VMware Workstation 15.5.0 Üzerinde Linux Mint 19.2 Kurulumu
Bu yazımızda, VM Workstation 15.5.0 sanallaştırma programı kullanarak sanal makine üzerinde Linux Mint 19.2 kuracağız.
VMware Workstation Pro Üzerinde Linux Mint Nasıl Kurulur?
Linux Mint işletim sistemini hem fiziksel bilgisayarınız üzerine hem de sanal makine üzerine kurabilirsiniz.
Linux Mint işletim sistemini VMware, VirtualBox veya Hyper-V gibi sanallaştırma programları ile bilgisayarınıza kurabilir ve kullanabilirsiniz. Ayrıca, Mint’in son sürümünü buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Önceki yazımızda, Oracle VM VirtualBox ile Mint 18.3 işletim sistemi kurulumunu gerçekleştirdik. Bu yazımıza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda, VMware tarafından geliştirilen Workstation 15.5.0 Pro sanallaştırma programını kullanarak yeni bir sanal makine oluşturduktan sonra, adım adım Mint dağıtımını kuracağız.
Ayrıca, Windows 10 üzerinde VMware Workstation kurulumu yazımıza göz atabilirsiniz.
Windows 10 PC’de Sanal Makine’de Linux Mint 19.2 Nasıl Kurulur?
Mint işletim sisteminin son sürümü 19.2 Tina’dır. Linux Mint 19.2 kurulumu yapmak için öncelikle Windows 10 bilgisayarınıza VM Workstation 15 kurulumu yapınız. Sanallaştırma yazılımının son sürümünü kurduktan sonra yeni bir sanal makine oluşturduktan sonra artık Linux kurulumu adımlarına geçebilirsiniz.
VMware Workstation 15 üzerinde adım adım Linux Mint’in 19.2 sürümünü kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
VMware Workstation 15 sanallaştırma programını açınız ve Mint 19.2 için yeni bir makine oluşturmak için Create a New Virtual Machine (Yeni bir VM oluştur) seçeğine tıklayınız.
Adım 2
New Virtual Machine Wizard (Yeni VM sihirbazı) penceresinde, Custom (Advanced-Gelişmiş) seçeneğini işaretleyiniz ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Linux Mint’i kurmak için VMware donanım uyumluluğunu Workstation 15.x olarak ayarlayınız ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 4
Guest makineye Linux iso dosyasını daha sonra eklemek için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra yükleyeceğim) seçeneğini işaretleyiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 5
Select a Guest Operating System (Misafir işletim sistemi seç) penceresinde kuracağınız işletim sistemini seçiniz. Aşağıdaki görüntüdeki gibi önce Linux’u ardından Mint kurulumu için Ubuntu 64-bit seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Guest makine adı için Linux Mint 19.2 yazınız. Ayrıca, sanal makineyi farklı bir disk üzerinde depolamanız performans açısından faydalı olacağı için Browse (Gözat) butonuna tıklayarak sanal makinenizin kurulum lokasyonunu Harici HDD’niz olarak yapılandırabilirsiniz.
Adım 7
Bilgisayarınızın donanım performasına bağlı olarak VMware üzerinde kurulumu daha hızlı yapmak için 2 adet işlemci ve 2 adet çekirdek yapılandırabilirsiniz. Buradaki değerleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Sanal makinenin işlemci ayarlarını yapılandırdıktan sonra Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 8
Sanal makineye 4 GB RAM ekleyiniz.
Adım 9
VMware ağ yapılandırması için NAT‘ı seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 10
SCSI Controller için varsayılan olarak etkin olan LSI Logic seçeneğini bırakınız ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 11
Oluşturacağınız Disk tipi olarak SCSI seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
Yeni bir sanal disk oluşturmak için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğini işaretleyiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 13
VMware üzerinde Mint kurulumu için 25 GB sanal disk boyutu yeterli olacaktır. Sanal makineyi daha performanslı kullanabilmek için ayrıca Allocate all disk space now (Şimdi tüm diski ayır) seçeneğini ve Store virtual disk as a single file (Sanal diski tek bir dosya olarak depola) seçeneğini işaretleyiniz ve Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 14
Sanal disk dosyasının kaydedileceği lokasyonu varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 15
Yeni bir guest makine oluşturduktan sonra bazı gerekli ayarlamalar yapmanız gerekir. Bunu yapmak için, Customize Hardware (Donanımı Özelleştir) butonuna tıklayınız.
Adım 16
Processors (İşlemciler) seçeneğine tıkladıktan sonra sağ kısımda Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI seçeneğini işaretleyiniz.
Adım 17
CD/DVD aygıtı üzerine tıklayınız ve Use ISO image file (ISO imaj dosyası kullan) seçeneğini işaretledikten sonra Browse butonuna tıklayınız ve Linux 19.2 ISO dosyasını sanal makineye ekleyiniz.
Adım 18
ISO dosyasını guest makineye eklemeden önce, Linux Mint ISO doğrulama yaptığınızdan emin olunuz. Şimdi kurulum imaj dosyasını seçiniz ve Open (Aç) butonuna tıklayınız.
Adım 19
Gerekli ayarlamalardan sonra pencereyi kapatmak için Close (Kapat) butonuna tıklayınız.
Adım 20
Guest makineyi hazırladıktan sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
Adım 21
Sanal disk oluşturuluyorken bekleyiniz.
Adım 22
Son olarak, VMware üzerinde sanal makineyi başlatmanız ve kurulumu tamamlamanız gerekir. Power on this virtual machine (Bu sanal makineyi çalıştır) seçeneğine tıklayarak devam ediniz.
Adım 23
Adım adım Linux Mint 19.2 yüklemek için aşağıdaki görüntüye tıklayarak ilgili adımları tamamlayabilirsiniz.
Adım Adım Linux Mint 19.2 Kurulum ⇒ Video
Windows 10 işletim sistemi üzerinde VMware sanal makine üzerinde adım adım Mint kurmak için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
Sanal Makineye Linux Mint 18.3 Yükleme
VMware yazılımının daha eski bir sürümünde Linux Mint 18.X sürümünü kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
VMware Workstation 14.1.1 Pro’yu kurduktan sonra, VMware sanallaştırma programını çalıştırınız ve daha sonra Mint 18.3 Sylvia için yeni bir sanal makine oluşturmak için Create a New Virtual Machine (Yeni bir sanal makine oluştur) seçeneği üzerine tıklayınız.
Adım 2
New Virtual Machine Wizard (Yeni sanal makine sihirbazı) penceresinde, Custom (Advanced) seçiniz ve Next (İleri) butonuna tıklayınız.
Adım 3
VMware donanım uyumluluğu penceresinde, Workstation 14.x seçili olduğuna emin olduktan sonra Next butonuna tıklayınız.
Adım 4
Guest Operating System Installation (Misafir İşletim Sistemi Kurulumu) penceresinde, ISO dosyasını daha sonra eklemek için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 5
Select a Guest Operating System (Bir misafir işletim sistemi seç) penceresinde aşağıdaki gibi Linux seçiniz ve Version (Sürüm) kısmında ise Ubuntu 64-bit seçeneğini seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 6
VMware ile sanal makine kurulumlarında, sanal makineyi harici bir disk üzerinde depolamanız performans açısından faydalı olacaktır. Linux sanal makine için bir ad yazınız ve lokasyonunu Portable HDD üzerinde depolayınız.
Linux sanal makinenin lokasyonunu belirledikten sonra Next’e tıklayarak devam ediniz.
Adım 7
VMware üzerinde tek bir sanal makine çalıştıracaksanız ve bilgisayarınız özellikleri yüksek ise, Processor Configuration (İşlemci Yapılandırma) penceresinde iki işlemci veya çift çekirdek bir işlemci tanımlayabilirsiniz.
Kurulum için 2 adet işlemci yeterli olacaktır. Sanal makine işlemci yapılandırmasından sonra Next butonuna tıklayınız.
Adım 8
Sanal makine için 4 GB (4096) RAM değeri atayınız ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 9
Sanal makine ağ yapılandırması için NAT’ı seçiniz ve Next’e tıklayarak devam ediniz. Ayrıca, VMware NAT Yapılandırması adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Adım 10
LSI Logic (Recommended) seçiniz ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 11
Linux Mint 18.3 sanal hard disk oluşturmak için Create a new virtual disk (Yeni bir sanal disk oluştur) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
Sanal makine için önerilen disk boyutunu değiştirebilirsiniz. Sanal makine için ayrılacak HDD alanını performans açısından Allocate all disk space now (Şimdi tüm diski ayır) ve Store virtual disk as a single file (Sanal diski tek bir dosya olarak depola) seçeneklerini seçerek yapılandırmanız gerekir.
Sanal hard disk ayarlarını yapılandırdıktan sonra Next butonuna tıklayarak sanal HDD’nin oluşturulmasını bekleyiniz.
Adım 13
Oluşturulacak sanal HDD’nin lokasyonunu varsayılan olarak bırakınız ve Next butonuna tıklayınız.
Adım 14
Aşağıdaki görüntüde, VMware Workstation 14 üzerinde Mint kurulumu için sanal makine özet bilgileri yer almaktadır. Eğer yeni bir donanım eklemek veya varolan bir donanımı silmek istiyorsanız, Customize Hardware (Donanım Yapılandır) butonuna tıklayınız.
Adım 15
VMware üzerinde sanal makine donanım ayarlarını açınız ve Processors (İşlemciler) kısmından Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI seçeneğini seçiniz ve Close (Kapat) butonuna tıklayarak ayarları kaydediniz.
Adım 16
Sanal makine özet penceresini kapatmak için Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
Adım 17
Mint sanal makine için hard disk oluşturulurken bekleyiniz.
Adım 18
Mint 18.3 Sylvia ISO dosyasını sanal makineye eklemek için CD/DVD (SATA) üzerine tıklayınız.
Adım 19
Sanal makine ayarlar penceresinde ISO dosyasını eklemek için Browse butonuna tıklayınız ve ISO dosyasını seçerek OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 20
VMware ile Mint kurulumu’nu başlatmak için Power on this virtual machine (Bu sanal makineye güç verin) seçeneğine tıklayınız.
Adım 21
Welcome to Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit Boot ekranında Start Linux Mint üzerinde Enter’a basınız.
Adım 22
Linux Mint açıldıktan sonra Install Linux Mint (Linux Mint’i Kur) üzerinde çift tıklayınız.
Adım 23
Linux Mint işletim sistemi dil ayarınızı yapınız ve Continue (Devam et) butonuna tıklayınız.
Adım 24
3. Parti uygulamaları yüklemek isterseniz, Install third-party software.. seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu yazıda Linux Mint’i sanal makine olarak kullacağımız için 3. Parti uygulamaları yüklemeyeceğiz. Continue butonuna tıklayarak kuruluma devam ediniz.
Adım 25
İşletim sistemini tek bir HDD üzerine yükleyeceğimiz için Erase disk and install Linux Mint (Diski sil ve Linux Mint’i kur) seçeneğini seçerek devam edeceğiz.
Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 26
Değişiklerin diske yazılması için Continue butonuna tıklayınız.
Adım 27
Yaşadığınız bölgeyi seçiniz ve Continue butonuna tıklayınız.
Adım 28
Klavye düzeninizi yapılandırınız ve kuruluma devam etmek için Continue butonuna tıklayınız.
Adım 29
Sanal makine için yeni bir kullanıcı oluşturmanız gerekir. Yeni bir kullanıcı tanımladıktan sonra Continue butonuna tıklayınız.
Adım 30
VMware Workstation 14 Pro ile Mint kurulurken bekleyiniz…
Adım 31
VMware üzerinde Mint kurulumu başarıyla tamamlandıktan sonra, Restart Now (Şimdi Yeniden Başlat) butonuna tıklayınız.
Adım 32
Mint kurulum medyasını kaldırmak için Enter’a basınız.
Adım 33
Oluşturduğunuz kullanıcı adınızı ve parolanızı yazınız.
Adım 34
Windows 10 üzerinde VMware Workstation 14 kullanarak Mint 18.3 Sylvia kurulumunu başarıyla tamamladık!
VMware Workstation 14 Pro Mint 18.3 Sylvia Kurulumu ⇒ Video
VMware ile adım adım Mint kurulumu için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz…
VM Workstation 14 Üzerinde Mint 19 Kurulumu
Linux Mint 19’un kod adı “Tara” olarak adlandırıldı. Mint 19, 2023’e kadar Security Updates (Güvenlik Güncellemeleri) alacaktır.
Linux Mint 19 yenilikleri şunlardır:
- Timeshift
- Update Manager
- Welcome Screen
- Software Manager
- Cinnamon 3.8
- HiDPI
- XApps improvements
- Other improvements
- Artwork improvements
- Main components
ISO dosyasını indirmek için https://linuxmint.com/download.php websitesini ziyaret ediniz. Mint 19 Tara ISO dosyasını bilgisayarınıza indirdikten sonra Windows 10 işletim sistemi üzerinde VMware Workstation 14 kullanarak Mint 19 kurulumu yapabilirsiniz.
VMware Workstation 14 üzerinde Mint 19 kurmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz!
Son Söz
Bu yazımızda, VM Workstation sanallaştırma programı ile Linux Mint kurulumunu gerçekleştirdik. Bir sonraki yazımızda, Mint için VMware Tools yükleyerek fiziksel bilgisayarımız ile Guest makine arasında dosya alışverişi nasıl yapılır inceleyeceğiz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ Linux VMware Kurulumu
♦ Linux VMware Kaldırma
♦ Debian VMware Kurulumu
♦ Debian VMware Kaldırma
♦ VMware ile Debian Kurulumu