Bu yazımızda, Windows 10 veya Windows 11 çalıştıran bir bilgisayarda sanal sistemler oluşturmak ve yönetmek için yaygın olarak kullanılan Microsoft’un Hyper-V programı PowerShell kullanarak nasıl etkinleştirilir inceleyeceğiz.
Windows PC’de PowerShell Kullanarak Hyper-V Kurulumu
Microsoft’un kullanıcılara Windows 8.x/10/11 işletim sistemleriyle entegre bir özellik olarak sunduğu Hyper-V sanallaştırma yazılımını ücretsiz bir şekilde kullanarak host bilgisayarınızda birden çok sanal makine veya sanal sunucu çalıştırabilirsiniz.
Sanallaştırma özelliğini destekleyen bilgisayarınızda Hyper-V Client yazılımını kullanmayı düşünüyorsanız yükleme işlemi oldukça basittir. Örneğin, önceki yazımızda Windows 10’da kullanıcı arayüzü (GUI) kullanarak bu sanallaştırma yazılımını kurduk ve çalıştırdık. İlgili yazımıza bu bağlantıdan erişebilir ve kolayca onu kurabilirsiniz.
Normal şartlarda da bildiğiniz gibi bir Windows işletim sisteminde herhangi bir program yüklemek oldukça hızlı ve kolaydır. Ama bazen bu işlemleri hızlandırmak için CMD veya PowerShell gibi komut istemleri kullanmayı düşünebilirsiniz.
Örneğin, bir firmada sistem yöneticisiyseniz Microsoft’un harika aracı olan PowerShell’i bilmelisiniz. Bu Microsoft aracı ile Hyper-V programını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
Windows 10 Enterprise, Professional veya Education sürümlerinden birine sahipseniz, Microsoft’un VM yazılımını bilgisayarınıza kolayca yükleyebilirsiniz.
Kurulum adımlarına geçmeden önce, Windows 10 Home sürümünün build numarası ne olursa olsun bu yazılımı normal şartlarda desteklemediğini unutmamalısınız. Fakat, Home sürümüne sahip bir sisteme sahip olsanız da, çeşitli kurulum yöntemleri mevcuttur.
En basit haliyle, etkinleştirme veya kaldırma işlemi için PowerShell aracını yönetici olarak çalıştırınız ve alttaki yöntemlerden birini deneyiniz:
- Etkinleştir: Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All
- Kaldır: Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-All
NOT: Hyper-V kaldırmayı planladığınızda terminalde “Microsoft-Hyper-V-All” komutunun bitişik olduğundan emin olunuz!
Hyper-V Etkinleştirme
Hyper-V’yi aktive etmek belki de sizin için kolay olabilir, fakat giriş seviyesindeki kullanıcılar için bazı adımları ele almak gerekebilir. Bu yüzden, alttaki adımlardaki görselleri takip ederek ilgili yazılımı kolayca bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.
Adım 1
Sisteminizin masaüstü konumunda Windows başlat menüsünü açınız ve arama kısmına “Windows PowerShell” veya kısaca “PowerShell” yazınız. Aradığınız terminali gördüğünüzde üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve Run as administrator (Yönetici olarak çalıştır) seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Yönetici haklarıyla birlikte açtığınız komut isteminde Hyper-V’yi etkinleştirmek için alttaki komutu yazınız veya kopyala yapıştır yapınız.
Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V -All
Adım 3
Windows işletim sisteminize Microsoft’un Client Hyper-V programı kuruluyorken bekleyiniz.
Adım 4
Hyper-V özelliğini açtıktan sonra, değişikliklerin etkin olması için Y (Yes/Evet) tuşuna basınız ve daha sonra Enter’a basarak bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
Adım 5
Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, aynı şekilde arama menüsünde Hyper-V Manager’ı bulunuz ve çalıştırınız.
Adım 6
Hyper-V Manager çalıştırdığınızda ilk karşılaşacağınız program görüntüsü alttaki görseldeki gibidir.
Video
Sonuç
PowerShell terminal aracılığıyla sisteminizde yalnızca Hyper-V değil, aynı zamanda birçok özelliği veya programı hızlı bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Artık bu aşamadan sonra sisteminizde yeni bir sanal bilgisayar oluşturabilir ve istediğiniz bir işletim sistemini kurmayı deneyebilirsiniz. Ek bilgi verecek olursak, Microsoft’un bu kaynağını ziyaret ederek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İlgili Yazılar
♦ CMD ile Hyper-V Özelliğini Açma
♦ Hyper-V ile Yeni Bir Sanal Makine Kurma
♦ Hyper-V ile Windows 10 Yükleme
♦ Hyper-V ile Windows 7 Yükleme
♦ Hyper-V ile Windows 8 Yükleme