Spanning Tree Uplinkfast Nedir? | Nasıl Çalışır?

Ağ oluşturmayla ilgileniyorsanız, muhtemelen “Spanning Tree Protocol – Yayılan Ağaç Protokolü”nü duymuşsunuzdur. Anahtarlamalı bir Ethernet ağında döngüsüz kurulum yapılmasına yardımcı olur. Daha da iyi çalışmasını sağlamak için UplinkFast gibi özellikler vardır. Bu yazıda UplinkFast tam olarak nedir ve Spanning Tree Protokolünde nasıl çalıştığını göreceğiz. Hadi dalalım!

STP protokolü, OSI modeli katman 2’de döngüleri engellemek için geliştirilmiştir. Yedekli bir ağda meydana gelen bir kablo hatasında, STP Convergence (Yakınsama) süresinin fazla olması yüzünden birkaç özellik geliştirilmiştir.

Spanning Tree Uplinkfast Tanımı

Ağ İletişiminde STP Uplinkfast Tam Olarak Nedir ve Ne İşe Yarar?

Günümüz ağlarında yedekleme rotalarına sahip olmak bir zorunluluktur. Bir iş ağının sunucu kısmı her zaman çalışır durumda olmalıdır. Böylece sunucuların müşterilere kesintisiz hizmet verebilmesi sağlanır. Ayrıca UplinkFast olayı sadece Cisco’ya özeldir.

Dolayısıyla bu ağlarda bir yedeğe sahip olmak gerçekten önemlidir. Yedekleme sırasında 2.katman cihazlarda bir döngü oluştursa da STP protokolü bunu halledecek şekilde yapılmıştır. Örneğin, bir anahtara birden fazla kablo bağlıysa ve biri arızalanırsa diğerinin görevi devralması gerekir. STP’nin kullanışlı olduğu yer burasıdır.

Anahtara bağlanan kablolardan biri koptuğunda diğerinin çalışmaya başlaması biraz zaman alabilir. Bu aktif olmayan kablonun harekete geçmesi 50 saniye kadar sürebilir. İşleri hızlandırmak için anahtarda UplinkFast’ı kurabilirsiniz.

Hatırlarsanız STP performansını arttırmak için bunu belirtmiştik. Bu nedenle Switch’e bağlanan PC ve sunucu gibi cihazların arayüzlerini PortFast olarak yapılandırmamız gerekiyor.

Uplinkfast Nasıl Çalışır ve Spanning Tree Protokolü Performansını Nasıl Artırır?

Bir kablonun arızalanması durumunda, STP protokolü devreye girer. Daha sonra, ağ haritasını güncellemek için hızlı bir yakınsama / tümleşme sağlar. Bu özellik, yedekli bir ağda Blocking Moda sahip olan bir Switch’te çalışır.

Ek olarak, Switch, Listening (Dinleme) ve Learning (Öğrenme) port durumlarını kullanır. Yani, işlemeden Forwarding moda geçiş yapacaktır.

Ayrıca Cisco’nun bu özelliği yalnızca ağın erişim katmanında çalışır. Dolayısıyla, bunu uygulamak ağı sürekliliğini sağlar. Yani, bir Switch’in bağlantısı kesildiğinde hemen uplinkfast devreye girer. Daha sonra, iletişimi sürdürmek için diğer yedek bağlantıyı daha hızlı aktif eder.

Bunu kullanacaksanız, Switch’te Blocking port olmalı. Böylece alternatif yolu hızlıca aktif edebilirsiniz.

Aşağıdaki görüntüyü incelediğinizde Switch1’in yedek bir yola sahip olduğunu görebilirsiniz.

Cisco Switch'in Port Durumlarını İnceleme

Sonuç olarak, Switch1’in ağ kablosu arızalandığını düşünün. Bu durumda, bu özellik, GigabitEthernet0/2 arayüzünü 15 – 20 saniyede Forwarding moda sokacaktır.

Nasıl Etkinleştirilir?

Switch üzerinde yedek bağlantıyı etkinleştirmek için, Switch global config modda aşağıdaki komutu uygulayınız.

Switch# conf t
Switch(config)# spanning-tree uplinkfast

Yedekli bağlantıyı daha iyi anlamak için YouTube videomuza göz atınız!

Sonuç

UplinkFast’ın kullanılması Spanning Tree protokolünün ağımızda biraz daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Normal STP kurulumunda bunu açmak harika bir fikir. Ayrıca STP BackboneFast özelliğinin açık olmasını öneririz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir