Debian 11 Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Kurulumu

Bu yazımızda, Debian 11 Bullseye kurulu bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarında Windows, macOS veya Linux sistemlerinden birini sanal olarak çalıştırmanıza izin veren VMware Workstation 17 Pro yazılımı nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

Debian PC'ye VMware Workstation Kurma

Debian 11 Üzerinde Sanal Makine Çalıştırmak İçin VMware Workstation 17 Nasıl Kurulur?

Harika bir Linux dağıtımı olan Debian üzerinde sanal makineler oluşturup üzerlerinde Microsoft veya diğer işletim sistemlerini bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek duymadan çalıştırabilirsiniz. Host bilgisayarınızda kurulu mevcut sisteminizin yanına dualboot yöntemi ile bir işletim sistemi kurabilirsiniz fakat sistem geçişlerinde PC’nizi her seferinde yeniden başlatmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden, daha hızlı bir çözüm olarak kullanmak istediğiniz bir sistemi sanal makineye kurabilir ve mevcut sisteminizle aynı zamanda kullanabilirsiniz.

Eğer Debian bilgisayarınızda işinizle ilgili bir Windows tabanlı program çalıştırmak istiyorsanız Windows 10 veya daha eski bir sistem için sanal bilgisayar hazırlayabilir ve onun üzerine sistem kurabilirsiniz.

Linux PC’nizde ücretli veya ücretsiz sanallaştırma yazılımlarından birini kullanmayı tercih edebilirsiniz. Fakat, daha gelişmiş özellikleri sunan yazılımları kullanmayı seçerek yapacağınız işlerden daha fazla verim alabilirsiniz. Örneğin, sıfırdan kurduğunuz bir sistemin snapshot’ını alabilir ve sistem performansını arttırmak için sanal donanım ayarlarını daha iyi yapılandırabilirsiniz.

VMware Pro İndirme ve Kurma

Linux sisteminiz için VMware Pro yazılımını hem resmi websitesinden hemde İnternet’teki farklı kaynakların birinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sisteminizde kurulu web tarayıcıyı kullanarak websitesini ziyaret ederek ilgili websayfasından programı indirebilir veya terminal aracılığıyla wget komutunu kullanarak programı kolayca bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

   Adım 1

Linux platformları için VMware Pro setup dosyasının uzantısı Bundle’dır. VMware indirme websayfasını ziyaret ettikten sonra “Workstation 17 Pro for Linux” başlığındaki Download Now (Şimdi İndir) bağlantısına tıklayınız ve bundle dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz.

VMware websayfasından bundle dosyasını indirebilir veya wget komutu aracılığıyla Workstation programını bilgisayarınıza hızlı bir şekilde indirebilirsiniz.

cd ~/Downloads
wget https://download3.vmware.com/software/WKST-1700-LX/VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

Linux İçin VMware Pro İndirme

   Adım 2

Workstation programı için gerekli Linux GCC paketlerini indirmek ve kurmak için terminalde “sudo apt install build-essential” komutunu yürütünüz.

NOT: Bu paketi kurmadan devam ederseniz Workstation programını çalıştırdığınızda VMware Kernel Module Updater penceresi açılacak ve GNU C Compiler (gcc) paketinin sisteminizde kurulu olmadığını göreceksiniz.

Ek olarak bu paketi bilgisayarınıza deb paketi olarak indirdiyseniz Browse (Göz at) butonuna tıklayarak konumunu belirtebilir ve kurabilirsiniz. Terminal aracılığıyla GCC paketini indirmek için bu pencereyi Cancel (İptal Et) tıklayarak kapatınız.

sudo apt install build-essential dkms

VMware İçin Linux Kernellerini Kurma

   Adım 3

VMwareWorkstation.bundle dosyasını Downloads (İndirilenler) konumuna indirdikten sonra dosyanın izinlerini düzenleyiniz ve ardından kurulumu başlatınız.

chmod +x VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

VMware Workstation.bundle Dosyasını Kurma

   Adım 4

Kurulumu tamamladığınızda Activities (Aktiviteler) tıklayınız ve arama kutusuna programın adını yazarak bulunuz ve çalıştırınız.

VMware Programını Çalıştırma

   Adım 5

Kernel modülleri kurulduktan sonra VMware programının son kullanıcı lisans anlaşması penceresi açıldığında lisansı anlaşmasını kabul ediniz ve Next (İleri) tıklayınız.

NOT: Linux kernellerini kurduktan sonra VMware programını tekrar çalıştırdığınızda bu kez “Kernel Headers 5.10.0-14-amd64” hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu sorunu gidermek için bazı paketlerin sisteminizde kurulu olması gerekir.

Tekrar terminali açınız ve önce Downloads konumuna gitmek ve içerisinde yeni bir klasör oluşturmak için “cd ~/Downloads && mkdir LinuxHeaders && cd LinuxHeaders” komutunu yürütünüz. İndireceğiniz paketleri oluşturduğunuz konuma kaydetmek için klasörün konumunu açınız ve wget komutunu kullanarak ilgili paketleri bilgisayarınıza indiriniz.

cd ~/Downloads && mkdir LinuxHeaders && cd LinuxHeaders
wget https://the.earth.li/debian/pool/main/l/linux/linux-headers-5.10.0-14-amd64_5.10.113-1_amd64.deb | wget https://the.earth.li/debian/pool/main/l/linux/linux-kbuild-5.10_5.10.113-1_amd64.deb | wget https://the.earth.li/debian/pool/main/l/linux/linux-headers-5.10.0-14-common_5.10.113-1_all.deb | wget https://the.earth.li/debian/pool/main/l/linux/linux-compiler-gcc-10-x86_5.10.113-1_amd64.deb

LinuxHeaders dizinine indirdiğiniz tüm deb paketlerini kurmak için terminalde “sudo dpkg -i *.deb” komutunu yürütünüz. Bu kez tekrar VMware Workstation Pro’yu çalıştırdığınızda Linux kernelini derlemek ve yüklemek için Install (Kur) butonuna tıklayınız ve VMmon ve VMnet kernel modülleri yükleniyorken bekleyiniz.

sudo dpkg -i *.deb

VMware Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 6

Linux için VMware OVF Tools bileşenlerinin lisans anlaşmasını da kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.

VMware OVF Tool Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 7

Workstation Pro yazılımını her çalıştırdığınızda güncellemelerinin mevcut olup olmadığını denetlemek için ilgili soruda Yes’i seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Başlangıçta Güncellemeleri Kabul Etme

   Adım 8

VMware Customer Experience Improvement Program (CEIP) katılarak Workstation programının geliştirilmesine destek olmanızı öneririz. Eğer bunu istemiyorsanız No seçeneğini işaretleyerek kuruluma devam edebilirsiniz.

Müşteri Deneyimi Programına Katılma

   Adım 9

Debian sisteminiz için Workstation Pro sanallaştırma yazılımını satın aldıysanız lisans anahtarını bu pencerede girerek programı etkinleştirebilirsiniz. Eğer yalnızca 30 gün ücretsiz deneyip daha sonra satın almayı planlıyorsanız ilgili seçeneği işaretleyiniz ve Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.

30 Gün Ücretsiz Denemek İstiyorum

   Adım 10

VMware Workstation 17 Pro’yu sorunsuzca başlattıktan sonra araç menüsünden Help (Yardım) / About (Hakkında) kısmından sürümünü kontrol edebilirsiniz.

Workstation Sürümünü Kontrol Etme

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Debian üzerine VMware Workstation kurduktan sonra host bilgisayarınızda sanal makineler oluşturabilir ve istediğiniz bir işletim sistemini kurmaya başlayabilirsiniz.

   Adım 1

VMware Workstation 17 Pro’yu açtıktan sonra anasayfasındaki seçeneklerden Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayarak sanal makine sihirbazını açınız.

Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

   Adım 2

Yeni sanal makine sihirbazında guest sistemin ayarlarını daha ileri seviyede yapılandırmak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Gelişmiş Sanal Makine Seçeneğini Seçme

   Adım 3

Sanal makine donanım uyumluluğu ayarlarını varsayılan değerde bırakınız ve devam ediniz.

Sanal Donanım Uyumluluğunu Seçme

   Adım 4

Kurmak istediğiniz işletim sisteminin CD/DVD medyasını host PC’nize takabilir ve bu pencereden Use a Physical Drive (Fiziksel Bir Sürücü Kullan) seçeneğinden sürücünüzü seçebilir ve sistem kurulumunu host DVD yazıcınızdan yapabilirsiniz.

Eğer kurulum medyasının ISO dosyasına sahipseniz yine bu ekrandan dosyayı ekleyebilir bazı ayarların otomatik olarak oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Fakat, daha gelişmiş bir sanal bilgisayar hazırlamak için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım

   Adım 5

Guest işletim sistemi seçim penceresinde öncelikle sistemin platformunu seçiniz ve versiyon kısmındaki ayarları görüntüleyiniz. Bir Windows 10 sanal bilgisayarı kuracaksanız version ayarını “Windows 10 x64” olarak seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Guest İşletim Sistemini Seçme

   Adım 6

Windows işletim sisteminin adını yazınız ve host diskinizde nereye kaydetmek istediğinizi yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Sanal Makine Konumunu Yapılandırma

   Adım 7

Windows 10 guest sisteminizin Firmware türünü UEFI / Secure Boot olarak ayarlayınız ve devam ediniz.

UEFI / Secure Boot Etkinleştirme

   Adım 8

Debian PC’nizin donanım özelliklerine göre uygun bir sanal çekirdek sayısı ayarlayınız.

Sanal İşlemci Çekirdek Sayısını Ayarlama

   Adım 9

Aynı şekilde sanal sisteminizin verimli çalışabilmesi için uygun bir sanal bellek boyutu ayarlayınız.

Sanal Bellek Boyutunu Yapılandırma

   Adım 10

Sanal bilgisayarın ağ ayarları için varsayılan olarak seçili Network Address Translation (NAT) bağdaştırıcıyı kullanmayı onaylayınız ve devam ediniz.

Network Address Translation (NAT) Bağdaştırıcısını Seçme

   Adım 11

Sanal disk için I/O Controller türü olarak varsayılan seçili LSI Logic SAS kullanımını onaylayınız ve devam ediniz.

LSI Logic SAS Kontrolör Türünü Seçme

   Adım 12

Windows 10 için oluşturacağınız sanal diskin tipini NVMe olarak ayarlayınız.

NVMe Disk Türünü Seçme

   Adım 13

Temiz bir Windows işletim sistemi kuracağınız için bu aşamada Create a New Virtual Disk (Yeni Bir Sanal Disk Oluştur) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

   Adım 14

Guest sistemin sanal disk boyutunu ayarlayınız ve tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçtikten sonra Next’e tıklayınız.

Sanal Diski Tek Dosya Olarak Depolama

   Adım 15

Windows 10 x64.vmdk sanal disk dosyasının konumunu değiştirmeden devam ediniz.

Sanal Disk Dosyasının Konumu

   Adım 16

Hazırladığınız Windows 10 VM’nin sanal donanımlarına ait yapılandırma bilgilerini kontrol ediniz ve Finish (Bitir) tıklayınız.

Sanal Donanım Özet Penceresi

   Adım 17

Windows 10 guest sistemi kurduktan sonra VMware Tools kurmanız gerektiğini bildiren pencerede Close (Kapat) tıklayınız.

VMware Tools Bildiri Penceresi

   Adım 18

Windows 10 guest makinenizin sanal donanım ayarlarını daha iyi yapılandırmak veya ISO dosyası eklemek için Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

Sanal Makine Ayarlarını Düzenleme

   Adım 19

Sanal donanım ayarlarından Processors (İşlemciler) seçtikten sonra Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) altındaki tüm özellikleri etkinleştiriniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Motoru Özelliklerini Etkinleştirme

   Adım 20

Windows 10 VM’ye ISO dosyası eklemek için CD/DVD (SATA) aygıtını işaretledikten sonra Connection (Bağlantı) ayarından Use ISO Image (ISO İmajı Kullan) işaretleyiniz ve Browse (Gözat) butonuna tıklayınız. Daha sonra, bilgisayarınıza indirdiğiniz bir Windows 10 ISO dosyasını seçiniz ve açınız.

Sanal Makineye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

   Adım 21

Windows 10 guest makinenize USB 3.0/3.1 aygıtlarınızı kullanmak istiyorsanız USB Controller ayarlarından Compatibility (Uyumluluk) ayarını 3.1 olarak değiştiriniz ve ayarlar penceresini kapatınız.

USB Türünü 3.1 Olarak Değiştirme

   Adım 22

Son olarak, işletim sistemi kurulumuna başlamak için Start up this guest operating system (Bu konuk işletim sistemini başlat) tıklayınız.

Windows 10 Sanal PC'yi Çalıştırma

   Adım 23

Guest sistemi ISO dosyası ile boot ettiğinizde alttaki görseldeki gibi Windows 10 kurulum sihirbazı açılacaktır.

Windows 10 Setup Ekranı

Sanal Makineyi Silme

Debian PC’nizde kullandığınız bir sanal makineyi silmek istediğinizde terminali kullanmanıza gerek yoktur. Workstation programında sanal makine kütüphanesinden ilgili VM’yi diskinizden tamamen silebilirsiniz.

Workstation Pro’yu açınız ve sol panelden kurmuş olduğunuz sanal sistemleri kontrol ediniz. Silmek istediğiniz guest işletim sistemi üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden Manage (Yönet) / Delete from Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve Question (Soru) penceresinde sanal makinenin dosyalarını silmeyi onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Sanal makineyi diskinizden sildikten sonra kurmuş olduğunuz konuma gidiniz ve klasörün mevcut olup olmadığını kontrol ediniz.

Sanal Makineyi Disk'ten Silme

VMware Workstation Kaldırma

Linux bilgisayarınızdan VMware Workstation programını kaldırmak istiyorsanız bu işlemi terminal ile hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Host sisteminizde terminali açınız ve kurulu VMware ürünlerini kontrol etmek için “vmware-installer –list-products” komutunu yürütünüz.

vmware-installer --list-products

Sisteminizde kurulu yazılımları denetledikten sonra VMware Workstation kaldırmak için terminalde “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” komutunu yürütünüz.

sudo vmware-installer -u vmware-workstation

VMware Workstation Pro'yu Kaldırma

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Debian / VM Versiyon
YouTube Video
Slayt
11 / 17 Pro (YENİ)

 

Sonuç

Sonuç olarak, VMware Workstation 17 Pro, Debian 11 Bullseye üzerinde güçlü bir çözüm sunar. Ayrıca, bu makalede özetlenen adımları izleyerek sanal makineleri kolayca çalıştırabilirsiniz. Bununla birlikte, ana bilgisayarınızı yeniden başlatmadan farklı işletim sistemlerini kullanabilirsiniz.

Ek olarak, VMware Workstation, gelişmiş özellikleri ile üretkenliği artırır. Ayrıca, çeşitli işletim sistemlerini tek bir makinede kullanma olanağını genişletir. Sonuç olarak, sanallaştırmaya esnek bir yaklaşım sunar.

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir