Hyper-V sanallaştırmayı bilgisayarınızdan kaldırmak bazı durumlarda gerekebilir. Örneğin, sanallaştırmaya artık ihtiyaç duymuyorsanız veya farklı bir yazılım kullanmak istiyorsanız bu işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca, bu rehberimizde size Hyper-V’yi PC’nizde nasıl devre dışı bırakabileceğinizi göstereceğim.
Ek olarak, sistem kaynaklarınızı rahatlatmak için de bu adımları izleyebilirsiniz. Dahası, farklı bir VM yazılımına geçmek istiyorsanız daha sonra tekrardan Microsoft’un VM app’ını deneyebilirsiniz.
Windows 10 & 11 Sisteminden Hyper-V Kaldırma
Bilgisayarınızdan Microsoft’un sanallaştırma çözümü olan Hyper-V Manager’ı kaldırmak için Windows Özellikleri Açma/Kapatma özelliğini kullanabilirsiniz.
Bugün birçok sistem yöneticisi tarafından kullanılan yaygın bir sanallaştırma yazılımı olan Hyper-V, ücretsiz bir program olmasıyla en iyi özelliklerinden birine sahiptir. Windows 8/8.1/10 işletim sistemleri bu özelliği içerisinde barındırmaktadır.
Hyper-V’yi yüklerken Windows özelliklerinden bu sanallaştırma programını bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Hyper-V kurulumunu gerçekleştirmeden önce, bilgisayarınızın sanallaştırma teknolojisini destekleyip desteklemediğini belirleyin.
Bir bilgisayarın CPU’sunun sanallaştırma özelliğini destekleyip desteklemediğini belirlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Hyper-V, Windows için üç farklı yükleme seçeneği sunar. Aşağıdaki bağlantılardan Hyper-V yüklemelerini gerçekleştirebilirsiniz.
- Windows 10 Üzerinde Hyper-V Kurulumu
- Powershell ile Hyper-V Etkinleştirme
- CMD ile Hyper-V Konfigürasyonu
Bu makale, size Hyper-V ve Windows’un emülasyon özelliklerinin nasıl kaldırılacağını öğretir.
Hyper-V Devre Dışı Bırakma
PC’nizden Hyper-V’yi kaldırmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Adım 1
Başlat düğmesine sağ tıklayarak Programlar ve Özellikleri’ni seçin.
Adım 2
Programlar ve Özellikler ekranında, Windows özellikleri açma/kapatma butonunu arayın.
Adım 3
Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi, Windows Özellikleri açıldığında Hyper-V seçilir. İlgili kutucuğu kaldırmak için Hyper-V kutucuğunu işaretlemeyi kaldırın.
Adım 4
Hyper-V’yi devre dışı bırakmak için, gördüğünüz kutucuğu işaretsiz bırakın ve Tamam’ı tıklayın.
Adım 5
Değişiklikleri uyguluyoruz.
Adım 6
Hyper-V’yi kapatıktan sonra, sistem ayarları değişikliği yalnızca bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda etkili olacaktır.
Adım 7
Eğer Windows 10’un daha yeni bir sürümüne sahipseniz, Hyper-V alt seçeneklerinde Windows Hypervisor Platform seçeneğini Adım 4‘te göremeyebilirsiniz. Bu durumda, 1809 veya daha yüksek bir sürüm numarasına sahip işletim sistemi kullanıyorsanız, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi işareti kaldırın.
Adım 8
Yukarıdaki adımlardan sonra, VirtualBox ve VMware gibi sanallaştırma yazılımlarını Hyper-V’nin müdahalesi olmadan kullanabilirsiniz. Eğer Hyper-V hala aktifse, CMD’yi yönetici olarak başlatın ve aşağıdaki komutu girin:
bcdedit /set {current} hypervisorlaunchtype off
Eğer Hypervisor’ü tekrar etkinleştirmek ve Hyper-V’yi kullanmak istiyorsanız, aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz:
bcdedit /set {current} hypervisorlaunchtype auto
Ek olarak, yukarıdaki komutları kullanmak yerine regedit dosyasını indiriniz. Dosyayı indirdikten sonra regedit programını başlatmak için üzerine çift tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra, değişiklikleri uygulamak için Evet’e tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Hyper-V Nasıl Kaldırılır? ⇒ Video
Hyper-V sanallaştırmayı tamamen kapatmayı nasıl anlayacağınızı öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyin. Eğer sunduğumuz bilgiler ilginizi çekiyorsa, YouTube kanalımıza abone olmayı düşünebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak, Microsoft Hyper-V’yi kolayca PC’nizden kaldırabilirsiniz. Böylece diğer alternatif yazılımları da keşfetme fırsatınız olacaktır. Bu rehberde anlattığım aşamaları takip ederek güvenli bir şekilde devre dışı bırakabilirsiniz.
Dahası, Windows 11 & 10 PC’nizde yeni sanallaştırma deneyimlerine de kapı açabilirsiniz. Eğer kaldırma sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız, yardım istemekten çekinmeyin. Ayrıca, uygulamayı kaldırma konusunda herhangi bir sorununuz varsa lütfen Microsoft’un bu kaynağına bakabilirsiniz. Sonuç olarak, sanallaştırma yolculuğunuzda başarılar dilerim!