STP BackboneFast Nedir? | Nasıl Çalışır?

Standart Spanning Tree protokolünü daha performanslı hale getirmek için Cisco çeşitli yollar geliştirilmiştir. Bu yollar; PortFast, UplinkFast ve BackboneFast özellikleridir.

STP BackboneFast Tanımı

BackboneFast Protokolünü Anlama

Yedekli bir ağ ortamında Layer 2 Switch’lerde oluşabilecek Loop’ları engellemek amacıyla STP protokolünü kullanmaktayız. STP protokolü meydana gelen link hatalarına karşı da alternatif yollar bulmaktadır. Sonuç olarak, Spanning Tree Protokolü ile ağ üzerinde çok uzun gecikmeler yaşamadan işlerimize devam edebiliriz.

Fakat, standart STP yöntemine göre bazı performans sorunları ile karşı karşıya kalmaktayız. STP ağda meydana gelen bir kablo hatası sonucu STP convergence (yakınsama/tümleşme) varsayılan olarak 50 saniye sürer. Örneğin, çok ciddi işler yapan bir Sunucu çiftliği 50 saniye bir süre down olarak kalması kesinlikle kabul edilemez.

Yedekli yollara sahip bir ağda Layer 2 katmanında Switch’leri yapılandırırken, Spanning Tree Protokolünü düzgün yapılandırmamız gerekir. Örneğin, Switch‘e bağlı bir istemci bilgisayarı STP convergence işleminden hariç tutarak Switch’in bağlı olduğu portu PortFast olarak yapılandırabiliriz.

Diğer bir örnek ise, Blocking Porta sahip Switch üzerinde UplinkFast özelliğini etkinleştirerek daha hızlı bir yakınsama sağlayabiliriz.

Bu özellik aynı zamanda indirect (dolaylı) bir bağ hatasını kurtarmak için kullanılır. İndirect link hatası nedir? sorusunu yanıtlayacak olursak, iki Switch arasındaki kablonun aniden hata vermesi indirect bir link hatasıdır.

Backbonefast Nasıl Çalışır?

Aşağıdaki görüntüde Switch0 ve Switch1 arasındaki link aniden kesildiğinde bir indirect link hatası oluşturacaktır. Switch1 direk olarak bağlı kablo için bir link hatası belirleyecek ve Root Bridge’den herhangi bir BPDU alamayacağı için kendisini Root Bridge zannedecektir.

Cisco Packet Tracer'da Üç Switch'li Bir Ağ Topolojisi

Switch1, Switch2’ye BPDU paketi göndererek yeni Root Bridge olacağını söyler. BPDU paketini alan Switch2 bu paketin yeni bir BPDU paketi olduğunu anlar ve eski BPDU ile karşılaştırdığında bu paketin inferior olduğunu anlar. Daha sonra yeni BPDU paketini iptal edecek.

Sonuç olarak, Switch2 eski BPDU paketi için max age timer (varsayılan 20 saniye) başlatacak. Bu süre sonunda ise Switch2 Switch1’e olan arayüzü Blocking moddan Listening moda alacak ve Switch1’e bir BPDU paketi gönderecek. Switch1, Switch2’nin Root Bridge olmadığını farkedecek ve bir daha BPDU paketi göndermeyecektir.

Switch2 Listening moddan devam ederek, Forwarding moda girecektir. Ve tüm bu işlemlerin sonucu olarak toplam 50 saniye geçmiş olacaktır.

Spanning Tree BackboneFast özelliği buradaki gecikmeyi 50 saniyeden 30 saniyeye indirecektir. Yukarıdaki görüntüde tüm Switch’ler üzerinde bu özelliği etkinleştirilerek, max age timer süresinin atlanması sağlanır. Ve dolayısıyla, max age timer devreye girmeyecek ve bu işlemden 20 saniye kurtamış olacağız.

İnferior Paket Nedir?

Ağ üzerindeki herhangi bir Switch bir inferior paket alıyorsa, komşu Switch Root Bridge olan bağlantısını kaybetmiş demektir. Bir Switch Root’a erişemediğinde, komşusuna bir inferior paket gönderir.

Etkinleştirme ve Doğrulama

Cisco Switch’ler üzerinde bu protokolü etkinleştirmek için Global Config modda aşağıdaki komutu uygulayınız.

Switch# conf t
Switch(config)# spanning-tree backbonefast

İşlemi doğrulamak için ise, Privileged modda aşağıdaki show komutunu kullanabilirsiniz.

Switch# show spanning-tree backbonefast

Video

GNS3 programını kullanarak Switch’ler üzerinde Backbone-Fast etkinleştirmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca YouTube kanalımıza aboe olabilirsiniz!

Sonuç

Cisco Switch’ler üzerinde kullanılan PortFast, UplinkFast ve BackboneFast özellikleri sadece Cisco’ya özgüdür ve diğer ağ markaları için bu ayarlar kullanılamaz.

Ağınızda standart STP protokolünü kullanıyorsanız, bu özelliği etkinleştirmeniz önerilir. Ayrıca, standart STP protokolünün kapsadığı tüm özellikleri tek bir protokol altında toplayan Rapid Spanning Tree Protokolü’nü de kullanabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir