paylaşımı Etkinleştir) seçeneğinin işaretli olduğunu kontrol ettikten sonra Finish (Bitir) tıklayınız.

Bu Paylaşımı Etkinleştir

Adım 4

Linux Mint sanal bilgisayarınızda File System / mnt / hgfs konumuna gidiniz ve paylaşılan klasörün mevcut olduğunu kontrol ediniz. Test için klasör içerisinde yeni bir metin belgesi oluşturunuz ve host’unuzdaki klasörü açtıktan sonra belgenin oluşturulduğunu kontrol ediniz.

/mnt/hgfs/SharedFolder

Adım 5

Masaüstü konumuna Shared Folder kısayolu oluşturmak için terminalde “sudo ln -s /mnt/hgfs/SharedFolder/ ~/Desktop/” komutunu yürütünüz.

sudo ln -s /mnt/hgfs/SharedFolder/ ~/Desktop/

Shared Folder İçin Masaüstü Kısayolu Oluşturma

Adım 6

Sanal bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda eğer aşağıdaki görseldeki gibi Shared Folder hatası ile karşılaşıyorsanız klasörü tekrar etkinleştirmeniz ve otomatik mount ayarını yapmanız gerekir.

Shared Folder Broken Hatası

Adım 7

Paylaşılan klasörü tekrar etkinleştirmek için terminalde aşağıdaki komutu yürütünüz.

sudo mount -t fuse.vmhgfs-fuse .host:/ /mnt/hgfs/ -o allow_other

Paylaşılan Klasörü Tekrar Mount Etme

Adım 8

Paylaşılan klasörü sisteminizi her yeniden başlattığınızda otomatik olarak mount etmek için /etc/fstab düzenlemeniz gerekir.

sudo nano /etc/fstab

sudo nano /etc/fstab

Adım 9

/etc/fstab içerisine aşağıdaki komutu ekleyiniz ve dosyayı kaydetmek için CTRL + X’e bastıktan sonra Y’e ve sonra Enter’a basınız.

.host:/SharedFolder /mnt/hgfs/SharedFolder fuse.vmhgfs-fuse allow_other

Paylaşılan Klasörü Otomatik Mount Etme

Adım 10

Mint VM’nizi yeniden başlattığınızda artık Shared Folder hatası ile karşılaşmayacaksınız.

Sistemi Yeniden Başlatma Sonrası Shared Folder Kontrolü

VMware Linux Mint VM’de USB Flash Bellek Kullanımı

Linxu sanal bilgisayarınıza USB flash belleklerinizi veya depolama aygıtlarınızı bağlayarak daha hızlı bir şekilde dosya transferi yapabilirsiniz.

Adım 1

Host bilgisayarınıza USB 3.0/3.1 destekli bir flash bellek takınız ve içerisinde Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

USB Flash Bellekte Yeni Bir Klasör Oluşturma

Adım 2

Araç menüsünden VM / Removable Devices / USB’niz / Connect seçeneğine tıklayarak flash belleğinizi sanal makineye takınız. Fakat, alttaki görseldeki gibi Connect seçeneğinin grileşmiş olduğunu görüyorsanız sanal bilgisayarınızı kapatınız.

USB Diski Sanal Makineye Ekleme

Adım 3

VM’yi kurduğunuz lokasyona gidiniz ve VMX dosyasını notepad ile açınız ve (usb.restrictions.defaultAllow = “FALSE”) değerini TRUE olarak değiştiriniz.

usb.restrictions.defaultAllow = "TRUE"

VMX Dosyasını Düzenleme

Adım 4

Sanal bilgisayarınızı yeniden açtıktan sonra USB diskinizi artık bağlayabilirsiniz.

USB Belleği Tekrar VM'ye Bağlama

Adım 5

Linux Mint sisteminizde USB’nizin içeriğini görüntülediğinizde oluşturduğunuz klasörü görebilirsiniz.

Linux'te Flash Diskin İçeriğini Görüntüleme

Video

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. Linux Mint VMware ile çalışır mı?
Kesinlikle! Linux Mint, VMware ile tamamen uyumlu çalışır. Workstation veya Player, bu sistem için size kusursuz entegrasyon sağlar. Yani, sanallaştırma için çok özel bir donanıma ihtiyaç duymazsınız. Böylelikle tek bir güçlü PC’nizde bu tarz bir sistemden birden fazla çalıştırabilirsiniz.
  1. Workstation & Player Linux Mint’ten nasıl kaldırılır?
Linux Mint sisteminizden Workstation & Player yazılımına veda etme zamanınız geldiyse korkmayın. Sisteminizden bunu kaldırmak basit bir işlem vardır. Öncelikle programın çalışan tüm araçlarını kapatın. Ardından, tüm sanal makinelerinizi güvenli bir şekilde kapatın ve yedekleyin.
Daha sonra terminali açarak “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” yazın. Komutu yazar yazmaz Enter’a basarak tüm VMware ürünlerini kaldırabilirsiniz.
  1. Linux Mint için VMware Workstation Pro mu yoksa Player mı daha iyi?
VMware Workstation Pro ve VMware Player arasında seçim yaparken ihtiyaçlarınıza göre karar vermelisiniz. Ayrıca, bu seçiminiz kullanım senaryolarınıza göre değişir. Ancak, Workstation Pro, gelişmiş ağ iletişimi ve yüksek kaliteli masaüstü ortamları sunar. Bu nedenle, ileri düzey kullanıcılar ve profesyoneller için uygundur.
Öte yandan, VMware Player temel sanallaştırma özelliklerini sunar. Özellikle, kullanıcı dostu arayüze sahiptir ve yeni başlayanlar için idealdir. Sonuç olarak, Pro veya Player’ın sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için ihtiyaçlarınızı değerlendirin. Unutmamanız gereken şey ise, Pro sürüm ücretli Player olan ise ücretsizdir.

Eski Sürümlerin Kurulumu

Mint & VM Versiyon
Mint & VM VersiyonYouTube VideoSlayt
18 / 14 ProİzleGörüntüle
19/ 14 Proİzle
19.1/ 15 ProİzleGörüntüle
19.2/ 15 Proİzle
20.3 / 16 ProİzleGörüntüle
21 / 16 ProİzleGörüntüle
21 / 17 Pro (YENİ)İzle

Sonuç

Sonuç olarak özetlemek istiyorum, Linux Mint 21’i VMware Workstation 17 Pro ile sanal makineye yüklemek oldukça etkilidir. Ayrıca, bu işlem kararlılığı ve kullanıcı dostuluğunu deneyimlemenin kesintisiz bir yolunu sağlar. Dahası, adım adım rehberimizi takip ederek özel ihtiyaçlarınıza göre sanal ortam oluşturabilirsiniz.

Bununla birlikte, sanal sistemlerde gelişmiş ayarları da yapabilirsiniz. İster ev kullanıcısı olun, ister profesyonel, Linux Mint ve VMware ile sanallaştırmayı keşfedebilirsiniz. Kısacası, bilgi işlem yolculuğunuz için size yeni olanaklar açar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir